Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi |
૫. વિમોક્ખકથા
5. Vimokkhakathā
૧. ઉદ્દેસો
1. Uddeso
૨૦૯. પુરિમનિદાનં . ‘‘તયોમે , ભિક્ખવે, વિમોક્ખા. કતમે તયો? સુઞ્ઞતો વિમોક્ખો, અનિમિત્તો વિમોક્ખો, અપ્પણિહિતો વિમોક્ખો – ઇમે ખો, ભિક્ખવે, તયો વિમોક્ખા.
209. Purimanidānaṃ . ‘‘Tayome , bhikkhave, vimokkhā. Katame tayo? Suññato vimokkho, animitto vimokkho, appaṇihito vimokkho – ime kho, bhikkhave, tayo vimokkhā.
‘‘અપિ ચ, અટ્ઠસટ્ઠિ વિમોક્ખા – સુઞ્ઞતો વિમોક્ખો, અનિમિત્તો વિમોક્ખો, અપ્પણિહિતો વિમોક્ખો; અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનો વિમોક્ખો, બહિદ્ધાવુટ્ઠાનો વિમોક્ખો, દુભતો વુટ્ઠાનો વિમોક્ખો; અજ્ઝત્તવુટ્ઠાના ચત્તારો વિમોક્ખા, બહિદ્ધાવુટ્ઠાના ચત્તારો વિમોક્ખા, દુભતો વુટ્ઠાના ચત્તારો વિમોક્ખા; અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનાનં અનુલોમા ચત્તારો વિમોક્ખા, બહિદ્ધાવુટ્ઠાનાનં અનુલોમા ચત્તારો વિમોક્ખા, દુભતો વુટ્ઠાનાનં અનુલોમા ચત્તારો વિમોક્ખા; અજ્ઝત્તવુટ્ઠાનપટિપ્પસ્સદ્ધી 1 ચત્તારો વિમોક્ખા, બહિદ્ધાવુટ્ઠાનપટિપ્પસ્સદ્ધી ચત્તારો વિમોક્ખા, દુભતો વુટ્ઠાનપટિપ્પસ્સદ્ધી ચત્તારો વિમોક્ખા; રૂપી રૂપાનિ પસ્સતીતિ વિમોક્ખો, અજ્ઝત્તં અરૂપસઞ્ઞી બહિદ્ધા રૂપાનિ પસ્સતીતિ વિમોક્ખો, સુભં તેવ અધિમુત્તો હોતીતિ વિમોક્ખો; આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો, વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો, આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો; નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ વિમોક્ખો, સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ વિમોક્ખો; સમયવિમોક્ખો, અસમયવિમોક્ખો; સામયિકો વિમોક્ખો, અસામયિકો વિમોક્ખો; કુપ્પો વિમોક્ખો, અકુપ્પો વિમોક્ખો; લોકિયો વિમોક્ખો, લોકુત્તરો વિમોક્ખો; સાસવો વિમોક્ખો, અનાસવો વિમોક્ખો; સામિસો વિમોક્ખો, નિરામિસો વિમોક્ખો; નિરામિસાનિરામિસતરો વિમોક્ખો, પણિહિતો વિમોક્ખો, અપ્પણિહિતો વિમોક્ખો, પણિહિતપ્પટિપ્પસ્સદ્ધિ વિમોક્ખો; સઞ્ઞુત્તો વિમોક્ખો, વિસઞ્ઞુત્તો વિમોક્ખો; એકત્તવિમોક્ખો, નાનત્તવિમોક્ખો , સઞ્ઞાવિમોક્ખો, ઞાણવિમોક્ખો; સીતિસિયાવિમોક્ખો 2, ઝાનવિમોક્ખો, અનુપાદાચિત્તસ્સ વિમોક્ખો’’.
‘‘Api ca, aṭṭhasaṭṭhi vimokkhā – suññato vimokkho, animitto vimokkho, appaṇihito vimokkho; ajjhattavuṭṭhāno vimokkho, bahiddhāvuṭṭhāno vimokkho, dubhato vuṭṭhāno vimokkho; ajjhattavuṭṭhānā cattāro vimokkhā, bahiddhāvuṭṭhānā cattāro vimokkhā, dubhato vuṭṭhānā cattāro vimokkhā; ajjhattavuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā, bahiddhāvuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā, dubhato vuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā; ajjhattavuṭṭhānapaṭippassaddhī 3 cattāro vimokkhā, bahiddhāvuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā, dubhato vuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā; rūpī rūpāni passatīti vimokkho, ajjhattaṃ arūpasaññī bahiddhā rūpāni passatīti vimokkho, subhaṃ teva adhimutto hotīti vimokkho; ākāsānañcāyatanasamāpatti vimokkho, viññāṇañcāyatanasamāpatti vimokkho, ākiñcaññāyatanasamāpatti vimokkho; nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti vimokkho, saññāvedayitanirodhasamāpatti vimokkho; samayavimokkho, asamayavimokkho; sāmayiko vimokkho, asāmayiko vimokkho; kuppo vimokkho, akuppo vimokkho; lokiyo vimokkho, lokuttaro vimokkho; sāsavo vimokkho, anāsavo vimokkho; sāmiso vimokkho, nirāmiso vimokkho; nirāmisānirāmisataro vimokkho, paṇihito vimokkho, appaṇihito vimokkho, paṇihitappaṭippassaddhi vimokkho; saññutto vimokkho, visaññutto vimokkho; ekattavimokkho, nānattavimokkho , saññāvimokkho, ñāṇavimokkho; sītisiyāvimokkho 4, jhānavimokkho, anupādācittassa vimokkho’’.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / ૧. વિમોક્ખુદ્દેસવણ્ણના • 1. Vimokkhuddesavaṇṇanā