Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    13. உத³யமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ

    13. Udayamāṇavapucchāniddeso

    74.

    74.

    ஜா²யிங் விரஜமாஸீனங், [இச்சாயஸ்மா உத³யோ]

    Jhāyiṃvirajamāsīnaṃ, [iccāyasmā udayo]

    கதகிச்சங் அனாஸவங்;

    Katakiccaṃ anāsavaṃ;

    பாரகு³ங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்;

    Pāraguṃ sabbadhammānaṃ, atthi pañhena āgamaṃ;

    அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூஹி 1, அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³னங்.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūhi2, avijjāya pabhedanaṃ.

    ஜா²யிங் விரஜமாஸீனந்தி. ஜா²யிந்தி ஜா²யீ ப⁴க³வா. பட²மேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, து³தியேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, ததியேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, சதுத்தே²னபி ஜா²னேன ஜா²யீ, ஸவிதக்கஸவிசாரேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, அவிதக்கவிசாரமத்தேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, அவிதக்கஅவிசாரேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, ஸப்பீதிகேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, நிப்பீதிகேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, ஸாதஸஹக³தேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, உபெக்கா²ஸஹக³தேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, ஸுஞ்ஞதேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, அனிமித்தேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, அப்பணிஹிதேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, லோகியேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ, லோகுத்தரேனபி ஜா²னேன ஜா²யீ ஜா²னரதோ ஏகத்தமனுயுத்தோ ஸத³த்த²க³ருகோதி – ஜா²யிங். விரஜந்தி ராகோ³ ரஜோ, தோ³ஸோ ரஜோ, மோஹோ ரஜோ, கோதோ⁴ ரஜோ, உபனாஹோ ரஜோ…பே॰… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரா ரஜா. தே ரஜா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ அரஜோ விரஜோ நிரஜோ ரஜாபக³தோ ரஜவிப்பஹீனோ ரஜவிப்பயுத்தோ ஸப்³ப³ரஜவீதிவத்தோ.

    Jhāyiṃ virajamāsīnanti. Jhāyinti jhāyī bhagavā. Paṭhamenapi jhānena jhāyī, dutiyenapi jhānena jhāyī, tatiyenapi jhānena jhāyī, catutthenapi jhānena jhāyī, savitakkasavicārenapi jhānena jhāyī, avitakkavicāramattenapi jhānena jhāyī, avitakkaavicārenapi jhānena jhāyī, sappītikenapi jhānena jhāyī, nippītikenapi jhānena jhāyī, sātasahagatenapi jhānena jhāyī, upekkhāsahagatenapi jhānena jhāyī, suññatenapi jhānena jhāyī, animittenapi jhānena jhāyī, appaṇihitenapi jhānena jhāyī, lokiyenapi jhānena jhāyī, lokuttarenapi jhānena jhāyī jhānarato ekattamanuyutto sadatthagarukoti – jhāyiṃ. Virajanti rāgo rajo, doso rajo, moho rajo, kodho rajo, upanāho rajo…pe… sabbākusalābhisaṅkhārā rajā. Te rajā buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho arajo virajo nirajo rajāpagato rajavippahīno rajavippayutto sabbarajavītivatto.

    ராகோ³ ரஜோ ந ச பன ரேணு வுச்சதி,

    Rāgo rajo na ca pana reṇu vuccati,

    ராக³ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங் ரஜோதி;

    Rāgassetaṃ adhivacanaṃ rajoti;

    ஏதங் ரஜங் விப்பஜஹித்வா 3 சக்கு²மா, தஸ்மா ஜினோ விக³தரஜோதி வுச்சதி.

    Etaṃ rajaṃ vippajahitvā 4 cakkhumā, tasmā jino vigatarajoti vuccati.

    தோ³ஸோ ரஜோ ந ச பன ரேணு வுச்சதி, தோ³ஸஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங் ரஜோதி;

    Doso rajo na ca pana reṇu vuccati, dosassetaṃ adhivacanaṃ rajoti;

    ஏதங் ரஜங் விப்பஜஹித்வா சக்கு²மா, தஸ்மா ஜினோ விக³தரஜோதி வுச்சதி.

    Etaṃ rajaṃ vippajahitvā cakkhumā, tasmā jino vigatarajoti vuccati.

    மோஹோ ரஜோ ந ச பன ரேணு வுச்சதி, மோஹஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங் ரஜோதி;

    Moho rajo na ca pana reṇu vuccati, mohassetaṃ adhivacanaṃ rajoti;

    ஏதங் ரஜங் விப்பஜஹித்வா சக்கு²மா, தஸ்மா ஜினோ விக³தரஜோதி வுச்சதீதி. –

    Etaṃ rajaṃ vippajahitvā cakkhumā, tasmā jino vigatarajoti vuccatīti. –

    விரஜங் …பே॰….

    Virajaṃ …pe….

    ஆஸீனந்தி நிஸின்னோ ப⁴க³வா பாஸாணகே சேதியேதி – ஆஸீனோ.

    Āsīnanti nisinno bhagavā pāsāṇake cetiyeti – āsīno.

    நக³ஸ்ஸ 5 பஸ்ஸே ஆஸீனங், முனிங் து³க்க²ஸ்ஸ பாரகு³ங்;

    Nagassa 6 passe āsīnaṃ, muniṃ dukkhassa pāraguṃ;

    ஸாவகா பயிருபாஸந்தி, தேவிஜ்ஜா மச்சுஹாயினோதி.

    Sāvakā payirupāsanti, tevijjā maccuhāyinoti.

    ஏவம்பி ப⁴க³வா ஆஸீனோ. அத² வா, ப⁴க³வா ஸப்³பொ³ஸ்ஸுக்கபடிப்பஸ்ஸத்³த⁴த்தா ஆஸீனோ வுத்த²வாஸோ சிண்ணசரணோ…பே॰… ஜாதிமரணஸங்ஸாரோ நத்தி² தஸ்ஸ புனப்³ப⁴வோதி. ஏவம்பி ப⁴க³வா ஆஸீனோதி – ஜா²யிங் விரஜமாஸீனங் .

    Evampi bhagavā āsīno. Atha vā, bhagavā sabbossukkapaṭippassaddhattā āsīno vutthavāso ciṇṇacaraṇo…pe… jātimaraṇasaṃsāro natthi tassa punabbhavoti. Evampi bhagavā āsīnoti – jhāyiṃ virajamāsīnaṃ .

    இச்சாயஸ்மா உத³யோதி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰… ஆயஸ்மாதி பியவசனங்…பே॰… உத³யோதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங்…பே॰… அபி⁴லாபோதி – இச்சாயஸ்மா உத³யோ.

    Iccāyasmā udayoti. Iccāti padasandhi…pe… āyasmāti piyavacanaṃ…pe… udayoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ…pe… abhilāpoti – iccāyasmā udayo.

    கதகிச்சங் அனாஸவந்தி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ கிச்சாகிச்சங் கரணீயாகரணீயங் பஹீனங் உச்சி²ன்னமூலங் தாலாவத்து²கதங் அனபா⁴வங்கதங் ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மங். தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ கதகிச்சோ.

    Katakiccaṃ anāsavanti buddhassa bhagavato kiccākiccaṃ karaṇīyākaraṇīyaṃ pahīnaṃ ucchinnamūlaṃ tālāvatthukataṃ anabhāvaṃkataṃ āyatiṃ anuppādadhammaṃ. Tasmā buddho katakicco.

    யஸ்ஸ ச விஸதா 7 நத்தி², சி²ன்னஸோதஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    Yassa ca visatā 8 natthi, chinnasotassa bhikkhuno;

    கிச்சாகிச்சப்பஹீனஸ்ஸ, பரிளாஹோ ந விஜ்ஜதீதி.

    Kiccākiccappahīnassa, pariḷāho na vijjatīti.

    கதகிச்சங் அனாஸவந்தி. ஆஸவாதி சத்தாரோ ஆஸவா – காமாஸவோ, ப⁴வாஸவோ, தி³ட்டா²ஸவோ, அவிஜ்ஜாஸவோ. தே ஆஸவா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. தஸ்மா பு³த்³தோ⁴ அனாஸவோதி – கதகிச்சங் அனாஸவங்.

    Katakiccaṃ anāsavanti. Āsavāti cattāro āsavā – kāmāsavo, bhavāsavo, diṭṭhāsavo, avijjāsavo. Te āsavā buddhassa bhagavato pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Tasmā buddho anāsavoti – katakiccaṃ anāsavaṃ.

    பாரகு³ங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானந்தி ப⁴க³வா ஸப்³ப³த⁴ம்மானங் அபி⁴ஞ்ஞாபாரகூ³ பரிஞ்ஞாபாரகூ³ பஹானபாரகூ³ பா⁴வனாபாரகூ³ ஸச்சி²கிரியாபாரகூ³ ஸமாபத்திபாரகூ³. அபி⁴ஞ்ஞாபாரகூ³ ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், பரிஞ்ஞாபாரகூ³ ஸப்³ப³து³க்கா²னங், பஹானபாரகூ³ ஸப்³ப³கிலேஸானங், பா⁴வனாபாரகூ³ சதுன்னங் மக்³கா³னங், ஸச்சி²கிரியாபாரகூ³ நிரோத⁴ஸ்ஸ, ஸமாபத்திபாரகூ³ ஸப்³ப³ஸமாபத்தீனங். ஸோ வஸிப்பத்தோ பாரமிப்பத்தோ அரியஸ்மிங் ஸீலஸ்மிங்; வஸிப்பத்தோ பாரமிப்பத்தோ அரியஸ்மிங் ஸமாதி⁴ஸ்மிங்; வஸிப்பத்தோ பாரமிப்பத்தோ அரியாய பஞ்ஞாய; வஸிப்பத்தோ பாரமிப்பத்தோ அரியாய விமுத்தியா. ஸோ பாரக³தோ பாரப்பத்தோ அந்தக³தோ அந்தப்பத்தோ கோடிக³தோ கோடிப்பத்தோ பரியந்தக³தோ பரியந்தப்பத்தோ வோஸானக³தோ வோஸானப்பத்தோ தாணக³தோ தாணப்பத்தோ லேணக³தோ லேணப்பத்தோ ஸரணக³தோ ஸரணப்பத்தோ அப⁴யக³தோ அப⁴யப்பத்தோ அச்சுதக³தோ அச்சுதப்பத்தோ அமதக³தோ அமதப்பத்தோ நிப்³பா³னக³தோ நிப்³பா³னப்பத்தோ. ஸோ வுத்தவாஸோ சிண்ணசரணோ…பே॰… ஜாதிமரணஸங்ஸாரோ நத்தி² தஸ்ஸ புனப்³ப⁴வோதி – பாரகு³ங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங்.

    Pāraguṃ sabbadhammānanti bhagavā sabbadhammānaṃ abhiññāpāragū pariññāpāragū pahānapāragū bhāvanāpāragū sacchikiriyāpāragū samāpattipāragū. Abhiññāpāragū sabbadhammānaṃ, pariññāpāragū sabbadukkhānaṃ, pahānapāragū sabbakilesānaṃ, bhāvanāpāragū catunnaṃ maggānaṃ, sacchikiriyāpāragū nirodhassa, samāpattipāragū sabbasamāpattīnaṃ. So vasippatto pāramippatto ariyasmiṃ sīlasmiṃ; vasippatto pāramippatto ariyasmiṃ samādhismiṃ; vasippatto pāramippatto ariyāya paññāya; vasippatto pāramippatto ariyāya vimuttiyā. So pāragato pārappatto antagato antappatto koṭigato koṭippatto pariyantagato pariyantappatto vosānagato vosānappatto tāṇagato tāṇappatto leṇagato leṇappatto saraṇagato saraṇappatto abhayagato abhayappatto accutagato accutappatto amatagato amatappatto nibbānagato nibbānappatto. So vuttavāso ciṇṇacaraṇo…pe… jātimaraṇasaṃsāro natthi tassa punabbhavoti – pāraguṃ sabbadhammānaṃ.

    அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மந்தி பஞ்ஹேன அத்தி²கோ ஆக³தொம்ஹி, பஞ்ஹங் புச்சி²துகாமோ ஆக³தொம்ஹி, பஞ்ஹங் ஸோதுகாமோ ஆக³தொம்ஹீதி, ஏவம்பி அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங். அத² வா, பஞ்ஹத்தி²கானங் பஞ்ஹங் புச்சி²துகாமானங் பஞ்ஹங் ஸோதுகாமானங் ஆக³மனங் அபி⁴க்கமனங் உபஸங்கமனங் பயிருபாஸனங் அத்தீ²தி, ஏவம்பி அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங். அத² வா, பஞ்ஹாக³மோ துய்ஹங் அத்தி², த்வம்பி பஹு த்வமஸி அலமத்தோ மயா புச்சி²தங் கதே²துங் விஸஜ்ஜேதுங், வஹஸ்ஸேதங் பா⁴ரந்தி, ஏவம்பி அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்.

    Atthi pañhena āgamanti pañhena atthiko āgatomhi, pañhaṃ pucchitukāmo āgatomhi, pañhaṃ sotukāmo āgatomhīti, evampi atthi pañhena āgamaṃ. Atha vā, pañhatthikānaṃ pañhaṃ pucchitukāmānaṃ pañhaṃ sotukāmānaṃ āgamanaṃ abhikkamanaṃ upasaṅkamanaṃ payirupāsanaṃ atthīti, evampi atthi pañhena āgamaṃ. Atha vā, pañhāgamo tuyhaṃ atthi, tvampi pahu tvamasi alamatto mayā pucchitaṃ kathetuṃ visajjetuṃ, vahassetaṃ bhāranti, evampi atthi pañhena āgamaṃ.

    அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூஹீதி அஞ்ஞாவிமொக்கோ² வுச்சதி அரஹத்தவிமொக்கோ². அரஹத்தவிமொக்க²ங் பப்³ரூஹி ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹீதி – அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூஹி.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūhīti aññāvimokkho vuccati arahattavimokkho. Arahattavimokkhaṃ pabrūhi ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehīti – aññāvimokkhaṃ pabrūhi.

    அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³னந்தி அவிஜ்ஜாய பே⁴த³னங் பபே⁴த³னங் பஹானங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³த⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³னங். தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Avijjāyapabhedananti avijjāya bhedanaṃ pabhedanaṃ pahānaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhaṃ amataṃ nibbānanti – avijjāya pabhedanaṃ. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘ஜா²யிங் விரஜமாஸீனங், [இச்சாயஸ்மா உத³யோ]

    ‘‘Jhāyiṃ virajamāsīnaṃ, [iccāyasmā udayo]

    கதகிச்சங் அனாஸவங்;

    Katakiccaṃ anāsavaṃ;

    பாரகு³ங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்;

    Pāraguṃ sabbadhammānaṃ, atthi pañhena āgamaṃ;

    அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூஹி, அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³ன’’ந்தி.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūhi, avijjāya pabhedana’’nti.

    75.

    75.

    பஹானங் காமச்ச²ந்தா³னங், [உத³யாதி ப⁴க³வா]

    Pahānaṃkāmacchandānaṃ, [udayāti bhagavā]

    தோ³மனஸ்ஸான சூப⁴யங்;

    Domanassāna cūbhayaṃ;

    தி²னஸ்ஸ 9 ச பனூத³னங், குக்குச்சானங் நிவாரணங்.

    Thinassa10ca panūdanaṃ, kukkuccānaṃ nivāraṇaṃ.

    பஹானங் காமச்ச²ந்தா³னந்தி. ச²ந்தோ³தி யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமராகோ³ காமனந்தீ³ காமதண்ஹா காமஸினேஹோ காமபிபாஸா காமபரிளாஹோ காமமுச்சா² காமஜ்ஜோ²ஸானங் காமோகோ⁴ காமயோகோ³ காமுபாதா³னங் காமச்ச²ந்த³னீவரணங். பஹானங் காமச்ச²ந்தா³னந்தி காமச்ச²ந்தா³னங் பஹானங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – பஹானங் காமச்ச²ந்தா³னங். உத³யாதி ப⁴க³வாதி. உத³யாதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – உத³யாதி ப⁴க³வா.

    Pahānaṃ kāmacchandānanti. Chandoti yo kāmesu kāmacchando kāmarāgo kāmanandī kāmataṇhā kāmasineho kāmapipāsā kāmapariḷāho kāmamucchā kāmajjhosānaṃ kāmogho kāmayogo kāmupādānaṃ kāmacchandanīvaraṇaṃ. Pahānaṃ kāmacchandānanti kāmacchandānaṃ pahānaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – pahānaṃ kāmacchandānaṃ. Udayāti bhagavāti. Udayāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – udayāti bhagavā.

    தோ³மனஸ்ஸான சூப⁴யந்தி. தோ³மனஸ்ஸாதி யங் சேதஸிகங் அஸாதங் சேதஸிகங் து³க்க²ங் சேதோஸம்ப²ஸ்ஸஜங் அஸாதங் து³க்க²ங் வேத³யிதங், சேதோஸம்ப²ஸ்ஸஜா அஸாதா து³க்கா² வேத³னா. தோ³மனஸ்ஸான சூப⁴யந்தி காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ ச தோ³மனஸ்ஸஸ்ஸ ச உபி⁴ன்னங் பஹானங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – தோ³மனஸ்ஸான சூப⁴யங்.

    Domanassāna cūbhayanti. Domanassāti yaṃ cetasikaṃ asātaṃ cetasikaṃ dukkhaṃ cetosamphassajaṃ asātaṃ dukkhaṃ vedayitaṃ, cetosamphassajā asātā dukkhā vedanā. Domanassāna cūbhayanti kāmacchandassa ca domanassassa ca ubhinnaṃ pahānaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – domanassāna cūbhayaṃ.

    தி²னஸ்ஸ ச பனூத³னந்தி. தி²னந்தி யா சித்தஸ்ஸ அகல்யதா அகம்மஞ்ஞதா ஓலீயனா ஸல்லீயனா லீனா லீயனா லீயிதத்தங் தி²னங் தி²யனா 11 தி²யிதத்தங் சித்தஸ்ஸ. பனூத³னந்தி தி²னஸ்ஸ ச பனூத³னங் பஹானங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – தி²னஸ்ஸ ச பனூத³னங்.

    Thinassa ca panūdananti. Thinanti yā cittassa akalyatā akammaññatā olīyanā sallīyanā līnā līyanā līyitattaṃ thinaṃ thiyanā 12 thiyitattaṃ cittassa. Panūdananti thinassa ca panūdanaṃ pahānaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – thinassa ca panūdanaṃ.

    குக்குச்சானங் நிவாரணந்தி. குக்குச்சந்தி ஹத்த²குக்குச்சம்பி குக்குச்சங், பாத³குக்குச்சம்பி குக்குச்சங், ஹத்த²பாத³குக்குச்சம்பி குக்குச்சங். அகப்பியே கப்பியஸஞ்ஞிதா, கப்பியே அகப்பியஸஞ்ஞிதா…பே॰… அவஜ்ஜே வஜ்ஜஸஞ்ஞிதா, வஜ்ஜே அவஜ்ஜஸஞ்ஞிதா. யங் ஏவரூபங் குக்குச்சங் குக்குச்சாயனா குக்குச்சாயிதத்தங் சேதஸோ விப்படிஸாரோ மனோவிலேகோ², இத³ங் வுச்சதி குக்குச்சங். அபி ச, த்³வீஹி காரணேஹி உப்பஜ்ஜதி குக்குச்சங் சேதஸோ விப்படிஸாரோ மனோவிலேகோ² – கதத்தா ச அகதத்தா ச. கத²ங் கதத்தா ச அகதத்தா ச உப்பஜ்ஜதி குக்குச்சங் சேதஸோ விப்படிஸாரோ மனோவிலேகோ²? ‘‘கதங் மே காயது³ச்சரிதங், அகதங் மே காயஸுசரித’’ந்தி உப்பஜ்ஜதி குக்குச்சங் சேதஸோ விப்படிஸாரோ மனோவிலேகோ² . ‘‘கதங் மே வசீது³ச்சரிதங், அகதங் மே வசீஸுசரித’’ந்தி…பே॰… ‘‘கதங் மே மனோது³ச்சரிதங், அகதங் மே மனோஸுசரித’’ந்தி…பே॰… ‘‘கதோ மே பாணாதிபாதோ, அகதா மே பாணாதிபாதா வேரமணீ’’தி…பே॰… ‘‘கதங் மே அதி³ன்னாதா³னங், அகதா மே அதி³ன்னாதா³னா வேரமணீ’’தி…பே॰… ‘‘கதோ மே காமேஸுமிச்சா²சாரோ, அகதா மே காமேஸுமிச்சா²சாரா வேரமணீ’’தி…பே॰… ‘‘கதோ மே முஸாவாதோ³, அகதா மே முஸாவாதா³ வேரமணீ’’தி…பே॰… ‘‘கதா மே பிஸுணா வாசா 13, அகதா மே பிஸுணாய வாசாய வேரமணீ’’தி…பே॰… ‘‘கதா மே ப²ருஸா வாசா, அகதா மே ப²ருஸாய வாசாய வேரமணீ’’தி…பே॰… ‘‘கதோ மே ஸம்ப²ப்பலாபோ, அகதா மே ஸம்ப²ப்பலாபா வேரமணீ’’தி…பே॰… ‘‘கதா மே அபி⁴ஜ்ஜா², அகதா மே அனபி⁴ஜ்ஜா²’’தி…பே॰… ‘‘கதோ மே ப்³யாபாதோ³, அகதோ மே அப்³யாபாதோ³’’தி…பே॰… ‘‘கதா மே மிச்சா²தி³ட்டி², அகதா மே ஸம்மாதி³ட்டீ²’’தி , உப்பஜ்ஜதி குக்குச்சங் சேதஸோ விப்படிஸாரோ மனோவிலேகோ². ஏவங் கதத்தா ச அகதத்தா ச உப்பஜ்ஜதி குக்குச்சங் சேதஸோ விப்படிஸாரோ மனோவிலேகோ².

    Kukkuccānaṃ nivāraṇanti. Kukkuccanti hatthakukkuccampi kukkuccaṃ, pādakukkuccampi kukkuccaṃ, hatthapādakukkuccampi kukkuccaṃ. Akappiye kappiyasaññitā, kappiye akappiyasaññitā…pe… avajje vajjasaññitā, vajje avajjasaññitā. Yaṃ evarūpaṃ kukkuccaṃ kukkuccāyanā kukkuccāyitattaṃ cetaso vippaṭisāro manovilekho, idaṃ vuccati kukkuccaṃ. Api ca, dvīhi kāraṇehi uppajjati kukkuccaṃ cetaso vippaṭisāro manovilekho – katattā ca akatattā ca. Kathaṃ katattā ca akatattā ca uppajjati kukkuccaṃ cetaso vippaṭisāro manovilekho? ‘‘Kataṃ me kāyaduccaritaṃ, akataṃ me kāyasucarita’’nti uppajjati kukkuccaṃ cetaso vippaṭisāro manovilekho . ‘‘Kataṃ me vacīduccaritaṃ, akataṃ me vacīsucarita’’nti…pe… ‘‘kataṃ me manoduccaritaṃ, akataṃ me manosucarita’’nti…pe… ‘‘kato me pāṇātipāto, akatā me pāṇātipātā veramaṇī’’ti…pe… ‘‘kataṃ me adinnādānaṃ, akatā me adinnādānā veramaṇī’’ti…pe… ‘‘kato me kāmesumicchācāro, akatā me kāmesumicchācārā veramaṇī’’ti…pe… ‘‘kato me musāvādo, akatā me musāvādā veramaṇī’’ti…pe… ‘‘katā me pisuṇā vācā 14, akatā me pisuṇāya vācāya veramaṇī’’ti…pe… ‘‘katā me pharusā vācā, akatā me pharusāya vācāya veramaṇī’’ti…pe… ‘‘kato me samphappalāpo, akatā me samphappalāpā veramaṇī’’ti…pe… ‘‘katā me abhijjhā, akatā me anabhijjhā’’ti…pe… ‘‘kato me byāpādo, akato me abyāpādo’’ti…pe… ‘‘katā me micchādiṭṭhi, akatā me sammādiṭṭhī’’ti , uppajjati kukkuccaṃ cetaso vippaṭisāro manovilekho. Evaṃ katattā ca akatattā ca uppajjati kukkuccaṃ cetaso vippaṭisāro manovilekho.

    அத² வா, ‘‘ஸீலேஸும்ஹி அபரிபூரகாரீ’’தி உப்பஜ்ஜதி குக்குச்சங் சேதஸோ விப்படிஸாரோ மனோவிலேகோ²; ‘‘இந்த்³ரியேஸும்ஹி அகு³த்தத்³வாரோ’’தி…பே॰… ‘‘போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞும்ஹீ’’தி… ‘‘ஜாக³ரியங் அனநுயுத்தொம்ஹீ’’தி… ‘‘ந ஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன ஸமன்னாக³தொம்ஹீ’’தி… ‘‘அபா⁴விதா மே சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னாதி, சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னாதி சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³தி, பஞ்சிந்த்³ரியானீதி, பஞ்ச ப³லானீதி, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³தி, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³’’தி… ‘‘து³க்க²ங் மே அபரிஞ்ஞாதங், ஸமுத³யோ மே அப்பஹீனோ, மக்³கோ³ மே அபா⁴விதோ, நிரோதோ⁴ மே அஸச்சி²கதோ’’தி உப்பஜ்ஜதி குக்குச்சங் சேதஸோ விப்படிஸாரோ மனோவிலேகோ².

    Atha vā, ‘‘sīlesumhi aparipūrakārī’’ti uppajjati kukkuccaṃ cetaso vippaṭisāro manovilekho; ‘‘indriyesumhi aguttadvāro’’ti…pe… ‘‘bhojane amattaññumhī’’ti… ‘‘jāgariyaṃ ananuyuttomhī’’ti… ‘‘na satisampajaññena samannāgatomhī’’ti… ‘‘abhāvitā me cattāro satipaṭṭhānāti, cattāro sammappadhānāti cattāro iddhipādāti, pañcindriyānīti, pañca balānīti, satta bojjhaṅgāti, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo’’ti… ‘‘dukkhaṃ me apariññātaṃ, samudayo me appahīno, maggo me abhāvito, nirodho me asacchikato’’ti uppajjati kukkuccaṃ cetaso vippaṭisāro manovilekho.

    குக்குச்சானங் நிவாரணந்தி குக்குச்சானங் ஆவரணங் நீவரணங் பஹானங் உபஸமங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – குக்குச்சானங் நிவாரணங். தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Kukkuccānaṃ nivāraṇanti kukkuccānaṃ āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ pahānaṃ upasamaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – kukkuccānaṃ nivāraṇaṃ. Tenāha bhagavā –

    ‘‘பஹானங் காமச்ச²ந்தா³னங், [உத³யாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Pahānaṃ kāmacchandānaṃ, [udayāti bhagavā]

    தோ³மனஸ்ஸான சூப⁴யங்;

    Domanassāna cūbhayaṃ;

    தி²னஸ்ஸ ச பனூத³னங், குக்குச்சானங் நிவாரண’’ந்தி.

    Thinassa ca panūdanaṃ, kukkuccānaṃ nivāraṇa’’nti.

    76.

    76.

    உபெக்கா²ஸதிஸங்ஸுத்³த⁴ங் , த⁴ம்மதக்கபுரேஜவங்;

    Upekkhāsatisaṃsuddhaṃ, dhammatakkapurejavaṃ;

    அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூமி, அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³னங்.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūmi, avijjāya pabhedanaṃ.

    உபெக்கா²ஸதிஸங்ஸுத்³த⁴ந்தி. உபெக்கா²தி யா சதுத்தே² ஜா²னே உபெக்கா² உபெக்க²னா அஜ்ஜு²பெக்க²னா சித்தஸமதா 15 சித்தப்பஸ்ஸத்³த⁴தா மஜ்ஜ²த்ததா சித்தஸ்ஸ. ஸதீதி யா சதுத்தே² ஜா²னே உபெக்க²ங் ஆரப்³ப⁴ ஸதி அனுஸ்ஸதி…பே॰… ஸம்மாஸதி. உபெக்கா²ஸதிஸங்ஸுத்³த⁴ந்தி சதுத்தே² ஜா²னே உபெக்கா² ச ஸதி ச ஸுத்³தா⁴ ஹொந்தி விஸுத்³தா⁴ ஸங்ஸுத்³தா⁴ பரிஸுத்³தா⁴ பரியோதா³தா அனங்க³ணா விக³தூபக்கிலேஸா முது³பூ⁴தா கம்மனியா டி²தா ஆனேஞ்ஜப்பத்தாதி – உபெக்கா²ஸதிஸங்ஸுத்³த⁴ங்.

    Upekkhāsatisaṃsuddhanti. Upekkhāti yā catutthe jhāne upekkhā upekkhanā ajjhupekkhanā cittasamatā 16 cittappassaddhatā majjhattatā cittassa. Satīti yā catutthe jhāne upekkhaṃ ārabbha sati anussati…pe… sammāsati. Upekkhāsatisaṃsuddhanti catutthe jhāne upekkhā ca sati ca suddhā honti visuddhā saṃsuddhā parisuddhā pariyodātā anaṅgaṇā vigatūpakkilesā mudubhūtā kammaniyā ṭhitā āneñjappattāti – upekkhāsatisaṃsuddhaṃ.

    த⁴ம்மதக்கபுரேஜவந்தி த⁴ம்மதக்கோ வுச்சதி ஸம்மாஸங்கப்போ. ஸோ ஆதி³தோ ஹோதி, புரதோ ஹோதி, புப்³ப³ங்க³மோ ஹோதி அஞ்ஞாவிமொக்க²ஸ்ஸாதி, ஏவம்பி த⁴ம்மதக்கபுரேஜவங். அத² வா, த⁴ம்மதக்கோ வுச்சதி ஸம்மாதி³ட்டி². ஸா ஆதி³தோ ஹோதி, புரதோ ஹோதி, புப்³ப³ங்க³மோ ஹோதி அஞ்ஞாவிமொக்க²ஸ்ஸாதி , ஏவம்பி த⁴ம்மதக்கபுரேஜவங். அத² வா, த⁴ம்மதக்கோ வுச்சதி சதுன்னங் மக்³கா³னங் புப்³ப³பா⁴க³விபஸ்ஸனா. ஸா ஆதி³தோ ஹோதி, புரதோ ஹோதி, புப்³ப³ங்க³மோ ஹோதி அஞ்ஞாவிமொக்க²ஸ்ஸாதி – ஏவம்பி த⁴ம்மதக்கபுரேஜவங்.

    Dhammatakkapurejavanti dhammatakko vuccati sammāsaṅkappo. So ādito hoti, purato hoti, pubbaṅgamo hoti aññāvimokkhassāti, evampi dhammatakkapurejavaṃ. Atha vā, dhammatakko vuccati sammādiṭṭhi. Sā ādito hoti, purato hoti, pubbaṅgamo hoti aññāvimokkhassāti , evampi dhammatakkapurejavaṃ. Atha vā, dhammatakko vuccati catunnaṃ maggānaṃ pubbabhāgavipassanā. Sā ādito hoti, purato hoti, pubbaṅgamo hoti aññāvimokkhassāti – evampi dhammatakkapurejavaṃ.

    அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூமீதி அஞ்ஞாவிமொக்கோ² வுச்சதி அரஹத்தவிமொக்கோ². அரஹத்தவிமொக்க²ங் பப்³ரூமி ஆசிக்கா²மி தே³ஸேமி பஞ்ஞபேமி பட்ட²பேமி விவராமி விப⁴ஜாமி உத்தானீகரோமி பகாஸேமீதி – அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூமி.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūmīti aññāvimokkho vuccati arahattavimokkho. Arahattavimokkhaṃ pabrūmi ācikkhāmi desemi paññapemi paṭṭhapemi vivarāmi vibhajāmi uttānīkaromi pakāsemīti – aññāvimokkhaṃ pabrūmi.

    அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³னந்தி. அவிஜ்ஜாதி து³க்கே² அஞ்ஞாணங்…பே॰… அவிஜ்ஜா மோஹோ அகுஸலமூலங். பபே⁴த³னந்தி அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³னங் பஹானங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³னங். தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Avijjāya pabhedananti. Avijjāti dukkhe aññāṇaṃ…pe… avijjā moho akusalamūlaṃ. Pabhedananti avijjāya pabhedanaṃ pahānaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – avijjāya pabhedanaṃ. Tenāha bhagavā –

    ‘‘உபெக்கா²ஸதிஸங்ஸுத்³த⁴ங், த⁴ம்மதக்கபுரேஜவங்;

    ‘‘Upekkhāsatisaṃsuddhaṃ, dhammatakkapurejavaṃ;

    அஞ்ஞாவிமொக்க²ங் பப்³ரூமி, அவிஜ்ஜாய பபே⁴த³ன’’ந்தி.

    Aññāvimokkhaṃ pabrūmi, avijjāya pabhedana’’nti.

    77.

    77.

    கிங்ஸு ஸங்யோஜனோ லோகோ, கிங்ஸு தஸ்ஸ விசாரணங்;

    Kiṃsu saṃyojano loko, kiṃsu tassa vicāraṇaṃ;

    கிஸ்ஸஸ்ஸ விப்பஹானேன, நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதி.

    Kissassa vippahānena, nibbānaṃ iti vuccati.

    கிங்ஸு ஸங்யோஜனோ லோகோதி லோகஸ்ஸ ஸங்யோஜனங் லக்³க³னங் ப³ந்த⁴னங் உபக்கிலேஸோ. கேன லோகோ யுத்தோ பயுத்தோ ஆயுத்தோ ஸமாயுத்தோ லக்³கோ³ லக்³கி³தோ பலிபு³த்³தோ⁴தி – கிங்ஸு ஸங்யோஜனோ லோகோ.

    Kiṃsusaṃyojano lokoti lokassa saṃyojanaṃ lagganaṃ bandhanaṃ upakkileso. Kena loko yutto payutto āyutto samāyutto laggo laggito palibuddhoti – kiṃsu saṃyojano loko.

    கிங்ஸு தஸ்ஸ விசாரணந்தி கிங்ஸு தஸ்ஸ சாரணங் விசாரணங் படிவிசாரணங். கேன லோகோ சரதி விசரதி படிவிசரதீதி – கிங்ஸு தஸ்ஸ விசாரணங். கிஸ்ஸஸ்ஸ விப்பஹானேன நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதீதி கிஸ்ஸஸ்ஸ விப்பஹானேன வூபஸமேன படினிஸ்ஸக்³கே³ன படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴யா நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதி பவுச்சதி கதீ²யதி ப⁴ணீயதி தீ³பீயதி வோஹரீயதீதி – கிஸ்ஸஸ்ஸ விப்பஹானேன நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதி. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Kiṃsu tassa vicāraṇanti kiṃsu tassa cāraṇaṃ vicāraṇaṃ paṭivicāraṇaṃ. Kena loko carati vicarati paṭivicaratīti – kiṃsu tassa vicāraṇaṃ. Kissassa vippahānena nibbānaṃ iti vuccatīti kissassa vippahānena vūpasamena paṭinissaggena paṭippassaddhiyā nibbānaṃ iti vuccati pavuccati kathīyati bhaṇīyati dīpīyati voharīyatīti – kissassa vippahānena nibbānaṃ iti vuccati. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘கிங்ஸு ஸங்யோஜனோ லோகோ, கிங்ஸு தஸ்ஸ விசாரணங்;

    ‘‘Kiṃsu saṃyojano loko, kiṃsu tassa vicāraṇaṃ;

    கிஸ்ஸஸ்ஸ விப்பஹானேன, நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதீ’’தி.

    Kissassa vippahānena, nibbānaṃ iti vuccatī’’ti.

    78.

    78.

    நந்தி³ஸங்யோஜனோ லோகோ, விதக்கஸ்ஸ விசாரணா;

    Nandisaṃyojanoloko, vitakkassa vicāraṇā;

    தண்ஹாய விப்பஹானேன, நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதி.

    Taṇhāya vippahānena, nibbānaṃ iti vuccati.

    நந்தி³ஸங்யோஜனோ லோகோதி நந்தீ³ வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங், அயங் வுச்சதி நந்தீ³. யா நந்தீ³ லோகஸ்ஸ ஸங்யோஜனங் லக்³க³னங் ப³ந்த⁴னங் உபக்கிலேஸோ, இமாய நந்தி³யா லோகோ யுத்தோ பயுத்தோ ஆயுத்தோ ஸமாயுத்தோ லக்³கோ³ லக்³கி³தோ பலிபு³த்³தோ⁴தி – நந்தி³ஸங்யோஜனோ லோகோ.

    Nandisaṃyojano lokoti nandī vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ, ayaṃ vuccati nandī. Yā nandī lokassa saṃyojanaṃ lagganaṃ bandhanaṃ upakkileso, imāya nandiyā loko yutto payutto āyutto samāyutto laggo laggito palibuddhoti – nandisaṃyojano loko.

    விதக்கஸ்ஸ விசாரணாதி. விதக்காதி நவ விதக்கா – காமவிதக்கோ, ப்³யாபாத³விதக்கோ, விஹிங்ஸாவிதக்கோ, ஞாதிவிதக்கோ ஜனபத³விதக்கோ , அமராவிதக்கோ, பரானுத³யதாபடிஸங்யுத்தோ விதக்கோ, லாப⁴ஸக்காரஸிலோகபடிஸங்யுத்தோ விதக்கோ, அனவஞ்ஞத்திபடிஸங்யுத்தோ விதக்கோ. இமே வுச்சந்தி நவ விதக்கா. இமே நவ விதக்கா லோகஸ்ஸ சாரணா விசாரணா படிவிசாரணா. இமேஹி நவஹி விதக்கேஹி லோகோ சரதி விசரதி படிவிசரதீதி – விதக்கஸ்ஸ விசாரணா.

    Vitakkassa vicāraṇāti. Vitakkāti nava vitakkā – kāmavitakko, byāpādavitakko, vihiṃsāvitakko, ñātivitakko janapadavitakko , amarāvitakko, parānudayatāpaṭisaṃyutto vitakko, lābhasakkārasilokapaṭisaṃyutto vitakko, anavaññattipaṭisaṃyutto vitakko. Ime vuccanti nava vitakkā. Ime nava vitakkā lokassa cāraṇā vicāraṇā paṭivicāraṇā. Imehi navahi vitakkehi loko carati vicarati paṭivicaratīti – vitakkassa vicāraṇā.

    தண்ஹாய விப்பஹானேன நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதீதி. தண்ஹாதி ரூபதண்ஹா…பே॰… த⁴ம்மதண்ஹா. தண்ஹாய விப்பஹானேன நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதீதி தண்ஹாய விப்பஹானேன வூபஸமேன படினிஸ்ஸக்³கே³ன படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴யா நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதி பவுச்சதி கதீ²யதி ப⁴ணீயதி தீ³பீயதி வோஹரீயதீதி – தண்ஹாய விப்பஹானேன நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதி. தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Taṇhāya vippahānena nibbānaṃ iti vuccatīti. Taṇhāti rūpataṇhā…pe… dhammataṇhā. Taṇhāya vippahānena nibbānaṃ iti vuccatīti taṇhāya vippahānena vūpasamena paṭinissaggena paṭippassaddhiyā nibbānaṃ iti vuccati pavuccati kathīyati bhaṇīyati dīpīyati voharīyatīti – taṇhāya vippahānena nibbānaṃ iti vuccati. Tenāha bhagavā –

    ‘‘நந்தி³ஸங்யோஜனோ லோகோ, விதக்கஸ்ஸ விசாரணா;

    ‘‘Nandisaṃyojano loko, vitakkassa vicāraṇā;

    தண்ஹாய விப்பஹானேன, நிப்³பா³னங் இதி வுச்சதீ’’தி.

    Taṇhāya vippahānena, nibbānaṃ iti vuccatī’’ti.

    79.

    79.

    கத²ங் ஸதஸ்ஸ சரதோ, விஞ்ஞாணங் உபருஜ்ஜ²தி;

    Kathaṃ satassa carato, viññāṇaṃ uparujjhati;

    ப⁴க³வந்தங் புட்டு²மாக³மா, தங் ஸுணோம வசோ தவ.

    Bhagavantaṃ puṭṭhumāgamā, taṃ suṇoma vaco tava.

    கத²ங் ஸதஸ்ஸ சரதோதி கத²ங் ஸதஸ்ஸ ஸம்பஜானஸ்ஸ சரதோ விஹரதோ இரியதோ வத்தயதோ பாலயதோ யபயதோ யாபயதோதி – கத²ங் ஸதஸ்ஸ சரதோ.

    Kathaṃ satassa caratoti kathaṃ satassa sampajānassa carato viharato iriyato vattayato pālayato yapayato yāpayatoti – kathaṃ satassa carato.

    விஞ்ஞாணங் உபருஜ்ஜ²தீதி விஞ்ஞாணங் நிருஜ்ஜ²தி வூபஸம்மதி அத்த²ங் க³ச்ச²தி படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தீதி – விஞ்ஞாணங் உபருஜ்ஜ²தி.

    Viññāṇaṃuparujjhatīti viññāṇaṃ nirujjhati vūpasammati atthaṃ gacchati paṭippassambhatīti – viññāṇaṃ uparujjhati.

    ப⁴க³வந்தங் புட்டு²மாக³மாதி பு³த்³த⁴ங் ப⁴க³வந்தங் புட்டு²ங் புச்சி²துங் யாசிதுங் அஜ்ஜே²ஸிதுங் பஸாதே³துங் ஆக³ம்ஹா ஆக³தம்ஹா உபாக³தம்ஹா ஸம்பத்தம்ஹா, ‘‘தயா ஸத்³தி⁴ங் ஸமாக³தம்ஹா’’தி – ப⁴க³வந்தங் புட்டு²மாக³மா.

    Bhagavantaṃ puṭṭhumāgamāti buddhaṃ bhagavantaṃ puṭṭhuṃ pucchituṃ yācituṃ ajjhesituṃ pasādetuṃ āgamhā āgatamhā upāgatamhā sampattamhā, ‘‘tayā saddhiṃ samāgatamhā’’ti – bhagavantaṃ puṭṭhumāgamā.

    தங் ஸுணோம வசோ தவாதி. ந்தி துய்ஹங் வசனங் ப்³யப்பத²ங் தே³ஸனங் அனுஸாஸனங் அனுஸிட்ட²ங் ஸுணோம உக்³க³ண்ஹாம தா⁴ரேம உபதா⁴ரேம உபலக்கே²மாதி – தங் ஸுணோம வசோ தவ. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Taṃ suṇoma vaco tavāti. Tanti tuyhaṃ vacanaṃ byappathaṃ desanaṃ anusāsanaṃ anusiṭṭhaṃ suṇoma uggaṇhāma dhārema upadhārema upalakkhemāti – taṃ suṇoma vaco tava. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘கத²ங் ஸதஸ்ஸ சரதோ, விஞ்ஞாணங் உபருஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kathaṃ satassa carato, viññāṇaṃ uparujjhati;

    ப⁴க³வந்தங் புட்டு²மாக³மா, தங் ஸுணோம வசோ தவா’’தி.

    Bhagavantaṃ puṭṭhumāgamā, taṃ suṇoma vaco tavā’’ti.

    80.

    80.

    அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச, வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தோ;

    Ajjhattañca bahiddhā ca, vedanaṃ nābhinandato;

    ஏவங் ஸதஸ்ஸ சரதோ, விஞ்ஞாணங் உபருஜ்ஜ²தி.

    Evaṃ satassa carato, viññāṇaṃ uparujjhati.

    அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தோதி அஜ்ஜ²த்தங் வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி நாபி⁴வத³தி ந அஜ்ஜோ²ஸேதி 17, அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி; ப³ஹித்³தா⁴ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி நாபி⁴வத³தி ந அஜ்ஜோ²ஸேதி, அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி; அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி நாபி⁴வத³தி ந அஜ்ஜோ²ஸேதி, அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி. அஜ்ஜ²த்தங் ஸமுத³யத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ 18 விஹரந்தோ வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி நாபி⁴வத³தி ந அஜ்ஜோ²ஸேதி, அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி; அஜ்ஜ²த்தங் வயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ…பே॰… அஜ்ஜ²த்தங் ஸமுத³யவயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ…பே॰… ப³ஹித்³தா⁴ ஸமுத³யத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி நாபி⁴வத³தி ந அஜ்ஜோ²ஸேதி, அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி; ப³ஹித்³தா⁴ வயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ…பே॰… ப³ஹித்³தா⁴ ஸமுத³யவயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ…பே॰… அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ ஸமுத³யத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ…பே॰… அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ வயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ…பே॰… அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ ஸமுத³யவயத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி நாபி⁴வத³தி ந அஜ்ஜோ²ஸேதி, அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி. இமேஹி த்³வாத³ஸஹி ஆகாரேஹி வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ…பே॰… அனபா⁴வங் க³மேதி.

    Ajjhattañca bahiddhā ca vedanaṃ nābhinandatoti ajjhattaṃ vedanāsu vedanānupassī viharanto vedanaṃ nābhinandati nābhivadati na ajjhoseti 19, abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti; bahiddhā vedanāsu vedanānupassī viharanto vedanaṃ nābhinandati nābhivadati na ajjhoseti, abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti; ajjhattabahiddhā vedanāsu vedanānupassī viharanto vedanaṃ nābhinandati nābhivadati na ajjhoseti, abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti. Ajjhattaṃ samudayadhammānupassī vedanāsu vedanānupassī 20 viharanto vedanaṃ nābhinandati nābhivadati na ajjhoseti, abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti; ajjhattaṃ vayadhammānupassī vedanāsu vedanānupassī viharanto…pe… ajjhattaṃ samudayavayadhammānupassī vedanāsu vedanānupassī viharanto…pe… bahiddhā samudayadhammānupassī vedanāsu vedanānupassī viharanto vedanaṃ nābhinandati nābhivadati na ajjhoseti, abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti; bahiddhā vayadhammānupassī vedanāsu vedanānupassī viharanto…pe… bahiddhā samudayavayadhammānupassī vedanāsu vedanānupassī viharanto…pe… ajjhattabahiddhā samudayadhammānupassī vedanāsu vedanānupassī viharanto…pe… ajjhattabahiddhā vayadhammānupassī vedanāsu vedanānupassī viharanto…pe… ajjhattabahiddhā samudayavayadhammānupassī vedanāsu vedanānupassī viharanto vedanaṃ nābhinandati nābhivadati na ajjhoseti, abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti. Imehi dvādasahi ākārehi vedanāsu vedanānupassī viharanto…pe… anabhāvaṃ gameti.

    அத² வா, வேத³னங் அனிச்சதோ பஸ்ஸந்தோ வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி நாபி⁴வத³தி ந அஜ்ஜோ²ஸேதி, அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி. வேத³னங் து³க்க²தோ ரோக³தோ க³ண்ட³தோ ஸல்லதோ அக⁴தோ ஆபா³த⁴தோ…பே॰… நிஸ்ஸரணதோ பஸ்ஸந்தோ வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி நாபி⁴வத³தி ந அஜ்ஜோ²ஸேதி, அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதி. இமேஹி சத்தாலீஸாய 21 ஆகாரேஹி வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி நாபி⁴வத³தி ந அஜ்ஜோ²ஸேதி, அபி⁴னந்த³னங் அபி⁴வத³னங் அஜ்ஜோ²ஸானங் கா³ஹங் பராமாஸங் அபி⁴னிவேஸங் பஜஹதி வினோதே³தி ப்³யந்தீகரோதி அனபா⁴வங் க³மேதீதி – அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தோ.

    Atha vā, vedanaṃ aniccato passanto vedanaṃ nābhinandati nābhivadati na ajjhoseti, abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti. Vedanaṃ dukkhato rogato gaṇḍato sallato aghato ābādhato…pe… nissaraṇato passanto vedanaṃ nābhinandati nābhivadati na ajjhoseti, abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti. Imehi cattālīsāya 22 ākārehi vedanāsu vedanānupassī viharanto vedanaṃ nābhinandati nābhivadati na ajjhoseti, abhinandanaṃ abhivadanaṃ ajjhosānaṃ gāhaṃ parāmāsaṃ abhinivesaṃ pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gametīti – ajjhattañca bahiddhā ca vedanaṃ nābhinandato.

    ஏவங் ஸதஸ்ஸ சரதோதி ஏவங் ஸதஸ்ஸ ஸம்பஜானஸ்ஸ சரதோ விஹரதோ இரியதோ வத்தயதோ பாலயதோ யபயதோ யாபயதோதி – ஏவங் ஸதஸ்ஸ சரதோ.
