Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    9. தோதெ³ய்யமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ

    9. Todeyyamāṇavapucchāniddeso

    57.

    57.

    யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி, [இச்சாயஸ்மா தோதெ³ய்யோ]

    Yasmiṃkāmā na vasanti, [iccāyasmā todeyyo]

    தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ, விமொக்கோ² தஸ்ஸ கீதி³ஸோ.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa kīdiso.

    யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தீதி யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி ந ஸங்வஸந்தி ந ஆவஸந்தி ந பரிவஸந்தீதி – யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி. இச்சாயஸ்மா தோதெ³ய்யோதி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰… பதா³னுபுப்³ப³தாபேதங் – இச்சாதி. ஆயஸ்மாதி பியவசனங்…பே॰…. தோதெ³ய்யோதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங்…பே॰… அபி⁴லாபோதி – இச்சாயஸ்மா தோதெ³ய்யோ.

    Yasmiṃ kāmā na vasantīti yasmiṃ kāmā na vasanti na saṃvasanti na āvasanti na parivasantīti – yasmiṃ kāmā na vasanti. Iccāyasmā todeyyoti. Iccāti padasandhi…pe… padānupubbatāpetaṃ – iccāti. Āyasmāti piyavacanaṃ…pe…. Todeyyoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ…pe… abhilāpoti – iccāyasmā todeyyo.

    தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதீதி தண்ஹா யஸ்ஸ நத்தி² ந ஸதி ந ஸங்விஜ்ஜதி நுபலப்³ப⁴தி ஞாணக்³கி³னா த³ட்³டா⁴தி – தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி.

    Taṇhā yassa na vijjatīti taṇhā yassa natthi na sati na saṃvijjati nupalabbhati ñāṇagginā daḍḍhāti – taṇhā yassa na vijjati.

    கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோதி கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ உத்திண்ணோ நித்தி²ண்ணோ அதிக்கந்தோ ஸமதிக்கந்தோ வீதிவத்தோதி – கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇoti kathaṃkathā ca yo tiṇṇo uttiṇṇo nitthiṇṇo atikkanto samatikkanto vītivattoti – kathaṃkathā ca yo tiṇṇo.

    விமொக்கோ² தஸ்ஸ கீதி³ஸோதி விமொக்கோ² தஸ்ஸ கீதி³ஸோ கிங்ஸண்டி²தோ கிங்பகாரோ கிங்படிபா⁴கோ³ இச்சி²தப்³போ³தி விமொக்க²ங் புச்ச²தீதி – விமொக்கோ² தஸ்ஸ கீதி³ஸோ. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Vimokkho tassa kīdisoti vimokkho tassa kīdiso kiṃsaṇṭhito kiṃpakāro kiṃpaṭibhāgo icchitabboti vimokkhaṃ pucchatīti – vimokkho tassa kīdiso. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி, [இச்சாயஸ்மா தோதெ³ய்யோ]

    ‘‘Yasmiṃ kāmā na vasanti, [iccāyasmā todeyyo]

    தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ, விமொக்கோ² தஸ்ஸ கீதி³ஸோ’’தி.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa kīdiso’’ti.

    58.

    58.

    யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி, [தோதெ³ய்யாதி ப⁴க³வா]

    Yasmiṃkāmā na vasanti, [todeyyāti bhagavā]

    தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ, விமொக்கோ² தஸ்ஸ நாபரோ.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa nāparo.

    யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தீதி. யஸ்மிந்தி யஸ்மிங் புக்³க³லே அரஹந்தே கீ²ணாஸவே. காமாதி உத்³தா³னதோ த்³வே காமா – வத்து²காமா ச கிலேஸகாமா ச…பே॰… இமே வுச்சந்தி வத்து²காமா…பே॰… இமே வுச்சந்தி கிலேஸகாமா. யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தீதி யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி ந ஸங்வஸந்தி ந ஆவஸந்தி ந பரிவஸந்தீதி – யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி.

    Yasmiṃ kāmā na vasantīti. Yasminti yasmiṃ puggale arahante khīṇāsave. Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca…pe… ime vuccanti vatthukāmā…pe… ime vuccanti kilesakāmā. Yasmiṃ kāmā na vasantīti yasmiṃ kāmā na vasanti na saṃvasanti na āvasanti na parivasantīti – yasmiṃ kāmā na vasanti.

    தோதெ³ய்யாதி ப⁴க³வாதி. தோதெ³ய்யாதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – தோதெ³ய்யாதி ப⁴க³வா.

    Todeyyāti bhagavāti. Todeyyāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – todeyyāti bhagavā.

    தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதீதி. தண்ஹாதி ரூபதண்ஹா ஸத்³த³தண்ஹா க³ந்த⁴தண்ஹா ரஸதண்ஹா பொ²ட்ட²ப்³ப³தண்ஹா த⁴ம்மதண்ஹா. யஸ்ஸாதி அரஹதோ கீ²ணாஸவஸ்ஸ. தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதீதி தண்ஹா யஸ்ஸ நத்தி² ந ஸதி ந ஸங்விஜ்ஜதி நுபலப்³ப⁴தி, பஹீனா ஸமுச்சி²ன்னா வூபஸந்தா படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴ அப⁴ப்³பு³ப்பத்திகா ஞாணக்³கி³னா த³ட்³டா⁴தி – தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி.

    Taṇhā yassa na vijjatīti. Taṇhāti rūpataṇhā saddataṇhā gandhataṇhā rasataṇhā phoṭṭhabbataṇhā dhammataṇhā. Yassāti arahato khīṇāsavassa. Taṇhā yassa na vijjatīti taṇhā yassa natthi na sati na saṃvijjati nupalabbhati, pahīnā samucchinnā vūpasantā paṭippassaddhā abhabbuppattikā ñāṇagginā daḍḍhāti – taṇhā yassa na vijjati.

    கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோதி கத²ங்கதா² வுச்சதி விசிகிச்சா². து³க்கே² கங்கா²…பே॰… ச²ம்பி⁴தத்தங் சித்தஸ்ஸ மனோவிலேகோ². யோதி யோ ஸோ அரஹங் கீ²ணாஸவோ. கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோதி கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ உத்திண்ணோ நித்தி²ண்ணோ அதிக்கந்தோ ஸமதிக்கந்தோ வீதிவத்தோதி – கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇoti kathaṃkathā vuccati vicikicchā. Dukkhe kaṅkhā…pe… chambhitattaṃ cittassa manovilekho. Yoti yo so arahaṃ khīṇāsavo. Kathaṃkathā ca yo tiṇṇoti kathaṃkathā ca yo tiṇṇo uttiṇṇo nitthiṇṇo atikkanto samatikkanto vītivattoti – kathaṃkathā ca yo tiṇṇo.

    விமொக்கோ² தஸ்ஸ நாபரோதி நத்தி² தஸ்ஸ அபரோ விமொக்கோ². யேன விமொக்கே²ன விமுச்செய்ய விமுத்தோ ஸோ. கதங் தஸ்ஸ விமொக்கே²ன கரணீயந்தி – விமொக்கோ² தஸ்ஸ நாபரோ. தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Vimokkho tassa nāparoti natthi tassa aparo vimokkho. Yena vimokkhena vimucceyya vimutto so. Kataṃ tassa vimokkhena karaṇīyanti – vimokkho tassa nāparo. Tenāha bhagavā –

    ‘‘யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி, [தோதெ³ய்யாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Yasmiṃ kāmā na vasanti, [todeyyāti bhagavā]

    தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ, விமொக்கோ² தஸ்ஸ நாபரோ’’தி.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa nāparo’’ti.

    59.

    59.

    நிராஸஸோ ஸோ உத³ ஆஸஸானோ, பஞ்ஞாணவா ஸோ உத³ பஞ்ஞகப்பீ;

    Nirāsasoso uda āsasāno, paññāṇavā so uda paññakappī;

    முனிங் அஹங் ஸக்க யதா² விஜஞ்ஞங், தங் மே வியாசிக்க² ஸமந்தசக்கு².

    Muniṃ ahaṃ sakka yathā vijaññaṃ, taṃ me viyācikkha samantacakkhu.

    நிராஸஸோ ஸோ உத³ ஆஸஸானோதி நித்தண்ஹோ ஸோ, உதா³ஹு ஸதண்ஹோ ரூபே ஆஸீஸதி 1, ஸத்³தே³…பே॰… க³ந்தே⁴… ரஸே… பொ²ட்ட²ப்³பே³… குலங்… க³ணங்… ஆவாஸங்… லாப⁴ங்… யஸங்… பஸங்ஸங்… ஸுக²ங்… சீவரங்… பிண்ட³பாதங்… ஸேனாஸனங்… கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங்… காமதா⁴துங் … ரூபதா⁴துங்… அரூபதா⁴துங்… காமப⁴வங்… ரூபப⁴வங்… அரூபப⁴வங்… ஸஞ்ஞாப⁴வங்… அஸஞ்ஞாப⁴வங்… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாப⁴வங்… ஏகவோகாரப⁴வங்… சதுவோகாரப⁴வங்… பஞ்சவோகாரப⁴வங்… அதீதங்… அனாக³தங்… பச்சுப்பன்னங்… தி³ட்ட²ஸுதமுதவிஞ்ஞாதப்³பே³ த⁴ம்மே ஆஸீஸதி ஸாதி³யதி பத்தே²தி பிஹேதி அபி⁴ஜப்பதீதி – நிராஸஸோ ஸோ உத³ ஆஸஸானோ.

    Nirāsaso so uda āsasānoti nittaṇho so, udāhu sataṇho rūpe āsīsati 2, sadde…pe… gandhe… rase… phoṭṭhabbe… kulaṃ… gaṇaṃ… āvāsaṃ… lābhaṃ… yasaṃ… pasaṃsaṃ… sukhaṃ… cīvaraṃ… piṇḍapātaṃ… senāsanaṃ… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ… kāmadhātuṃ … rūpadhātuṃ… arūpadhātuṃ… kāmabhavaṃ… rūpabhavaṃ… arūpabhavaṃ… saññābhavaṃ… asaññābhavaṃ… nevasaññānāsaññābhavaṃ… ekavokārabhavaṃ… catuvokārabhavaṃ… pañcavokārabhavaṃ… atītaṃ… anāgataṃ… paccuppannaṃ… diṭṭhasutamutaviññātabbe dhamme āsīsati sādiyati pattheti piheti abhijappatīti – nirāsaso so uda āsasāno.

    பஞ்ஞாணவா ஸோ உத³ பஞ்ஞகப்பீதி. பஞ்ஞாணவா ஸோதி பண்டி³தோ பஞ்ஞவா பு³த்³தி⁴மா ஞாணீ விபா⁴வீ மேதா⁴வீ. உத³ பஞ்ஞகப்பீதி உதா³ஹு அட்ட²ஸமாபத்திஞாணேன வா பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாஞாணேன வா மிச்சா²ஞாணேன வா தண்ஹாகப்பங் வா தி³ட்டி²கப்பங் வா கப்பேதி ஜனேதி ஸஞ்ஜனேதி நிப்³ப³த்தேதி அபி⁴னிப்³ப³த்தேதீதி – பஞ்ஞாணவா ஸோ உத³ பஞ்ஞகப்பீ.

    Paññāṇavā so uda paññakappīti. Paññāṇavā soti paṇḍito paññavā buddhimā ñāṇī vibhāvī medhāvī. Uda paññakappīti udāhu aṭṭhasamāpattiñāṇena vā pañcābhiññāñāṇena vā micchāñāṇena vā taṇhākappaṃ vā diṭṭhikappaṃ vā kappeti janeti sañjaneti nibbatteti abhinibbattetīti – paññāṇavā so uda paññakappī.

    முனிங் அஹங் ஸக்க யதா² விஜஞ்ஞந்தி. ஸக்காதி ஸக்கோ ப⁴க³வா. ஸக்யகுலா பப்³ப³ஜிதோதிபி ஸக்கோ. அத² வா, அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ த⁴னவாதிபி ஸக்கோ. தஸ்ஸிமானி த⁴னானி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸத்³தா⁴த⁴னங் ஸீலத⁴னங் ஹிரித⁴னங் ஒத்தப்பத⁴னங் ஸுதத⁴னங் சாக³த⁴னங் பஞ்ஞாத⁴னங் ஸதிபட்டா²னத⁴னங் ஸம்மப்பதா⁴னத⁴னங் இத்³தி⁴பாத³த⁴னங் இந்த்³ரியத⁴னங் ப³லத⁴னங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³த⁴னங் மக்³க³த⁴னங் ப²லத⁴னங் நிப்³பா³னத⁴னந்தி. தேஹி அனேகவிதே⁴ஹி த⁴னரதனேஹி அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ த⁴னவாதிபி ஸக்கோ. அத² வா, பஹு விஸவீ அலமத்தோ ஸூரோ வீரோ விக்கந்தோ அபீ⁴ரூ அச்ச²ம்பீ⁴ அனுத்ராஸீ அபலாயீ பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ விக³தலோமஹங்ஸோதிபி ஸக்கோ. முனிங் அஹங் ஸக்க யதா² விஜஞ்ஞந்தி ஸக்க யதா²ஹங் முனிங் ஜானெய்யங் ஆஜானெய்யங் விஜானெய்யங் படிவிஜானெய்யங் படிவிஜ்ஜெ²ய்யந்தி – முனிங் அஹங் ஸக்க யதா² விஜஞ்ஞங்.

    Muniṃ ahaṃ sakka yathā vijaññanti. Sakkāti sakko bhagavā. Sakyakulā pabbajitotipi sakko. Atha vā, aḍḍho mahaddhano dhanavātipi sakko. Tassimāni dhanāni, seyyathidaṃ – saddhādhanaṃ sīladhanaṃ hiridhanaṃ ottappadhanaṃ sutadhanaṃ cāgadhanaṃ paññādhanaṃ satipaṭṭhānadhanaṃ sammappadhānadhanaṃ iddhipādadhanaṃ indriyadhanaṃ baladhanaṃ bojjhaṅgadhanaṃ maggadhanaṃ phaladhanaṃ nibbānadhananti. Tehi anekavidhehi dhanaratanehi aḍḍho mahaddhano dhanavātipi sakko. Atha vā, pahu visavī alamatto sūro vīro vikkanto abhīrū acchambhī anutrāsī apalāyī pahīnabhayabheravo vigatalomahaṃsotipi sakko. Muniṃ ahaṃ sakka yathā vijaññanti sakka yathāhaṃ muniṃ jāneyyaṃ ājāneyyaṃ vijāneyyaṃ paṭivijāneyyaṃ paṭivijjheyyanti – muniṃ ahaṃ sakka yathā vijaññaṃ.

    தங் மே வியாசிக்க² ஸமந்தசக்கூ²தி. ந்தி யங் புச்சா²மி யங் யாசாமி யங் அஜ்ஜே²ஸாமி யங் பஸாதே³மி. வியாசிக்கா²தி ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹி. ஸமந்தசக்கூ²தி ஸமந்தசக்கு² வுச்சதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணங்…பே॰… ததா²க³தோ தேன ஸமந்தசக்கூ²தி – தங் மே வியாசிக்க² ஸமந்தசக்கு². தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Taṃme viyācikkha samantacakkhūti. Tanti yaṃ pucchāmi yaṃ yācāmi yaṃ ajjhesāmi yaṃ pasādemi. Viyācikkhāti ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehi. Samantacakkhūti samantacakkhu vuccati sabbaññutañāṇaṃ…pe… tathāgato tena samantacakkhūti – taṃ me viyācikkha samantacakkhu. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘நிராஸஸோ ஸோ உத³ ஆஸஸானோ, பஞ்ஞாணவா ஸோ உத³ பஞ்ஞகப்பீ;

    ‘‘Nirāsaso so uda āsasāno, paññāṇavā so uda paññakappī;

    முனிங் அஹங் ஸக்க யதா² விஜஞ்ஞங், தங் மே வியாசிக்க² ஸமந்தசக்கூ²’’தி.

    Muniṃ ahaṃ sakka yathā vijaññaṃ, taṃ me viyācikkha samantacakkhū’’ti.

    60.

    60.

    நிராஸஸோ ஸோ ந ச ஆஸஸானோ, பஞ்ஞாணவா ஸோ ந ச பஞ்ஞகப்பீ;

    Nirāsaso so na ca āsasāno, paññāṇavā so na ca paññakappī;

    ஏவம்பி தோதெ³ய்ய முனிங் விஜான, அகிஞ்சனங் காமப⁴வே அஸத்தங்.

    Evampi todeyya muniṃ vijāna, akiñcanaṃ kāmabhave asattaṃ.

    நிராஸஸோ ஸோ ந ச ஆஸஸானோதி நித்தண்ஹோ ஸோ. ந ஸோ ஸதண்ஹோ ரூபே நாஸீஸதி. ஸத்³தே³…பே॰… க³ந்தே⁴… தி³ட்ட²ஸுதமுதவிஞ்ஞாதப்³பே³ த⁴ம்மே நாஸீஸதி ந இச்ச²தி ந ஸாதி³யதி ந பத்தே²தி ந பிஹேதி நாபி⁴ஜப்பதீதி – நிராஸஸோ ஸோ ந ச ஆஸஸானோ.

    Nirāsasoso na ca āsasānoti nittaṇho so. Na so sataṇho rūpe nāsīsati. Sadde…pe… gandhe… diṭṭhasutamutaviññātabbe dhamme nāsīsati na icchati na sādiyati na pattheti na piheti nābhijappatīti – nirāsaso so na ca āsasāno.

    பஞ்ஞாணவா ஸோ ந ச பஞ்ஞகப்பீதி. பஞ்ஞாணவாதி பண்டி³தோ பஞ்ஞவா பு³த்³தி⁴மா ஞாணீ விபா⁴வீ மேதா⁴வீ. ந ச பஞ்ஞகப்பீதி அட்ட²ஸமாபத்திஞாணேன வா பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாஞாணேன வா மிச்சா²ஞாணேன வா தண்ஹாகப்பங் வா ந கப்பேதி தி³ட்டி²கப்பங் வா ந கப்பேதி ந ஜனேதி ந ஸஞ்ஜனேதி ந நிப்³ப³த்தேதி நாபி⁴னிப்³ப³த்தேதீதி – பஞ்ஞாணவா ஸோ ந ச பஞ்ஞகப்பீ.

    Paññāṇavā so na ca paññakappīti. Paññāṇavāti paṇḍito paññavā buddhimā ñāṇī vibhāvī medhāvī. Na ca paññakappīti aṭṭhasamāpattiñāṇena vā pañcābhiññāñāṇena vā micchāñāṇena vā taṇhākappaṃ vā na kappeti diṭṭhikappaṃ vā na kappeti na janeti na sañjaneti na nibbatteti nābhinibbattetīti – paññāṇavā so na ca paññakappī.

    ஏவம்பி தோதெ³ய்ய முனிங் விஜானாதி. முனீதி மோனங் வுச்சதி ஞாணங்…பே॰… ஸங்க³ஜாலமதிச்ச ஸோ முனி. ஏவம்பி தோதெ³ய்ய முனிங் விஜானாதி தோதெ³ய்ய, ஏவங் முனிங் ஜான படிஜான படிவிஜான படிவிஜ்ஜா²தி – ஏவம்பி தோதெ³ய்ய முனிங் விஜான.

    Evampi todeyya muniṃ vijānāti. Munīti monaṃ vuccati ñāṇaṃ…pe… saṅgajālamaticca so muni. Evampi todeyya muniṃ vijānāti todeyya, evaṃ muniṃ jāna paṭijāna paṭivijāna paṭivijjhāti – evampi todeyya muniṃ vijāna.

    அகிஞ்சனங் காமப⁴வே அஸத்தந்தி. அகிஞ்சனந்தி ராக³கிஞ்சனங் தோ³ஸகிஞ்சனங் மோஹகிஞ்சனங் மானகிஞ்சனங் தி³ட்டி²கிஞ்சனங் கிலேஸகிஞ்சனங் து³ச்சரிதகிஞ்சனங். யஸ்ஸேதானி 3 கிஞ்சனானி 4 பஹீனானி ஸமுச்சி²ன்னானி வூபஸந்தானி படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴னி அப⁴ப்³பு³ப்பத்திகானி ஞாணக்³கி³னா த³ட்³டா⁴னி, ஸோ வுச்சதி அகிஞ்சனோ. காமாதி உத்³தா³னதோ த்³வே காமா – வத்து²காமா ச கிலேஸகாமா ச…பே॰… இமே வுச்சந்தி வத்து²காமா…பே॰… இமே வுச்சந்தி கிலேஸகாமா. ப⁴வாதி த்³வே ப⁴வா – கம்மப⁴வோ ச படிஸந்தி⁴கோ ச புனப்³ப⁴வோ…பே॰… அயங் படிஸந்தி⁴கோ புனப்³ப⁴வோ.

    Akiñcanaṃ kāmabhave asattanti. Akiñcananti rāgakiñcanaṃ dosakiñcanaṃ mohakiñcanaṃ mānakiñcanaṃ diṭṭhikiñcanaṃ kilesakiñcanaṃ duccaritakiñcanaṃ. Yassetāni 5 kiñcanāni 6 pahīnāni samucchinnāni vūpasantāni paṭippassaddhāni abhabbuppattikāni ñāṇagginā daḍḍhāni, so vuccati akiñcano. Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca…pe… ime vuccanti vatthukāmā…pe… ime vuccanti kilesakāmā. Bhavāti dve bhavā – kammabhavo ca paṭisandhiko ca punabbhavo…pe… ayaṃ paṭisandhiko punabbhavo.

    அகிஞ்சனங் காமப⁴வே அஸத்தந்தி அகிஞ்சனங் புக்³க³லங் காமே ச ப⁴வே ச அஸத்தங் அலக்³க³ங் அலக்³கி³தங் அபலிபு³த்³த⁴ங் நிக்க²ந்தங் நிஸ்ஸடங் விப்பமுத்தங் விஸஞ்ஞுத்தங் விமரியாதி³கதேன சேதஸா விஹரந்தந்தி – அகிஞ்சனங் காமப⁴வே அஸத்தங். தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Akiñcanaṃ kāmabhave asattanti akiñcanaṃ puggalaṃ kāme ca bhave ca asattaṃ alaggaṃ alaggitaṃ apalibuddhaṃ nikkhantaṃ nissaṭaṃ vippamuttaṃ visaññuttaṃ vimariyādikatena cetasā viharantanti – akiñcanaṃ kāmabhave asattaṃ. Tenāha bhagavā –

    ‘‘நிராஸஸோ ஸோ ந ச ஆஸஸானோ, பஞ்ஞாணவா ஸோ ந ச பஞ்ஞகப்பீ;

    ‘‘Nirāsaso so na ca āsasāno, paññāṇavā so na ca paññakappī;

    ஏவம்பி தோதெ³ய்ய முனிங் விஜான, அகிஞ்சனங் காமப⁴வே அஸத்தந்தி.

    Evampi todeyya muniṃ vijāna, akiñcanaṃ kāmabhave asattanti.

    ஸஹ கா³தா²பரியோஸானா…பே॰… ஸத்தா² மே ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, ஸாவகோஹமஸ்மீதி.

    Saha gāthāpariyosānā…pe… satthā me bhante bhagavā, sāvakohamasmīti.

    தோதெ³ய்யமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ நவமோ.

    Todeyyamāṇavapucchāniddeso navamo.







    Footnotes:
    1. ஆஸிங்ஸதி (ஸ்யா॰)
    2. āsiṃsati (syā.)
    3. யஸ்ஸேதே (ஸ்யா॰)
    4. கிஞ்சனா (ஸ்யா॰)
    5. yassete (syā.)
    6. kiñcanā (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 9. தோதெ³ய்யமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 9. Todeyyamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact