Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૨. ઉદાયિત્થેરગાથા

    2. Udāyittheragāthā

    ૬૮૯.

    689.

    1 ‘‘મનુસ્સભૂતં સમ્બુદ્ધં, અત્તદન્તં સમાહિતં;

    2 ‘‘Manussabhūtaṃ sambuddhaṃ, attadantaṃ samāhitaṃ;

    ઇરિયમાનં બ્રહ્મપથે, ચિત્તસ્સૂપસમે રતં.

    Iriyamānaṃ brahmapathe, cittassūpasame rataṃ.

    ૬૯૦.

    690.

    ‘‘યં મનુસ્સા નમસ્સન્તિ, સબ્બધમ્માન પારગું;

    ‘‘Yaṃ manussā namassanti, sabbadhammāna pāraguṃ;

    દેવાપિ તં નમસ્સન્તિ, ઇતિ મે અરહતો સુતં.

    Devāpi taṃ namassanti, iti me arahato sutaṃ.

    ૬૯૧.

    691.

    ‘‘સબ્બસંયોજનાતીતં , વના નિબ્બનમાગતં;

    ‘‘Sabbasaṃyojanātītaṃ , vanā nibbanamāgataṃ;

    કામેહિ નેક્ખમ્મરતં 3, મુત્તં સેલાવ કઞ્ચનં.

    Kāmehi nekkhammarataṃ 4, muttaṃ selāva kañcanaṃ.

    ૬૯૨.

    692.

    ‘‘સ વે અચ્ચરુચિ નાગો, હિમવાવઞ્ઞે સિલુચ્ચયે;

    ‘‘Sa ve accaruci nāgo, himavāvaññe siluccaye;

    સબ્બેસં નાગનામાનં, સચ્ચનામો અનુત્તરો.

    Sabbesaṃ nāganāmānaṃ, saccanāmo anuttaro.

    ૬૯૩.

    693.

    ‘‘નાગં વો કિત્તયિસ્સામિ, ન હિ આગું કરોતિ સો;

    ‘‘Nāgaṃ vo kittayissāmi, na hi āguṃ karoti so;

    સોરચ્ચં અવિહિંસા ચ, પાદા નાગસ્સ તે દુવે.

    Soraccaṃ avihiṃsā ca, pādā nāgassa te duve.

    ૬૯૪.

    694.

    ‘‘સતિ ચ સમ્પજઞ્ઞઞ્ચ, ચરણા નાગસ્સ તેપરે;

    ‘‘Sati ca sampajaññañca, caraṇā nāgassa tepare;

    સદ્ધાહત્થો મહાનાગો, ઉપેક્ખાસેતદન્તવા.

    Saddhāhattho mahānāgo, upekkhāsetadantavā.

    ૬૯૫.

    695.

    ‘‘સતિ ગીવા સિરો પઞ્ઞા, વીમંસા ધમ્મચિન્તના;

    ‘‘Sati gīvā siro paññā, vīmaṃsā dhammacintanā;

    ધમ્મકુચ્છિસમાવાસો, વિવેકો તસ્સ વાલધિ.

    Dhammakucchisamāvāso, viveko tassa vāladhi.

    ૬૯૬.

    696.

    ‘‘સો ઝાયી અસ્સાસરતો, અજ્ઝત્તં સુસમાહિતો;

    ‘‘So jhāyī assāsarato, ajjhattaṃ susamāhito;

    ગચ્છં સમાહિતો નાગો, ઠિતો નાગો સમાહિતો.

    Gacchaṃ samāhito nāgo, ṭhito nāgo samāhito.

    ૬૯૭.

    697.

    ‘‘સયં સમાહિતો નાગો, નિસિન્નોપિ સમાહિતો;

    ‘‘Sayaṃ samāhito nāgo, nisinnopi samāhito;

    સબ્બત્થ સંવુતો નાગો, એસા નાગસ્સ સમ્પદા.

    Sabbattha saṃvuto nāgo, esā nāgassa sampadā.

    ૬૯૮.

    698.

    ‘‘ભુઞ્જતિ અનવજ્જાનિ, સાવજ્જાનિ ન ભુઞ્જતિ;

    ‘‘Bhuñjati anavajjāni, sāvajjāni na bhuñjati;

    ઘાસમચ્છાદનં લદ્ધા, સન્નિધિં પરિવજ્જયં.

    Ghāsamacchādanaṃ laddhā, sannidhiṃ parivajjayaṃ.

    ૬૯૯.

    699.

    ‘‘સંયોજનં અણું થૂલં, સબ્બં છેત્વાન બન્ધનં;

    ‘‘Saṃyojanaṃ aṇuṃ thūlaṃ, sabbaṃ chetvāna bandhanaṃ;

    યેન યેનેવ ગચ્છતિ, અનપક્ખોવ ગચ્છતિ.

    Yena yeneva gacchati, anapakkhova gacchati.

    ૭૦૦.

    700.

    ‘‘યથાપિ ઉદકે જાતં, પુણ્ડરીકં પવડ્ઢતિ;

    ‘‘Yathāpi udake jātaṃ, puṇḍarīkaṃ pavaḍḍhati;

    નોપલિપ્પતિ તોયેન, સુચિગન્ધં મનોરમં.

    Nopalippati toyena, sucigandhaṃ manoramaṃ.

    ૭૦૧.

    701.

    ‘‘તથેવ ચ લોકે જાતો, બુદ્ધો લોકે વિહરતિ;

    ‘‘Tatheva ca loke jāto, buddho loke viharati;

    નોપલિપ્પતિ લોકેન, તોયેન પદુમં યથા.

    Nopalippati lokena, toyena padumaṃ yathā.

    ૭૦૨.

    702.

    ‘‘મહાગિનિ પજ્જલિતો, અનાહારોપસમ્મતિ;

    ‘‘Mahāgini pajjalito, anāhāropasammati;

    અઙ્ગારેસુ ચ સન્તેસુ, નિબ્બુતોતિ પવુચ્ચતિ.

    Aṅgāresu ca santesu, nibbutoti pavuccati.

    ૭૦૩.

    703.

    ‘‘અત્થસ્સાયં વિઞ્ઞાપની, ઉપમા વિઞ્ઞૂહિ દેસિતા;

    ‘‘Atthassāyaṃ viññāpanī, upamā viññūhi desitā;

    વિઞ્ઞિસ્સન્તિ મહાનાગા, નાગં નાગેન દેસિતં.

    Viññissanti mahānāgā, nāgaṃ nāgena desitaṃ.

    ૭૦૪.

    704.

    ‘‘વીતરાગો વીતદોસો, વીતમોહો અનાસવો;

    ‘‘Vītarāgo vītadoso, vītamoho anāsavo;

    સરીરં વિજહં નાગો, પરિનિબ્બિસ્સત્યનાસવો’’તિ.

    Sarīraṃ vijahaṃ nāgo, parinibbissatyanāsavo’’ti.

    … ઉદાયી થેરો….

    … Udāyī thero….

    સોળસકનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Soḷasakanipāto niṭṭhito.

    તત્રુદ્દાનં –

    Tatruddānaṃ –

    કોણ્ડઞ્ઞો ચ ઉદાયી ચ, થેરા દ્વે તે મહિદ્ધિકા;

    Koṇḍañño ca udāyī ca, therā dve te mahiddhikā;

    સોળસમ્હિ નિપાતમ્હિ, ગાથાયો દ્વે ચ તિંસ ચાતિ.

    Soḷasamhi nipātamhi, gāthāyo dve ca tiṃsa cāti.







    Footnotes:
    1. અ॰ નિ॰ ૬.૪૩
    2. a. ni. 6.43
    3. નિક્ખમ્મરતં (ક॰)
    4. nikkhammarataṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૨. ઉદાયિત્થેરગાથાવણ્ણના • 2. Udāyittheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact