Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ઉબ્બાહિકવગ્ગવણ્ણના

    Ubbāhikavaggavaṇṇanā

    ૪૫૫. ઉબ્બાહિકવગ્ગે અત્થકુસલોતિઆદિપદાનં ભેદનિસ્સિતસમાસં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અટ્ઠકથાકુસલો’’તિઆદિ. આચરિયમુખતોતિ આચરિયવદનતો, આચરિયસમ્મુખે વા, સિથિલધનિતાદીતિ આદિસદ્દેન દીઘરસ્સાદીનિ (પરિ॰ અટ્ઠ॰ ૪૮૫; વિ॰ સઙ્ગ॰ અટ્ઠ॰ ૨૫૨) સઙ્ગણ્હાતિ. અક્ખરપરિચ્છેદેતિ એત્તકો સિથિલો, એત્તકો ધનિતોતિઆદિના અક્ખરપરિચ્છેદે. ઇમિના બ્યઞ્જનકુસલોતિ એત્થ બ્યઞ્જનસદ્દો અક્ખરપરિયાયોતિ દસ્સેતિ. ન પુબ્બાપરકુસલોતિ એત્થ પુબ્બાપરો નામ પુરિમાનં ચતુન્નઞ્ચેવ કથાય ચ પુબ્બાપરોતિ આહ ‘‘અત્થપુબ્બાપરે’’તિઆદિ.

    455. Ubbāhikavagge atthakusalotiādipadānaṃ bhedanissitasamāsaṃ dassento āha ‘‘aṭṭhakathākusalo’’tiādi. Ācariyamukhatoti ācariyavadanato, ācariyasammukhe vā, sithiladhanitādīti ādisaddena dīgharassādīni (pari. aṭṭha. 485; vi. saṅga. aṭṭha. 252) saṅgaṇhāti. Akkharaparicchedeti ettako sithilo, ettako dhanitotiādinā akkharaparicchede. Iminā byañjanakusaloti ettha byañjanasaddo akkharapariyāyoti dasseti. Na pubbāparakusaloti ettha pubbāparo nāma purimānaṃ catunnañceva kathāya ca pubbāparoti āha ‘‘atthapubbāpare’’tiādi.

    કોધનોતિઆદીનિ વુત્તાનીતિ સમ્બન્ધો. યસ્મા ન સક્કોતીતિ યોજના. પસારેતાતિ એત્થ સરધાતુ ઉપસગ્ગવસેન વેચિત્તવાચકોતિ આહ ‘‘મોહેતા’’તિ.

    Kodhanotiādīni vuttānīti sambandho. Yasmā na sakkotīti yojanā. Pasāretāti ettha saradhātu upasaggavasena vecittavācakoti āha ‘‘mohetā’’ti.

    ઇતિ ઉબ્બાહિકવગ્ગવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti ubbāhikavaggavaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૯. ઉબ્બાહિકવગ્ગો • 9. Ubbāhikavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ઉબ્બાહિકવગ્ગવણ્ણના • Ubbāhikavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉબ્બાહિકવગ્ગવણ્ણના • Ubbāhikavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહારવગ્ગાદિવણ્ણના • Vohāravaggādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact