Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    ઉદ્દાનગાથાવણ્ણના

    Uddānagāthāvaṇṇanā

    ‘‘યુધઞ્જયો’’તિઆદિકા ઉદ્દાનગાથા. તત્થ ભિસેનાતિ ભિસાપદેસેન મહાકઞ્ચનચરિયં (ચરિયા॰ ૩.૩૪ આદયો) દસ્સેતિ. સોણનન્દોતિ ઇમિના સોણપણ્ડિતચરિયં (ચરિયા॰ ૩.૪૨ આદયો ) દસ્સેતિ. તથા મૂગપક્ખોતિ મૂગપક્ખાપદેસેન તેમિયપણ્ડિતચરિયં (ચરિયા॰ ૩.૪૮ આદયો) દસ્સેતિ. ઉપેક્ખાપારમિસીસેન મહાલોમહંસચરિયં (ચરિયા॰ ૩.૧૧૯ આદયો) દસ્સેતિ. આસિ ઇતિ વુટ્ઠં મહેસિનાતિ યથા, સારિપુત્ત, તુય્હં એતરહિ દેસિતં, ઇતિ એવં ઇમિના વિધાનેન મહન્તાનં દાનપારમિઆદીનં બોધિસમ્ભારાનં એસનતો મહેસિના તદા બોધિસત્તભૂતેન મયા વુટ્ઠં ચિણ્ણં ચરિતં પટિપન્નં આસિ અહોસીતિ અત્થો . ઇદાનિ પારમિપરિપૂરણવસેન ચિરકાલપ્પવત્તિતં ઇધ વુત્તં અવુત્તઞ્ચ અત્તનો દુક્કરકિરિયં એકજ્ઝં કત્વા યદત્થં સા પવત્તિતા, તઞ્ચ સઙ્ખેપેનેવ દસ્સેતું ‘‘એવં બહુબ્બિધ’’ન્તિ ગાથમાહ.

    ‘‘Yudhañjayo’’tiādikā uddānagāthā. Tattha bhisenāti bhisāpadesena mahākañcanacariyaṃ (cariyā. 3.34 ādayo) dasseti. Soṇanandoti iminā soṇapaṇḍitacariyaṃ (cariyā. 3.42 ādayo ) dasseti. Tathā mūgapakkhoti mūgapakkhāpadesena temiyapaṇḍitacariyaṃ (cariyā. 3.48 ādayo) dasseti. Upekkhāpāramisīsena mahālomahaṃsacariyaṃ (cariyā. 3.119 ādayo) dasseti. Āsi iti vuṭṭhaṃ mahesināti yathā, sāriputta, tuyhaṃ etarahi desitaṃ, iti evaṃ iminā vidhānena mahantānaṃ dānapāramiādīnaṃ bodhisambhārānaṃ esanato mahesinā tadā bodhisattabhūtena mayā vuṭṭhaṃ ciṇṇaṃ caritaṃ paṭipannaṃ āsi ahosīti attho . Idāni pāramiparipūraṇavasena cirakālappavattitaṃ idha vuttaṃ avuttañca attano dukkarakiriyaṃ ekajjhaṃ katvā yadatthaṃ sā pavattitā, tañca saṅkhepeneva dassetuṃ ‘‘evaṃ bahubbidha’’nti gāthamāha.

    તત્થ એવન્તિ ઇમિના વુત્તનયેન. બહુબ્બિધં દુક્ખન્તિ અકિત્તિપણ્ડિતાદિકાલે કારપણ્ણાદિઆહારતાય તઞ્ચ યાચકસ્સ દત્વા આહારૂપચ્છેદાદિના ચ બહુવિધં નાનપ્પકારં દુક્ખં. તથા કુરુરાજાદિકાલે સક્કસમ્પત્તિસદિસા સમ્પત્તી ચ બહુબ્બિધા. ભવાભવેતિ ખુદ્દકે ચેવ મહન્તે ચ ભવે. ભવાભવે વા વુદ્ધિહાનિયો અનુભવિત્વા બહુવિધેહિ દુક્ખેહિ અવિહઞ્ઞમાનો બહુવિધાહિ ચ સમ્પત્તીહિ અનાકડ્ઢિયમાનો પારમિપરિપૂરણપસુતો એવ હુત્વા તદનુરૂપં પટિપત્તિં પટિપન્નો ઉત્તમં અનુત્તરં સમ્માસમ્બોધિં સબ્બઞ્ઞુતં પત્તો, અધિગતોસ્મીતિ અત્થો.

    Tattha evanti iminā vuttanayena. Bahubbidhaṃ dukkhanti akittipaṇḍitādikāle kārapaṇṇādiāhāratāya tañca yācakassa datvā āhārūpacchedādinā ca bahuvidhaṃ nānappakāraṃ dukkhaṃ. Tathā kururājādikāle sakkasampattisadisā sampattī ca bahubbidhā. Bhavābhaveti khuddake ceva mahante ca bhave. Bhavābhave vā vuddhihāniyo anubhavitvā bahuvidhehi dukkhehi avihaññamāno bahuvidhāhi ca sampattīhi anākaḍḍhiyamāno pāramiparipūraṇapasuto eva hutvā tadanurūpaṃ paṭipattiṃ paṭipanno uttamaṃ anuttaraṃ sammāsambodhiṃ sabbaññutaṃ patto, adhigatosmīti attho.

    ઇદાનિ યાસં પારમીનં પરિપૂરણત્થં એસા દુક્કરચરિયા ચિરં પવત્તિતા, તાસં અનવસેસતો પરિપુણ્ણભાવં તેન ચ પત્તબ્બફલસ્સ અત્તના અધિગતભાવં દસ્સેતું ‘‘દત્વા દાતબ્બકં દાનં, સીલં પૂરેત્વા અસેસતો’’તિઆદિ વુત્તં.

    Idāni yāsaṃ pāramīnaṃ paripūraṇatthaṃ esā dukkaracariyā ciraṃ pavattitā, tāsaṃ anavasesato paripuṇṇabhāvaṃ tena ca pattabbaphalassa attanā adhigatabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘datvā dātabbakaṃ dānaṃ, sīlaṃ pūretvā asesato’’tiādi vuttaṃ.

    તત્થ દત્વા દાતબ્બકં દાનન્તિ તદા અનુત્તરં સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુજ્ઝિતું અગ્ગયાનપટિપદં પટિપન્નેન મહાબોધિસત્તેન દાતબ્બં દેય્યધમ્મં બાહિરં રજ્જાદિં અબ્ભન્તરં અત્તપરિચ્ચાગોતિ પઞ્ચ મહાપરિચ્ચાગપરિયોસાનં દાનપારમિદાનઉપપારમિદાનપરમત્થપારમિપ્પભેદં દાનં અનવસેસતો સમ્પાદેત્વાતિ અત્થો. તત્થ અકિત્તિબ્રાહ્મણકાલે (ચરિયા॰ ૧.૧ આદયો; જા॰ ૧.૧૩.૮૩ આદયો) સઙ્ખબ્રાહ્મણકાલેતિ (ચરિયા॰ ૧.૧૧ આદયો; જા॰ ૧.૧૦.૩૯ આદયો) એવમાદીસુ ઇધ આગતેસુ અનાગતેસુ ચ વિસય્હસેટ્ઠિકાલે (જા॰ ૧.૪.૧૫૭ આદયો) વેલામકાલેતિ (અ॰ નિ॰ ૯.૨૦) એવમાદીસુપિ દાનપારમિયા મહાપુરિસસ્સ પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ સસપણ્ડિતકાલે

    Tattha datvā dātabbakaṃ dānanti tadā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambujjhituṃ aggayānapaṭipadaṃ paṭipannena mahābodhisattena dātabbaṃ deyyadhammaṃ bāhiraṃ rajjādiṃ abbhantaraṃ attapariccāgoti pañca mahāpariccāgapariyosānaṃ dānapāramidānaupapāramidānaparamatthapāramippabhedaṃ dānaṃ anavasesato sampādetvāti attho. Tattha akittibrāhmaṇakāle (cariyā. 1.1 ādayo; jā. 1.13.83 ādayo) saṅkhabrāhmaṇakāleti (cariyā. 1.11 ādayo; jā. 1.10.39 ādayo) evamādīsu idha āgatesu anāgatesu ca visayhaseṭṭhikāle (jā. 1.4.157 ādayo) velāmakāleti (a. ni. 9.20) evamādīsupi dānapāramiyā mahāpurisassa pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa sasapaṇḍitakāle

    ‘‘ભિક્ખાય ઉપગતં દિસ્વા, સકત્તાનં પરિચ્ચજિં;

    ‘‘Bhikkhāya upagataṃ disvā, sakattānaṃ pariccajiṃ;

    દાનેન મે સમો નત્થિ, એસા મે દાનપારમી’’તિ. (ચરિયા॰ ૧. તસ્સુદ્દાન) –

    Dānena me samo natthi, esā me dānapāramī’’ti. (cariyā. 1. tassuddāna) –

    એવં અત્તપરિચ્ચાગં કરોન્તસ્સ દાનપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા. ઇતરેસુ પન યથારહં પારમિઉપપારમિયો વેદિતબ્બા.

    Evaṃ attapariccāgaṃ karontassa dānapāramī paramatthapāramī nāma jātā. Itaresu pana yathārahaṃ pāramiupapāramiyo veditabbā.

    સીલં પૂરેત્વા અસેસતોતિ તથા અનવસેસતો કાયિકો સંવરો, વાચસિકો સંવરો, કાયિકવાચસિકો સંવરો, ઇન્દ્રિયસંવરો, ભોજને મત્તઞ્ઞુતા, સુવિસુદ્ધાજીવતાતિ એવમાદિકં બોધિસત્તસીલં સમ્પાદેન્તેન સીલપારમિસીલઉપપારમિસીલપરમત્થપારમિપ્પભેદં પૂરેતબ્બં સબ્બં સીલં પૂરેત્વા સમ્મદેવ સમ્પાદેત્વા. ઇધાપિ સીલવનાગરાજકાલે (ચરિયા॰ ૨.૧ આદયો; જા॰ ૧.૧.૭૨) ચમ્પેય્યનાગરાજકાલેતિ (ચરિયા॰ ૨.૨૦ આદયો; જા॰ ૧.૧૫.૨૪૦ આદયો) એવમાદીસુ ઇધ આગતેસુ, અનાગતેસુ ચ મહાકપિકાલે (ચરિયા॰ ૩.૬૭ આદયો; જા॰ ૧.૭.૮૩ આદયો; ૧.૧૬.૧૭૮ આદયો) છદ્દન્તકાલેતિ (જા॰ ૧.૧૬.૯૭ આદયો) એવમાદીસુ મહાસત્તસ્સ સીલપારમિયા પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ સઙ્ખપાલકાલે

    Sīlaṃ pūretvā asesatoti tathā anavasesato kāyiko saṃvaro, vācasiko saṃvaro, kāyikavācasiko saṃvaro, indriyasaṃvaro, bhojane mattaññutā, suvisuddhājīvatāti evamādikaṃ bodhisattasīlaṃ sampādentena sīlapāramisīlaupapāramisīlaparamatthapāramippabhedaṃ pūretabbaṃ sabbaṃ sīlaṃ pūretvā sammadeva sampādetvā. Idhāpi sīlavanāgarājakāle (cariyā. 2.1 ādayo; jā. 1.1.72) campeyyanāgarājakāleti (cariyā. 2.20 ādayo; jā. 1.15.240 ādayo) evamādīsu idha āgatesu, anāgatesu ca mahākapikāle (cariyā. 3.67 ādayo; jā. 1.7.83 ādayo; 1.16.178 ādayo) chaddantakāleti (jā. 1.16.97 ādayo) evamādīsu mahāsattassa sīlapāramiyā pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa saṅkhapālakāle

    ‘‘સૂલેહિ વિનિવિજ્ઝન્તે, કોટ્ટયન્તેપિ સત્તિભિ;

    ‘‘Sūlehi vinivijjhante, koṭṭayantepi sattibhi;

    ભોજપુત્તે ન કુપ્પામિ, એસા મે સીલપારમી’’તિ. (ચરિયા॰ ૨.૯૧) –

    Bhojaputte na kuppāmi, esā me sīlapāramī’’ti. (cariyā. 2.91) –

    એવં અત્તપરિચ્ચાગં કરોન્તસ્સ સીલપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા. ઇતરેસુ પન યથારહં પારમિઉપપારમિયો વેદિતબ્બા.

    Evaṃ attapariccāgaṃ karontassa sīlapāramī paramatthapāramī nāma jātā. Itaresu pana yathārahaṃ pāramiupapāramiyo veditabbā.

    નેક્ખમ્મે પારમિં ગન્ત્વાતિ તથા તિવિધેપિ મહાભિનિક્ખમને પારમિં પરમુક્કંસં ગન્ત્વા. તત્થ યુધઞ્જયકાલે (ચરિયા॰ ૩.૧ આદયો; જા॰ ૧.૧૧.૭૩ આદયો) સોમનસ્સકુમારકાલેતિ (ચરિયા॰ ૩.૭ આદયો; જા॰ ૧.૧૫.૨૧૧ આદયો) એવમાદીસુ ઇધ આગતેસુ, અનાગતેસુ ચ હત્થિપાલકુમારકાલે (જા॰ ૧.૧૫.૩૩૭ આદયો) મઘદેવકાલેતિ (મ॰ નિ॰ ૨.૩૦૮ આદયો; જા॰ ૧.૧.૯) એવમાદીસુ મહારજ્જં પહાય નેક્ખમ્મપારમિયા પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ ચૂળસુતસોમકાલે

    Nekkhammepāramiṃ gantvāti tathā tividhepi mahābhinikkhamane pāramiṃ paramukkaṃsaṃ gantvā. Tattha yudhañjayakāle (cariyā. 3.1 ādayo; jā. 1.11.73 ādayo) somanassakumārakāleti (cariyā. 3.7 ādayo; jā. 1.15.211 ādayo) evamādīsu idha āgatesu, anāgatesu ca hatthipālakumārakāle (jā. 1.15.337 ādayo) maghadevakāleti (ma. ni. 2.308 ādayo; jā. 1.1.9) evamādīsu mahārajjaṃ pahāya nekkhammapāramiyā pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa cūḷasutasomakāle

    ‘‘મહારજ્જં હત્થગતં, ખેળપિણ્ડંવ છડ્ડયિં;

    ‘‘Mahārajjaṃ hatthagataṃ, kheḷapiṇḍaṃva chaḍḍayiṃ;

    ચજતો ન હોતિ લગ્ગનં, એસા મે નેક્ખમ્મપારમી’’તિ. (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ નિદાનકથા; જા॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનકથા; અપ॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનકથા);

    Cajato na hoti lagganaṃ, esā me nekkhammapāramī’’ti. (dha. sa. aṭṭha. nidānakathā; jā. aṭṭha. 1.dūrenidānakathā; apa. aṭṭha. 1.dūrenidānakathā);

    એવં નિસ્સઙ્ગતાય રજ્જં છડ્ડેત્વા નિક્ખમન્તસ્સ નેક્ખમ્મપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા. ઇતરેસુ પન યથારહં પારમિઉપપારમિયો વેદિતબ્બા.

    Evaṃ nissaṅgatāya rajjaṃ chaḍḍetvā nikkhamantassa nekkhammapāramī paramatthapāramī nāma jātā. Itaresu pana yathārahaṃ pāramiupapāramiyo veditabbā.

    પણ્ડિતે પરિપુચ્છિત્વાતિ કિં કુસલં કિં અકુસલં કિં સાવજ્જં કિં અનવજ્જન્તિઆદિના કુસલાદિધમ્મવિભાગં કમ્મકમ્મફલવિભાગં સત્તાનં ઉપકારાવહં અનવજ્જકમ્માયતનસિપ્પાયતનવિજ્જાટ્ઠાનાદિં પણ્ડિતે સપ્પઞ્ઞે પરિપુચ્છિત્વા. એતેન પઞ્ઞાપારમિં દસ્સેતિ. તત્થ વિધુરપણ્ડિતકાલે (જા॰ ૨.૨૨.૧૩૪૬ આદયો) મહાગોવિન્દપણ્ડિતકાલે (દી॰ નિ॰ ૨.૨૯૩ આદયો; ચરિયા ૧.૩૭ આદયો) કુદાલપણ્ડિતકાલે (જા॰ ૧.૧.૭૦) અરકપણ્ડિતકાલે (જા॰ ૧.૨.૩૭ આદયો) બોધિપરિબ્બાજકકાલે મહોસધપણ્ડિતકાલેતિ (જા॰ ૨.૨૨.૫૯૦ આદયો) એવમાદીસુ પઞ્ઞાપારમિયા પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ સેનકપણ્ડિતકાલે

    Paṇḍiteparipucchitvāti kiṃ kusalaṃ kiṃ akusalaṃ kiṃ sāvajjaṃ kiṃ anavajjantiādinā kusalādidhammavibhāgaṃ kammakammaphalavibhāgaṃ sattānaṃ upakārāvahaṃ anavajjakammāyatanasippāyatanavijjāṭṭhānādiṃ paṇḍite sappaññe paripucchitvā. Etena paññāpāramiṃ dasseti. Tattha vidhurapaṇḍitakāle (jā. 2.22.1346 ādayo) mahāgovindapaṇḍitakāle (dī. ni. 2.293 ādayo; cariyā 1.37 ādayo) kudālapaṇḍitakāle (jā. 1.1.70) arakapaṇḍitakāle (jā. 1.2.37 ādayo) bodhiparibbājakakāle mahosadhapaṇḍitakāleti (jā. 2.22.590 ādayo) evamādīsu paññāpāramiyā pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa senakapaṇḍitakāle

    ‘‘પઞ્ઞાય વિચિનન્તોહં, બ્રાહ્મણં મોચયિં દુખા;

    ‘‘Paññāya vicinantohaṃ, brāhmaṇaṃ mocayiṃ dukhā;

    પઞ્ઞાય મે સમો નત્થિ, એસા મે પઞ્ઞાપારમી’’તિ. (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ નિદાનકથા; જા॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનકથા; અપ॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનક્કથા) –

    Paññāya me samo natthi, esā me paññāpāramī’’ti. (dha. sa. aṭṭha. nidānakathā; jā. aṭṭha. 1.dūrenidānakathā; apa. aṭṭha. 1.dūrenidānakkathā) –

    અન્તોભસ્તગતં સપ્પં દસ્સેન્તસ્સ પઞ્ઞાપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા. વીરિયં કત્વાન ઉત્તમન્તિ સમ્માસમ્બોધિં પાપેતું સમત્થતાય ઉત્તમં પધાનં વીરિયન્તિ વિવિધમ્પિ વીરિયપારમિં કત્વા ઉપ્પાદેત્વા. તત્થ મહાસીલવરાજકાલે (જા॰ ૧.૧.૫૧) પઞ્ચાવુધકુમારકાલે (જા॰ ૧.૧.૫૫) મહાવાનરિન્દકાલેતિ (જા॰ ૧.૧.૫૭) એવમાદીસુ વીરિયપારમિયા પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ મહાજનકકાલે

    Antobhastagataṃ sappaṃ dassentassa paññāpāramī paramatthapāramī nāma jātā. Vīriyaṃ katvāna uttamanti sammāsambodhiṃ pāpetuṃ samatthatāya uttamaṃ padhānaṃ vīriyanti vividhampi vīriyapāramiṃ katvā uppādetvā. Tattha mahāsīlavarājakāle (jā. 1.1.51) pañcāvudhakumārakāle (jā. 1.1.55) mahāvānarindakāleti (jā. 1.1.57) evamādīsu vīriyapāramiyā pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa mahājanakakāle

    ‘‘અતીરદસ્સી જલમજ્ઝે, હતા સબ્બેવ માનુસા;

    ‘‘Atīradassī jalamajjhe, hatā sabbeva mānusā;

    ચિત્તસ્સ અઞ્ઞથા નત્થિ, એસા મે વીરિયપારમી’’તિ. (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ નિદાનકથા; જા॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનકથા; અપ॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનકથા) –

    Cittassa aññathā natthi, esā me vīriyapāramī’’ti. (dha. sa. aṭṭha. nidānakathā; jā. aṭṭha. 1.dūrenidānakathā; apa. aṭṭha. 1.dūrenidānakathā) –

    એવં મહાસમુદ્દં તરન્તસ્સ વીરિયપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા.

    Evaṃ mahāsamuddaṃ tarantassa vīriyapāramī paramatthapāramī nāma jātā.

    ખન્તિયા પારમિં ગન્ત્વાતિ અધિવાસનખન્તિઆદિ ખન્તિપરમુક્કંસભાવં પાપેન્તો ખન્તિયા પારમિં પરમકોટિં ગન્ત્વા, ખન્તિપારમિં સમ્પાદેત્વાતિ અત્થો. તત્થ મહાકપિકાલે (ચરિયા॰ ૩.૬૭ આદયો; જા॰ ૧.૭.૮૩ આદયો) મહિંસરાજકાલે (જા॰ ૧.૩.૮૨ આદયો) રુરુમિગરાજકાલે (જા॰ ૧.૧૩.૧૧૭ આદયો) ધમ્મદેવપુત્તકાલેતિ (જા॰ ૧.૧૧.૨૬ આદયો) એવમાદીસુ ખન્તિપારમિયા પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ ખન્તિવાદિકાલે

    Khantiyā pāramiṃ gantvāti adhivāsanakhantiādi khantiparamukkaṃsabhāvaṃ pāpento khantiyā pāramiṃ paramakoṭiṃ gantvā, khantipāramiṃ sampādetvāti attho. Tattha mahākapikāle (cariyā. 3.67 ādayo; jā. 1.7.83 ādayo) mahiṃsarājakāle (jā. 1.3.82 ādayo) rurumigarājakāle (jā. 1.13.117 ādayo) dhammadevaputtakāleti (jā. 1.11.26 ādayo) evamādīsu khantipāramiyā pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa khantivādikāle

    ‘‘અચેતનં વ કોટ્ટેન્તે, તિણ્હેન ફરસુના મમં;

    ‘‘Acetanaṃ va koṭṭente, tiṇhena pharasunā mamaṃ;

    કાસિરાજે ન કુપ્પામિ, એસા મે ખન્તિપારમી’’તિ. (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ નિદાનકથા; જા॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનકથા; અપ॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનકથા) –

    Kāsirāje na kuppāmi, esā me khantipāramī’’ti. (dha. sa. aṭṭha. nidānakathā; jā. aṭṭha. 1.dūrenidānakathā; apa. aṭṭha. 1.dūrenidānakathā) –

    એવં અચેતનભાવેન વિય મહાદુક્ખં અનુભવન્તસ્સ ખન્તિપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા.

    Evaṃ acetanabhāvena viya mahādukkhaṃ anubhavantassa khantipāramī paramatthapāramī nāma jātā.

    કત્વા દળ્હમધિટ્ઠાનન્તિ કુસલસમાદાનાધિટ્ઠાનં તસ્સ તસ્સ પારમિસમાદાનસ્સ તદુપકારકસમાદાનસ્સ ચ અધિટ્ઠાનં દળ્હતરં અસિથિલં કત્વા, તં તં વતસમાદાનં અનિવત્તિભાવેન અધિટ્ઠહિત્વાતિ અત્થો. તત્થ જોતિપાલકાલે (મ॰ નિ॰ ૨.૨૮૨ આદયો) સરભઙ્ગકાલે (જા॰ ૨.૧૭.૫૦ આદયો) નેમિકાલેતિ (ચરિયા॰ ૧.૪૦ આદયો; જા॰૨.૨૨.૪૨૧ આદયો) એવમાદીસુ અધિટ્ઠાનપારમિયા પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ તેમિયકુમારકાલે

    Katvā daḷhamadhiṭṭhānanti kusalasamādānādhiṭṭhānaṃ tassa tassa pāramisamādānassa tadupakārakasamādānassa ca adhiṭṭhānaṃ daḷhataraṃ asithilaṃ katvā, taṃ taṃ vatasamādānaṃ anivattibhāvena adhiṭṭhahitvāti attho. Tattha jotipālakāle (ma. ni. 2.282 ādayo) sarabhaṅgakāle (jā. 2.17.50 ādayo) nemikāleti (cariyā. 1.40 ādayo; jā.2.22.421 ādayo) evamādīsu adhiṭṭhānapāramiyā pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa temiyakumārakāle

    ‘‘માતાપિતા ન મે દેસ્સા, અત્તા મે ન ચ દેસ્સિયો;

    ‘‘Mātāpitā na me dessā, attā me na ca dessiyo;

    સબ્બઞ્ઞુતં પિયં મય્હં, તસ્મા વતમધિટ્ઠહિ’’ન્તિ. (ચરિયા॰ ૩.૬૫) –

    Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ, tasmā vatamadhiṭṭhahi’’nti. (cariyā. 3.65) –

    એવં જીવિતં પરિચ્ચજિત્વા વતં અધિટ્ઠહન્તસ્સ અધિટ્ઠાનપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા.

    Evaṃ jīvitaṃ pariccajitvā vataṃ adhiṭṭhahantassa adhiṭṭhānapāramī paramatthapāramī nāma jātā.

    સચ્ચવાચાનુરક્ખિયાતિ સચ્ચવાચં અનુરક્ખિત્વા જીવિતન્તરાયેપિ અનરિયવોહારં ગૂથં વિય જિગુચ્છન્તો પરિહરિત્વા સબ્બસો અવિસંવાદિભાવં રક્ખિત્વા. તત્થ કપિરાજકાલે (ચરિયા॰ ૩.૬૭ આદયો) સચ્ચતાપસકાલે મચ્છરાજકાલેતિ એવમાદીસુ સચ્ચપારમિયા પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ મહાસુતસોમકાલે

    Saccavācānurakkhiyāti saccavācaṃ anurakkhitvā jīvitantarāyepi anariyavohāraṃ gūthaṃ viya jigucchanto pariharitvā sabbaso avisaṃvādibhāvaṃ rakkhitvā. Tattha kapirājakāle (cariyā. 3.67 ādayo) saccatāpasakāle maccharājakāleti evamādīsu saccapāramiyā pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa mahāsutasomakāle

    ‘‘સચ્ચવાચં અનુરક્ખન્તો, ચજિત્વા મમ જીવિતં;

    ‘‘Saccavācaṃ anurakkhanto, cajitvā mama jīvitaṃ;

    મોચેસિં એકસતં ખત્તિયે, એસા મે સચ્ચપારમી’’તિ. (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ નિદાનકથા; જા॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનકથા; અપ॰ અટ્ઠ॰ ૧.દૂરેનિદાનકથા) –

    Mocesiṃ ekasataṃ khattiye, esā me saccapāramī’’ti. (dha. sa. aṭṭha. nidānakathā; jā. aṭṭha. 1.dūrenidānakathā; apa. aṭṭha. 1.dūrenidānakathā) –

    એવં જીવિતં ચજિત્વા સચ્ચં અનુરક્ખન્તસ્સ સચ્ચપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા.

    Evaṃ jīvitaṃ cajitvā saccaṃ anurakkhantassa saccapāramī paramatthapāramī nāma jātā.

    મેત્તાય પારમિં ગન્ત્વાતિ સબ્બસત્તેસુ અનોધિસો હિતૂપસંહારલક્ખણાય મેત્તાય પારમિં પરમુક્કંસતં પત્વા. તત્થ ચૂળધમ્મપાલકાલે (જા॰ ૧.૫.૪૪ આદયો) મહાસીલવરાજકાલે (જા॰ ૧.૧.૫૧) સામપણ્ડિતકાલેતિ (ચરિયા॰ ૩.૧૧૧ આદયો; જા॰ ૨.૨૨.૨૯૬ આદયો) એવમાદીસુ મેત્તાપારમિયા પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ સુવણ્ણસામકાલે

    Mettāyapāramiṃ gantvāti sabbasattesu anodhiso hitūpasaṃhāralakkhaṇāya mettāya pāramiṃ paramukkaṃsataṃ patvā. Tattha cūḷadhammapālakāle (jā. 1.5.44 ādayo) mahāsīlavarājakāle (jā. 1.1.51) sāmapaṇḍitakāleti (cariyā. 3.111 ādayo; jā. 2.22.296 ādayo) evamādīsu mettāpāramiyā pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa suvaṇṇasāmakāle

    ‘‘ન મં કોચિ ઉત્તસતિ, નપિહં ભાયામિ કસ્સચિ;

    ‘‘Na maṃ koci uttasati, napihaṃ bhāyāmi kassaci;

    મેત્તાબલેનુપત્થદ્ધો, રમામિ પવને તદા’’તિ. (ચરિયા॰ ૩.૧૧૩) –

    Mettābalenupatthaddho, ramāmi pavane tadā’’ti. (cariyā. 3.113) –

    એવં જીવિતમ્પિ અનોલોકેત્વા મેત્તાયન્તસ્સ મેત્તાપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા.

    Evaṃ jīvitampi anoloketvā mettāyantassa mettāpāramī paramatthapāramī nāma jātā.

    સમ્માનનાવમાનનેતિ સક્કચ્ચં પૂજાસક્કારાદિના સમ્માનને ઓટ્ઠુભનાદિના અવમાનને ચ સબ્બત્થ લોકધમ્મે સમકો સમચિત્તો નિબ્બિકારો હુત્વા ઉત્તમં અનુત્તરં લબ્બઞ્ઞુતં અધિગતોસ્મીતિ અત્થો. તત્થ મહાવાનરિન્દકાલે (જા॰ ૧.૧.૫૭) કાસિરાજકાલે ખેમબ્રાહ્મણકાલે અટ્ઠિસેનપરિબ્બાજકકાલેતિ (જા॰ ૧.૭.૫૪ આદયો) એવમાદીસુ ઉપેક્ખાપારમિયા પૂરિતત્તભાવાનં પરિમાણં નામ નત્થિ. એકન્તેન પનસ્સ મહાલોમહંસકાલે

    Sammānanāvamānaneti sakkaccaṃ pūjāsakkārādinā sammānane oṭṭhubhanādinā avamānane ca sabbattha lokadhamme samako samacitto nibbikāro hutvā uttamaṃ anuttaraṃ labbaññutaṃ adhigatosmīti attho. Tattha mahāvānarindakāle (jā. 1.1.57) kāsirājakāle khemabrāhmaṇakāle aṭṭhisenaparibbājakakāleti (jā. 1.7.54 ādayo) evamādīsu upekkhāpāramiyā pūritattabhāvānaṃ parimāṇaṃ nāma natthi. Ekantena panassa mahālomahaṃsakāle

    ‘‘સુસાને સેય્યં કપ્પેમિ, છવટ્ઠિકં ઉપનિધાયહં;

    ‘‘Susāne seyyaṃ kappemi, chavaṭṭhikaṃ upanidhāyahaṃ;

    ગામણ્ડલા ઉપાગન્ત્વા, રૂપં દસ્સેન્તિનપ્પક’’ન્તિ. (ચરિયા॰ ૩.૧૧૯) –

    Gāmaṇḍalā upāgantvā, rūpaṃ dassentinappaka’’nti. (cariyā. 3.119) –

    એવં ગામદારકેસુ ઓટ્ઠુભનાદીહિ ચેવ માલાગન્ધૂપહારાદીહિ ચ સુખદુક્ખં ઉપ્પાદેન્તેસુપિ ઉપેક્ખં અનતિવત્તન્તસ્સ ઉપેક્ખાપારમી પરમત્થપારમી નામ જાતા. ઇતિ ભગવા –

    Evaṃ gāmadārakesu oṭṭhubhanādīhi ceva mālāgandhūpahārādīhi ca sukhadukkhaṃ uppādentesupi upekkhaṃ anativattantassa upekkhāpāramī paramatthapāramī nāma jātā. Iti bhagavā –

    ‘‘એવં બહુબ્બિધં દુક્ખં, સમ્પત્તી ચ બહુબ્બિધા;

    ‘‘Evaṃ bahubbidhaṃ dukkhaṃ, sampattī ca bahubbidhā;

    ભવાભવે અનુભવિત્વા, પત્તો સમ્બોધિમુત્તમ’’ન્તિ. –

    Bhavābhave anubhavitvā, patto sambodhimuttama’’nti. –

    સમ્માસમ્બોધિં અધિગન્તું ઇમસ્મિં ભદ્દકપ્પે અત્તના કતં દુક્કરચરિયં સઙ્ખેપેનેવ વત્વા પુન –

    Sammāsambodhiṃ adhigantuṃ imasmiṃ bhaddakappe attanā kataṃ dukkaracariyaṃ saṅkhepeneva vatvā puna –

    ‘‘દત્વા દાતબ્બકં દાનં, સીલં પૂરેત્વા અસેસતો;

    ‘‘Datvā dātabbakaṃ dānaṃ, sīlaṃ pūretvā asesato;

    નેક્ખમ્મે પારમિં ગન્ત્વા, પત્તો સમ્બોધિમુત્તમં.

    Nekkhamme pāramiṃ gantvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    ‘‘પણ્ડિતે પરિપુચ્છિત્વા, વીરિયં કત્વાન મુત્તમં;

    ‘‘Paṇḍite paripucchitvā, vīriyaṃ katvāna muttamaṃ;

    ખન્તિયા પારમિં ગન્ત્વા, પત્તો સમ્બોધિમુત્તમં.

    Khantiyā pāramiṃ gantvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    ‘‘કત્વા દળ્હમધિટ્ઠાનં, સચ્ચવાચાનુરક્ખિય;

    ‘‘Katvā daḷhamadhiṭṭhānaṃ, saccavācānurakkhiya;

    મેત્તાય પારમિં ગન્ત્વા, પત્તો સમ્બોધિમુત્તમં.

    Mettāya pāramiṃ gantvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    ‘‘લાભાલાભે યસાયસે, સમ્માનનાવમાનને;

    ‘‘Lābhālābhe yasāyase, sammānanāvamānane;

    સબ્બત્થ સમકો હુત્વા, પત્તો સમ્બોધિમુત્તમ’’ન્તિ. –

    Sabbattha samako hutvā, patto sambodhimuttama’’nti. –

    અત્તના સમ્મદેવ પરિપૂરિતા દસ પારમિયો દસ્સેતિ.

    Attanā sammadeva paripūritā dasa pāramiyo dasseti.

    પકિણ્ણકકથા

    Pakiṇṇakakathā

    ઇમસ્મિં પન ઠાને ઠત્વા મહાબોધિયાનપટિપત્તિયં ઉસ્સાહજાતાનં કુલપુત્તાનં બોધિસમ્ભારેસુ નાનપ્પકારકોસલ્લત્થં સબ્બપારમીસુ પકિણ્ણકકથા કથેતબ્બા.

    Imasmiṃ pana ṭhāne ṭhatvā mahābodhiyānapaṭipattiyaṃ ussāhajātānaṃ kulaputtānaṃ bodhisambhāresu nānappakārakosallatthaṃ sabbapāramīsu pakiṇṇakakathā kathetabbā.

    તત્રિદં પઞ્હકમ્મં – કા પનેતા પારમિયો? કેનટ્ઠેન પારમિયો? કતિવિધા ચેતા? કો તાસં કમો? કાનિ લક્ખણરસપચ્ચુપટ્ઠાનપદટ્ઠાનાનિ? કો પચ્ચયો? કો સંકિલેસો? કિં વોદાનં? કો પટિપક્ખો? કા પટિપત્તિ? કો વિભાગો? કો સઙ્ગહો? કો સમ્પાદનૂપાયો? કિત્તકેન કાલેન સમ્પાદનં? કો આનિસંસો? કિં ચેતાસં ફલન્તિ?

    Tatridaṃ pañhakammaṃ – kā panetā pāramiyo? Kenaṭṭhena pāramiyo? Katividhā cetā? Ko tāsaṃ kamo? Kāni lakkhaṇarasapaccupaṭṭhānapadaṭṭhānāni? Ko paccayo? Ko saṃkileso? Kiṃ vodānaṃ? Ko paṭipakkho? Kā paṭipatti? Ko vibhāgo? Ko saṅgaho? Ko sampādanūpāyo? Kittakena kālena sampādanaṃ? Ko ānisaṃso? Kiṃ cetāsaṃ phalanti?

    તત્રિદં વિસ્સજ્જનં – કા પનેતા પારમિયોતિ? તણ્હામાનદિટ્ઠીહિ અનુપહતા કરુણૂપાયકોસલ્લપરિગ્ગહિતા દાનાદયો ગુણા પારમિયો.

    Tatridaṃ vissajjanaṃ – kā panetā pāramiyoti? Taṇhāmānadiṭṭhīhi anupahatā karuṇūpāyakosallapariggahitā dānādayo guṇā pāramiyo.

    કેનટ્ઠેન પારમિયોતિ? દાનસીલાદિગુણવિસેસયોગેન સત્તુત્તમતાય પરમા મહાસત્તા બોધિસત્તા, તેસં ભાવો કમ્મં વા પારમી, દાનાદિકિરિયા. અથ વા પરતીતિ પરમો, દાનાદિગુણાનં પૂરકો પાલકો ચાતિ બોધિસત્તો, પરમસ્સ અયં, પરમસ્સ વા ભાવો, કમ્મં વા પારમી, દાનાદિકિરિયાવ. અથ વા પરં સત્તં અત્તનિ મવતિ બન્ધતિ ગુણવિસેસયોગેન, પરં વા અધિકતરં મજ્જતિ સુજ્ઝતિ સંકિલેસમલતો, પરં વા સેટ્ઠં નિબ્બાનં વિસેસેન મયતિ ગચ્છતિ, પરં વા લોકં પમાણભૂતેન ઞાણવિસેસેન ઇધલોકં વિય મુનાતિ પરિચ્છિન્દતિ, પરં વા અતિવિય સીલાદિગુણગણં અત્તનો સન્તાને મિનોતિ પક્ખિપતિ, પરં વા અત્તભૂતતો ધમ્મકાયતો અઞ્ઞં પટિપક્ખં વા તદનત્થકરં કિલેસચોરગણં મિનાતિ હિંસતીતિ પરમો, મહાસત્તો. પરમસ્સ અયન્તિઆદિ વુત્તનયેન યોજેતબ્બં. પારે વા નિબ્બાને મજ્જતિ સુજ્ઝતિ સત્તે ચ સોધેતિ, તત્થ વા સત્તે મવતિ બન્ધતિ યોજેતિ, તં વા મયતિ ગચ્છતિ ગમેતિ ચ, મુનાતિ વા તં યાથાવતો , તત્થ વા સત્તે મિનોતિ પક્ખિપતિ, કિલેસારયો વા સત્તાનં તત્થ મિનાતિ હિંસતીતિ પારમી, મહાપુરિસો. તસ્સ ભાવો કમ્મં વા પારમિતા, દાનાદિકિરિયાવ. ઇમિના નયેન પારમીસદ્દત્થો વેદિતબ્બો.

    Kenaṭṭhena pāramiyoti? Dānasīlādiguṇavisesayogena sattuttamatāya paramā mahāsattā bodhisattā, tesaṃ bhāvo kammaṃ vā pāramī, dānādikiriyā. Atha vā paratīti paramo, dānādiguṇānaṃ pūrako pālako cāti bodhisatto, paramassa ayaṃ, paramassa vā bhāvo, kammaṃ vā pāramī, dānādikiriyāva. Atha vā paraṃ sattaṃ attani mavati bandhati guṇavisesayogena, paraṃ vā adhikataraṃ majjati sujjhati saṃkilesamalato, paraṃ vā seṭṭhaṃ nibbānaṃ visesena mayati gacchati, paraṃ vā lokaṃ pamāṇabhūtena ñāṇavisesena idhalokaṃ viya munāti paricchindati, paraṃ vā ativiya sīlādiguṇagaṇaṃ attano santāne minoti pakkhipati, paraṃ vā attabhūtato dhammakāyato aññaṃ paṭipakkhaṃ vā tadanatthakaraṃ kilesacoragaṇaṃ mināti hiṃsatīti paramo, mahāsatto. Paramassa ayantiādi vuttanayena yojetabbaṃ. Pāre vā nibbāne majjati sujjhati satte ca sodheti, tattha vā satte mavati bandhati yojeti, taṃ vā mayati gacchati gameti ca, munāti vā taṃ yāthāvato , tattha vā satte minoti pakkhipati, kilesārayo vā sattānaṃ tattha mināti hiṃsatīti pāramī, mahāpuriso. Tassa bhāvo kammaṃ vā pāramitā, dānādikiriyāva. Iminā nayena pāramīsaddattho veditabbo.

    કતિવિધાતિ? સઙ્ખેપતો દસવિધા. તા પન પાળિયં સરૂપતો આગતાયેવ. યથાહ –

    Katividhāti? Saṅkhepato dasavidhā. Tā pana pāḷiyaṃ sarūpato āgatāyeva. Yathāha –

    ‘‘વિચિનન્તો તદા દક્ખિં, પઠમં દાનપારમિં;

    ‘‘Vicinanto tadā dakkhiṃ, paṭhamaṃ dānapāramiṃ;

    પુબ્બકેહિ મહેસીહિ, અનુચિણ્ણં મહાપથ’’ન્તિ. (બુ॰ વં॰ ૨.૧૧૬) –

    Pubbakehi mahesīhi, anuciṇṇaṃ mahāpatha’’nti. (bu. vaṃ. 2.116) –

    આદિ. યથા ચાહ – ‘‘કતિ નુ ખો, ભન્તે, બુદ્ધકારકા ધમ્મા? દસ ખો, સારિપુત્ત, બુદ્ધકારકા ધમ્મા. કતમે દસ? દાનં ખો, સારિપુત્ત, બુદ્ધકારકો ધમ્મો, સીલં, નેક્ખમ્મં, પઞ્ઞા, વીરિયં, ખન્તિ, સચ્ચં, અધિટ્ઠાનં, મેત્તા, ઉપેક્ખા બુદ્ધકારકો ધમ્મો. ઇમે ખો, સારિપુત્ત, દસ બુદ્ધકારકા ધમ્મા’’તિ. ઇદમવોચ ભગવા, ઇદં વત્વા સુગતો અથાપરં એતદવોચ સત્થા –

    Ādi. Yathā cāha – ‘‘kati nu kho, bhante, buddhakārakā dhammā? Dasa kho, sāriputta, buddhakārakā dhammā. Katame dasa? Dānaṃ kho, sāriputta, buddhakārako dhammo, sīlaṃ, nekkhammaṃ, paññā, vīriyaṃ, khanti, saccaṃ, adhiṭṭhānaṃ, mettā, upekkhā buddhakārako dhammo. Ime kho, sāriputta, dasa buddhakārakā dhammā’’ti. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvā sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘દાનં સીલઞ્ચ નેક્ખમ્મં, પઞ્ઞા વીરિયેન પઞ્ચમં;

    ‘‘Dānaṃ sīlañca nekkhammaṃ, paññā vīriyena pañcamaṃ;

    ખન્તિ સચ્ચમધિટ્ઠાનં, મેત્તુપેક્ખાતિ તે દસા’’તિ. (બુ॰ વં॰ ૧.૭૬ થોકં વિસદિસં);

    Khanti saccamadhiṭṭhānaṃ, mettupekkhāti te dasā’’ti. (bu. vaṃ. 1.76 thokaṃ visadisaṃ);

    કેચિ પન ‘‘છબ્બિધા’’તિ વદન્તિ. તં એતાસં સઙ્ગહવસેન વુત્તં. સો પન સઙ્ગહો પરતો આવિ ભવિસ્સતિ.

    Keci pana ‘‘chabbidhā’’ti vadanti. Taṃ etāsaṃ saṅgahavasena vuttaṃ. So pana saṅgaho parato āvi bhavissati.

    કો તાસં કમોતિ? એત્થ કમોતિ દેસનાક્કમો, સો ચ પઠમસમાદાનહેતુકો, સમાદાનં પવિચયહેતુકં, ઇતિ યથા આદિમ્હિ પવિચિતા સમાદિન્ના ચ, તથા દેસિતા. તત્થ દાનં સીલસ્સ બહૂપકારં સુકરઞ્ચાતિ તં આદિમ્હિ વુત્તં. દાનં સીલપરિગ્ગહિતં મહપ્ફલં હોતિ મહાનિસંસન્તિ દાનાનન્તરં સીલં વુત્તં. સીલં નેક્ખમ્મપરિગ્ગહિતં, નેક્ખમ્મં પઞ્ઞાપરિગ્ગહિતં, પઞ્ઞા વીરિયપરિગ્ગહિતા, વીરિયં ખન્તિપરિગ્ગહિતં, ખન્તિ સચ્ચપરિગ્ગહિતા, સચ્ચં અધિટ્ઠાનપરિગ્ગહિતં, અધિટ્ઠાનં મેત્તાપરિગ્ગહિતં, મેત્તા ઉપેક્ખાપરિગ્ગહિતા મહપ્ફલા હોતિ મહાનિસંસાતિ મેત્તાનન્તરમુપેક્ખા વુત્તા. ઉપેક્ખા પન કરુણાપરિગ્ગહિતા કરુણા ચ ઉપેક્ખાપરિગ્ગહિતાતિ વેદિતબ્બા. ‘‘કથં પન મહાકારુણિકા બોધિસત્તા સત્તેસુ ઉપેક્ખકા હોન્તી’’તિ? ‘‘ઉપેક્ખિતબ્બયુત્તેસુ કઞ્ચિ કાલં ઉપેક્ખકા હોન્તિ , ન પન સબ્બત્થ સબ્બદા ચા’’તિ કેચિ. અપરે પન – ‘‘ન સત્તેસુ ઉપેક્ખકા, સત્તકતેસુ પન વિપ્પકારેસુ ઉપેક્ખકા હોન્તી’’તિ.

    Ko tāsaṃ kamoti? Ettha kamoti desanākkamo, so ca paṭhamasamādānahetuko, samādānaṃ pavicayahetukaṃ, iti yathā ādimhi pavicitā samādinnā ca, tathā desitā. Tattha dānaṃ sīlassa bahūpakāraṃ sukarañcāti taṃ ādimhi vuttaṃ. Dānaṃ sīlapariggahitaṃ mahapphalaṃ hoti mahānisaṃsanti dānānantaraṃ sīlaṃ vuttaṃ. Sīlaṃ nekkhammapariggahitaṃ, nekkhammaṃ paññāpariggahitaṃ, paññā vīriyapariggahitā, vīriyaṃ khantipariggahitaṃ, khanti saccapariggahitā, saccaṃ adhiṭṭhānapariggahitaṃ, adhiṭṭhānaṃ mettāpariggahitaṃ, mettā upekkhāpariggahitā mahapphalā hoti mahānisaṃsāti mettānantaramupekkhā vuttā. Upekkhā pana karuṇāpariggahitā karuṇā ca upekkhāpariggahitāti veditabbā. ‘‘Kathaṃ pana mahākāruṇikā bodhisattā sattesu upekkhakā hontī’’ti? ‘‘Upekkhitabbayuttesu kañci kālaṃ upekkhakā honti , na pana sabbattha sabbadā cā’’ti keci. Apare pana – ‘‘na sattesu upekkhakā, sattakatesu pana vippakāresu upekkhakā hontī’’ti.

    અપરો નયો – પચુરજનેસુપિ પવત્તિયા સબ્બસત્તસાધારણત્તા અપ્પફલત્તા સુકરત્તા ચ આદિમ્હિ દાનં વુત્તં. સીલેન દાયકપટિગ્ગાહકસુદ્ધિતો પરાનુગ્ગહં વત્વા પરપીળાનિવત્તિવચનતો કિરિયધમ્મં વત્વા અકિરિયધમ્મવચનતો ભોગસમ્પત્તિહેતું વત્વા ભવસમ્પત્તિહેતુવચનતો ચ દાનસ્સ અનન્તરં સીલં વુત્તં. નેક્ખમ્મેન સીલસમ્પત્તિસિદ્ધિતો કાયવચીસુચરિતં વત્વા મનોસુચરિતવચનતો વિસુદ્ધસીલસ્સ સુખેનેવ ઝાનસમિજ્ઝનતો કમ્માપરાધપ્પહાનેન પયોગસુદ્ધિં વત્વા કિલેસાપરાધપ્પહાનેન આસયસુદ્ધિવચનતો વીતિક્કમપ્પહાનેન ચિત્તસ્સ પરિયુટ્ઠાનપ્પહાનવચનતો ચ સીલસ્સ અનન્તરં નેક્ખમ્મં વુત્તં. પઞ્ઞાય નેક્ખમ્મસ્સ સિદ્ધિપરિસુદ્ધિતો ઝાનાભાવેન પઞ્ઞાભાવવચનતો ‘‘સમાધિપદટ્ઠાના હિ પઞ્ઞા, પઞ્ઞાપચ્ચુપટ્ઠાનો ચ સમાધિ’’. સમથનિમિત્તં વત્વા ઉપેક્ખાનિમિત્તવચનતો પરહિતજ્ઝાનેન પરહિતકરણૂપાયકોસલ્લવચનતો ચ નેક્ખમ્મસ્સ અનન્તરં પઞ્ઞા વુત્તા. વીરિયારમ્ભેન પઞ્ઞાકિચ્ચસિદ્ધિતો સત્તસુઞ્ઞતાધમ્મનિજ્ઝાનક્ખન્તિં વત્વા સત્તહિતાય આરમ્ભસ્સ અચ્છરિયતાવચનતો ઉપેક્ખાનિમિત્તં વત્વા પગ્ગહનિમિત્તવચનતો નિસમ્મકારિતં વત્વા ઉટ્ઠાનવચનતો ચ ‘‘નિસમ્મકારિનો હિ ઉટ્ઠાનં ફલવિસેસમાવહતી’’તિ પઞ્ઞાય અનન્તરં વીરિયં વુત્તં.

    Aparo nayo – pacurajanesupi pavattiyā sabbasattasādhāraṇattā appaphalattā sukarattā ca ādimhi dānaṃ vuttaṃ. Sīlena dāyakapaṭiggāhakasuddhito parānuggahaṃ vatvā parapīḷānivattivacanato kiriyadhammaṃ vatvā akiriyadhammavacanato bhogasampattihetuṃ vatvā bhavasampattihetuvacanato ca dānassa anantaraṃ sīlaṃ vuttaṃ. Nekkhammena sīlasampattisiddhito kāyavacīsucaritaṃ vatvā manosucaritavacanato visuddhasīlassa sukheneva jhānasamijjhanato kammāparādhappahānena payogasuddhiṃ vatvā kilesāparādhappahānena āsayasuddhivacanato vītikkamappahānena cittassa pariyuṭṭhānappahānavacanato ca sīlassa anantaraṃ nekkhammaṃ vuttaṃ. Paññāya nekkhammassa siddhiparisuddhito jhānābhāvena paññābhāvavacanato ‘‘samādhipadaṭṭhānā hi paññā, paññāpaccupaṭṭhāno ca samādhi’’. Samathanimittaṃ vatvā upekkhānimittavacanato parahitajjhānena parahitakaraṇūpāyakosallavacanato ca nekkhammassa anantaraṃ paññā vuttā. Vīriyārambhena paññākiccasiddhito sattasuññatādhammanijjhānakkhantiṃ vatvā sattahitāya ārambhassa acchariyatāvacanato upekkhānimittaṃ vatvā paggahanimittavacanato nisammakāritaṃ vatvā uṭṭhānavacanato ca ‘‘nisammakārino hi uṭṭhānaṃ phalavisesamāvahatī’’ti paññāya anantaraṃ vīriyaṃ vuttaṃ.

    વીરિયેન તિતિક્ખાસિદ્ધિતો ‘‘વીરિયવા હિ આરદ્ધવીરિયત્તા સત્તસઙ્ખારેહિ ઉપનીતં દુક્ખં અભિભુય્ય વિહરતિ’’. વીરિયસ્સ તિતિક્ખાલઙ્કારભાવતો ‘‘વીરિયવતો હિ તિતિક્ખા સોભતિ’’. પગ્ગહનિમિત્તં વત્વા સમથનિમિત્તવચનતો અચ્ચારમ્ભેન ઉદ્ધચ્ચદોસપ્પહાનવચનતો ‘‘ધમ્મનિજ્ઝાનક્ખન્તિયા હિ ઉદ્ધચ્ચદોસો પહીયતિ’’. વીરિયવતો સાતચ્ચકરણવચનતો ‘‘ખન્તિબહુલો હિ અનુદ્ધતો સાતચ્ચકારી હોતિ’’. અપ્પમાદવતો પરહિતકિરિયારમ્ભે પચ્ચુપકારતણ્હાભાવવચનતો ‘‘યાથાવતો ધમ્મનિજ્ઝાને હિ સતિ તણ્હા ન હોતિ’’. પરહિતારમ્ભે પરમેપિ પરકતદુક્ખસહનતાવચનતો ચ વીરિયસ્સ અનન્તરં ખન્તિ વુત્તા. સચ્ચેન ખન્તિયા ચિરાધિટ્ઠાનતો અપકારિનો અપકારખન્તિં વત્વા તદુપકારકરણે અવિસંવાદવચનતો ખન્તિયા અપવાદવાચાવિકમ્પનેન ભૂતવાદિતાય અવિજહનવચનતો સત્તસુઞ્ઞતાધમ્મનિજ્ઝાનક્ખન્તિં વત્વા તદુપબ્રૂહિતઞાણસચ્ચવચનતો ચ ખન્તિયા અનન્તરં સચ્ચં વુત્તં.

    Vīriyena titikkhāsiddhito ‘‘vīriyavā hi āraddhavīriyattā sattasaṅkhārehi upanītaṃ dukkhaṃ abhibhuyya viharati’’. Vīriyassa titikkhālaṅkārabhāvato ‘‘vīriyavato hi titikkhā sobhati’’. Paggahanimittaṃ vatvā samathanimittavacanato accārambhena uddhaccadosappahānavacanato ‘‘dhammanijjhānakkhantiyā hi uddhaccadoso pahīyati’’. Vīriyavato sātaccakaraṇavacanato ‘‘khantibahulo hi anuddhato sātaccakārī hoti’’. Appamādavato parahitakiriyārambhe paccupakārataṇhābhāvavacanato ‘‘yāthāvato dhammanijjhāne hi sati taṇhā na hoti’’. Parahitārambhe paramepi parakatadukkhasahanatāvacanato ca vīriyassa anantaraṃ khanti vuttā. Saccena khantiyā cirādhiṭṭhānato apakārino apakārakhantiṃ vatvā tadupakārakaraṇe avisaṃvādavacanato khantiyā apavādavācāvikampanena bhūtavāditāya avijahanavacanato sattasuññatādhammanijjhānakkhantiṃ vatvā tadupabrūhitañāṇasaccavacanato ca khantiyā anantaraṃ saccaṃ vuttaṃ.

    અધિટ્ઠાનેન સચ્ચસિદ્ધિતો ‘‘અચલાધિટ્ઠાનસ્સ હિ વિરતિ સિજ્ઝતિ’’. અવિસંવાદિતં વત્વા તત્થ અચલભાવવચનતો ‘‘સચ્ચસન્ધો હિ દાનાદીસુ પટિઞ્ઞાનુરૂપં નિચ્ચલોવ પવત્તતિ’’. ઞાણસચ્ચં વત્વા સમ્ભારેસુ પવત્તિનિટ્ઠાપનવચનતો ‘‘યથાભૂતઞાણવા હિ બોધિસમ્ભારે અધિટ્ઠાતિ, તે ચ નિટ્ઠાપેતિ પટિપક્ખેહિ અકમ્પિયભાવતો’’તિ સચ્ચસ્સ અનન્તરં અધિટ્ઠાનં વુત્તં. મેત્તાય પરહિતકરણસમાદાનાધિટ્ઠાનસિદ્ધિતો અધિટ્ઠાનં વત્વા હિતૂપસંહારવચનતો ‘‘બોધિસમ્ભારે હિ અધિતિટ્ઠમાનો મેત્તાવિહારી હોતિ’’. અચલાધિટ્ઠાનસ્સ સમાદાનાવિકોપનેન સમાદાનસમ્ભવતો ચ અધિટ્ઠાનસ્સ અનન્તરં મેત્તા વુત્તા. ઉપેક્ખાય મેત્તાવિસુદ્ધિતો સત્તેસુ હિતૂપસંહારં વત્વા તદપરાધેસુ ઉદાસીનતાવચનતો મેત્તાભાવનં વત્વા તન્નિસ્સન્દભાવનાવચનતો હિતકામસત્તેપિ ઉપેક્ખકોતિ અચ્છરિયગુણતાવચનતો ચ મેત્તાય અનન્તરં ઉપેક્ખા વુત્તાતિ એવમેતાસં કમો વેદિતબ્બો.
