Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૯. તોદેય્યમાણવપુચ્છા

    9. Todeyyamāṇavapucchā

    ૧૦૯૪.

    1094.

    ‘‘યસ્મિં કામા ન વસન્તિ, (ઇચ્ચાયસ્મા તોદેય્યો)

    ‘‘Yasmiṃ kāmā na vasanti, (iccāyasmā todeyyo)

    તણ્હા યસ્સ ન વિજ્જતિ;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    કથંકથા ચ યો તિણ્ણો, વિમોક્ખો તસ્સ કીદિસો’’.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa kīdiso’’.

    ૧૦૯૫.

    1095.

    ‘‘યસ્મિં કામા ન વસન્તિ, (તોદેય્યાતિ ભગવા)

    ‘‘Yasmiṃ kāmā na vasanti, (todeyyāti bhagavā)

    તણ્હા યસ્સ ન વિજ્જતિ;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    કથંકથા ચ યો તિણ્ણો, વિમોક્ખો તસ્સ નાપરો’’.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa nāparo’’.

    ૧૦૯૬.

    1096.

    ‘‘નિરાસસો સો ઉદ આસસાનો, પઞ્ઞાણવા સો ઉદ પઞ્ઞકપ્પી;

    ‘‘Nirāsaso so uda āsasāno, paññāṇavā so uda paññakappī;

    મુનિં અહં સક્ક યથા વિજઞ્ઞં, તં મે વિયાચિક્ખ સમન્તચક્ખુ’’.

    Muniṃ ahaṃ sakka yathā vijaññaṃ, taṃ me viyācikkha samantacakkhu’’.

    ૧૦૯૭.

    1097.

    ‘‘નિરાસસો સો ન ચ આસસાનો, પઞ્ઞાણવા સો ન ચ પઞ્ઞકપ્પી;

    ‘‘Nirāsaso so na ca āsasāno, paññāṇavā so na ca paññakappī;

    એવમ્પિ તોદેય્ય મુનિં વિજાન, અકિઞ્ચનં કામભવે અસત્ત’’ન્તિ.

    Evampi todeyya muniṃ vijāna, akiñcanaṃ kāmabhave asatta’’nti.

    તોદેય્યમાણવપુચ્છા નવમા નિટ્ઠિતા.

    Todeyyamāṇavapucchā navamā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૯. તોદેય્યસુત્તવણ્ણના • 9. Todeyyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact