Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
5. உப்³பி³ரிதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
5. Ubbiritherīgāthāvaṇṇanā
அம்ம, ஜீவாதிஆதி³கா உப்³பி³ரியா தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தா ஏகதி³வஸங் மாதாபிதூஸு மங்க³லங் அனுப⁴விதுங் கே³ஹந்தரக³தேஸு அது³தியா ஸயங் கே³ஹே ஓஹீனா உபகட்டா²ய வேலாய ப⁴க³வதோ ஸாவகங் ஏகங் கீ²ணாஸவத்தே²ரங் கே³ஹத்³வாரஸமீபேன க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்க²ங் தா³துகாமா, ‘‘ப⁴ந்தே, இத⁴ பவிஸதா²’’தி வத்வா தே²ரே கே³ஹங் பவிட்டே² பஞ்சபதிட்டி²தேன தே²ரங் வந்தி³த்வா கோ³னகாதீ³ஹி ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா அதா³ஸி. நிஸீதி³ தே²ரோ பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. ஸா பத்தங் க³ஹெத்வா பிண்ட³பாதஸ்ஸ பூரெத்வா தே²ரஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பேஸி. தே²ரோ அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸா தேன புஞ்ஞகம்மேன தாவதிங்ஸேஸு நிப்³ப³த்தித்வா தத்த² யாவதாயுகங் உளாரதி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா ததோ சுதா ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் க³ஹபதிமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தித்வா உப்³பி³ரீதி லத்³த⁴னாமா அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா அஹோஸி. ஸா வயப்பத்தகாலே கோஸலரஞ்ஞா அத்தனோ கே³ஹங் நீதா, கதிபயஸங்வச்ச²ராதிக்கமேன ஏகங் தீ⁴தரங் லபி⁴. தஸ்ஸா ஜீவந்தீதி நாமங் அகங்ஸு . ராஜா தஸ்ஸா தீ⁴தரங் தி³ஸ்வா துட்ட²மானஸோ உப்³பி³ரியா அபி⁴ஸேகங் அதா³ஸி. தீ⁴தா பனஸ்ஸா ஆதா⁴வித்வா பரிதா⁴வித்வா விசரணகாலே காலமகாஸி. மாதா யத்த² தஸ்ஸா ஸரீரனிக்கே²போ கதோ, தங் ஸுஸானங் க³ந்த்வா தி³வஸே தி³வஸே பரிதே³வதி. ஏகதி³வஸங் ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா தோ²கங் நிஸீதி³த்வா க³தா அசிரவதீனதி³யா தீரே ட²த்வா தீ⁴தரங் ஆரப்³ப⁴ பரிதே³வதி. தங் தி³ஸ்வா ஸத்தா² க³ந்த⁴குடியங் யதா²னிஸின்னோவ அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘கஸ்மா விப்பலபஸீ’’தி புச்சி². ‘‘மம தீ⁴தரங் ஆரப்³ப⁴ விப்பலபாமி, ப⁴க³வா’’தி. ‘‘இமஸ்மிங் ஸுஸானே ஜா²பிதா தவ தீ⁴தரோ சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸமத்தா, தாஸங் கதர ஸந்தா⁴ய விப்பலபஸீ’’தி. தாஸங் தங் தங் ஆளாஹனட்டா²னங் த³ஸ்ஸெத்வா –
Amma, jīvātiādikā ubbiriyā theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare kulagehe nibbattitvā viññutaṃ pattā ekadivasaṃ mātāpitūsu maṅgalaṃ anubhavituṃ gehantaragatesu adutiyā sayaṃ gehe ohīnā upakaṭṭhāya velāya bhagavato sāvakaṃ ekaṃ khīṇāsavattheraṃ gehadvārasamīpena gacchantaṃ disvā bhikkhaṃ dātukāmā, ‘‘bhante, idha pavisathā’’ti vatvā there gehaṃ paviṭṭhe pañcapatiṭṭhitena theraṃ vanditvā gonakādīhi āsanaṃ paññāpetvā adāsi. Nisīdi thero paññatte āsane. Sā pattaṃ gahetvā piṇḍapātassa pūretvā therassa hatthe ṭhapesi. Thero anumodanaṃ katvā pakkāmi. Sā tena puññakammena tāvatiṃsesu nibbattitvā tattha yāvatāyukaṃ uḷāradibbasampattiṃ anubhavitvā tato cutā sugatīsuyeva saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ gahapatimahāsālakule nibbattitvā ubbirīti laddhanāmā abhirūpā dassanīyā pāsādikā ahosi. Sā vayappattakāle kosalaraññā attano gehaṃ nītā, katipayasaṃvaccharātikkamena ekaṃ dhītaraṃ labhi. Tassā jīvantīti nāmaṃ akaṃsu . Rājā tassā dhītaraṃ disvā tuṭṭhamānaso ubbiriyā abhisekaṃ adāsi. Dhītā panassā ādhāvitvā paridhāvitvā vicaraṇakāle kālamakāsi. Mātā yattha tassā sarīranikkhepo kato, taṃ susānaṃ gantvā divase divase paridevati. Ekadivasaṃ satthu santikaṃ gantvā vanditvā thokaṃ nisīditvā gatā aciravatīnadiyā tīre ṭhatvā dhītaraṃ ārabbha paridevati. Taṃ disvā satthā gandhakuṭiyaṃ yathānisinnova attānaṃ dassetvā ‘‘kasmā vippalapasī’’ti pucchi. ‘‘Mama dhītaraṃ ārabbha vippalapāmi, bhagavā’’ti. ‘‘Imasmiṃ susāne jhāpitā tava dhītaro caturāsītisahassamattā, tāsaṃ katara sandhāya vippalapasī’’ti. Tāsaṃ taṃ taṃ āḷāhanaṭṭhānaṃ dassetvā –
51.
51.
‘‘அம்ம ஜீவாதி வனம்ஹி கந்த³ஸி, அத்தானங் அதி⁴க³ச்ச² உப்³பி³ரி;
‘‘Amma jīvāti vanamhi kandasi, attānaṃ adhigaccha ubbiri;
சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³ ஜீவஸனாமிகா;
Cullāsītisahassāni, sabbā jīvasanāmikā;
ஏதம்ஹாளாஹனே த³ட்³டா⁴, தாஸங் கமனுஸோசஸீ’’தி. – ஸஉபட்³ட⁴கா³த²மாஹ;
Etamhāḷāhane daḍḍhā, tāsaṃ kamanusocasī’’ti. – saupaḍḍhagāthamāha;
தத்த², அம்ம, ஜீவாதி மாதுபசாரனாமேன தீ⁴துயா ஆலபனங், இத³ஞ்சஸ்ஸா விப்பலபனாகாரத³ஸ்ஸனங். வனம்ஹி கந்த³ஸீதி வனமஜ்ஜே² பரிதே³வஸி. அத்தானங் அதி⁴க³ச்ச² உப்³பி³ரீதி உப்³பி³ரி தவ அத்தானமேவ தாவ பு³ஜ்ஜ²ஸ்ஸு யாதா²வதோ ஜானாஹி. சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானீதி சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானி. ஸப்³பா³ ஜீவஸனாமிகாதி தா ஸப்³பா³பி ஜீவந்தி, யா ஸமானநாமிகா. ஏதம்ஹாளாஹனே த³ட்³டா⁴தி ஏதம்ஹி ஸுஸானே ஜா²பிதா. தாஸங் கமனுஸோசஸீதி தாஸு ஜீவந்தீனாமாஸு சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸமத்தாஸு கங் ஸந்தா⁴ய த்வங் அனுஸோசஸி அனுஸோகங் ஆபஜ்ஜஸீதி ஏவங் ஸத்தா²ரா த⁴ம்மே தே³ஸிதே தே³ஸனானுஸாரேன ஞாணங் பேஸெத்வா விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴த்வா ஸத்து² தே³ஸனாவிலாஸேன அத்தனோ ச ஹேதுஸம்பத்தியா யதா²டா²தாவ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா மக்³க³படிபாடியா அக்³க³ப²லே அரஹத்தே பதிட்டா²ஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.2.37-60) –
Tattha, amma, jīvāti mātupacāranāmena dhītuyā ālapanaṃ, idañcassā vippalapanākāradassanaṃ. Vanamhi kandasīti vanamajjhe paridevasi. Attānaṃ adhigaccha ubbirīti ubbiri tava attānameva tāva bujjhassu yāthāvato jānāhi. Cullāsītisahassānīti caturāsītisahassāni. Sabbā jīvasanāmikāti tā sabbāpi jīvanti, yā samānanāmikā. Etamhāḷāhane daḍḍhāti etamhi susāne jhāpitā. Tāsaṃ kamanusocasīti tāsu jīvantīnāmāsu caturāsītisahassamattāsu kaṃ sandhāya tvaṃ anusocasi anusokaṃ āpajjasīti evaṃ satthārā dhamme desite desanānusārena ñāṇaṃ pesetvā vipassanaṃ ārabhitvā satthu desanāvilāsena attano ca hetusampattiyā yathāṭhātāva vipassanaṃ ussukkāpetvā maggapaṭipāṭiyā aggaphale arahatte patiṭṭhāsi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.2.37-60) –
‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, அஹோஸிங் பா³லிகா ததா³;
‘‘Nagare haṃsavatiyā, ahosiṃ bālikā tadā;
மாதா ச மே பிதா சேவ, கம்மந்தங் அக³மங்ஸு தே.
Mātā ca me pitā ceva, kammantaṃ agamaṃsu te.
‘‘மஜ்ஜ²ன்ஹிகம்ஹி ஸூரியே, அத்³த³ஸங் ஸமணங் அஹங்;
‘‘Majjhanhikamhi sūriye, addasaṃ samaṇaṃ ahaṃ;
வீதி²யா அனுக³ச்ச²ந்தங், ஆஸனங் பஞ்ஞபேஸஹங்.
Vīthiyā anugacchantaṃ, āsanaṃ paññapesahaṃ.
‘‘கோ³னகாவிகதிகாஹி, பஞ்ஞபெத்வா மமாஸனங்;
‘‘Gonakāvikatikāhi, paññapetvā mamāsanaṃ;
பஸன்னசித்தா ஸுமனா, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.
Pasannacittā sumanā, idaṃ vacanamabraviṃ.
‘‘ஸந்தத்தா குதி²தா பூ⁴மி, ஸூரோ மஜ்ஜ²ன்ஹிகே டி²தோ;
‘‘Santattā kuthitā bhūmi, sūro majjhanhike ṭhito;
மாலுதா ச ந வாயந்தி, காலோ சேவெத்த² மேஹிதி.
Mālutā ca na vāyanti, kālo cevettha mehiti.
‘‘பஞ்ஞத்தமாஸனமித³ங், தவத்தா²ய மஹாமுனி;
‘‘Paññattamāsanamidaṃ, tavatthāya mahāmuni;
அனுகம்பங் உபாதா³ய, நிஸீத³ மம ஆஸனே.
Anukampaṃ upādāya, nisīda mama āsane.
‘‘நிஸீதி³ தத்த² ஸமணோ, ஸுத³ந்தோ ஸுத்³த⁴மானஸோ;
‘‘Nisīdi tattha samaṇo, sudanto suddhamānaso;
தஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வான, யதா²ரந்த⁴ங் அதா³ஸஹங்.
Tassa pattaṃ gahetvāna, yathārandhaṃ adāsahaṃ.
‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
‘‘தத்த² மே ஸுகதங் ப்³யம்ஹங், ஆஸனேன ஸுனிம்மிதங்;
‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, āsanena sunimmitaṃ;
ஸட்டி²யோஜனமுப்³பே³த⁴ங், திங்ஸயோஜனவித்த²தங்.
Saṭṭhiyojanamubbedhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.
‘‘ஸொண்ணமயா மணிமயா, அதோ²பி ப²லிகாமயா;
‘‘Soṇṇamayā maṇimayā, athopi phalikāmayā;
லோஹிதங்க³மயா சேவ, பல்லங்கா விவிதா⁴ மம.
Lohitaṅgamayā ceva, pallaṅkā vividhā mama.
‘‘தூலிகாவிகதிகாஹி, கட்டிஸ்ஸசித்தகாஹி ச;
‘‘Tūlikāvikatikāhi, kaṭṭissacittakāhi ca;
உத்³த⁴ஏகந்தலோமீ ச, பல்லங்கா மே ஸுஸண்டி²தா.
Uddhaekantalomī ca, pallaṅkā me susaṇṭhitā.
‘‘யதா³ இச்சா²மி க³மனங், ஹாஸகி²ட்³ட³ஸமப்பிதா;
‘‘Yadā icchāmi gamanaṃ, hāsakhiḍḍasamappitā;
ஸஹ பல்லங்கஸெட்டே²ன, க³ச்சா²மி மம பத்தி²தங்.
Saha pallaṅkaseṭṭhena, gacchāmi mama patthitaṃ.
‘‘அஸீதிதே³வராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்;
‘‘Asītidevarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;
ஸத்ததிசக்கவத்தீனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.
Sattaticakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.
‘‘ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரந்தீ, மஹாபோ⁴க³ங் லபா⁴மஹங்;
‘‘Bhavābhave saṃsarantī, mahābhogaṃ labhāmahaṃ;
போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Bhoge me ūnatā natthi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.
‘‘து³வே ப⁴வே ஸங்ஸராமி, தே³வத்தே அத² மானுஸே;
‘‘Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse;
அஞ்ஞே ப⁴வே ந ஜானாமி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Aññe bhave na jānāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.
‘‘து³வே குலே பஜாயாமி, க²த்தியே சாபி ப்³ராஹ்மணே;
‘‘Duve kule pajāyāmi, khattiye cāpi brāhmaṇe;
உச்சாகுலீனா ஸப்³ப³த்த², ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Uccākulīnā sabbattha, ekāsanassidaṃ phalaṃ.
‘‘தோ³மனஸ்ஸங் ந ஜானாமி, சித்தஸந்தாபனங் மம;
‘‘Domanassaṃ na jānāmi, cittasantāpanaṃ mama;
வேவண்ணியங் ந ஜானாமி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Vevaṇṇiyaṃ na jānāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.
‘‘தா⁴தியோ மங் உபட்ட²ந்தி, கு²ஜ்ஜா சேலாபிகா ப³ஹூ;
‘‘Dhātiyo maṃ upaṭṭhanti, khujjā celāpikā bahū;
அங்கேன அங்கங் க³ச்சா²மி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Aṅkena aṅkaṃ gacchāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.
‘‘அஞ்ஞா ந்ஹாபெந்தி போ⁴ஜெந்தி, அஞ்ஞா ரமெந்தி மங் ஸதா³;
‘‘Aññā nhāpenti bhojenti, aññā ramenti maṃ sadā;
அஞ்ஞா க³ந்த⁴ங் விலிம்பந்தி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Aññā gandhaṃ vilimpanti, ekāsanassidaṃ phalaṃ.
‘‘மண்ட³பே ருக்க²மூலே வா, ஸுஞ்ஞாகா³ரே வஸந்தியா;
‘‘Maṇḍape rukkhamūle vā, suññāgāre vasantiyā;
மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, பல்லங்கோ உபதிட்ட²தி.
Mama saṅkappamaññāya, pallaṅko upatiṭṭhati.
‘‘அயங் பச்சி²மகோ மய்ஹங், சரிமோ வத்ததே ப⁴வோ;
‘‘Ayaṃ pacchimako mayhaṃ, carimo vattate bhavo;
அஜ்ஜாபி ரஜ்ஜங் ச²ட்³டெ³த்வா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.
Ajjāpi rajjaṃ chaḍḍetvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.
‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஏகாஸனஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, ekāsanassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தே பன பதிட்டா²ய அத்தனா அதி⁴க³தவிஸேஸங் பகாஸெந்தீ –
Arahatte pana patiṭṭhāya attanā adhigatavisesaṃ pakāsentī –
52.
52.
‘‘அப்³ப³ஹீ தவ மே ஸல்லங், து³த்³த³ஸங் ஹத³யஸ்ஸிதங்;
‘‘Abbahī tava me sallaṃ, duddasaṃ hadayassitaṃ;
யங் மே ஸோகபரேதாய, தீ⁴துஸோகங் ப்³யபானுதி³.
Yaṃ me sokaparetāya, dhītusokaṃ byapānudi.
53.
53.
‘‘ஸாஜ்ஜ அப்³பூ³ள்ஹஸல்லாஹங், நிச்சா²தா பரினிப்³பு³தா;
‘‘Sājja abbūḷhasallāhaṃ, nicchātā parinibbutā;
பு³த்³த⁴ங் த⁴ம்மஞ்ச ஸங்க⁴ஞ்ச, உபேமி ஸரணங் முனி’’ந்தி. –
Buddhaṃ dhammañca saṅghañca, upemi saraṇaṃ muni’’nti. –
இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā dve gāthā abhāsi.
தத்த² அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், து³த்³த³ஸங் ஹத³யஸ்ஸிதந்தி அனுபசிதகுஸலஸம்பா⁴ரேஹி யாதா²வதோ து³த்³த³ஸங் மம சித்தஸன்னிஸ்ஸிதங் பீளாஜனநதோ து³ன்னீஹரணதோ அந்தோ துத³னதோ ச ‘‘ஸல்ல’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் ஸோகங் தண்ஹஞ்ச அப்³ப³ஹீ வத நீஹரி வத. யங் மே ஸோகபரேதாயாதி யஸ்மா ஸோகேன அபி⁴பூ⁴தாய மய்ஹங் தீ⁴துஸோகங் ப்³யபானுதி³ அனவஸேஸதோ நீஹரி, தஸ்மா அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லந்தி யோஜனா.
Tattha abbahī vata me sallaṃ, duddasaṃ hadayassitanti anupacitakusalasambhārehi yāthāvato duddasaṃ mama cittasannissitaṃ pīḷājananato dunnīharaṇato anto tudanato ca ‘‘salla’’nti laddhanāmaṃ sokaṃ taṇhañca abbahī vata nīhari vata. Yaṃ me sokaparetāyāti yasmā sokena abhibhūtāya mayhaṃ dhītusokaṃ byapānudi anavasesato nīhari, tasmā abbahī vata me sallanti yojanā.
ஸாஜ்ஜ அப்³பூ³ள்ஹஸல்லாஹந்தி ஸா அஹங் அஜ்ஜ ஸப்³ப³ஸோ உத்³த⁴டதண்ஹாஸல்லா ததோ ஏவ நிச்சா²தா பரினிப்³பு³தா. முனிந்தி ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ங் தது³பதே³ஸிதமக்³க³ப²லனிப்³பா³னபபே⁴த³ங் நவவித⁴லோகுத்தரத⁴ம்மஞ்ச, தத்த² பதிட்டி²தங் அட்ட²அரியபுக்³க³லஸமூஹஸங்கா²தங் ஸங்க⁴ஞ்ச, அனுத்தரேஹி தேஹி யோஜனதோ ஸகலவட்டது³க்க²வினாஸனதோ ச ஸரணங் தாணங் லேணங் பராயணந்தி, உபேமி உபக³ச்சா²மி பு³ஜ்ஜா²மி ஸேவாமி சாதி அத்தோ².
Sājja abbūḷhasallāhanti sā ahaṃ ajja sabbaso uddhaṭataṇhāsallā tato eva nicchātā parinibbutā. Muninti sabbaññubuddhaṃ tadupadesitamaggaphalanibbānapabhedaṃ navavidhalokuttaradhammañca, tattha patiṭṭhitaṃ aṭṭhaariyapuggalasamūhasaṅkhātaṃ saṅghañca, anuttarehi tehi yojanato sakalavaṭṭadukkhavināsanato ca saraṇaṃ tāṇaṃ leṇaṃ parāyaṇanti, upemi upagacchāmi bujjhāmi sevāmi cāti attho.
உப்³பி³ரிதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Ubbiritherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 5. உப்³பி³ரிதே²ரீகா³தா² • 5. Ubbiritherīgāthā