Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī

    ૨. ઉદ્દેસવારઅત્થવિભાવના

    2. Uddesavāraatthavibhāvanā

    . એવં સઙ્ગહવારેન સઙ્ખેપતો દસ્સિતે હારાદયો ઇદાનિ વિભાગેન દસ્સેતું ‘‘તત્થ કતમે સોળસ હારા’’તિઆદિદેસના આરદ્ધા . અથ વા સોળસહારાદિસમુદાયા નેત્તિ નામ મયા મહાકચ્ચાનેન નિદ્દિટ્ઠાતિ વુત્તા, ‘‘કતમે તે સોળસ હારા’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા વુત્તં ‘‘તત્થ સોળસ હારા’’ત્યાદિ. તત્થ તત્થાતિ તેસુ સોળસહારાદીસુ. દેસના હારો, વિચયો હારો…પે॰… સામારોપનો હારોતિ ઇમે સોળસ હારાતિ દટ્ઠબ્બા.

    1. Evaṃ saṅgahavārena saṅkhepato dassite hārādayo idāni vibhāgena dassetuṃ ‘‘tattha katame soḷasa hārā’’tiādidesanā āraddhā . Atha vā soḷasahārādisamudāyā netti nāma mayā mahākaccānena niddiṭṭhāti vuttā, ‘‘katame te soḷasa hārā’’ti pucchitabbattā vuttaṃ ‘‘tattha soḷasa hārā’’tyādi. Tattha tatthāti tesu soḷasahārādīsu. Desanā hāro, vicayo hāro…pe… sāmāropano hāroti ime soḷasa hārāti daṭṭhabbā.

    તત્થ સબ્બસાધારણત્તા હારપદસ્સ વચનત્થો પઠમં વત્તબ્બો. કેનટ્ઠેન હારાતિ? હરીયન્તિ એતેહીતિ હારા. એતેહિ સંવણ્ણનાવિસેસેહિ સંવણ્ણિયેસુ સુત્તગેય્યાદીસુ અઞ્ઞાણસંસયવિપલ્લાસા હરીયન્તિ, ઇતિ અઞ્ઞાણાદિહરણકારણત્તા ‘‘એતેહી’’તિ પદેન નિદ્દિટ્ઠા સંવણ્ણનાવિસેસા હારા નામ, હર-ધાતુયા આચરિયસ્સ વચીભેદસદ્દો, તંસમુટ્ઠાપકો ચિત્તુપ્પાદો ચ મુખ્યત્થો, વેનેય્યાનં સંવણ્ણેતબ્બસુત્તસ્સ અત્થજાનનાદિઞાણસમ્પયુત્તચિત્તુપ્પાદો કારણૂપચારત્થો, તસ્સ ઉપનિસ્સયપચ્ચયભૂતાનં સંવણ્ણનાવિસેસાનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયસત્તિ ફલૂપચારત્થો, ઇતિ-સદ્દેન સા ઉપનિસ્સયપચ્ચયસત્તિયેવ પરામસીયતિ. તંસત્તિસમ્પન્ના સંવણ્ણનાવિસેસા ણ-પચ્ચયત્થા હોન્તિ. એસ નયો એવરૂપેસુ ઠાનેસુપિ. વિત્થારો અટ્ઠકથાયં (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૧) વુત્તો એવ.

    Tattha sabbasādhāraṇattā hārapadassa vacanattho paṭhamaṃ vattabbo. Kenaṭṭhena hārāti? Harīyanti etehīti hārā. Etehi saṃvaṇṇanāvisesehi saṃvaṇṇiyesu suttageyyādīsu aññāṇasaṃsayavipallāsā harīyanti, iti aññāṇādiharaṇakāraṇattā ‘‘etehī’’ti padena niddiṭṭhā saṃvaṇṇanāvisesā hārā nāma, hara-dhātuyā ācariyassa vacībhedasaddo, taṃsamuṭṭhāpako cittuppādo ca mukhyattho, veneyyānaṃ saṃvaṇṇetabbasuttassa atthajānanādiñāṇasampayuttacittuppādo kāraṇūpacārattho, tassa upanissayapaccayabhūtānaṃ saṃvaṇṇanāvisesānaṃ upanissayapaccayasatti phalūpacārattho, iti-saddena sā upanissayapaccayasattiyeva parāmasīyati. Taṃsattisampannā saṃvaṇṇanāvisesā ṇa-paccayatthā honti. Esa nayo evarūpesu ṭhānesupi. Vitthāro aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 1) vutto eva.

    અસાધારણતો પન દેસીયતિ એતાયાતિ દેસના. એતાય સંવણ્ણનાય સંવણ્ણેતબ્બસુત્તત્થો દેસીયતિ સંવણ્ણીયતિ સંવણ્ણનાનુસારેન ઞાપીયતિ, ઇતિ ઞાપનકારણત્તા ‘‘એતાયા’’તિ પદેન નિદ્દિટ્ઠા વિસેસસંવણ્ણના દેસના નામ, ન પાળિદેસના, પાળિદેસનાય સંવણ્ણેતબ્બસંવણ્ણનાભાવેન સહચરણતો વા દેસના. કિઞ્ચાપિ અઞ્ઞે હારા દેસનાપાળિસઙ્ખાતસ્સ સુત્તસ્સ અત્થસંવણ્ણનાભાવતો દેસનાય સહચારિનો હોન્તિ, અયં પન હારો યેભુય્યેન યથારુતવસેનેવ વિઞ્ઞાયમાનત્તા પાળિદેસનાય સહ ચરતીતિ વત્તબ્બતં અરહતિ, ન તથા પરે. ન હિ અસ્સાદાદીનવનિસ્સરણાદિસન્દસ્સનલક્ખણરહિતા પાળિદેસના અત્થિ, અયઞ્ચ હારો અસ્સાદાદિસન્દસ્સનલક્ખણોતિ.

    Asādhāraṇato pana desīyati etāyāti desanā. Etāya saṃvaṇṇanāya saṃvaṇṇetabbasuttattho desīyati saṃvaṇṇīyati saṃvaṇṇanānusārena ñāpīyati, iti ñāpanakāraṇattā ‘‘etāyā’’ti padena niddiṭṭhā visesasaṃvaṇṇanā desanā nāma, na pāḷidesanā, pāḷidesanāya saṃvaṇṇetabbasaṃvaṇṇanābhāvena sahacaraṇato vā desanā. Kiñcāpi aññe hārā desanāpāḷisaṅkhātassa suttassa atthasaṃvaṇṇanābhāvato desanāya sahacārino honti, ayaṃ pana hāro yebhuyyena yathārutavaseneva viññāyamānattā pāḷidesanāya saha caratīti vattabbataṃ arahati, na tathā pare. Na hi assādādīnavanissaraṇādisandassanalakkhaṇarahitā pāḷidesanā atthi, ayañca hāro assādādisandassanalakkhaṇoti.

    વિચિયન્તિ એતેનાતિ વિચયો. એતેન સંવણ્ણનાવિસેસેન સુત્તે પદપઞ્હાદયો વિચિયન્તિ, ઇતિ વિચારણકારણત્તા સો સંવણ્ણનાવિસેસો વિચયો નામ. કત્વત્થાધિકરણત્થાપિ લબ્ભન્તિ. સંવણ્ણેતબ્બસુત્તેન પદપઞ્હાદિવિચયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો વિચયો હારો.

    Viciyanti etenāti vicayo. Etena saṃvaṇṇanāvisesena sutte padapañhādayo viciyanti, iti vicāraṇakāraṇattā so saṃvaṇṇanāviseso vicayo nāma. Katvatthādhikaraṇatthāpi labbhanti. Saṃvaṇṇetabbasuttena padapañhādivicayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso vicayo hāro.

    યુત્તાયુત્તિ વિચારીયતિ એતાયાતિ યુત્તિ. એતાય વિસેસસંવણ્ણનાય સબ્બેસં હારાનં ભૂમિગોચરાનં યુત્તાયુત્તિ વિચારીયતિ, ઇતિ વિચારણકારણત્તા ‘‘એતાયા’’તિ પદેન નિદ્દિટ્ઠા વિસેસસંવણ્ણના યુત્તિ નામ. ઇધ ઉત્તરપદલોપો દટ્ઠબ્બો, યુત્તિયા વિચારણા, વિચારણીયભાવેન સહચરણતો વા યુત્તિ. સબ્બહારાનં ભૂમિગોચરાનં યુત્તાયુત્તિવિચારણલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો યુત્તિ હારો.

    Yuttāyutti vicārīyati etāyāti yutti. Etāya visesasaṃvaṇṇanāya sabbesaṃ hārānaṃ bhūmigocarānaṃ yuttāyutti vicārīyati, iti vicāraṇakāraṇattā ‘‘etāyā’’ti padena niddiṭṭhā visesasaṃvaṇṇanā yutti nāma. Idha uttarapadalopo daṭṭhabbo, yuttiyā vicāraṇā, vicāraṇīyabhāvena sahacaraṇato vā yutti. Sabbahārānaṃ bhūmigocarānaṃ yuttāyuttivicāraṇalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso yutti hāro.

    પદતિ પવત્તેતિ ફલં એતેનાતિ પદં, કારણં. ઠન્તિ તિટ્ઠન્તિ એત્થ ફલાનિ તદાયત્તવુત્તિતાયાતિ ઠાનં, કારણં. પદઞ્ચ તં ઠાનઞ્ચાતિ પદટ્ઠાનં, આસન્નકારણં. સુત્તે આગતધમ્માનં પદટ્ઠાનં વિચારીયતિ એતાયાતિ પદટ્ઠાના, વિસેસસંવણ્ણના, વિચારણલોપોવ, સુત્તે આગતધમ્માનં પદટ્ઠાનાનં, તેસઞ્ચ પદટ્ઠાનાનં વિચારણલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો પદટ્ઠાનો હારો.

    Padati pavatteti phalaṃ etenāti padaṃ, kāraṇaṃ. Ṭhanti tiṭṭhanti ettha phalāni tadāyattavuttitāyāti ṭhānaṃ, kāraṇaṃ. Padañca taṃ ṭhānañcāti padaṭṭhānaṃ, āsannakāraṇaṃ. Sutte āgatadhammānaṃ padaṭṭhānaṃ vicārīyati etāyāti padaṭṭhānā, visesasaṃvaṇṇanā, vicāraṇalopova, sutte āgatadhammānaṃ padaṭṭhānānaṃ, tesañca padaṭṭhānānaṃ vicāraṇalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso padaṭṭhāno hāro.

    સુત્તે અવુત્તાપિ સમાનલક્ખણા ધમ્મા લક્ખીયન્તિ એતેન સંવણ્ણનાવિસેસેનાતિ લક્ખણો, સુત્તે વુત્તેન ધમ્મેન સમાનલક્ખણાનં ધમ્માનં અવુત્તાનમ્પિ નિદ્ધારણલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો લક્ખણો હારો.

    Sutte avuttāpi samānalakkhaṇā dhammā lakkhīyanti etena saṃvaṇṇanāvisesenāti lakkhaṇo, sutte vuttena dhammena samānalakkhaṇānaṃ dhammānaṃ avuttānampi niddhāraṇalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso lakkhaṇo hāro.

    સુત્તે દસ્સિયમાના નિબ્બચનાદયો ચત્તારોપિ વિયૂહીયન્તિ વિભાગેન સમ્પિણ્ડીયન્તિ એત્થ, એતેન વાતિ બ્યૂહો, ચતુન્નં નિબ્બચનાદીનં બ્યૂહો ચતુબ્યૂહો. નિબ્બચનાધિપ્પાયબ્યઞ્જનાનઞ્ચેવ દેસનાનિદાનસ્સ ચ પુબ્બાપરેન સદ્ધિં સન્દસ્સનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો ચતુબ્યૂહો હારો.

    Sutte dassiyamānā nibbacanādayo cattāropi viyūhīyanti vibhāgena sampiṇḍīyanti ettha, etena vāti byūho, catunnaṃ nibbacanādīnaṃ byūho catubyūho. Nibbacanādhippāyabyañjanānañceva desanānidānassa ca pubbāparena saddhiṃ sandassanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso catubyūho hāro.

    દેસનાય ગહિતધમ્મેન સભાગા, વિસભાગા ચ ધમ્મા આવટ્ટીયન્તિ એત્થ, એતેન વાતિ આવટ્ટો, દેસનાય ગહિતધમ્માનં સભાગવિસભાગધમ્મવસેન આવટ્ટનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો આવટ્ટો હારો.

    Desanāya gahitadhammena sabhāgā, visabhāgā ca dhammā āvaṭṭīyanti ettha, etena vāti āvaṭṭo, desanāya gahitadhammānaṃ sabhāgavisabhāgadhammavasena āvaṭṭanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso āvaṭṭo hāro.

    અસાધારણાસાધારણાનં સંકિલેસધમ્મે, વોદાનધમ્મે ચ સાધારણાસાધારણતો, પદટ્ઠાનતો, ભૂમિતો ચ વિભજનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો વિભત્તિ હારો.

    Asādhāraṇāsādhāraṇānaṃ saṃkilesadhamme, vodānadhamme ca sādhāraṇāsādhāraṇato, padaṭṭhānato, bhūmito ca vibhajanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso vibhatti hāro.

    સુત્તે નિદ્દિટ્ઠા ધમ્મા પટિપક્ખવસેન પરિવત્તીયન્તિ ઇમિના, એત્થ વાતિ પરિવત્તો, સુત્તે નિદ્દિટ્ઠાનં ધમ્માનં પટિપક્ખતો પરિવત્તનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો પરિવત્તનો હારો.

    Sutte niddiṭṭhā dhammā paṭipakkhavasena parivattīyanti iminā, ettha vāti parivatto, sutte niddiṭṭhānaṃ dhammānaṃ paṭipakkhato parivattanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso parivattano hāro.

    સુત્તે વુત્તસ્સ એકસ્સેવ અત્થસ્સ વાચકં વિવિધં વચનં એત્થ સંવણ્ણનાવિસેસેતિ વિવચનં, વિવચનમેવ વેવચનં, સુત્તે વુત્તે એકસ્મિં અત્થે અનેકપરિયાયસદ્દયોજનાલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો વેવચનો હારો.

    Sutte vuttassa ekasseva atthassa vācakaṃ vividhaṃ vacanaṃ ettha saṃvaṇṇanāviseseti vivacanaṃ, vivacanameva vevacanaṃ, sutte vutte ekasmiṃ atthe anekapariyāyasaddayojanālakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso vevacano hāro.

    સુત્તે વુત્તા અત્થા પકારેહિ ઞાપીયન્તિ ઇમિના, એત્થ વાતિ પઞ્ઞત્તિ, એકેકસ્સ ધમ્મસ્સ અનેકાહિ પઞ્ઞત્તીહિ પઞ્ઞાપેતબ્બાકારલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો પઞ્ઞત્તિ હારો.

    Sutte vuttā atthā pakārehi ñāpīyanti iminā, ettha vāti paññatti, ekekassa dhammassa anekāhi paññattīhi paññāpetabbākāralakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso paññatti hāro.

    સુત્તાગતા ધમ્મા પટિચ્ચસમુપ્પાદાદીસુ ઓતરીયન્તિ અનુપ્પવેસીયન્તિ એત્થ, એતેન વાતિ ઓતરણો, પટિચ્ચસમુપ્પાદાદિમુખેહિ સુત્તત્થસ્સ ઓતરણલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો ઓતરણો હારો.

    Suttāgatā dhammā paṭiccasamuppādādīsu otarīyanti anuppavesīyanti ettha, etena vāti otaraṇo, paṭiccasamuppādādimukhehi suttatthassa otaraṇalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso otaraṇo hāro.

    સુત્તે પદપદત્થપઞ્હારમ્ભા સોધીયન્તિ સમાધીયન્તિ એત્થ, એતેન વાતિ સોધનો, સુત્તે પદપદત્થપઞ્હારમ્ભાનં સોધનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો સોધનો હારો.

    Sutte padapadatthapañhārambhā sodhīyanti samādhīyanti ettha, etena vāti sodhano, sutte padapadatthapañhārambhānaṃ sodhanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso sodhano hāro.

    સામઞ્ઞવિસેસભૂતા ધમ્મા વિના વિકપ્પેન અધિટ્ઠીયન્તિ અનુપ્પવત્તીયન્તિ એત્થ, એતેન વાતિ અધિટ્ઠાનો, સુત્તાગતાનં ધમ્માનં અવિકપ્પનવસેન સામઞ્ઞવિસેસનિદ્ધારણલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો અધિટ્ઠાનો હારો.

    Sāmaññavisesabhūtā dhammā vinā vikappena adhiṭṭhīyanti anuppavattīyanti ettha, etena vāti adhiṭṭhāno, suttāgatānaṃ dhammānaṃ avikappanavasena sāmaññavisesaniddhāraṇalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso adhiṭṭhāno hāro.

    યો હેતુ ચેવ પચ્ચયો ચ ફલં પરિકરોતિ અભિસઙ્ખરોતિ, ઇતિ સો હેતુ ચેવ પચ્ચયો ચ પરિક્ખારો, યો સંવણ્ણનાવિસેસો તં પરિક્ખારં હેતુઞ્ચેવ પચ્ચયઞ્ચ આચિક્ખતિ, ઇતિ સો સંવણ્ણનાવિસેસો પરિક્ખારો નામ. સુત્તે આગતધમ્માનં પરિક્ખારસઙ્ખાતે હેતુપચ્ચયે નિદ્ધારેત્વા સંવણ્ણનાલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો પરિક્ખારો હારો.

    Yo hetu ceva paccayo ca phalaṃ parikaroti abhisaṅkharoti, iti so hetu ceva paccayo ca parikkhāro, yo saṃvaṇṇanāviseso taṃ parikkhāraṃ hetuñceva paccayañca ācikkhati, iti so saṃvaṇṇanāviseso parikkhāro nāma. Sutte āgatadhammānaṃ parikkhārasaṅkhāte hetupaccaye niddhāretvā saṃvaṇṇanālakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso parikkhāro hāro.

    સુત્તે આગતધમ્મા પદટ્ઠાનાદિમુખેન સમારોપીયન્તિ એત્થ, એતેન વાતિ સમારોપનો, સુત્તે આગતધમ્માનં પદટ્ઠાનવેવચનભાવપહાનસમારોપનવિચારણલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો સમારોપનો હારો. ભાવસાધનવસેનાપિ સબ્બત્થ વચનત્થો વત્તબ્બોતિ તસ્સાપિ વસેન યોજેતબ્બન્તિ. સેસં સંવણ્ણનાનુસારેન ઞાતબ્બન્તિ.

    Sutte āgatadhammā padaṭṭhānādimukhena samāropīyanti ettha, etena vāti samāropano, sutte āgatadhammānaṃ padaṭṭhānavevacanabhāvapahānasamāropanavicāraṇalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso samāropano hāro. Bhāvasādhanavasenāpi sabbattha vacanattho vattabboti tassāpi vasena yojetabbanti. Sesaṃ saṃvaṇṇanānusārena ñātabbanti.

    ‘‘તત્થ કતમે સોળસ હારા દેસના’’ત્યાદિના હારસરૂપં વુત્તં, કિમત્થં ‘‘તસ્સાનુગીતિ’’ત્યાદિ વુત્તન્તિ? અનુગીતિગાથાય સુખગ્ગહણત્થં પુન ‘‘તસ્સાનુગીતિ દેસના વિચયો યુત્તિ’’ત્યાદિ વુત્તં. તત્થ તસ્સાતિ હારુદ્દેસસ્સ. અનુગીતીતિ અનુ પચ્છા ગાયનગાથા. પઞ્ચદસોતિ પઞ્ચદસમો. સોળસોતિ સોળસમો. અત્થતો અસંકિણ્ણાતિ દેસનાદિપદત્થતો લક્ખણત્થતો સઙ્કરતો રહિતા. તેન વુત્તં અટ્ઠકથાયં ‘‘સો ચ નેસં અસઙ્કરો લક્ખણનિદ્દેસે સુપાકટો હોતી’’તિ. સેસં સંવણ્ણનાનુસારેન ઞાતબ્બન્તિ. ‘‘કેચિ હારા કેહિચિ હારેહિ સંકિણ્ણા વિય દિસ્સન્તિ, કસ્મા અસંકિણ્ણાતિ ઞાતબ્બ’’ન્તિ વત્તબ્બત્તા વુત્તં ‘‘એતેસઞ્ચેવા’’તિઆદિ. તત્થ એતેસઞ્ચેવ ભવતીતિ એતેસં સોળસન્નં હારાનં યથા યેનાકારેન અસઙ્કરો હોતિ, તથા અસઙ્કરાકારેન ભવતિ. અયતિ પવત્તતિ નયવિભત્તીતિ અયા, વિત્થારેન અયાતિ વિત્થારતયા, ત-કારો મિસ્સકદોસાપગમત્થાય આગતો, નયવિભત્તિવિસેસવચનં. નયેન ઞાયેન વિભત્તિ નયવિભત્તિ, ન પઞ્ચનયવિભત્તાહારાનં વિત્થારેન પવત્તા ઞાયવિભત્તિ તથા અસઙ્કરાકારેન ભવતિ તસ્મિં અસંકિણ્ણાતિ ઞાતબ્બાતિ અધિપ્પાયો.

    ‘‘Tattha katame soḷasa hārā desanā’’tyādinā hārasarūpaṃ vuttaṃ, kimatthaṃ ‘‘tassānugīti’’tyādi vuttanti? Anugītigāthāya sukhaggahaṇatthaṃ puna ‘‘tassānugīti desanā vicayo yutti’’tyādi vuttaṃ. Tattha tassāti hāruddesassa. Anugītīti anu pacchā gāyanagāthā. Pañcadasoti pañcadasamo. Soḷasoti soḷasamo. Atthato asaṃkiṇṇāti desanādipadatthato lakkhaṇatthato saṅkarato rahitā. Tena vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘so ca nesaṃ asaṅkaro lakkhaṇaniddese supākaṭo hotī’’ti. Sesaṃ saṃvaṇṇanānusārena ñātabbanti. ‘‘Keci hārā kehici hārehi saṃkiṇṇā viya dissanti, kasmā asaṃkiṇṇāti ñātabba’’nti vattabbattā vuttaṃ ‘‘etesañcevā’’tiādi. Tattha etesañceva bhavatīti etesaṃ soḷasannaṃ hārānaṃ yathā yenākārena asaṅkaro hoti, tathā asaṅkarākārena bhavati. Ayati pavattati nayavibhattīti ayā, vitthārena ayāti vitthāratayā, ta-kāro missakadosāpagamatthāya āgato, nayavibhattivisesavacanaṃ. Nayena ñāyena vibhatti nayavibhatti, na pañcanayavibhattāhārānaṃ vitthārena pavattā ñāyavibhatti tathā asaṅkarākārena bhavati tasmiṃ asaṃkiṇṇāti ñātabbāti adhippāyo.

    . સોળસ હારા સરૂપતો વુત્તા, અમ્હેહિ ચ વિઞ્ઞાતા, ‘‘કતમે પઞ્ચ નયા’’તિ વત્તબ્બભાવતો તથા પુચ્છિત્વા સરૂપતો ઉદ્દિસિતું ‘‘તત્થ કતમે પઞ્ચ નયા’’ત્યાદિ વુત્તં. અટ્ઠકથાયં પન ‘‘એવં હારે ઉદ્દિસિત્વા ઇદાનિ નયે ઉદ્દિસિતું ‘તત્થ કતમે’તિઆદિ વુત્ત’’ન્તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૨) વુત્તં. ‘‘તત્થ નયન્તિ સંકિલેસે, વોદાને ચ વિભાગતો ઞાપેન્તીતિ નયા, નીયન્તિ વા તાનિ એત્થ, એતેહિ વાતિ નયા’’તિઆદિના (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૨) અટ્ઠકથાયં વિત્થારેન વચનત્થો વુત્તો. ની-ધાતુયા નન્દિયાવટ્ટાદિનયાનુસારેન સંકિલેસે, વોદાને ચ આલમ્બિત્વા પવત્તો ઞાણસમ્પયુત્તચિત્તુપ્પાદો મુખ્યત્થો, નન્દિયાવટ્ટાદિનયાનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયસત્તિ ફલૂપચારતો ગહિતા, ઇતિ-સદ્દો તં ફલૂપચારતો ગહિતસત્તિં પરામસિ, તંસત્તિસહિતા નન્દિયાવટ્ટાદિનયા અ-પચ્ચયત્થા.

    2. Soḷasa hārā sarūpato vuttā, amhehi ca viññātā, ‘‘katame pañca nayā’’ti vattabbabhāvato tathā pucchitvā sarūpato uddisituṃ ‘‘tattha katame pañca nayā’’tyādi vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘evaṃ hāre uddisitvā idāni naye uddisituṃ ‘tattha katame’tiādi vutta’’nti (netti. aṭṭha. 2) vuttaṃ. ‘‘Tattha nayanti saṃkilese, vodāne ca vibhāgato ñāpentīti nayā, nīyanti vā tāni ettha, etehi vāti nayā’’tiādinā (netti. aṭṭha. 2) aṭṭhakathāyaṃ vitthārena vacanattho vutto. -dhātuyā nandiyāvaṭṭādinayānusārena saṃkilese, vodāne ca ālambitvā pavatto ñāṇasampayuttacittuppādo mukhyattho, nandiyāvaṭṭādinayānaṃ upanissayapaccayasatti phalūpacārato gahitā, iti-saddo taṃ phalūpacārato gahitasattiṃ parāmasi, taṃsattisahitā nandiyāvaṭṭādinayā a-paccayatthā.

    તણ્હાઅવિજ્જાહિ સંકિલેસપક્ખસ્સ સુત્તસ્સ, સમથવિપસ્સનાહિ વોદાનપક્ખસ્સ સુત્તસ્સ ચતુસચ્ચયોજનમુખેન નયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો નન્દિયાવટ્ટો નયો. તત્થ ચતુસચ્ચન્તિ તણ્હા ચ અવિજ્જા ચ ભવમૂલત્તા સમુદયસચ્ચં, અવસેસા તેભૂમકા ધમ્મા દુક્ખસચ્ચં, સમથવિપસ્સના મગ્ગસચ્ચં, તેન પત્તબ્બા અસઙ્ખતધાતુ નિરોધસચ્ચન્તિ.

    Taṇhāavijjāhi saṃkilesapakkhassa suttassa, samathavipassanāhi vodānapakkhassa suttassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso nandiyāvaṭṭo nayo. Tattha catusaccanti taṇhā ca avijjā ca bhavamūlattā samudayasaccaṃ, avasesā tebhūmakā dhammā dukkhasaccaṃ, samathavipassanā maggasaccaṃ, tena pattabbā asaṅkhatadhātu nirodhasaccanti.

    તીહિ અવયવેહિ લોભાદીહિ સંકિલેસપક્ખે, તીહિ અવયવેહિ અલોભાદીહિ ચ વોદાનપક્ખે પુક્ખલો સોભનોતિ તિપુક્ખલો, અકુસલમૂલેહિ સંકિલેસપક્ખસ્સ, કુસલમૂલેહિ વોદાનપક્ખસ્સ સુત્તત્થસ્સ ચતુસચ્ચયોજનમુખેન નયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો તિપુક્ખલો.

    Tīhi avayavehi lobhādīhi saṃkilesapakkhe, tīhi avayavehi alobhādīhi ca vodānapakkhe pukkhalo sobhanoti tipukkhalo, akusalamūlehi saṃkilesapakkhassa, kusalamūlehi vodānapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso tipukkhalo.

    સીહસ્સ ભગવતો વિક્કીળિતં એત્થ નયેતિ સીહવિક્કીળિતો, સુભસઞ્ઞાદીહિ વિપલ્લાસેહિ સકલસંકિલેસપક્ખસ્સ, સદ્ધિન્દ્રિયાદીહિ વોદાનપક્ખસ્સ સુત્તત્થસ્સ ચતુસચ્ચયોજનમુખેન નયનલક્ખણો સંવણ્ણનાવિસેસો સીહવિક્કીળિતનયો.

    Sīhassa bhagavato vikkīḷitaṃ ettha nayeti sīhavikkīḷito, subhasaññādīhi vipallāsehi sakalasaṃkilesapakkhassa, saddhindriyādīhi vodānapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso sīhavikkīḷitanayo.

    અત્થનયત્તયદિસાભાવેન કુસલાદિધમ્માનં આલોચનં દિસાલોચનં. તસ્સ તસ્સ અત્થનયસ્સ યોજનત્થં કતેસુ સુત્તસ્સ અત્થવિસ્સજ્જનેસુ યે વોદાનાદયો, સંકિલેસિકા ચ તસ્સ તસ્સ નયસ્સ દિસાભૂતા ધમ્મા સુત્તતો નિદ્ધારેત્વા કથિતા, તેસં યથાવુત્તધમ્માનં ચિત્તેનેવ ‘‘અયં પઠમા દિસા, અયં દુતિયા દિસા’’તિઆદિના આલોચનં દિસાલોચનં.

    Atthanayattayadisābhāvena kusalādidhammānaṃ ālocanaṃ disālocanaṃ. Tassa tassa atthanayassa yojanatthaṃ katesu suttassa atthavissajjanesu ye vodānādayo, saṃkilesikā ca tassa tassa nayassa disābhūtā dhammā suttato niddhāretvā kathitā, tesaṃ yathāvuttadhammānaṃ citteneva ‘‘ayaṃ paṭhamā disā, ayaṃ dutiyā disā’’tiādinā ālocanaṃ disālocanaṃ.

    તથા આલોચિતાનં ધમ્માનં અત્થનયત્તયયોજને સમાનયનતો અઙ્કુસો વિયાતિ અઙ્કુસો, તસ્સ તસ્સ નયસ્સ દિસાભૂતાનં કુસલાદિધમ્માનં સમાનયનં અઙ્કુસો નયો.

    Tathā ālocitānaṃ dhammānaṃ atthanayattayayojane samānayanato aṅkuso viyāti aṅkuso, tassa tassa nayassa disābhūtānaṃ kusalādidhammānaṃ samānayanaṃ aṅkuso nayo.

    લઞ્જેતીતિ લઞ્જકો. યો નયો સુત્તત્થં લઞ્જેતિ પકાસેતિ, ઇતિ લઞ્જનતો પકાસનતો સો નયો લઞ્જકો નામ, નયો ચ સો લઞ્જકો ચાતિ નયલઞ્જકો. નયલઞ્જકો પઠમો નન્દિયાવટ્ટો નામ, નયલઞ્જકો દુતિયો તિપુક્ખલો નામ, નયલઞ્જકો તતિયો સીહવિક્કીળિતો નામાતિ યોજેતબ્બો.

    Lañjetīti lañjako. Yo nayo suttatthaṃ lañjeti pakāseti, iti lañjanato pakāsanato so nayo lañjako nāma, nayo ca so lañjako cāti nayalañjako. Nayalañjako paṭhamo nandiyāvaṭṭo nāma, nayalañjako dutiyo tipukkhalo nāma, nayalañjako tatiyo sīhavikkīḷito nāmāti yojetabbo.

    ઉગ્ગતાનં વિસેસેન ઉગ્ગતોતિ ઉત્તમો, તં ઉત્તમં. ગતાતિ ઞાતા, મતાતિ અત્થો. ‘‘મતા’’તિ વા પાઠો. સેસમેત્થ વુત્તનયાનુસારેનપિ સંવણ્ણનાનુસારેનપિ જાનિતબ્બન્તિ.

    Uggatānaṃ visesena uggatoti uttamo, taṃ uttamaṃ. Gatāti ñātā, matāti attho. ‘‘Matā’’ti vā pāṭho. Sesamettha vuttanayānusārenapi saṃvaṇṇanānusārenapi jānitabbanti.

    યથાવુત્તનયવિસેસસંવણ્ણનાય ટીકાયં –

    Yathāvuttanayavisesasaṃvaṇṇanāya ṭīkāyaṃ –

    ‘‘સમૂહાદિં ઉપાદાય લોકસઙ્કેતસિદ્ધા વોહારમત્તતા સમ્મુતિસભાવો, પથવીફસ્સાદીનં કક્ખળફુસનાદિલક્ખણં પરમત્થસભાવો. અયઞ્હેત્થ સઙ્ખેપો – યસ્મિં ભિન્ને, ઇતરાપોહે વા ચિત્તેન કતે ન તથા બુદ્ધિ, ઇદં સમ્મુતિસચ્ચં યથા ઘટે, સસમ્ભારજલે ચ, તબ્બિપરિયાયેન પરમત્થસચ્ચ’’ન્તિ –

    ‘‘Samūhādiṃ upādāya lokasaṅketasiddhā vohāramattatā sammutisabhāvo, pathavīphassādīnaṃ kakkhaḷaphusanādilakkhaṇaṃ paramatthasabhāvo. Ayañhettha saṅkhepo – yasmiṃ bhinne, itarāpohe vā cittena kate na tathā buddhi, idaṃ sammutisaccaṃ yathā ghaṭe, sasambhārajale ca, tabbipariyāyena paramatthasacca’’nti –

    વચને ઘટકથલઆપજલકદ્દમાદિસઙ્ખાતં સમૂહાદિં ઉપાદાય લોકસ્સ પુબ્બે ઘટકથલઆપજલકદ્દમાદિસઙ્કેતસિદ્ધા ઘટકથલઆપજલકદ્દમાદિવોહારમત્તતા સમ્મુતિસભાવો સઙ્કેતવસેન અવિતથત્તા. પથવીઆદીનં કક્ખળાદિલક્ખણં, ફસ્સાદીનં ફુસનાદિલક્ખણં પરમત્થસભાવો. ‘‘યદિ એવં ઘટાદિકે અભિન્ને વા આપાદિકે વા અનુરૂપેન ઊનભાવેન અપ્પવત્તમાને વા સતિ સમ્મુતિભાવો હોતુ, ભિન્ને વા ઊને વા કથં સમ્મુતિભાવો ભવેય્ય, પથવીફસ્સાદીનમ્પિ ભિજ્જમાનત્તા, કક્ખળફુસનાદીનઞ્ચ પથવીફસ્સાદીહિ અનઞ્ઞત્તા કથં પરમત્થસભાવો ભવેય્ય, કતમેન સઙ્ખેપેન અત્થેન સમ્મુતિસભાવો, પરમત્થસભાવો ચ અમ્હેહિ જાનિતબ્બો’’તિ વત્તબ્બભાવતો ‘‘અયઞ્હેત્થ સઙ્ખેપો’’તિઆદિમાહ. તત્થ એત્થાતિ એતેસુ સમ્મુતિસભાવપરમત્થસભાવેસુ અયં નયો વુચ્ચમાનો સઙ્ખેપો અત્થો દટ્ઠબ્બો.

    Vacane ghaṭakathalaāpajalakaddamādisaṅkhātaṃ samūhādiṃ upādāya lokassa pubbe ghaṭakathalaāpajalakaddamādisaṅketasiddhā ghaṭakathalaāpajalakaddamādivohāramattatā sammutisabhāvo saṅketavasena avitathattā. Pathavīādīnaṃ kakkhaḷādilakkhaṇaṃ, phassādīnaṃ phusanādilakkhaṇaṃ paramatthasabhāvo. ‘‘Yadi evaṃ ghaṭādike abhinne vā āpādike vā anurūpena ūnabhāvena appavattamāne vā sati sammutibhāvo hotu, bhinne vā ūne vā kathaṃ sammutibhāvo bhaveyya, pathavīphassādīnampi bhijjamānattā, kakkhaḷaphusanādīnañca pathavīphassādīhi anaññattā kathaṃ paramatthasabhāvo bhaveyya, katamena saṅkhepena atthena sammutisabhāvo, paramatthasabhāvo ca amhehi jānitabbo’’ti vattabbabhāvato ‘‘ayañhettha saṅkhepo’’tiādimāha. Tattha etthāti etesu sammutisabhāvaparamatthasabhāvesu ayaṃ nayo vuccamāno saṅkhepo attho daṭṭhabbo.

    યસ્મિં ઘટાદિકે ભિન્ને સતિ તતો ઘટાદિતો ઇતરો કથલાદિભાવો ચિત્તેન પુબ્બે કતેન યથા યેન કથલાદિવોહારેન ભવતિ, યસ્મિં આપાદિકે સમ્ભારજલાદિકે ઊનભાવેન પવત્તમાને સતિ વા તતો આપાદિતો ઇતરો કદ્દમાદિભાવો ચિત્તેન પુબ્બે કતેન યથા યેન કદ્દમાદિવોહારેન ભવતિ, તથા તેન વોહારેન બુદ્ધિ કથલાદિસભાવજાનનં કદ્દમાદિસભાવજાનનં ભવતિ, ઇદં અભિન્ને ઘટાદિકં વા ભિન્ને કથલાદિકં વા અનૂને આપાદિકં વા ઊને કદ્દમાદિકં વા સબ્બં સમ્મુતિસચ્ચં હોત્વેવ. ‘‘કદ્દમસ્મિં ભિન્ને, કદ્દમસ્મિં ઊને વા સતિ ઇતરો સમ્મુતિસભાવો’’તિ પુચ્છિતબ્બભાવતો ‘‘ઘટે, સમ્ભારજલે ચા’’તિ વુત્તં.

    Yasmiṃ ghaṭādike bhinne sati tato ghaṭādito itaro kathalādibhāvo cittena pubbe katena yathā yena kathalādivohārena bhavati, yasmiṃ āpādike sambhārajalādike ūnabhāvena pavattamāne sati vā tato āpādito itaro kaddamādibhāvo cittena pubbe katena yathā yena kaddamādivohārena bhavati, tathā tena vohārena buddhi kathalādisabhāvajānanaṃ kaddamādisabhāvajānanaṃ bhavati, idaṃ abhinne ghaṭādikaṃ vā bhinne kathalādikaṃ vā anūne āpādikaṃ vā ūne kaddamādikaṃ vā sabbaṃ sammutisaccaṃ hotveva. ‘‘Kaddamasmiṃ bhinne, kaddamasmiṃ ūne vā sati itaro sammutisabhāvo’’ti pucchitabbabhāvato ‘‘ghaṭe, sambhārajale cā’’ti vuttaṃ.

    સમ્મુતિસચ્ચસભાવો તુમ્હેહિ વુત્તો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘કતમો પરમત્થસચ્ચસભાવો’’તિ વત્તબ્બભાવતો ‘‘તબ્બિપરિયાયેન પરમત્થસચ્ચ’’ન્તિ વુત્તં. પથવીઆદીનં કક્ખળાદિલક્ખણતો ઇતરસ્સ ફુસનાદિલક્ખણસ્સ અસમ્ભવતો, ફસ્સાદીનઞ્ચ ફુસનાદિલક્ખણતો ઇતરસ્સ કક્ખળાદિલક્ખણસ્સ અસમ્ભવતો પથવીફસ્સાદીનં લક્ખળફુસનાદિલક્ખણં પરમત્થસચ્ચં હોત્વેવાતિ ઇમસ્મિં સઙ્ખેપત્થે ગહિતે કોચિ વિરોધો નત્થીતિ અધિપ્પાયોતિ.

    Sammutisaccasabhāvo tumhehi vutto, amhehi ca ñāto, ‘‘katamo paramatthasaccasabhāvo’’ti vattabbabhāvato ‘‘tabbipariyāyena paramatthasacca’’nti vuttaṃ. Pathavīādīnaṃ kakkhaḷādilakkhaṇato itarassa phusanādilakkhaṇassa asambhavato, phassādīnañca phusanādilakkhaṇato itarassa kakkhaḷādilakkhaṇassa asambhavato pathavīphassādīnaṃ lakkhaḷaphusanādilakkhaṇaṃ paramatthasaccaṃ hotvevāti imasmiṃ saṅkhepatthe gahite koci virodho natthīti adhippāyoti.

    . પઞ્ચ નયા સરૂપતો આચરિયેન ઉદ્દિટ્ઠા, અમ્હેહિ ચ વિઞ્ઞાતા, ‘‘યાનિ પદાનિ અટ્ઠારસ મૂલપદાનિ ઉદ્દિટ્ઠાનિ, કતમાનિ તાની’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા તાનિ સરૂપતો દસ્સેતું ‘‘તત્થ કતમાનિ અટ્ઠારસ મૂલપદાનિ’’ત્યાદિમાહ. અટ્ઠકથાયં પન ‘‘એવં નયેપિ ઉદ્દિસિત્વા ઇદાનિ મૂલપદાનિ ઉદ્દિસિતું ‘તત્થ કતમાની’તિઆદિ આરદ્ધ’’ન્તિ વુત્તં. તત્થ કુસલાનિ નવ પદાનિ, અકુસલાનિ નવ પદાનિ અટ્ઠારસ મૂલપદાનીતિ દટ્ઠબ્બાનીતિ યોજના. મૂલન્તિ પતિટ્ઠહન્તિ એતેહિ નયા, પતિટ્ઠાનવિભાગા ચાતિ મૂલાનિ, પદન્તિ પતિટ્ઠહન્તિ એત્થ નયા, પટ્ઠાનવિભાગા, અધિગમા ચાતિ પદાનિ, વુત્તપ્પકારટ્ઠેન મૂલાનિ ચ તાનિ પદાનિ ચાતિ મૂલપદાનિ. કુચ્છિતે પાપધમ્મે સલયન્તીતિ કુસલાનિ, કુસે રાગાદયો લુનન્તીતિ કુસલાનિ, કુસા વિય લુનન્તીતિ કુસલાનિ, કુસેન ઞાણેન લાતબ્બાનિ પવત્તેતબ્બાનીતિ કુસલાનિ. કુસલાનં પટિપક્ખાનીતિ અકુસલાનિ અ-સદ્દો ચેત્થ પટિપક્ખત્થોતિ.

    3. Pañca nayā sarūpato ācariyena uddiṭṭhā, amhehi ca viññātā, ‘‘yāni padāni aṭṭhārasa mūlapadāni uddiṭṭhāni, katamāni tānī’’ti pucchitabbattā tāni sarūpato dassetuṃ ‘‘tattha katamāni aṭṭhārasa mūlapadāni’’tyādimāha. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘evaṃ nayepi uddisitvā idāni mūlapadāni uddisituṃ ‘tattha katamānī’tiādi āraddha’’nti vuttaṃ. Tattha kusalāni nava padāni, akusalāni nava padāni aṭṭhārasa mūlapadānīti daṭṭhabbānīti yojanā. Mūlanti patiṭṭhahanti etehi nayā, patiṭṭhānavibhāgā cāti mūlāni, padanti patiṭṭhahanti ettha nayā, paṭṭhānavibhāgā, adhigamā cāti padāni, vuttappakāraṭṭhena mūlāni ca tāni padāni cāti mūlapadāni. Kucchite pāpadhamme salayantīti kusalāni, kuse rāgādayo lunantīti kusalāni, kusā viya lunantīti kusalāni, kusena ñāṇena lātabbāni pavattetabbānīti kusalāni. Kusalānaṃ paṭipakkhānīti akusalāni a-saddo cettha paṭipakkhatthoti.

    નવ પદાનિ કુસલાનિ, નવ પદાનિ અકુસલાનીતિ ગણનપરિચ્છેદતો, જાતિભેદતો ચ ઉદ્દિટ્ઠાનિ, ‘‘કતમાનિ તાની’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા નવ પદાનિ અકુસલાનિ પચ્ચાસત્તિન્યાયેન સરૂપતો દસ્સેતું ‘‘કતમાનિ નવ પદાનિ અકુસલાની’’તિઆદિ વુત્તં. અટ્ઠકથાયં પન –

    Nava padāni kusalāni, nava padāni akusalānīti gaṇanaparicchedato, jātibhedato ca uddiṭṭhāni, ‘‘katamāni tānī’’ti pucchitabbattā nava padāni akusalāni paccāsattinyāyena sarūpato dassetuṃ ‘‘katamāni nava padāni akusalānī’’tiādi vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana –

    ‘‘એવં ગણનપરિચ્છેદતો, જાતિભેદતો ચ મૂલપદાનિ દસ્સેત્વા ઇદાનિ સરૂપતો દસ્સેન્તો સંકિલેસપક્ખંયેવ પઠમં ઉદ્દિસતિ ‘તણ્હા’તિઆદિના’’તિ (નેત્તિ॰ અટ્ઠ॰ ૩) –

    ‘‘Evaṃ gaṇanaparicchedato, jātibhedato ca mūlapadāni dassetvā idāni sarūpato dassento saṃkilesapakkhaṃyeva paṭhamaṃ uddisati ‘taṇhā’tiādinā’’ti (netti. aṭṭha. 3) –

    વુત્તં. તત્થ રૂપાદિકે ખન્ધે તસતિ પરિતસતીતિ તણ્હા. અવિન્દિયં કાયદુચ્ચરિતાદિં વિન્દતીતિ અવિજ્જા , વિન્દિયં કાયસુચરિતાદિં ન વિન્દતીતિ અવિજ્જા, વિજ્જાય પટિપક્ખાતિ વા અવિજ્જા. લુબ્ભન્તિ તેનાતિ લોભો, લુબ્ભતીતિ વા લોભો, લુબ્ભનં વા લોભો. દોસમોહેસુપિ એસેવ નયો. અસુભે રૂપક્ખન્ધાદિકે ‘‘સુભ’’ન્તિ પવત્તા સઞ્ઞા સુભસઞ્ઞા. દુક્ખદુક્ખાદિકે ‘‘સુખ’’ન્તિ પવત્તા સઞ્ઞા સુખસઞ્ઞા. અનિચ્ચે સઙ્ખારધમ્મે ‘‘નિચ્ચ’’ન્તિ પવત્તા સઞ્ઞા નિચ્ચસઞ્ઞા. અનત્તસભાવેસુ ચક્ખાદીસુ ખન્ધેસુ ‘‘અત્તા’’તિ પવત્તા સઞ્ઞા અત્તસઞ્ઞા. યત્થાતિ યેસુ પદેસુ સબ્બો અકુસલપક્ખો સઙ્ગહં સમોસરણં ગચ્છતિ, તાનિ પદાનિ અકુસલાનીતિ યોજના. સઙ્ગહં ગણનં. સમોસરણં સમારોપનં.

    Vuttaṃ. Tattha rūpādike khandhe tasati paritasatīti taṇhā. Avindiyaṃ kāyaduccaritādiṃ vindatīti avijjā, vindiyaṃ kāyasucaritādiṃ na vindatīti avijjā, vijjāya paṭipakkhāti vā avijjā. Lubbhanti tenāti lobho, lubbhatīti vā lobho, lubbhanaṃ vā lobho. Dosamohesupi eseva nayo. Asubhe rūpakkhandhādike ‘‘subha’’nti pavattā saññā subhasaññā. Dukkhadukkhādike ‘‘sukha’’nti pavattā saññā sukhasaññā. Anicce saṅkhāradhamme ‘‘nicca’’nti pavattā saññā niccasaññā. Anattasabhāvesu cakkhādīsu khandhesu ‘‘attā’’ti pavattā saññā attasaññā. Yatthāti yesu padesu sabbo akusalapakkho saṅgahaṃ samosaraṇaṃ gacchati, tāni padāni akusalānīti yojanā. Saṅgahaṃ gaṇanaṃ. Samosaraṇaṃ samāropanaṃ.

    પચ્ચનીકધમ્મે ઉદ્ધચ્ચાદિકે નીવરણે સમેતિ વૂપસમેતિ તદઙ્ગવિક્ખમ્ભનવસેનાતિ સમથો. સઙ્ખારે અનિચ્ચાદીહિ વિવિધેહિ આકારેહિ પસ્સતીતિ વિપસ્સના. લોભસ્સ પટિપક્ખો અલોભો. દોસસ્સ પટિપક્ખો અદોસો. મોહસ્સ પટિપક્ખો અમોહો. એત્થાપિ -સદ્દો પટિપક્ખત્થો, ન અભાવત્થાદિકોતિ અધિપ્પાયો. અસુભે રૂપક્ખન્ધાદિકે, ચક્ખાદિમ્હિ વા ‘‘અસુભ’’ન્તિ પવત્તા સઞ્ઞાપધાનચિત્તુપ્પાદા અસુભસઞ્ઞા, વિસેસતો કાયાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાનં . દુક્ખદુક્ખતાદીસુ ‘‘દુક્ખ’’ન્તિ પવત્તા સઞ્ઞાપધાનચિત્તુપ્પાદા દુક્ખસઞ્ઞા, વિસેસતો વેદનાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાનં. અનિચ્ચે ખન્ધાદિકે વિપરિણામધમ્મે ‘‘અનિચ્ચ’’ન્તિ પવત્તા સઞ્ઞાપધાનચિત્તુપ્પાદા અનિચ્ચસઞ્ઞા, વિસેસતો ચિત્તાનુપસ્સનાસતિપટ્ઠાનં. અનત્તસભાવે ખન્ધે, ચક્ખાદિમ્હિ વા ‘‘અનત્તા’’તિ પવત્તા સઞ્ઞાપધાનચિત્તુપ્પાદા અનત્તસઞ્ઞા, વિસેસતો ધમ્માનુપસ્સનાસતિપધાનં. પઞ્ઞાસતિસીસેન હિ પવત્તા અયં દેસના. તેન વુત્તં ભગવતા ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, સતિબલં દટ્ઠબ્બં? ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ, એત્થ સતિબલં દટ્ઠબ્બ’’ન્તિ. યત્થાતિ યેસુ પદેસુ સબ્બો કુસલપક્ખો સઙ્ગહં સમોસરણં ગચ્છતિ, તાનિ પદાનિ કુસલાનીતિ યોજના.

    Paccanīkadhamme uddhaccādike nīvaraṇe sameti vūpasameti tadaṅgavikkhambhanavasenāti samatho. Saṅkhāre aniccādīhi vividhehi ākārehi passatīti vipassanā. Lobhassa paṭipakkho alobho. Dosassa paṭipakkho adoso. Mohassa paṭipakkho amoho. Etthāpi a-saddo paṭipakkhattho, na abhāvatthādikoti adhippāyo. Asubhe rūpakkhandhādike, cakkhādimhi vā ‘‘asubha’’nti pavattā saññāpadhānacittuppādā asubhasaññā, visesato kāyānupassanāsatipaṭṭhānaṃ . Dukkhadukkhatādīsu ‘‘dukkha’’nti pavattā saññāpadhānacittuppādā dukkhasaññā, visesato vedanānupassanāsatipaṭṭhānaṃ. Anicce khandhādike vipariṇāmadhamme ‘‘anicca’’nti pavattā saññāpadhānacittuppādā aniccasaññā, visesato cittānupassanāsatipaṭṭhānaṃ. Anattasabhāve khandhe, cakkhādimhi vā ‘‘anattā’’ti pavattā saññāpadhānacittuppādā anattasaññā, visesato dhammānupassanāsatipadhānaṃ. Paññāsatisīsena hi pavattā ayaṃ desanā. Tena vuttaṃ bhagavatā ‘‘kathañca, bhikkhave, satibalaṃ daṭṭhabbaṃ? Catūsu satipaṭṭhānesu, ettha satibalaṃ daṭṭhabba’’nti. Yatthāti yesu padesu sabbo kusalapakkho saṅgahaṃ samosaraṇaṃ gacchati, tāni padāni kusalānīti yojanā.

    ઉદ્દાનન્તિ ઉદ્ધં દાનં રક્ખણં ઉદ્દાનં, સઙ્ગહવચનન્તિ અત્થો. ઉદ્દાને અવુત્તે સતિ હેટ્ઠા વુત્તસ્સ અત્થસ્સ વિપ્પકિણ્ણભાવો દિન્નો વિય ભવેય્ય, તસ્મા વિપ્પકિણ્ણભાવસ્સ નિવારણત્થં ઉદ્દાનન્તિ અધિપ્પાયો. ચતુરો ચ વિપલ્લાસાતિ સુભસુખનિચ્ચઅત્તસઞ્ઞા. કિલેસા ભવન્તિ એત્થ નવપદેસૂતિ ભૂમી, કિલેસાનં ભૂમીતિ કિલેસભૂમી, કિલેસપવત્તનટ્ઠાનાનિ નવ પદાનીતિ વુત્તં હોતિ.

    Uddānanti uddhaṃ dānaṃ rakkhaṇaṃ uddānaṃ, saṅgahavacananti attho. Uddāne avutte sati heṭṭhā vuttassa atthassa vippakiṇṇabhāvo dinno viya bhaveyya, tasmā vippakiṇṇabhāvassa nivāraṇatthaṃ uddānanti adhippāyo. Caturo ca vipallāsāti subhasukhaniccaattasaññā. Kilesā bhavanti ettha navapadesūti bhūmī, kilesānaṃ bhūmīti kilesabhūmī, kilesapavattanaṭṭhānāni nava padānīti vuttaṃ hoti.

    ચતુરો સતિપટ્ઠાનાતિ અસુભદુક્ખઅનિચ્ચઅનત્તસઞ્ઞા. ઇન્દ્રિયભૂમીતિ સદ્ધાદીનં વિમુત્તિપરિપાચનિન્દ્રિયાનં ભૂમી પવત્તનટ્ઠાનાનિ સમોસરણટ્ઠાનાનિ.

    Caturosatipaṭṭhānāti asubhadukkhaaniccaanattasaññā. Indriyabhūmīti saddhādīnaṃ vimuttiparipācanindriyānaṃ bhūmī pavattanaṭṭhānāni samosaraṇaṭṭhānāni.

    નવહિ કુસલપદેહિ કુસલપક્ખા યુજ્જન્તિ યોજીયન્તિ, નવહિ અકુસલપદેહિ અકુસલપક્ખા યુજ્જન્તિ યોજીયન્તિ. નવહિ કુસલપદેહિ સહ કુસલપક્ખા યુજ્જન્તિ યુજ્જન્તા ભવન્તિ, નવહિ અકુસલપદેહિ સહ અકુસલપક્ખા યુજ્જન્તિ યુજ્જન્તા ભવન્તીતિ ઉદ્દેસવારે વુત્તાવસેસો સંવણ્ણનાનુસારેન વિજાનિતબ્બો.

    Navahi kusalapadehi kusalapakkhā yujjanti yojīyanti, navahi akusalapadehi akusalapakkhā yujjanti yojīyanti. Navahi kusalapadehi saha kusalapakkhā yujjanti yujjantā bhavanti, navahi akusalapadehi saha akusalapakkhā yujjanti yujjantā bhavantīti uddesavāre vuttāvaseso saṃvaṇṇanānusārena vijānitabbo.

    ઇતિ સત્તિબલાનુરૂપા રચિતા

    Iti sattibalānurūpā racitā

    ઉદ્દેસવારસ્સ અત્થવિભાવના નિટ્ઠિતા.

    Uddesavārassa atthavibhāvanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi / ૨. ઉદ્દેસવારો • 2. Uddesavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. ઉદ્દેસવારવણ્ણના • 2. Uddesavāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā / ૨. ઉદ્દેસવારવણ્ણના • 2. Uddesavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact