Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
ઉદ્દેસભત્તકથા
Uddesabhattakathā
અયં નયો એવં વેદિતબ્બોતિ યોજના. રઞ્ઞા વા પહિતેતિ સમ્બન્ધો. સચે અત્થીતિ સચે ઠિતિકા અત્થિ. ઉદ્દેસકેનાતિ ભત્તુદ્દેસકેન . ન અતિક્કામેતબ્બન્તિ ઉદ્દેસભત્તં ન અતિક્કામેતબ્બં. તે પનાતિ પિણ્ડપાતિકા પન. ઠિતિકં ઠપેત્વાતિ ઠિતિકં ઠિતટ્ઠાને ઠપેત્વા મુઞ્ચિત્વાતિ અત્થો. તેસન્તિ મહાથેરાનં. યોજનન્તરિકવિહારતોપીતિ યોજનેન બ્યવધાને ઠિતવિહારતોપિ. ઠિતટ્ઠાનતોતિ ઠિતિકાય ઠિતટ્ઠાનતો. અસમ્પત્તાનમ્પીતિ ભત્તુદ્દેસટ્ઠાનં અસમ્પત્તાનમ્પિ. વડ્ઢિતા નામ સીમાતિ ઉપચારસીમા વડ્ઢિતા નામ. સઙ્ઘનવકસ્સ દિન્નેપીતિ યાવ દુતિયભાગો ન દાતબ્બો, તાવ સઙ્ઘનવકસ્સ દિન્નેપિ. વસ્સગ્ગેનાતિ ગણિયતીતિ ગં, વસ્સમેવ ગં વસ્સગ્ગં, તેન વસ્સગ્ગેન, વસ્સગણનાયાતિ વુત્તં હોતિ. યદિ ‘‘વસ્સગ્ઘેના’’તિ ચતુત્થક્ખરેન પાઠો ભવેય્ય, એવં સતિ વસ્સપરિચ્છેદેનાતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો, અયમેવ યુત્તતરો.
Ayaṃ nayo evaṃ veditabboti yojanā. Raññā vā pahiteti sambandho. Sace atthīti sace ṭhitikā atthi. Uddesakenāti bhattuddesakena . Na atikkāmetabbanti uddesabhattaṃ na atikkāmetabbaṃ. Te panāti piṇḍapātikā pana. Ṭhitikaṃ ṭhapetvāti ṭhitikaṃ ṭhitaṭṭhāne ṭhapetvā muñcitvāti attho. Tesanti mahātherānaṃ. Yojanantarikavihāratopīti yojanena byavadhāne ṭhitavihāratopi. Ṭhitaṭṭhānatoti ṭhitikāya ṭhitaṭṭhānato. Asampattānampīti bhattuddesaṭṭhānaṃ asampattānampi. Vaḍḍhitā nāma sīmāti upacārasīmā vaḍḍhitā nāma. Saṅghanavakassa dinnepīti yāva dutiyabhāgo na dātabbo, tāva saṅghanavakassa dinnepi. Vassaggenāti gaṇiyatīti gaṃ, vassameva gaṃ vassaggaṃ, tena vassaggena, vassagaṇanāyāti vuttaṃ hoti. Yadi ‘‘vassagghenā’’ti catutthakkharena pāṭho bhaveyya, evaṃ sati vassaparicchedenāti attho daṭṭhabbo, ayameva yuttataro.
એકસ્મિં વિહારેતિ એકિસ્સં વિહારસીમાયં. તસ્મિંયેવ ભત્તુદ્દેસટ્ઠાનેતિ એત્થ એવસદ્દેન અઞ્ઞસ્મિં ઠાને ગાહણં પટિક્ખિપતિ. એકોતિ એકો દાયકો. તેનાતિ પહિતભિક્ખુના. સો અત્થોતિ સો હેતુ. તંદિવસન્તિ તસ્મિં પહિતદિવસે. પમુસ્સતીતિ સતિપવાસેન મુસ્સતિ. ભોજનસાલાયાતિ ભત્તુદ્દેસટ્ઠાનસઙ્ખાતાય ભોજનસાલાય. યા પકતિટ્ઠિતિકાતિ યોજના. ‘‘એકાબદ્ધા હોન્તી’’તિ વુત્તવચનસ્સ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અઞ્ઞમઞ્ઞં દ્વાદસહત્થન્તરં અવિજહિત્વા’’તિ. નવં ઠિતિકન્તિ ભત્તુદ્દેસટ્ઠાને ઠપિતપકતિટ્ઠિતિકતો અઞ્ઞં નવં ઠિતિકં. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. એતન્તિ ઉદ્દેસભત્તં. ‘‘સ્વે’’તિ નિયામેત્વા વુત્તત્તા દુતિયદિવસે ન લબ્ભતિ.
Ekasmiṃ vihāreti ekissaṃ vihārasīmāyaṃ. Tasmiṃyeva bhattuddesaṭṭhāneti ettha evasaddena aññasmiṃ ṭhāne gāhaṇaṃ paṭikkhipati. Ekoti eko dāyako. Tenāti pahitabhikkhunā. So atthoti so hetu. Taṃdivasanti tasmiṃ pahitadivase. Pamussatīti satipavāsena mussati. Bhojanasālāyāti bhattuddesaṭṭhānasaṅkhātāya bhojanasālāya. Yā pakatiṭṭhitikāti yojanā. ‘‘Ekābaddhā hontī’’ti vuttavacanassa atthaṃ dassento āha ‘‘aññamaññaṃ dvādasahatthantaraṃ avijahitvā’’ti. Navaṃ ṭhitikanti bhattuddesaṭṭhāne ṭhapitapakatiṭṭhitikato aññaṃ navaṃ ṭhitikaṃ. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Etanti uddesabhattaṃ. ‘‘Sve’’ti niyāmetvā vuttattā dutiyadivase na labbhati.
કોચીતિ દાયકો. સકવિહારે ઠીતિકાવસેનેવ ગાહેતબ્બન્તિ યં વિહારં ગચ્છન્તિ, તત્થ અપવિટ્ઠત્તા સકવિહારે ઠિતિકાવસેનેવ ગાહેતબ્બં. દિન્નં પન ભત્તં ગાહેતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. સમ્પત્તાનન્તિ દિન્નટ્ઠાનં સમ્પત્તાનં. તત્થાતિ દિન્નટ્ઠાનં, સમ્પત્તાનંયેવાતિ સમ્બન્ધો. તસ્સ વિહારસ્સાતિ પવિટ્ઠવિહારસ્સ. તસ્મિં તસ્મિં ઠાનેતિ ગામદ્વારવીથિચતુક્કસઙ્ખાતે તસ્મિં તસ્મિં ઠાને. અન્તોઉપચારગતાનન્તિ એત્થ અન્તોઉપચારો નામ દ્વાદસહત્થબ્ભન્તરં.
Kocīti dāyako. Sakavihāre ṭhītikāvaseneva gāhetabbanti yaṃ vihāraṃ gacchanti, tattha apaviṭṭhattā sakavihāre ṭhitikāvaseneva gāhetabbaṃ. Dinnaṃ pana bhattaṃ gāhetabbanti sambandho. Sampattānanti dinnaṭṭhānaṃ sampattānaṃ. Tatthāti dinnaṭṭhānaṃ, sampattānaṃyevāti sambandho. Tassa vihārassāti paviṭṭhavihārassa. Tasmiṃ tasmiṃ ṭhāneti gāmadvāravīthicatukkasaṅkhāte tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne. Antoupacāragatānanti ettha antoupacāro nāma dvādasahatthabbhantaraṃ.
ગામદ્વારૂપચાર વીથિચતુક્કૂપચાર ઘરૂપચારેસુ તીસુ ઘરૂપચારસ્સ વિસેસં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઘરૂપચારો ચેત્થા’’તિઆદિ. એત્થાતિ તીસુ ઉપચારેસુ. ઘરૂપચારો વેદિતબ્બોતિ સમ્બન્ધો. એકો ઉપચારો એત્થાતિ એકૂપચારં ઘરં. ઇમેસન્તિ ચતુન્નં ઘરાનં. તત્થાતિ ચતૂસુ ઘરેસુ. એકકુલસ્સ યં ઘરન્તિ સમ્બન્ધો. એકવળઞ્જન્તિ એકદ્વારેન સમાનપરિભોગં. તત્થાતિ એકૂપચારે.
Gāmadvārūpacāra vīthicatukkūpacāra gharūpacāresu tīsu gharūpacārassa visesaṃ dassento āha ‘‘gharūpacāro cetthā’’tiādi. Etthāti tīsu upacāresu. Gharūpacāro veditabboti sambandho. Eko upacāro etthāti ekūpacāraṃ gharaṃ. Imesanti catunnaṃ gharānaṃ. Tatthāti catūsu gharesu. Ekakulassa yaṃ gharanti sambandho. Ekavaḷañjanti ekadvārena samānaparibhogaṃ. Tatthāti ekūpacāre.
યં પન એકં ઘરં કતન્તિ સમ્બન્ધો. સુખવિહારત્થાયાતિ કલહં વિચ્છિન્દિત્વા સુખવિહારત્થાય. તસ્મિં તસ્મિં ઠાનેતિ ભિત્તિયા પરિચ્છિન્ને તસ્મિં તસ્મિં ઠાને.
Yaṃ pana ekaṃ gharaṃ katanti sambandho. Sukhavihāratthāyāti kalahaṃ vicchinditvā sukhavihāratthāya. Tasmiṃ tasmiṃ ṭhāneti bhittiyā paricchinne tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne.
યસ્મિં પન ઘરે નિસીદાપેન્તીતિ સમ્બન્ધો. યમ્પિ નિવેસનન્તિ યોજના.
Yasmiṃ pana ghare nisīdāpentīti sambandho. Yampi nivesananti yojanā.
યો પન ઉદ્દેસલાભો ઉપ્પજ્જતિ, સો પાપુણાતીતિ યોજના. કિઞ્ચાપિ દિસ્સન્તિ, તથાપીતિ યોજના.
Yo pana uddesalābho uppajjati, so pāpuṇātīti yojanā. Kiñcāpi dissanti, tathāpīti yojanā.
યો પનાતિ ભિક્ખુ પન, લભતીતિ સમ્બન્ધો. અઞ્ઞસ્મિન્તિ અત્તના અઞ્ઞસ્મિં. તેનાતિ ઉદ્દેસભત્તં લભન્તેન ભિક્ખુના.
Yo panāti bhikkhu pana, labhatīti sambandho. Aññasminti attanā aññasmiṃ. Tenāti uddesabhattaṃ labhantena bhikkhunā.
કાલં પટિમાનેન્તેસૂતિ ભોજનકાલં પટિમાનેન્તેસુ ભિક્ખૂસુ, નિસિન્નેસૂતિ સમ્બન્ધો. કોચિ મનુસ્સો વદતીતિ સમ્બન્ધો. સઙ્ઘુદ્દેસપત્તં દેથ ઇતિ વાતિ યોજના. ‘‘એસેવ નયો’’તિ ઇમિના પત્તસ્સ ઠાને ભિક્ખું પક્ખિપિત્વા વુત્તે અતિદિસતિ.
Kālaṃ paṭimānentesūti bhojanakālaṃ paṭimānentesu bhikkhūsu, nisinnesūti sambandho. Koci manusso vadatīti sambandho. Saṅghuddesapattaṃ detha iti vāti yojanā. ‘‘Eseva nayo’’ti iminā pattassa ṭhāne bhikkhuṃ pakkhipitvā vutte atidisati.
એત્થાતિ ઉદ્દેસભત્તે, એવંવચને વા. પેસલોતિ પિયસીલો. તેનાતિ ઉદ્દેસકેન. કિન્તિ જાનાતીતિ આહ ‘‘દસવસ્સેન લદ્ધ’’ન્તિ. તસ્સાતિ ઉદ્દેસકસ્સ, વચનન્તિ સમ્બન્ધો. અપ્પસદ્દાતિ સણિકસદ્દા. ‘‘અપસદ્દા’’તિપિ પાઠો, નિસ્સદ્દાતિ અત્થો. સબ્બનવકસ્સાતિ સબ્બેસં ભિક્ખૂનં નવકસ્સ. છાયાયપિ પુચ્છિયમાનાયાતિ અનાદરે ભુમ્મવચનં, સામિવચનં વા. ન લભતીતિ પાપુણાપિતત્તા ન લભતિ. નિસિન્નસ્સાપિ નિદ્દાયન્તસ્સાપીતિ અનાદરે સામિવચનં, ભિક્ખુસ્સ નિસિન્નસ્સાપિ નિદ્દાયન્તસ્સાપીતિ અત્થો. હીતિ સચ્ચં. એતં ભાજનીયભણ્ડં નામાતિ યોજના. તત્થાતિ ‘‘સમ્પત્તસ્સેવ પાપુણાતી’’તિ વચને. ઉપચારેનાતિ દ્વાદસહત્થૂપચારેન. તસ્મિન્તિ અન્તોપરિક્ખેપે.
Etthāti uddesabhatte, evaṃvacane vā. Pesaloti piyasīlo. Tenāti uddesakena. Kinti jānātīti āha ‘‘dasavassena laddha’’nti. Tassāti uddesakassa, vacananti sambandho. Appasaddāti saṇikasaddā. ‘‘Apasaddā’’tipi pāṭho, nissaddāti attho. Sabbanavakassāti sabbesaṃ bhikkhūnaṃ navakassa. Chāyāyapi pucchiyamānāyāti anādare bhummavacanaṃ, sāmivacanaṃ vā. Na labhatīti pāpuṇāpitattā na labhati. Nisinnassāpi niddāyantassāpīti anādare sāmivacanaṃ, bhikkhussa nisinnassāpi niddāyantassāpīti attho. Hīti saccaṃ. Etaṃ bhājanīyabhaṇḍaṃ nāmāti yojanā. Tatthāti ‘‘sampattasseva pāpuṇātī’’ti vacane. Upacārenāti dvādasahatthūpacārena. Tasminti antoparikkhepe.
કોચિ ઉપાસકો પહિણાતીતિ સમ્બન્ધો. પણીતભોજનાનન્તિ પણીતભોજનેહિ. ઉદકસ્સાતિ ઉદકેન, પૂરેત્વાતિ સમ્બન્ધો. આગતા મનુસ્સાતિ સમ્બન્ધો. યેનાતિ ભિક્ખુના. યન્તિ વત્થુ. તિચીવરપરિવારન્તિ તિચીવરેન પરિવારિતં, તિચીવરપરિવારવન્તં વા ઉદ્દેસભત્તન્તિ અત્થો. હિ સચ્ચં અસ્સ ભિક્ખુસ્સ પુઞ્ઞવિસેસો ઈદિસોતિ યોજના. નનુ ઉદકંપિસ્સ પુઞ્ઞવિસેસં, કસ્મા અઞ્ઞં ઉદ્દેસભત્તં લભતીતિ આહ ‘‘ઉદકં પના’’તિઆદિ.
Koci upāsako pahiṇātīti sambandho. Paṇītabhojanānanti paṇītabhojanehi. Udakassāti udakena, pūretvāti sambandho. Āgatā manussāti sambandho. Yenāti bhikkhunā. Yanti vatthu. Ticīvaraparivāranti ticīvarena parivāritaṃ, ticīvaraparivāravantaṃ vā uddesabhattanti attho. Hi saccaṃ assa bhikkhussa puññaviseso īdisoti yojanā. Nanu udakaṃpissa puññavisesaṃ, kasmā aññaṃ uddesabhattaṃ labhatīti āha ‘‘udakaṃ panā’’tiādi.
ગહેત્વા આગતા તે મનુસ્સાતિ યોજના. તેસન્તિ મહાથેરાદીનં. દહરસામણેરેહીતિ દહરેહિ સામણેરેહિ, લદ્ધેસૂતિ સમ્બન્ધો.
Gahetvā āgatā te manussāti yojanā. Tesanti mahātherādīnaṃ. Daharasāmaṇerehīti daharehi sāmaṇerehi, laddhesūti sambandho.
તત્થાતિ ઉદ્દેસભત્તે. પુરતોતિ મહાથેરાનં પુરતો. પત્તેતિ સઙ્ઘુદ્દેસપત્તે, અગાહિતેયેવાતિ સમ્બન્ધો. આહટમ્પિ ઉદ્દેસભત્તન્તિ સમ્બન્ધો.
Tatthāti uddesabhatte. Puratoti mahātherānaṃ purato. Patteti saṅghuddesapatte, agāhiteyevāti sambandho. Āhaṭampi uddesabhattanti sambandho.
એકો વદતીતિ સમ્બન્ધો. સોતિ મનુસ્સો, ભણતીતિ સમ્બન્ધો. યથા તે રુચ્ચતિ, તથા વત્વા આહરાતિ યોજના. વિસ્સટ્ઠદૂતો નામાતિ અત્તનો રુચિં વિસ્સજ્જિત્વા તસ્સ રુચિયા વિસ્સટ્ઠો દૂતો નામ. પટિપાટિપત્તં વાતિ સઙ્ઘતો પટિપાટિયા લદ્ધં પત્તં વા, ઇદં નિમન્તનભત્તં સન્ધાય વુત્તં. યં ઇચ્છતીતિ વિસ્સટ્ઠદૂતો યં ઇચ્છતિ. સોતિ બાલો, ન વત્તબ્બોતિ સમ્બન્ધો. પુચ્છાસભાગેન વદેય્યાતિ સમ્બન્ધો. તતોતિ વદનકારણા.
Eko vadatīti sambandho. Soti manusso, bhaṇatīti sambandho. Yathā te ruccati, tathā vatvā āharāti yojanā. Vissaṭṭhadūto nāmāti attano ruciṃ vissajjitvā tassa ruciyā vissaṭṭho dūto nāma. Paṭipāṭipattaṃ vāti saṅghato paṭipāṭiyā laddhaṃ pattaṃ vā, idaṃ nimantanabhattaṃ sandhāya vuttaṃ. Yaṃ icchatīti vissaṭṭhadūto yaṃ icchati. Soti bālo, na vattabboti sambandho. Pucchāsabhāgena vadeyyāti sambandho. Tatoti vadanakāraṇā.
કૂટટ્ઠિતિકા નામાતિ અઞ્ઞેહિ ઉદ્દેસભત્તેહિ મિસ્સેત્વા ઉજુકટ્ઠિતિકાય પવત્તિત્વા કૂટેન પવત્તા ઠિતિકા નામ હોતિ. તમેવત્થં વિત્થારેન્તો આહ ‘‘રઞ્ઞો વા હી’’તિઆદિ. એકચારિકભત્તાનીતિ પતિ એકં કત્વા ચરિતબ્બાનિ ભક્ખિતબ્બાનીતિ એકચારિકાનિ, અઞ્ઞેહિ ઉદ્દેસભત્તેહિ અમિસ્સેત્વા પતિ એકં કત્વા ભક્ખિતબ્બાનીતિ વુત્તં હોતિ, તાનિયેવ ભત્તાનિ એકચારિકભત્તાનિ. એકચ્ચે ભિક્ખૂ ગતાતિ સમ્બન્ધો. તેસૂતિ એકચ્ચેસુ ભિક્ખૂસુ. તઙ્ખણંયેવાતિ તસ્મિં નિસિન્નક્ખણેયેવ. પુન તઙ્ખણંયેવાતિ તસ્મિં ગાહણક્ખણેયેવ. ‘‘પણીતભત્ત’’ન્તિ વુત્તે ‘‘કતિવસ્સતો પટ્ઠાયા’’તિ વદન્તિ, ‘‘એત્તકવસ્સતો નામા’’તિ વુત્તેતિ યોજના. ગાહિતેતિ ઠિતિકં અજાનન્તેહિ આગન્તુકેહિ પત્તે ગાહિતે. આગતેહિપિ ઠિતિકં જાનનકભિક્ખૂહીતિ સમ્બન્ધો. એસેવ નયો પરતોપિ. ભિક્ખૂયેવ આગચ્છન્તૂતિ પત્તં અગ્ગહેત્વા ભિક્ખૂયેવ આગચ્છન્તૂતિ અધિપ્પાયો.
Kūṭaṭṭhitikānāmāti aññehi uddesabhattehi missetvā ujukaṭṭhitikāya pavattitvā kūṭena pavattā ṭhitikā nāma hoti. Tamevatthaṃ vitthārento āha ‘‘rañño vā hī’’tiādi. Ekacārikabhattānīti pati ekaṃ katvā caritabbāni bhakkhitabbānīti ekacārikāni, aññehi uddesabhattehi amissetvā pati ekaṃ katvā bhakkhitabbānīti vuttaṃ hoti, tāniyeva bhattāni ekacārikabhattāni. Ekacce bhikkhū gatāti sambandho. Tesūti ekaccesu bhikkhūsu. Taṅkhaṇaṃyevāti tasmiṃ nisinnakkhaṇeyeva. Puna taṅkhaṇaṃyevāti tasmiṃ gāhaṇakkhaṇeyeva. ‘‘Paṇītabhatta’’nti vutte ‘‘kativassato paṭṭhāyā’’ti vadanti, ‘‘ettakavassato nāmā’’ti vutteti yojanā. Gāhiteti ṭhitikaṃ ajānantehi āgantukehi patte gāhite. Āgatehipi ṭhitikaṃ jānanakabhikkhūhīti sambandho. Eseva nayo paratopi. Bhikkhūyeva āgacchantūti pattaṃ aggahetvā bhikkhūyeva āgacchantūti adhippāyo.
નેતિ ઠિતિકં અજાનન્તે આગન્તુકે. રાજા ભોજેત્વાતિ રાજા અત્તનો ગેહે ભોજેત્વા. નેસન્તિ આગન્તુકાનં, પત્તેપીતિ સમ્બન્ધો. યં આહટન્તિ યં ભત્તં અભુઞ્જિત્વા આહટં. તં ન ગાહેતબ્બન્તિ તં ભત્તં ઠિતિકાય ન ગાહેતબ્બં થોકત્તા. નેસન્તિ આગન્તુકાનં. ગીવા હોતીતિ ઇણં હોતિ. ઇણં નામ પટિદાતબ્બસભાવો હોતિ, તસ્મા પટિદાતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. એત્થાતિ ઠિતિકં અજાનિત્વા ભુત્તટ્ઠાને. તાવ નિસીદિતબ્બન્તિ તાવ આગમેત્વા નિસીદિતબ્બં. પત્તટ્ઠાનેન ગાહણમ્પિ ગીવાસદિસોતિ પુરિમથેરસ્સ મતિ ભવેય્ય. એવઞ્હિ સતિ દ્વિન્નં થેરાનં વાદો સદિસોયેવ.
Neti ṭhitikaṃ ajānante āgantuke. Rājā bhojetvāti rājā attano gehe bhojetvā. Nesanti āgantukānaṃ, pattepīti sambandho. Yaṃ āhaṭanti yaṃ bhattaṃ abhuñjitvā āhaṭaṃ. Taṃ na gāhetabbanti taṃ bhattaṃ ṭhitikāya na gāhetabbaṃ thokattā. Nesanti āgantukānaṃ. Gīvā hotīti iṇaṃ hoti. Iṇaṃ nāma paṭidātabbasabhāvo hoti, tasmā paṭidātabbanti adhippāyo. Etthāti ṭhitikaṃ ajānitvā bhuttaṭṭhāne. Tāva nisīditabbanti tāva āgametvā nisīditabbaṃ. Pattaṭṭhānena gāhaṇampi gīvāsadisoti purimatherassa mati bhaveyya. Evañhi sati dvinnaṃ therānaṃ vādo sadisoyeva.
એકો પિણ્ડપાતોતિ સમ્બન્ધો. તથારૂપોતિ તિચીવરપરિવારો સતગ્ઘનકો. અયન્તિ પિણ્ડપાતો. ઇતિ વુત્તં અટ્ઠકથાસુ.
Eko piṇḍapātoti sambandho. Tathārūpoti ticīvaraparivāro satagghanako. Ayanti piṇḍapāto. Iti vuttaṃ aṭṭhakathāsu.
એકો ભિક્ખૂતિ સમ્બન્ધો. અન્તરાભટ્ઠકોતિ ઉદ્દેસભત્તસ્સ અન્તરે વેમજ્ઝે ભસ્સતિ ગલતીતિ અન્તરાભટ્ઠકો. પરિપુણ્ણવસ્સો યો પન સામણેરોતિ યોજના. તસ્સ ઉપસમ્પજ્જિતસામણેરસ્સ ઠિતિકા અતિક્કન્તાતિ સમ્બન્ધો. સોતિ ઉદ્દેસભત્તપત્તો ભિક્ખુ. સમીપેતિ અત્તનો સમીપે. તઞ્ચે થેય્યાય હરન્તીતિ તં પત્તં પત્તહારકા થેય્યાય હરન્તિ ચે. ગીવા હોતીતિ પત્તદાપકસ્સ ગીવા હોતિ. સો ભિક્ખૂતિ સમીપે નિસિન્નો સો ભિક્ખુ. અસ્સાતિ પત્તદાપકસ્સ. ‘‘અય’’ન્તિ પોત્થકેસુ પાઠો અત્થિ, સો ન સુન્દરો. તતોતિ ઉદ્દેસભત્તઘરતો. ‘‘સુહટો’’તિ વચનસ્સ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભત્તસ્સ દિન્નત્તા ગીવા ન હોતી’’તિ.
Eko bhikkhūti sambandho. Antarābhaṭṭhakoti uddesabhattassa antare vemajjhe bhassati galatīti antarābhaṭṭhako. Paripuṇṇavasso yo pana sāmaṇeroti yojanā. Tassa upasampajjitasāmaṇerassa ṭhitikā atikkantāti sambandho. Soti uddesabhattapatto bhikkhu. Samīpeti attano samīpe. Tañce theyyāya harantīti taṃ pattaṃ pattahārakā theyyāya haranti ce. Gīvā hotīti pattadāpakassa gīvā hoti. So bhikkhūti samīpe nisinno so bhikkhu. Assāti pattadāpakassa. ‘‘Aya’’nti potthakesu pāṭho atthi, so na sundaro. Tatoti uddesabhattagharato. ‘‘Suhaṭo’’ti vacanassa atthaṃ dassento āha ‘‘bhattassa dinnattā gīvā na hotī’’ti.
સાદિયનકોતિ ઉદ્દેસભત્તસાદિયનકો, હોતીતિ સમ્બન્ધો. દસહિપિ પત્તેહિ ભત્તં આહરાપેત્વાતિ યોજના. ભિક્ખુદત્તિયં નામાતિ ભિક્ખુના દત્તિયં નામ. સો ભિક્ખૂતિ સાદિયનકો સો ભિક્ખુ. તે ભિક્ખૂતિ પિણ્ડપાતિકે તે ભિક્ખૂ. એથ ભન્તે મય્હં સહાયા હોથ ઇતિ વત્વાતિ સમ્બન્ધો. તસ્સાતિ ઉપાસકસ્સ. તત્થાતિ ઉપાસકસ્સ ઘરે. તસ્સેવાતિ સાદિયનકસ્સેવ. ઇતરેતિ નવપિણ્ડપાતિકા. નેસન્તિ દસન્નં ભિક્ખૂનં. તસ્સ ભિક્ખુનોતિ સાદિયનકસ્સ ભિક્ખુનો. ભુત્તાવીનન્તિ ભુત્તવન્તાનં.
Sādiyanakoti uddesabhattasādiyanako, hotīti sambandho. Dasahipi pattehi bhattaṃ āharāpetvāti yojanā. Bhikkhudattiyaṃ nāmāti bhikkhunā dattiyaṃ nāma. So bhikkhūti sādiyanako so bhikkhu. Te bhikkhūti piṇḍapātike te bhikkhū. Etha bhante mayhaṃ sahāyā hotha iti vatvāti sambandho. Tassāti upāsakassa. Tatthāti upāsakassa ghare. Tassevāti sādiyanakasseva. Itareti navapiṇḍapātikā. Nesanti dasannaṃ bhikkhūnaṃ. Tassa bhikkhunoti sādiyanakassa bhikkhuno. Bhuttāvīnanti bhuttavantānaṃ.
તેતિ નવપિણ્ડપાતિકા, વુત્તા ગચ્છન્તીતિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ ઉપાસકસ્સ ઘરે. તત્રાતિ દસસુ ભિક્ખૂસુ. મધુરેન સરેન અનુમોદનં કરોન્તસ્સ એકસ્સ ધમ્મકથં સુત્વાતિ યોજના. અકતભાગો નામાતિ પુબ્બે ન કરિયિત્થાતિ અકતો, સોયેવ ભાગો કોટ્ઠાસોતિ અકતભાગો, આગન્તુકભાગો નામાતિ અત્થો.
Teti navapiṇḍapātikā, vuttā gacchantīti sambandho. Tatthāti upāsakassa ghare. Tatrāti dasasu bhikkhūsu. Madhurena sarena anumodanaṃ karontassa ekassa dhammakathaṃ sutvāti yojanā. Akatabhāgo nāmāti pubbe na kariyitthāti akato, soyeva bhāgo koṭṭhāsoti akatabhāgo, āgantukabhāgo nāmāti attho.
એકો ઉપાસકો દેતીતિ સમ્બન્ધો. ઇમન્તિ ખાદનીયભોજનીયં. પત્તસામિકસ્સ દાતબ્બન્તિ યોજના. ઠપેત્વાતિ પકતિયા ઠપેત્વા. ‘‘સબ્બો સઙ્ઘો ભુઞ્જતૂ’’તિ વત્વા ચ કિઞ્ચિ અવત્વા ચ ગતેપિ પઠમમેવ ‘‘સબ્બં સઙ્ઘિકં પત્તં દેથા’’તિ વુત્તત્તા ભાજેત્વા પરિભુઞ્જિતબ્બં.
Eko upāsako detīti sambandho. Imanti khādanīyabhojanīyaṃ. Pattasāmikassa dātabbanti yojanā. Ṭhapetvāti pakatiyā ṭhapetvā. ‘‘Sabbo saṅgho bhuñjatū’’ti vatvā ca kiñci avatvā ca gatepi paṭhamameva ‘‘sabbaṃ saṅghikaṃ pattaṃ dethā’’ti vuttattā bhājetvā paribhuñjitabbaṃ.
પાતિયા આહરિત્વાતિ સમ્બન્ધો. એકેકં આલોપન્તિ એકેકસ્સ ભિક્ખુસ્સ એકેકં આલોપં. અચ્છતીતિ વસતિ. કસ્સ તેતિ કસ્સ અત્થાય તયા, આનીતન્તિ યોજના. ‘‘એકેન ભિક્ખુના’’તિ પદં ‘‘ગાહેતબ્બ’’ન્તિ પદે કારિતકમ્મં, ‘‘ભત્ત’’ન્તિ ધાતુકમ્મં તબ્બપચ્ચયો વદતિ.
Pātiyā āharitvāti sambandho. Ekekaṃ ālopanti ekekassa bhikkhussa ekekaṃ ālopaṃ. Acchatīti vasati. Kassa teti kassa atthāya tayā, ānītanti yojanā. ‘‘Ekena bhikkhunā’’ti padaṃ ‘‘gāhetabba’’nti pade kāritakammaṃ, ‘‘bhatta’’nti dhātukammaṃ tabbapaccayo vadati.
કિં આહરીયતીતિ અવત્વાતિ કિં વત્થુ તયા આહરીતીતિ ઉપાસકં અપુચ્છિત્વા. ‘‘કિં આહરિસ્સસી’’તિપિ પાઠો, કિં વત્થું ત્વં આહરિસ્સસીતિ અત્થો. સપરિવારાય યાગુયા ચ મહગ્ઘાનં ફલાનઞ્ચ પણીતાનં ખજ્જકાનઞ્ચ તથા આવેણિકા ઠિતિકા કાતબ્બાતિ યોજના . એકા એવ ઠિતિકાતિ સમાના એવ ઠિતિકા. તથા ફાણિતસ્સાતિ એત્થ તથાસદ્દેન ‘‘એકા એવ ઠિતિકા વટ્ટતી’’તિ પદં અતિદિસતિ.
Kiṃ āharīyatīti avatvāti kiṃ vatthu tayā āharītīti upāsakaṃ apucchitvā. ‘‘Kiṃ āharissasī’’tipi pāṭho, kiṃ vatthuṃ tvaṃ āharissasīti attho. Saparivārāya yāguyā ca mahagghānaṃ phalānañca paṇītānaṃ khajjakānañca tathā āveṇikā ṭhitikā kātabbāti yojanā . Ekā eva ṭhitikāti samānā eva ṭhitikā. Tathā phāṇitassāti ettha tathāsaddena ‘‘ekā eva ṭhitikā vaṭṭatī’’ti padaṃ atidisati.
ઇતિ ઉદ્દેસભત્તકથાય યોજના સમત્તા.
Iti uddesabhattakathāya yojanā samattā.