Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    13. உத³யமாணவபுச்சா²

    13. Udayamāṇavapucchā

    130.

    130.

    ‘‘ஜா²யிங் விரஜமாஸீனங், [இச்சாயஸ்மா உத³யோ]

    ‘‘Jhāyiṃ virajamāsīnaṃ, [iccāyasmā udayo]

    கதகிச்சங் அனாஸவங்;

    Katakiccaṃ anāsavaṃ;

    பாரகு³ங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்;

    Pāraguṃ sabbadhammānaṃ, atthi pañhena āgamaṃ;

    அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூஹி, அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³னங்’’.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūhi, avijjāya pabhedanaṃ’’.

    131.

    131.

    ‘‘பஹானங் காமச்ச²ந்தா³னங், [உத³யாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Pahānaṃ kāmacchandānaṃ, [udayāti bhagavā]

    தோ³மனஸ்ஸான சூப⁴யங்;

    Domanassāna cūbhayaṃ;

    தி²னஸ்ஸ ச பனூத³னங், குக்குச்சானங் நிவாரணங்.

    Thinassa ca panūdanaṃ, kukkuccānaṃ nivāraṇaṃ.

    132.

    132.

    ‘‘உபெக்கா²ஸதிஸங்ஸுத்³த⁴ங் , த⁴ம்மதக்கபுரேஜவங்;

    ‘‘Upekkhāsatisaṃsuddhaṃ , dhammatakkapurejavaṃ;

    அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூமி, அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³னங்’’.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūmi, avijjāya pabhedanaṃ’’.

    133.

    133.

    ‘‘கிங்ஸு ஸங்யோஜனோ லோகோ, கிங்ஸு தஸ்ஸ விசாரணங்;

    ‘‘Kiṃsu saṃyojano loko, kiṃsu tassa vicāraṇaṃ;

    கிஸ்ஸஸ்ஸ விப்பஹானேன, நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதி’’.

    Kissassa vippahānena, nibbānaṃ iti vuccati’’.

    134.

    134.

    ‘‘நந்தி³ஸங்யோஜனோ லோகோ, விதக்கஸ்ஸ விசாரணங்;

    ‘‘Nandisaṃyojano loko, vitakkassa vicāraṇaṃ;

    தண்ஹாய விப்பஹானேன, நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதி’’.

    Taṇhāya vippahānena, nibbānaṃ iti vuccati’’.

    135.

    135.

    ‘‘கத²ங் ஸதஸ்ஸ சரதோ, விஞ்ஞாணங் உபருஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kathaṃ satassa carato, viññāṇaṃ uparujjhati;

    ப⁴க³வந்தங் புட்டு²மாக³ம்ம, தங் ஸுணோம வசோ தவ’’.

    Bhagavantaṃ puṭṭhumāgamma, taṃ suṇoma vaco tava’’.

    136.

    136.

    ‘‘அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச, வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தோ;

    ‘‘Ajjhattañca bahiddhā ca, vedanaṃ nābhinandato;

    ஏவங் ஸதஸ்ஸ சரதோ, விஞ்ஞாணங் உபருஜ்ஜ²தீ’’தி.

    Evaṃ satassa carato, viññāṇaṃ uparujjhatī’’ti.

    உத³யமாணவபுச்சா² தேரஸமா.

    Udayamāṇavapucchā terasamā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 13. உத³யமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 13. Udayamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact