Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. ઉદાયિસુત્તવણ્ણના

    10. Udāyisuttavaṇṇanā

    ૪૦. દસમે અભિસઙ્ખતન્તિ રાસિકતં. નિરારમ્ભન્તિ પાણસમારમ્ભરહિતં. યઞ્ઞન્તિ દેય્યધમ્મં. તઞ્હિ યજિતબ્બત્તા યઞ્ઞન્તિ વુચ્ચતિ. કાલેનાતિ યુત્તપ્પત્તકાલેન. ઉપસંયન્તીતિ ઉપગચ્છન્તિ. કુલં ગતિન્તિ વટ્ટકુલઞ્ચેવ વટ્ટગતિઞ્ચ અતિક્કન્તા. યઞ્ઞસ્સ કોવિદાતિ ચતુભૂમકયઞ્ઞે કુસલા. યઞ્ઞેતિ પકતિદાને. સદ્ધેતિ મતકદાને. હબ્યં કત્વાતિ હુનિતબ્બં દેય્યધમ્મં ઉપકપ્પેત્વા. સુખેત્તે બ્રહ્મચારિસૂતિ બ્રહ્મચારિસઙ્ખાતે સુખેત્તમ્હીતિ અત્થો. સુપ્પત્તન્તિ સુટ્ઠુ પત્તં. દક્ખિણેય્યેસુ યં કતન્તિ યં દક્ખિણાય અનુચ્છવિકેસુ ઉપકપ્પિતં, તં સુહુતં સુયિટ્ઠં સુપ્પત્તન્તિ અત્થો. સદ્ધોતિ બુદ્ધધમ્મસઙ્ઘગુણાનં સદ્દહનતાય સદ્ધો. મુત્તેન ચેતસાતિ વિસ્સટ્ઠેન ચિત્તેન. ઇમિનાસ્સ મુત્તચાગં દીપેતીતિ.

    40. Dasame abhisaṅkhatanti rāsikataṃ. Nirārambhanti pāṇasamārambharahitaṃ. Yaññanti deyyadhammaṃ. Tañhi yajitabbattā yaññanti vuccati. Kālenāti yuttappattakālena. Upasaṃyantīti upagacchanti. Kulaṃ gatinti vaṭṭakulañceva vaṭṭagatiñca atikkantā. Yaññassakovidāti catubhūmakayaññe kusalā. Yaññeti pakatidāne. Saddheti matakadāne. Habyaṃ katvāti hunitabbaṃ deyyadhammaṃ upakappetvā. Sukhette brahmacārisūti brahmacārisaṅkhāte sukhettamhīti attho. Suppattanti suṭṭhu pattaṃ. Dakkhiṇeyyesu yaṃ katanti yaṃ dakkhiṇāya anucchavikesu upakappitaṃ, taṃ suhutaṃ suyiṭṭhaṃ suppattanti attho. Saddhoti buddhadhammasaṅghaguṇānaṃ saddahanatāya saddho. Muttena cetasāti vissaṭṭhena cittena. Imināssa muttacāgaṃ dīpetīti.

    ચક્કવગ્ગો ચતુત્થો.

    Cakkavaggo catuttho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. ઉદાયીસુત્તં • 10. Udāyīsuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. ઉદાયિસુત્તવણ્ણના • 10. Udāyisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact