Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
2. உதோ³ஸிதஸிக்கா²பத³வண்ணனா
2. Udositasikkhāpadavaṇṇanā
பி⁴க்கு²னாதி பி⁴க்கு²ஸ்ஸாதி அத்தோ², ஸாமிஅத்தே² சேதங் கரணவசனங். தேனாஹ ‘‘புரிமஸிக்கா²பதே³ வியா’’திஆதி³. அத² கஸ்மா கரணவஸேனேவ கரணவசனஸ்ஸ அத்த²ங் அக்³க³ஹெத்வா ஸாமிவஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி ஆஹ ‘‘கரணவஸேன ஹீ’’திஆதி³. ஹீதி காரணத்தே² நிபாதோ. சி²ன்னபலிபோ³தோ⁴தி சி²ன்னசீவராவாஸபலிபோ³தோ⁴. ஏகாவ ரத்தி ஏகரத்தங், ஸமாஸந்தக³தஸ்ஸ அத்த²ங். திண்ணங் சீவரானங் ஸமாஹாரோதி திசீவரங். தேன திசீவரேன, தீஹி சீவரேஹீதி அத்தோ². ஏகேன விப்பவுத்தோ²பி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.475-476) ஹி திசீவரேன விப்பவுத்தோ² நாம ஹோதி படிஸித்³த⁴பரியாபன்னேன விப்பவுத்த²த்தா, அவயவேபி வா ஸமுதா³யவோஹாரதோ. தேனாஹ ‘‘திசீவராதி⁴ட்டா²னநயேனா’’திஆதி³.
Bhikkhunāti bhikkhussāti attho, sāmiatthe cetaṃ karaṇavacanaṃ. Tenāha ‘‘purimasikkhāpade viyā’’tiādi. Atha kasmā karaṇavaseneva karaṇavacanassa atthaṃ aggahetvā sāmivasena attho veditabboti āha ‘‘karaṇavasena hī’’tiādi. Hīti kāraṇatthe nipāto. Chinnapalibodhoti chinnacīvarāvāsapalibodho. Ekāva ratti ekarattaṃ, samāsantagatassa atthaṃ. Tiṇṇaṃ cīvarānaṃ samāhāroti ticīvaraṃ. Tena ticīvarena, tīhi cīvarehīti attho. Ekena vippavutthopi (pārā. aṭṭha. 2.475-476) hi ticīvarena vippavuttho nāma hoti paṭisiddhapariyāpannena vippavutthattā, avayavepi vā samudāyavohārato. Tenāha ‘‘ticīvarādhiṭṭhānanayenā’’tiādi.
இதா³னி விப்பவாஸலக்க²ணவவத்தா²பனத்த²ங் ‘‘கா³மோ ஏகூபசாரோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² நிவேஸனந்தி உதோ³ஸிதாதீ³னங் வஸேன அகதாய பதிஸ்ஸயவிகதியா அதி⁴வசனங். உதோ³ஸிதோதி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.482-487) யானாதீ³னங் ப⁴ண்டா³னங் ஸாலா. யோ ‘‘உத³வஸிதோ’’திபி வுச்சதி. அட்டோதி படிராஜாதி³படிபா³ஹனத்த²ங் இட்ட²காஹி கதோ ப³ஹலபி⁴த்திகோ சதுபஞ்சபூ⁴மிகோ பதிஸ்ஸயவிஸேஸோ. ‘‘அட்டோதி ப³ஹலபி⁴த்திககே³ஹங், யஸ்ஸ கோ³பானஸியோ அக்³க³ஹெத்வா இட்ட²காஹி ஏவ ச²த³னங் ஹோதீ’’தி அபரே. ‘‘அட்டாகாரேன கரீயதீ’’திபி வத³ந்தி. மாளோதி ஏககூடஸங்க³ஹிதோ சதுரஸ்ஸபாஸாதோ³, ஏககூடஸங்க³ஹிதோ வா அனேககோணவந்தோ பதிஸ்ஸயவிஸேஸோ. ‘‘மாளோதி வட்டாகாரேன கதஸேனாஸன’’ந்தி அபரே. பாஸாதோ³தி தீ³க⁴பாஸாதோ³, அட்³ட⁴யோகா³தி³பே⁴தோ³ அட்டமாளஹம்மியவஜ்ஜிதோ ஸப்³போ³ வா பாஸாதோ³. ஹம்மியந்தி முண்ட³ச்ச²த³னபாஸாதோ³. ‘‘சந்தி³யங்க³ணயுத்த’’ந்தி அபரே. நாவாதி த²லட்ட²உத³கட்ட²வஸேன த்³விதா⁴ நாவா. ஸத்தோ²தி ஜங்க⁴ஸத்தோ², ஸகடஸத்தோ² வா. த⁴ஞ்ஞகரணந்தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.491-494) க²லங் வுச்சதி. ஆராமோதி புப்பா²ராமோ, ப²லாராமோ வா. விஹாரோதி ஸபரிக்கி²த்தோ வா அபரிக்கி²த்தோ வா ஸகலோ ஆவாஸோ. ‘‘கே³ஹம்பீ’’தி கேசி. நிவேஸனாதீ³னி செத்த² கா³மதோ ப³ஹி நிவிட்டா²னி க³ஹிதானி. அந்தோகா³மே டி²தானங் பன கா³மக்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதத்தா கா³மபரிஹாரோயேவாதி. ‘‘நிவேஸனாத³யோ ஹம்மியபரியோஸானா கா³மபரிக்கே²பதோ ப³ஹி நிவிட்டா²’’தி அபரே. ஹத்த²பாஸாதிக்கமேதி எத்த² ஹத்த²பாஸோ நாம அட்³ட⁴தெய்யரதனப்பமாணோ பதே³ஸோ, தஸ்ஸ அதிக்கமோ ஹத்த²பாஸாதிக்கமோ, தஸ்மிங் ஹத்த²பாஸாதிக்கமே. ஹத்த²பாஸப்³ப⁴ந்தரே பன வத்து²ங் வட்டதி. தங் பமாணங் அதிக்கமித்வா ஸசேபி இத்³தி⁴மா பி⁴க்கு² ஆகாஸே அருணங் உட்டா²பேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யமேவ ஹோதி.
Idāni vippavāsalakkhaṇavavatthāpanatthaṃ ‘‘gāmo ekūpacāro’’tiādimāha. Tattha nivesananti udositādīnaṃ vasena akatāya patissayavikatiyā adhivacanaṃ. Udositoti (pārā. aṭṭha. 2.482-487) yānādīnaṃ bhaṇḍānaṃ sālā. Yo ‘‘udavasito’’tipi vuccati. Aṭṭoti paṭirājādipaṭibāhanatthaṃ iṭṭhakāhi kato bahalabhittiko catupañcabhūmiko patissayaviseso. ‘‘Aṭṭoti bahalabhittikagehaṃ, yassa gopānasiyo aggahetvā iṭṭhakāhi eva chadanaṃ hotī’’ti apare. ‘‘Aṭṭākārena karīyatī’’tipi vadanti. Māḷoti ekakūṭasaṅgahito caturassapāsādo, ekakūṭasaṅgahito vā anekakoṇavanto patissayaviseso. ‘‘Māḷoti vaṭṭākārena katasenāsana’’nti apare. Pāsādoti dīghapāsādo, aḍḍhayogādibhedo aṭṭamāḷahammiyavajjito sabbo vā pāsādo. Hammiyanti muṇḍacchadanapāsādo. ‘‘Candiyaṅgaṇayutta’’nti apare. Nāvāti thalaṭṭhaudakaṭṭhavasena dvidhā nāvā. Satthoti jaṅghasattho, sakaṭasattho vā. Dhaññakaraṇanti (pārā. aṭṭha. 2.491-494) khalaṃ vuccati. Ārāmoti pupphārāmo, phalārāmo vā. Vihāroti saparikkhitto vā aparikkhitto vā sakalo āvāso. ‘‘Gehampī’’ti keci. Nivesanādīni cettha gāmato bahi niviṭṭhāni gahitāni. Antogāme ṭhitānaṃ pana gāmaggahaṇeneva gahitattā gāmaparihāroyevāti. ‘‘Nivesanādayo hammiyapariyosānā gāmaparikkhepato bahi niviṭṭhā’’ti apare. Hatthapāsātikkameti ettha hatthapāso nāma aḍḍhateyyaratanappamāṇo padeso, tassa atikkamo hatthapāsātikkamo, tasmiṃ hatthapāsātikkame. Hatthapāsabbhantare pana vatthuṃ vaṭṭati. Taṃ pamāṇaṃ atikkamitvā sacepi iddhimā bhikkhu ākāse aruṇaṃ uṭṭhāpeti, nissaggiyameva hoti.
அயங் பனெத்த² வினிச்ச²யோ – ஸசே (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.477-478) கா³மோ ஏகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ வா போ⁴ஜகஸ்ஸ வா வஸேன ஏககுலஸ்ஸ ஹோதி, பாகாராதி³னா பரிக்கி²த்தத்தா ஏகூபசாரோ ச, ஏவரூபே கா³மே சீவரங் நிக்கி²பித்வா தஸ்மிங் கா³மப்³ப⁴ந்தரே யதா²ருசிதட்டா²னே வஸிதப்³ப³ங், ஸசே அபரிக்கி²த்தோ, யஸ்மிங் க⁴ரே சீவரங் நிக்கி²த்தங் ஹோதி, தஸ்மிங் க⁴ரே வஸிதப்³ப³ங், தஸ்ஸ க⁴ரஸ்ஸ ஸமந்ததோ ஹத்த²பாஸா வா ந விஜஹிதப்³ப³ங்.
Ayaṃ panettha vinicchayo – sace (pārā. aṭṭha. 2.477-478) gāmo ekassa rañño vā bhojakassa vā vasena ekakulassa hoti, pākārādinā parikkhittattā ekūpacāro ca, evarūpe gāme cīvaraṃ nikkhipitvā tasmiṃ gāmabbhantare yathārucitaṭṭhāne vasitabbaṃ, sace aparikkhitto, yasmiṃ ghare cīvaraṃ nikkhittaṃ hoti, tasmiṃ ghare vasitabbaṃ, tassa gharassa samantato hatthapāsā vā na vijahitabbaṃ.
ஸசே கா³மோ வேஸாலிகுஸினாராத³யோ விய நானாராஜூனங் வா போ⁴ஜகானங் வா ஹோதி, வுத்தப்பகாரேன பரிக்கி²த்தோ ச, ஏவரூபே கா³மே யஸ்மிங் க⁴ரே சீவரங் நிக்கி²த்தங் ஹோதி, தஸ்மிங் க⁴ரே வா வத்த²ப்³ப³ங், தஸ்ஸ க⁴ரஸ்ஸ ஹத்த²பாஸா வா ந விஜஹிதப்³ப³ங். யஸ்ஸா வீதி²யா க⁴ரங் ஹோதி, தஸ்ஸா வீதி²யா தஸ்ஸ க⁴ரஸ்ஸ ஸம்முகா²ட்டா²னே ஸபா⁴யங் வா க⁴ரத்³வாரே வா வத்த²ப்³ப³ங், தேஸங் ஸபா⁴த்³வாரானங் ஹத்த²பாஸா வா ந விஜஹிதப்³ப³ங்.
Sace gāmo vesālikusinārādayo viya nānārājūnaṃ vā bhojakānaṃ vā hoti, vuttappakārena parikkhitto ca, evarūpe gāme yasmiṃ ghare cīvaraṃ nikkhittaṃ hoti, tasmiṃ ghare vā vatthabbaṃ, tassa gharassa hatthapāsā vā na vijahitabbaṃ. Yassā vīthiyā gharaṃ hoti, tassā vīthiyā tassa gharassa sammukhāṭṭhāne sabhāyaṃ vā gharadvāre vā vatthabbaṃ, tesaṃ sabhādvārānaṃ hatthapāsā vā na vijahitabbaṃ.
ஸசே ஸோ கா³மோ அபரிக்கி²த்தோ, யஸ்மிங் க⁴ரே சீவரங் நிக்கி²த்தங், தத்த² வா தஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே வா வத்த²ப்³ப³ங். நிவேஸனே பன ஸசே ஏககுலஸ்ஸ நிவேஸனங் ஹோதி, பரிக்கி²த்தஞ்ச, அந்தோனிவேஸனே சீவரங் நிக்கி²பித்வா அந்தோனிவேஸனே வத்த²ப்³ப³ங். அபரிக்கி²த்தங் சே ஹோதி, யஸ்மிங் க³ப்³பே⁴ சீவரங் நிக்கி²த்தங், தஸ்மிங் வத்த²ப்³ப³ங், தஸ்ஸ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ ஹத்த²பாஸா வா ந விஜஹிதப்³ப³ங்.
Sace so gāmo aparikkhitto, yasmiṃ ghare cīvaraṃ nikkhittaṃ, tattha vā tassa hatthapāse vā vatthabbaṃ. Nivesane pana sace ekakulassa nivesanaṃ hoti, parikkhittañca, antonivesane cīvaraṃ nikkhipitvā antonivesane vatthabbaṃ. Aparikkhittaṃ ce hoti, yasmiṃ gabbhe cīvaraṃ nikkhittaṃ, tasmiṃ vatthabbaṃ, tassa gabbhassa hatthapāsā vā na vijahitabbaṃ.
ஸசே நானாகுலஸ்ஸ நிவேஸனங் ஹோதி, பரிக்கி²த்தஞ்ச, யஸ்மிங் க³ப்³பே⁴ சீவரங் நிக்கி²த்தங், தஸ்மிங் க³ப்³பே⁴ வத்த²ப்³ப³ங், ஸப்³பே³ஸங் ஸாதா⁴ரணத்³வாரமூலே வா தேஸங் க³ப்³ப⁴த்³வாரமூலானங் ஹத்த²பாஸா வா ந விஜஹிதப்³ப³ங். அபரிக்கி²த்தங் சே, யஸ்மிங் க³ப்³பே⁴ சீவரங் நிக்கி²த்தங், தஸ்மிங் க³ப்³பே⁴ வத்த²ப்³ப³ங், தஸ்ஸ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ ஹத்த²பாஸா வா ந விஜஹிதப்³ப³ங். ஏஸ நயோ உதோ³ஸிதாதீ³ஸுபி.
Sace nānākulassa nivesanaṃ hoti, parikkhittañca, yasmiṃ gabbhe cīvaraṃ nikkhittaṃ, tasmiṃ gabbhe vatthabbaṃ, sabbesaṃ sādhāraṇadvāramūle vā tesaṃ gabbhadvāramūlānaṃ hatthapāsā vā na vijahitabbaṃ. Aparikkhittaṃ ce, yasmiṃ gabbhe cīvaraṃ nikkhittaṃ, tasmiṃ gabbhe vatthabbaṃ, tassa gabbhassa hatthapāsā vā na vijahitabbaṃ. Esa nayo udositādīsupi.
ஸத்தோ² பன ஜங்க⁴ஸத்தோ² வா ஹோது, ஸகடஸத்தோ² வா. ஸசே ஏககுலஸ்ஸ ஸத்தோ² ஹோதி, ஸத்தே² சீவரங் நிக்கி²பித்வா புரதோ வா பச்ச²தோ வா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரா ந விஜஹிதப்³பா³, பஸ்ஸதோ அப்³ப⁴ந்தரங் ந விஜஹிதப்³ப³ங். ஸசே (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.489) ஸத்தோ² க³ச்ச²ந்தோ கா³மங் வா நதி³ங் வா பரியாதி³யித்வா திட்ட²தி, அந்தோபவிட்டே²ன ஸத்³தி⁴ங் ஏகாப³த்³தோ⁴ ஹுத்வா ஓரஞ்ச பாரஞ்ச ப²ரித்வா டி²தோ ஹோதி, ஸத்த²பரிஹாரோவ லப்³ப⁴தி. அத² கா³மே வா நதி³யா வா பரியாபன்னோ ஹோதி அந்தோபவிட்டோ², கா³மபரிஹாரோ சேவ நதி³பரிஹாரோ ச லப்³ப⁴தி. ஸசே விஹாரஸீமங் அதிக்கமித்வா திட்ட²தி, அந்தோஸீமாய ச சீவரங் ஹோதி, விஹாரங் க³ந்த்வா வஸிதப்³ப³ங். ஸசே ப³ஹிஸீமாய சீவரங் ஹோதி, ஸத்த²ஸமீபேயேவ வஸிதப்³ப³ங். ஸசே க³ச்ச²ந்தோ ஸகடே வா ப⁴க்³கே³, கோ³ணே வா நட்டே² அந்தரா சி²ஜ்ஜதி, யஸ்மிங் கொட்டா²ஸே சீவரங் நிக்கி²த்தங், தத்த² வஸிதப்³ப³ங்.
Sattho pana jaṅghasattho vā hotu, sakaṭasattho vā. Sace ekakulassa sattho hoti, satthe cīvaraṃ nikkhipitvā purato vā pacchato vā sattabbhantarā na vijahitabbā, passato abbhantaraṃ na vijahitabbaṃ. Sace (pārā. aṭṭha. 2.489) sattho gacchanto gāmaṃ vā nadiṃ vā pariyādiyitvā tiṭṭhati, antopaviṭṭhena saddhiṃ ekābaddho hutvā orañca pārañca pharitvā ṭhito hoti, satthaparihārova labbhati. Atha gāme vā nadiyā vā pariyāpanno hoti antopaviṭṭho, gāmaparihāro ceva nadiparihāro ca labbhati. Sace vihārasīmaṃ atikkamitvā tiṭṭhati, antosīmāya ca cīvaraṃ hoti, vihāraṃ gantvā vasitabbaṃ. Sace bahisīmāya cīvaraṃ hoti, satthasamīpeyeva vasitabbaṃ. Sace gacchanto sakaṭe vā bhagge, goṇe vā naṭṭhe antarā chijjati, yasmiṃ koṭṭhāse cīvaraṃ nikkhittaṃ, tattha vasitabbaṃ.
கெ²த்தேபி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.490) ஸசே ஏககுலஸ்ஸ கெ²த்தங் ஹோதி, பரிக்கி²த்தஞ்ச, அந்தோகெ²த்தே சீவரங் நிக்கி²பித்வா அந்தோகெ²த்தே வத்த²ப்³ப³ங். ஸசே அபரிக்கி²த்தங், ஹத்த²பாஸா சீவரங் ந விஜஹிதப்³ப³ங். ஸசே நானாகுலஸ்ஸ கெ²த்தங் ஹோதி, பரிக்கி²த்தஞ்ச, அந்தோகெ²த்தே சீவரங் நிக்கி²பித்வா கெ²த்தத்³வாரமூலே வா வத்த²ப்³ப³ங், தஸ்ஸ ஹத்த²பாஸா வா ந விஜஹிதப்³ப³ங். ஸசே அபரிக்கி²த்தங், சீவரங் ஹத்த²பாஸா ந விஜஹிதப்³ப³ங். ஏஸ நயோ த⁴ஞ்ஞகரணாராமேஸு த்³வீஸுபி. விஹாரே பன நிவேஸனே வுத்தஸதி³ஸோவ வினிச்ச²யோ.
Khettepi (pārā. aṭṭha. 2.490) sace ekakulassa khettaṃ hoti, parikkhittañca, antokhette cīvaraṃ nikkhipitvā antokhette vatthabbaṃ. Sace aparikkhittaṃ, hatthapāsā cīvaraṃ na vijahitabbaṃ. Sace nānākulassa khettaṃ hoti, parikkhittañca, antokhette cīvaraṃ nikkhipitvā khettadvāramūle vā vatthabbaṃ, tassa hatthapāsā vā na vijahitabbaṃ. Sace aparikkhittaṃ, cīvaraṃ hatthapāsā na vijahitabbaṃ. Esa nayo dhaññakaraṇārāmesu dvīsupi. Vihāre pana nivesane vuttasadisova vinicchayo.
ருக்க²மூலே பன யங் மஜ்ஜ²ன்ஹிகே காலே ஸமந்தா சா²யா ப²ரதி, தஸ்மிங் டா²னே அவிரளே பதே³ஸே தஸ்ஸ சா²யாய பு²ட்டோ²காஸஸ்ஸ அந்தோயேவ நிக்கி²பிதப்³ப³ங். ஸசே விரளஸாக²ஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ ஆதபேன பு²ட்டோ²காஸே ட²பேதி, அருணுக்³க³மனே ச ஸோ பி⁴க்கு² தஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே ந ஹோதி, அஞ்ஞஸ்மிங் டா²னே தஸ்ஸ சா²யாயபி ஹோதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி. ஸசே நானாகுலஸ்ஸ ருக்கோ² ஹோதி, சீவரஸ்ஸ ஹத்த²பாஸா ந விஜஹிதப்³ப³ங்.
Rukkhamūle pana yaṃ majjhanhike kāle samantā chāyā pharati, tasmiṃ ṭhāne aviraḷe padese tassa chāyāya phuṭṭhokāsassa antoyeva nikkhipitabbaṃ. Sace viraḷasākhassa rukkhassa ātapena phuṭṭhokāse ṭhapeti, aruṇuggamane ca so bhikkhu tassa hatthapāse na hoti, aññasmiṃ ṭhāne tassa chāyāyapi hoti, nissaggiyaṃ hoti. Sace nānākulassa rukkho hoti, cīvarassa hatthapāsā na vijahitabbaṃ.
அஜ்ஜோ²காஸே பன விஞ்ஜா²டவிஆதீ³ஸு அரஞ்ஞேஸுபி ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² மச்ச²ப³ந்தா⁴னங் அக³மனபத²தீ³பகேஸுபி சீவரங் ட²பெத்வா ததோ ஸமந்தா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரே பதே³ஸே யத்த² கத்த²சி வஸிதப்³ப³ங், இதோ அஞ்ஞத்த² வஸந்தோ விப்பவுத்தோ² நாம ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Ajjhokāse pana viñjhāṭaviādīsu araññesupi samuddamajjhe macchabandhānaṃ agamanapathadīpakesupi cīvaraṃ ṭhapetvā tato samantā sattabbhantare padese yattha katthaci vasitabbaṃ, ito aññattha vasanto vippavuttho nāma hotīti daṭṭhabbaṃ.
இமஸ்ஸ பன வித்தா²ரஸ்ஸ இத⁴ அவுத்தத்தா, ஸமந்தபாஸாதி³காயஞ்ச வுத்தத்தா ‘‘அயமெத்த² ஸங்கே²போ’’திஆதி³ வுத்தங். எத்தா²தி ‘‘திசீவரேன விப்பவஸெய்யா’’தி ஏதஸ்மிங் பதே³. ஸங்கே²போதி ஸங்கே²பவண்ணனா. எத்த² பன பாளியங் (பாரா॰ 477) ‘‘கா³மோ ஏகூபசாரோ நானூபசாரோ’’திஆதி³னா அவிஸேஸேன மாதிகங் நிக்கி²பித்வாபி கா³மனிவேஸனஉதோ³ஸிதகெ²த்தத⁴ஞ்ஞகரணஆராமவிஹாரானங் ஏகூபசாரனானூபசாரதா ‘‘கா³மோ ஏகூபசாரோ நாம ஏககுலஸ்ஸ கா³மோ ஹோதி பரிக்கி²த்தோ ச அபரிக்கி²த்தோ சா’’திஆதி³னா (பாரா॰ 478) பரிக்கி²த்தாபரிக்கி²த்தவஸேன விப⁴த்தா. அட்டமாளபாஸாத³ஹம்மியனாவாஸத்த²ருக்க²மூலஅஜ்ஜோ²காஸானங் பன ஏவங் அவத்வா ‘‘ஏககுலஸ்ஸ அட்டோ ஹோதி, நானாகுலஸ்ஸ அட்டோ ஹோதீ’’திஆதி³னா (பாரா॰ 484) நயேன ஏககுலனானாகுலவஸேன ச அந்தே ‘‘அஜ்ஜோ²காஸோ ஏகூபசாரோ நாம அகா³மகே அரஞ்ஞே ஸமந்தா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரா ஏகூபசாரோ, ததோ பரங் நானூபசாரோதி (பாரா॰ 494) ச ஏவங் ஏகூபசாரனானூபசாரதா விப⁴த்தா. தஸ்மா கா³மாதீ³ஸு பரிக்கி²த்தங் ஏகூபசாரங், அபரிக்கி²த்தங் நானூபசாரந்தி ச, அட்டாதி³ஸு யங் ஏககுலஸ்ஸ, தங் ஏகூபசாரங், யங் நானாகுலஸ்ஸ, தங் நானூபசாரந்தி ச க³ஹேதப்³ப³ங். அஜ்ஜோ²காஸே வுத்தனயேன க³ஹேதப்³ப³ங். உபசாரோதி ஹி ‘‘கா³மோ ஏகூபசாரோ நானூபசாரோ’’திஆதீ³ஸு த்³வாரங், ‘‘அஜ்ஜோ²காஸோ ஏகூபசாரோ’’தி எத்த² ஸமந்தா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரஸங்கா²தங் பமாணந்தி அபரே.
Imassa pana vitthārassa idha avuttattā, samantapāsādikāyañca vuttattā ‘‘ayamettha saṅkhepo’’tiādi vuttaṃ. Etthāti ‘‘ticīvarena vippavaseyyā’’ti etasmiṃ pade. Saṅkhepoti saṅkhepavaṇṇanā. Ettha pana pāḷiyaṃ (pārā. 477) ‘‘gāmo ekūpacāro nānūpacāro’’tiādinā avisesena mātikaṃ nikkhipitvāpi gāmanivesanaudositakhettadhaññakaraṇaārāmavihārānaṃ ekūpacāranānūpacāratā ‘‘gāmo ekūpacāro nāma ekakulassa gāmo hoti parikkhitto ca aparikkhitto cā’’tiādinā (pārā. 478) parikkhittāparikkhittavasena vibhattā. Aṭṭamāḷapāsādahammiyanāvāsattharukkhamūlaajjhokāsānaṃ pana evaṃ avatvā ‘‘ekakulassa aṭṭo hoti, nānākulassa aṭṭo hotī’’tiādinā (pārā. 484) nayena ekakulanānākulavasena ca ante ‘‘ajjhokāso ekūpacāro nāma agāmake araññe samantā sattabbhantarā ekūpacāro, tato paraṃ nānūpacāroti (pārā. 494) ca evaṃ ekūpacāranānūpacāratā vibhattā. Tasmā gāmādīsu parikkhittaṃ ekūpacāraṃ, aparikkhittaṃ nānūpacāranti ca, aṭṭādisu yaṃ ekakulassa, taṃ ekūpacāraṃ, yaṃ nānākulassa, taṃ nānūpacāranti ca gahetabbaṃ. Ajjhokāse vuttanayena gahetabbaṃ. Upacāroti hi ‘‘gāmo ekūpacāro nānūpacāro’’tiādīsu dvāraṃ, ‘‘ajjhokāso ekūpacāro’’ti ettha samantā sattabbhantarasaṅkhātaṃ pamāṇanti apare.
அஞ்ஞத்ர பி⁴க்கு²ஸம்முதியாதி பி⁴க்கு²னோ ஸங்கே⁴ன தி³ன்னா ஸம்முதி பி⁴க்கு²ஸம்முதி, தங் வினாதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘யங் ஸங்கோ⁴’’திஆதி³. அவிப்பவாஸஸம்முதிங் தே³தீதி அவிப்பவாஸா ஸம்முதி, அவிப்பவாஸாய வா ஸம்முதி அவிப்பவாஸஸம்முதி, தங் ஞத்திது³தியேன கம்மேன தே³தீதி அத்தோ².
Aññatra bhikkhusammutiyāti bhikkhuno saṅghena dinnā sammuti bhikkhusammuti, taṃ vināti attho. Tenāha ‘‘yaṃ saṅgho’’tiādi. Avippavāsasammutiṃ detīti avippavāsā sammuti, avippavāsāya vā sammuti avippavāsasammuti, taṃ ñattidutiyena kammena detīti attho.
ஸந்தருத்தரேனாதி ‘‘அந்தர’’ந்தி அந்தரவாஸகோ வுச்சதி, ‘‘உத்தர’’ந்தி உத்தராஸங்கோ³, ஸஹ அந்தரேன உத்தரங் ஸந்தருத்தரங், தேன ஸந்தருத்தரேன, ஸஹ அந்தரவாஸகேன உத்தராஸங்கே³னாதி அத்தோ². அந்தோஅருணே பச்சுத்³த⁴டேதி நிவத்தித்வா ஸம்பாபுணிதுமஸக்கொந்தேன தத்தே²வ ட²த்வா அந்தோ அருணே பச்சுத்³த⁴டே. பச்சாக³ந்தப்³ப³ந்தி யதா² ரோகோ³ ந குப்பதி, ததா² புன சீவரஸ்ஸ ட²பிதட்டா²னங் ஆக³ந்தப்³ப³ங். யதோ பட்டா²ய ஹி ஸத்த²ங் வா பரியேஸதி, ‘‘க³ச்சா²மீ’’தி ஆபோ⁴க³ங் வா கரோதி, ததோ பட்டா²ய வட்டதி. ‘‘ந தா³னி க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் பன து⁴ரனிக்கே²பங் கரொந்தேன பச்சுத்³த⁴ரிதப்³ப³ங் ‘‘அதிரேகசீவரட்டா²னே ட²ஸ்ஸதீ’’தி. தேனாஹ ‘‘தத்தே²வ வா டி²தேன பச்சுத்³த⁴ரிதப்³ப³’’ந்தி. ஸோதி யஸ்ஸ ஸம்முதி தி³ன்னா, ஸோ ரோகோ³. லத்³த⁴கப்பியமேவ புன ஸம்முதிதா³னகிச்சங் நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ.
Santaruttarenāti ‘‘antara’’nti antaravāsako vuccati, ‘‘uttara’’nti uttarāsaṅgo, saha antarena uttaraṃ santaruttaraṃ, tena santaruttarena, saha antaravāsakena uttarāsaṅgenāti attho. Antoaruṇe paccuddhaṭeti nivattitvā sampāpuṇitumasakkontena tattheva ṭhatvā anto aruṇe paccuddhaṭe. Paccāgantabbanti yathā rogo na kuppati, tathā puna cīvarassa ṭhapitaṭṭhānaṃ āgantabbaṃ. Yato paṭṭhāya hi satthaṃ vā pariyesati, ‘‘gacchāmī’’ti ābhogaṃ vā karoti, tato paṭṭhāya vaṭṭati. ‘‘Na dāni gamissāmī’’ti evaṃ pana dhuranikkhepaṃ karontena paccuddharitabbaṃ ‘‘atirekacīvaraṭṭhāne ṭhassatī’’ti. Tenāha ‘‘tattheva vā ṭhitena paccuddharitabba’’nti. Soti yassa sammuti dinnā, so rogo. Laddhakappiyameva puna sammutidānakiccaṃ natthīti adhippāyo.
அதி⁴ட்டி²தசீவரதாதி திசீவராதி⁴ட்டா²னநயேன அதி⁴ட்டி²தசீவரதா. விப்பவாஸோ நாம யதி³ ப³த்³த⁴ஸீமாயங் சீவரங் ஹோதி, ததோ ப³ஹி அருணுட்டா²பனங். அத² அப³த்³த⁴ஸீமாயங், யதா²வுத்தகா³மாதீ³னங் ப³ஹி ஹத்த²பாஸாதிக்கமே அருணுட்டா²பனங். ப³த்³த⁴ஸீமாயங் பன யத்த² கத்த²சி சீவரங் ட²பெத்வா அந்தோஸீமாயமேவ யத்த² கத்த²சி வஸிதுங் வட்டதி. இத⁴ அபச்சுத்³த⁴ரணங் அகிரியாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Adhiṭṭhitacīvaratāti ticīvarādhiṭṭhānanayena adhiṭṭhitacīvaratā. Vippavāso nāma yadi baddhasīmāyaṃ cīvaraṃ hoti, tato bahi aruṇuṭṭhāpanaṃ. Atha abaddhasīmāyaṃ, yathāvuttagāmādīnaṃ bahi hatthapāsātikkame aruṇuṭṭhāpanaṃ. Baddhasīmāyaṃ pana yattha katthaci cīvaraṃ ṭhapetvā antosīmāyameva yattha katthaci vasituṃ vaṭṭati. Idha apaccuddharaṇaṃ akiriyāti sambandho.
உதோ³ஸிதஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Udositasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.