Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā |
૨. રૂપકણ્ડં
2. Rūpakaṇḍaṃ
ઉદ્દેસવણ્ણના
Uddesavaṇṇanā
ઇદાનિ રૂપમબ્યાકતં ભાજેતબ્બં, તઞ્ચ કેનચિ સમયવવત્થાનં કત્વા ન સક્કા ભાજેતું. ન હિ રૂપસ્સ ચિત્તુપ્પાદેન સમયવવત્થાનં સક્કા કાતું અચિત્તસમુટ્ઠાનસબ્ભાવતો, ચિત્તસમુટ્ઠાનસ્સ ચ અનેકચિત્તસમુટ્ઠાનતાય રૂપસમુટ્ઠાપકચિત્તાનઞ્ચ કેસઞ્ચિ કત્થચિ અસમુટ્ઠાપનતાય વવત્થાનાભાવતો, વિઞ્ઞત્તિદ્વયવજ્જિતસ્સ રૂપસ્સ અચિત્તસહભુભાવતો ચ, ન ચ રૂપાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરણેન સમયવવત્થાનં યુજ્જતિ મહગ્ગતપ્પમાણાનં ઝાનાનં વિય રૂપાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહાતબ્બતાભાવા, ઉપાદારૂપેહિ ચ ન યુજ્જતિ તેસં સહજાતાદિપચ્ચયભાવેન અપ્પવત્તનતો, નાપિ મહાભૂતેહિ યુજ્જતિ કેસઞ્ચિ મહાભૂતાનં કેહિચિ ઉપાદારૂપેહિ વિના પવત્તિતો અસમાનકાલાનઞ્ચ સબ્ભાવતો. ન હિ ‘‘યસ્મિં સમયે પથવીધાતુ ઉપ્પન્ના હોતિ, તસ્મિં સમયે ચક્ખાયતનં હોતી’’તિ સક્કા વત્તું સોતાદિનિસ્સયભૂતાય પથવિયા ચિત્તાદિસમુટ્ઠાનાય ચ સહ ચક્ખાયતનસ્સ અભાવા. એવં સોતાયતનાદીસુપિ યોજેતબ્બં.
Idāni rūpamabyākataṃ bhājetabbaṃ, tañca kenaci samayavavatthānaṃ katvā na sakkā bhājetuṃ. Na hi rūpassa cittuppādena samayavavatthānaṃ sakkā kātuṃ acittasamuṭṭhānasabbhāvato, cittasamuṭṭhānassa ca anekacittasamuṭṭhānatāya rūpasamuṭṭhāpakacittānañca kesañci katthaci asamuṭṭhāpanatāya vavatthānābhāvato, viññattidvayavajjitassa rūpassa acittasahabhubhāvato ca, na ca rūpānaṃ upasampajja viharaṇena samayavavatthānaṃ yujjati mahaggatappamāṇānaṃ jhānānaṃ viya rūpānaṃ upasampajja vihātabbatābhāvā, upādārūpehi ca na yujjati tesaṃ sahajātādipaccayabhāvena appavattanato, nāpi mahābhūtehi yujjati kesañci mahābhūtānaṃ kehici upādārūpehi vinā pavattito asamānakālānañca sabbhāvato. Na hi ‘‘yasmiṃ samaye pathavīdhātu uppannā hoti, tasmiṃ samaye cakkhāyatanaṃ hotī’’ti sakkā vattuṃ sotādinissayabhūtāya pathaviyā cittādisamuṭṭhānāya ca saha cakkhāyatanassa abhāvā. Evaṃ sotāyatanādīsupi yojetabbaṃ.
મહાભૂતેહિ અસમાનકાલાનિ વિઞ્ઞત્તિઉપચયાદીનિપિ તસ્મિં સમયે હોન્તીતિ ન સક્કા વત્તુન્તિ. એકસ્મિઞ્ચ કાલે અનેકાનિ કલાપસહસ્સાનિ ઉપ્પજ્જન્તિ પવત્તન્તિ ચ, ન અરૂપધમ્માનં વિય રૂપાનં કલાપદ્વયસહાભાવો અત્થિ. એકસ્મિઞ્ચ કલાપે વત્તમાને એવ અઞ્ઞસ્સ નિરોધો, અઞ્ઞસ્સ ચુપ્પત્તિ હોતીતિ સબ્બથા રૂપાબ્યાકતં સમયવવત્થાનં કત્વા ન સક્કા વિભજિતું. એકકાદીહિ પન નયેહિ ન હેતુઆદિના સભાવેન વિભજિતું સક્કાતિ તથા વિભજનત્થં ચિત્તુપ્પાદકણ્ડે તાવ અવિભત્તં અબ્યાકતં અત્થીતિ દસ્સેતું સમયવવત્થાનેન વિના અબ્યાકતસ્સ સભાવતોયેવ નિદ્દેસે એકદેસં નિદ્દિસિત્વા નિગમનકરણસ્સ અનુપપત્તિતો ચ વિભત્તઞ્ચ અવિભત્તઞ્ચ સબ્બં સઙ્ગણ્હન્તો આહ ‘‘કતમે ધમ્મા અબ્યાકતા? કુસલા…પે॰… અસઙ્ખતા ચ ધાતુ. ઇમે ધમ્મા અબ્યાકતા’’તિ. અવિભત્તે હિ વિભજિતબ્બે દસ્સિતે વિભજનં યુત્તં ઞાતું ઇચ્છાય ઉપ્પાદિતાયાતિ. એત્થ પન વિપાકકિરિયાબ્યાકતં વિભત્તત્તા ન વિભજિતબ્બં, અસઙ્ખતા ચ ધાતુ ભેદાભાવતો. યં પનેત્થ ભેદયુત્તત્તા અવિભત્તત્તા ચ વિભજિતબ્બં, તં વિભજન્તો આહ ‘‘તત્થ કતમં સબ્બં રૂપ’’ન્તિઆદિ. અયમેત્થ પાળિયોજના.
Mahābhūtehi asamānakālāni viññattiupacayādīnipi tasmiṃ samaye hontīti na sakkā vattunti. Ekasmiñca kāle anekāni kalāpasahassāni uppajjanti pavattanti ca, na arūpadhammānaṃ viya rūpānaṃ kalāpadvayasahābhāvo atthi. Ekasmiñca kalāpe vattamāne eva aññassa nirodho, aññassa cuppatti hotīti sabbathā rūpābyākataṃ samayavavatthānaṃ katvā na sakkā vibhajituṃ. Ekakādīhi pana nayehi na hetuādinā sabhāvena vibhajituṃ sakkāti tathā vibhajanatthaṃ cittuppādakaṇḍe tāva avibhattaṃ abyākataṃ atthīti dassetuṃ samayavavatthānena vinā abyākatassa sabhāvatoyeva niddese ekadesaṃ niddisitvā nigamanakaraṇassa anupapattito ca vibhattañca avibhattañca sabbaṃ saṅgaṇhanto āha ‘‘katame dhammā abyākatā? Kusalā…pe… asaṅkhatā ca dhātu. Ime dhammā abyākatā’’ti. Avibhatte hi vibhajitabbe dassite vibhajanaṃ yuttaṃ ñātuṃ icchāya uppāditāyāti. Ettha pana vipākakiriyābyākataṃ vibhattattā na vibhajitabbaṃ, asaṅkhatā ca dhātu bhedābhāvato. Yaṃ panettha bhedayuttattā avibhattattā ca vibhajitabbaṃ, taṃ vibhajanto āha ‘‘tattha katamaṃ sabbaṃ rūpa’’ntiādi. Ayamettha pāḷiyojanā.
નયં દસ્સેત્વાતિ એત્થ હેટ્ઠા ગહણમેવ નયદસ્સનં. તં વિપાકેસુ કત્વા વિઞ્ઞાતત્તા કિરિયાબ્યાકતેસુ નિસ્સટ્ઠં. કામાવચરાદિભાવેન વત્તબ્બસ્સ કિરિયાબ્યાકતસ્સ વા દસ્સનં, તં કત્વા કામાવચરાતિઆદિકં ગહેત્વા વુત્તત્તા નિસ્સટ્ઠં. પઞ્ચવીસતિ રૂપાનીતિ પાળિયં વુત્તાનિ દસાયતનાનિ પઞ્ચદસ ચ સુખુમરૂપાનિ, ઉપચયસન્તતિયો વા એકન્તિ કત્વા હદયવત્થુઞ્ચ. છન્નવુતીતિ ચક્ખાદિદસકા સત્ત ઉતુસમુટ્ઠાનાદયો તયો અટ્ઠકા ઉતુચિત્તજા દ્વે સદ્દા ચ. કલાપભાવેન પવત્તરૂપરૂપાનિ ‘‘રૂપકોટ્ઠાસા’’તિ વુત્તાનિ રૂપકલાપકોટ્ઠાસભાવતો. કોટ્ઠાસાતિ ચ અંસા, અવયવાતિ અત્થો. કોટ્ઠન્તિ વા સરીરં, તસ્સ અંસા કેસાદયો કોટ્ઠાસાતિ અઞ્ઞેપિ અવયવા કોટ્ઠાસા વિય કોટ્ઠાસા. નિબ્બાનં નિપ્પદેસતો ગહિતન્તિ સોપાદિસેસનિરુપાદિસેસરાગક્ખયાદિઅસઙ્ખતાદિવચનીયભાવેન ભિન્નં નિપ્પદેસતો ગહિતં. અત્થતો હિ એકાવ અસઙ્ખતા ધાતૂતિ.
Nayaṃ dassetvāti ettha heṭṭhā gahaṇameva nayadassanaṃ. Taṃ vipākesu katvā viññātattā kiriyābyākatesu nissaṭṭhaṃ. Kāmāvacarādibhāvena vattabbassa kiriyābyākatassa vā dassanaṃ, taṃ katvā kāmāvacarātiādikaṃ gahetvā vuttattā nissaṭṭhaṃ. Pañcavīsati rūpānīti pāḷiyaṃ vuttāni dasāyatanāni pañcadasa ca sukhumarūpāni, upacayasantatiyo vā ekanti katvā hadayavatthuñca. Channavutīti cakkhādidasakā satta utusamuṭṭhānādayo tayo aṭṭhakā utucittajā dve saddā ca. Kalāpabhāvena pavattarūparūpāni ‘‘rūpakoṭṭhāsā’’ti vuttāni rūpakalāpakoṭṭhāsabhāvato. Koṭṭhāsāti ca aṃsā, avayavāti attho. Koṭṭhanti vā sarīraṃ, tassa aṃsā kesādayo koṭṭhāsāti aññepi avayavā koṭṭhāsā viya koṭṭhāsā. Nibbānaṃ nippadesato gahitanti sopādisesanirupādisesarāgakkhayādiasaṅkhatādivacanīyabhāvena bhinnaṃ nippadesato gahitaṃ. Atthato hi ekāva asaṅkhatā dhātūti.
૫૮૪. સબ્બન્તિ સકલં ચક્કવાળં. પરિમણ્ડલં પરિમણ્ડલસણ્ઠાનં, પરિક્ખેપતો છત્તિંસ સતસહસ્સાનિ દસ ચેવ સહસ્સાનિ અડ્ઢચતુત્થાનિ ચ યોજનસતાનિ હોન્તીતિ અત્થો. એત્થ ચ વટ્ટં ‘‘પરિમણ્ડલ’’ન્તિ વુત્તં. ચત્તારિ નહુતાનીતિ ચત્તાલીસ સહસ્સાનિ. નગવ્હયાતિ નગાતિ અવ્હાતબ્બા નગસદ્દનામાતિ અત્થો.
584. Sabbanti sakalaṃ cakkavāḷaṃ. Parimaṇḍalaṃ parimaṇḍalasaṇṭhānaṃ, parikkhepato chattiṃsa satasahassāni dasa ceva sahassāni aḍḍhacatutthāni ca yojanasatāni hontīti attho. Ettha ca vaṭṭaṃ ‘‘parimaṇḍala’’nti vuttaṃ. Cattāri nahutānīti cattālīsa sahassāni. Nagavhayāti nagāti avhātabbā nagasaddanāmāti attho.
દેવદાનવાદીનં તિગાવુતાદિસરીરવસેન મહન્તાનિ પાતુભૂતાનિ. તત્થાયં વચનત્થો – ભૂતાનિ જાતાનિ નિબ્બત્તાનિ મહન્તાનિ મહાભૂતાનીતિ. અનેકચ્છરિયદસ્સનેન અનેકાભૂતવિસેસદસ્સનવસેન ચ માયાકારો મહન્તો ભૂતોતિ મહાભૂતો. યક્ખાદયો જાતિવસેનેવ મહન્તા ભૂતાતિ મહાભૂતા. નિરુળ્હો વા અયં મહાભૂતસદ્દો તેસુ દટ્ઠબ્બો. પથવિયાદયો પન મહાભૂતા વિય મહાભૂતા. ભૂતસદ્દસ્સ ઉભયલિઙ્ગત્તા નપુંસકતા કતા. મહાપરિહારતોતિ એત્થ વચનત્થં વદન્તો આહ ‘‘મહન્તેહિ ભૂતાનિ, મહાપરિહારાનિ વા ભૂતાની’’તિ. તત્થ પચ્છિમત્થે પુરિમપદે ઉત્તરપદસ્સ પરિહારસદ્દસ્સ લોપં કત્વા ‘‘મહાભૂતાની’’તિ વુચ્ચન્તિ.
Devadānavādīnaṃ tigāvutādisarīravasena mahantāni pātubhūtāni. Tatthāyaṃ vacanattho – bhūtāni jātāni nibbattāni mahantāni mahābhūtānīti. Anekacchariyadassanena anekābhūtavisesadassanavasena ca māyākāro mahanto bhūtoti mahābhūto. Yakkhādayo jātivaseneva mahantā bhūtāti mahābhūtā. Niruḷho vā ayaṃ mahābhūtasaddo tesu daṭṭhabbo. Pathaviyādayo pana mahābhūtā viya mahābhūtā. Bhūtasaddassa ubhayaliṅgattā napuṃsakatā katā. Mahāparihāratoti ettha vacanatthaṃ vadanto āha ‘‘mahantehi bhūtāni, mahāparihārānivā bhūtānī’’ti. Tattha pacchimatthe purimapade uttarapadassa parihārasaddassa lopaṃ katvā ‘‘mahābhūtānī’’ti vuccanti.
અચ્ચિમતોતિ અગ્ગિસ્સ. કોટિસતસહસ્સં એકં કોટિસતસહસ્સેકં. ચક્કવાળન્તિ તં સબ્બં આણાક્ખેત્તવસેન એકં કત્વા વોહરન્તિ. વિલીયતિ ખારોદકેન. વિકીરતીતિ વિદ્ધંસતિ. ઉપાદિન્નકેસુ વિકારં દસ્સેન્તો ‘‘પત્થદ્ધો’’તિઆદિમાહ. કટ્ઠમુખેન વાતિ વા-સદ્દો ઉપમત્થો. યથા કટ્ઠમુખસપ્પેન દટ્ઠો પત્થદ્ધો હોતિ, એવં પથવીધાતુપ્પકોપેન સો કાયો કટ્ઠમુખેવ હોતિ, કટ્ઠમુખમુખગતો વિય પત્થદ્ધો હોતીતિ અત્થો. અથ વા વા-સદ્દો એવસદ્દસ્સત્થે. ‘‘પથવીધાતુપ્પકોપેના’’તિ એતસ્સ ચ પરતો આહરિત્વા વેદિતબ્બો. તત્રાયમત્થો – ‘‘કટ્ઠમુખેન દટ્ઠોપિ કાયો પથવીધાતુપ્પકોપેનેવ પત્થદ્ધો હોતિ, તસ્મા પથવીધાતુયા અવિયુત્તો સો કાયો સબ્બદા કટ્ઠમુખમુખગતો વિય હોતી’’તિ. અથ વા અનિયમત્થો વા-સદ્દો. તત્રાયમત્થો – ‘‘કટ્ઠમુખેન દટ્ઠો કાયો પત્થદ્ધો હોતિ વા ન વા હોતિ મન્તાગદવસેન, પથવીધાતુપ્પકોપેન પન મન્તાગદરહિતો સો કાયો કટ્ઠમુખમુખગતો વિય હોતિ એકન્તપત્થદ્ધો’’તિ. પૂતિયોતિ કુથિતો. મહાવિકારાનિ ભૂતાનીતિ મહાવિકારાનિ જાતાનિ, વિજ્જમાનાનીતિ વા અત્થો. એત્થ ચ પુરિમપદે ઉત્તરપદસ્સ વિકારસદ્દસ્સ લોપં કત્વા ‘‘મહાભૂતાની’’તિ વુત્તાનિ.
Accimatoti aggissa. Koṭisatasahassaṃ ekaṃ koṭisatasahassekaṃ. Cakkavāḷanti taṃ sabbaṃ āṇākkhettavasena ekaṃ katvā voharanti. Vilīyati khārodakena. Vikīratīti viddhaṃsati. Upādinnakesu vikāraṃ dassento ‘‘patthaddho’’tiādimāha. Kaṭṭhamukhena vāti vā-saddo upamattho. Yathā kaṭṭhamukhasappena daṭṭho patthaddho hoti, evaṃ pathavīdhātuppakopena so kāyo kaṭṭhamukheva hoti, kaṭṭhamukhamukhagato viya patthaddho hotīti attho. Atha vā vā-saddo evasaddassatthe. ‘‘Pathavīdhātuppakopenā’’ti etassa ca parato āharitvā veditabbo. Tatrāyamattho – ‘‘kaṭṭhamukhena daṭṭhopi kāyo pathavīdhātuppakopeneva patthaddho hoti, tasmā pathavīdhātuyā aviyutto so kāyo sabbadā kaṭṭhamukhamukhagato viya hotī’’ti. Atha vā aniyamattho vā-saddo. Tatrāyamattho – ‘‘kaṭṭhamukhena daṭṭho kāyo patthaddho hoti vā na vā hoti mantāgadavasena, pathavīdhātuppakopena pana mantāgadarahito so kāyo kaṭṭhamukhamukhagato viya hoti ekantapatthaddho’’ti. Pūtiyoti kuthito. Mahāvikārāni bhūtānīti mahāvikārāni jātāni, vijjamānānīti vā attho. Ettha ca purimapade uttarapadassa vikārasaddassa lopaṃ katvā ‘‘mahābhūtānī’’ti vuttāni.
પથવીતિઆદિના સબ્બલોકસ્સ પાકટાનિપિ વિપલ્લાસં મુઞ્ચિત્વા યથાસભાવતો પરિગ્ગય્હમાનાનિ મહન્તેન વાયામેન વિના ન પરિગ્ગય્હન્તીતિ પાકટાનિપિ દુવિઞ્ઞેય્યસભાવત્તા ‘‘મહન્તાની’’તિ વુચ્ચન્તિ. તાનિ હિ સુવિઞ્ઞેય્યાનિ અમહન્તાનીતિ ગહેત્વા ઠિતો તેસં દુપ્પરિગ્ગહિતતં દિસ્વા ‘‘અહો મહન્તાનિ એતાની’’તિ પજાનાતિ. ઉપાદાયાતિ એતેન વિઞ્ઞાયમાના પચ્છિમકાલકિરિયા પવત્તીતિ કત્વા ‘‘પવત્તરૂપ’’ન્તિ વુત્તં. એવઞ્હિ ‘‘ઉપાદાયા’’તિ એતેન પટિચ્ચસમુપ્પન્નતા વુત્તા હોતીતિ. અથ વા ઉપાદાયતિ નિસ્સયતીતિ ઉપાદાયં, ઉપાદાયમેવ રૂપં ઉપાદાયરૂપં, અઞ્ઞનિસ્સયસ્સ એકન્તનિસ્સિતસ્સ રૂપસ્સેતં અધિવચનં. તં પન ન સત્તસ્સ, નાપિ વેદનાદિનો તદભાવેપિ ભાવતોતિ દસ્સેતું ‘‘ચતુન્નં મહાભૂતાન’’ન્તિઆદિમાહ. ભવતિ હિ નિસ્સયરૂપાનં સામિભાવોતિ.
Pathavītiādinā sabbalokassa pākaṭānipi vipallāsaṃ muñcitvā yathāsabhāvato pariggayhamānāni mahantena vāyāmena vinā na pariggayhantīti pākaṭānipi duviññeyyasabhāvattā ‘‘mahantānī’’ti vuccanti. Tāni hi suviññeyyāni amahantānīti gahetvā ṭhito tesaṃ duppariggahitataṃ disvā ‘‘aho mahantāni etānī’’ti pajānāti. Upādāyāti etena viññāyamānā pacchimakālakiriyā pavattīti katvā ‘‘pavattarūpa’’nti vuttaṃ. Evañhi ‘‘upādāyā’’ti etena paṭiccasamuppannatā vuttā hotīti. Atha vā upādāyati nissayatīti upādāyaṃ, upādāyameva rūpaṃ upādāyarūpaṃ, aññanissayassa ekantanissitassa rūpassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ pana na sattassa, nāpi vedanādino tadabhāvepi bhāvatoti dassetuṃ ‘‘catunnaṃ mahābhūtāna’’ntiādimāha. Bhavati hi nissayarūpānaṃ sāmibhāvoti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / માતિકા • Mātikā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / ઉદ્દેસવણ્ણના • Uddesavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / ઉદ્દેસવણ્ણના • Uddesavaṇṇanā