Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૩. ઉભયત્થસુત્તં

    3. Ubhayatthasuttaṃ

    ૨૩. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    23. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘એકધમ્મો , ભિક્ખવે, ભાવિતો બહુલીકતો ઉભો અત્થે સમધિગય્હ તિટ્ઠતિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ અત્થં સમ્પરાયિકઞ્ચ. કતમો એકધમ્મો? અપ્પમાદો કુસલેસુ ધમ્મેસુ. અયં ખો, ભિક્ખવે, એકધમ્મો ભાવિતો બહુલીકતો ઉભો અત્થે સમધિગય્હ તિટ્ઠતિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ અત્થં સમ્પરાયિકઞ્ચા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Ekadhammo , bhikkhave, bhāvito bahulīkato ubho atthe samadhigayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ samparāyikañca. Katamo ekadhammo? Appamādo kusalesu dhammesu. Ayaṃ kho, bhikkhave, ekadhammo bhāvito bahulīkato ubho atthe samadhigayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ samparāyikañcā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘અપ્પમાદં પસંસન્તિ, પુઞ્ઞકિરિયાસુ પણ્ડિતા;

    ‘‘Appamādaṃ pasaṃsanti, puññakiriyāsu paṇḍitā;

    અપ્પમત્તો ઉભો અત્થે, અધિગણ્હાતિ પણ્ડિતો.

    Appamatto ubho atthe, adhigaṇhāti paṇḍito.

    ‘‘દિટ્ઠે ધમ્મે ચ યો અત્થો, યો ચત્થો સમ્પરાયિકો;

    ‘‘Diṭṭhe dhamme ca yo attho, yo cattho samparāyiko;

    અત્થાભિસમયા ધીરો, પણ્ડિતોતિ પવુચ્ચતી’’તિ.

    Atthābhisamayā dhīro, paṇḍitoti pavuccatī’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. તતિયં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૩. ઉભયત્થસુત્તવણ્ણના • 3. Ubhayatthasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact