Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    ૯. તોદેય્યસુત્તવણ્ણના

    9. Todeyyasuttavaṇṇanā

    ૧૦૯૫. યસ્મિં કામાતિ તોદેય્યસુત્તં. તત્થ વિમોક્ખો તસ્સ કીદિસોતિ તસ્સ કીદિસો વિમોક્ખો ઇચ્છિતબ્બોતિ પુચ્છતિ . ઇદાનિ તસ્સ અઞ્ઞવિમોક્ખાભાવં દસ્સેન્તો ભગવા દુતિયં ગાથમાહ. તત્થ વિમોક્ખો તસ્સ નાપરોતિ તસ્સ અઞ્ઞો વિમોક્ખો નત્થિ.

    1095.Yasmiṃkāmāti todeyyasuttaṃ. Tattha vimokkho tassa kīdisoti tassa kīdiso vimokkho icchitabboti pucchati . Idāni tassa aññavimokkhābhāvaṃ dassento bhagavā dutiyaṃ gāthamāha. Tattha vimokkho tassa nāparoti tassa añño vimokkho natthi.

    ૧૦૯૭-૮. એવં ‘‘તણ્હક્ખયો એવ વિમોક્ખો’’તિ વુત્તેપિ તમત્થં અસલ્લક્ખેન્તો ‘‘નિરાસસો સો ઉદ આસસાનો’’તિ પુન પુચ્છતિ. તત્થ ઉદ પઞ્ઞકપ્પીતિ ઉદાહુ સમાપત્તિઞાણાદિના ઞાણેન તણ્હાકપ્પં વા દિટ્ઠિકપ્પં વા કપ્પયતિ. અથસ્સ ભગવા તં આચિક્ખન્તો દુતિયં ગાથમાહ. તત્થ કામભવેતિ કામે ચ ભવે ચ. સેસં સબ્બત્થ પાકટમેવ.

    1097-8. Evaṃ ‘‘taṇhakkhayo eva vimokkho’’ti vuttepi tamatthaṃ asallakkhento ‘‘nirāsaso so uda āsasāno’’ti puna pucchati. Tattha uda paññakappīti udāhu samāpattiñāṇādinā ñāṇena taṇhākappaṃ vā diṭṭhikappaṃ vā kappayati. Athassa bhagavā taṃ ācikkhanto dutiyaṃ gāthamāha. Tattha kāmabhaveti kāme ca bhave ca. Sesaṃ sabbattha pākaṭameva.

    એવં ભગવા ઇમમ્પિ સુત્તં અરહત્તનિકૂટેનેવ દેસેસિ. દેસનાપરિયોસાને ચ પુબ્બસદિસો એવ ધમ્માભિસમયો અહોસીતિ.

    Evaṃ bhagavā imampi suttaṃ arahattanikūṭeneva desesi. Desanāpariyosāne ca pubbasadiso eva dhammābhisamayo ahosīti.

    પરમત્થજોતિકાય ખુદ્દક-અટ્ઠકથાય

    Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya

    સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથાય તોદેય્યસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Suttanipāta-aṭṭhakathāya todeyyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi / ૯. તોદેય્યમાણવપુચ્છા • 9. Todeyyamāṇavapucchā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact