Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૩. ઉગ્ગહસુત્તવણ્ણના
3. Uggahasuttavaṇṇanā
૩૩. તતિયે સબ્બપઠમં ઉટ્ઠાનસીલાતિ રત્તિયા વિભાયનવેલાય સામિકે પરિજને સેય્યાય અવુટ્ઠિતે સબ્બપઠમં ઉટ્ઠાનસીલા. સામિકં દિસ્વા નિસિન્નાસનતો અગ્ગિદડ્ઢા વિય પઠમમેવ વુટ્ઠહન્તીતિ વા પુબ્બુટ્ઠાયિનિયો. કિંકારન્તિ કિંકરણીયં, કિંકરણભાવેન પુચ્છિત્વા કાતબ્બવેય્યાવચ્ચન્તિ અત્થો. તં પટિસ્સુણન્તા વિચરન્તીતિ કિંકારપ્પટિસ્સાવિનિયો. મનાપંયેવ કિરિયં કરોન્તિ સીલેનાતિ મનાપચારિનિયો. પિયમેવ વદન્તિ સીલેનાતિ પિયવાદિનિયો.
33. Tatiye sabbapaṭhamaṃ uṭṭhānasīlāti rattiyā vibhāyanavelāya sāmike parijane seyyāya avuṭṭhite sabbapaṭhamaṃ uṭṭhānasīlā. Sāmikaṃ disvā nisinnāsanato aggidaḍḍhā viya paṭhamameva vuṭṭhahantīti vā pubbuṭṭhāyiniyo. Kiṃkāranti kiṃkaraṇīyaṃ, kiṃkaraṇabhāvena pucchitvā kātabbaveyyāvaccanti attho. Taṃ paṭissuṇantā vicarantīti kiṃkārappaṭissāviniyo. Manāpaṃyeva kiriyaṃ karonti sīlenāti manāpacāriniyo. Piyameva vadanti sīlenāti piyavādiniyo.
તત્રુપાયાયાતિ તત્ર કમ્મે સાધેતબ્બઉપાયભૂતાય વીમંસાય. તેનાહ ‘‘તસ્મિં ઉણ્ણાકપ્પાસસંવિધાને’’તિઆદિ. અલં કાતુન્તિ કાતું સમત્થા. અલં સંવિધાતુન્તિ વિચારેતું સમત્થા. તેનાહ ‘‘અલં કાતું અલં સંવિધાતુન્તિ અત્તના કાતુમ્પિ પરેહિ કારાપેતુમ્પી’’તિઆદિ. સેસમેત્થ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
Tatrupāyāyāti tatra kamme sādhetabbaupāyabhūtāya vīmaṃsāya. Tenāha ‘‘tasmiṃ uṇṇākappāsasaṃvidhāne’’tiādi. Alaṃ kātunti kātuṃ samatthā. Alaṃ saṃvidhātunti vicāretuṃ samatthā. Tenāha ‘‘alaṃ kātuṃ alaṃ saṃvidhātunti attanā kātumpi parehi kārāpetumpī’’tiādi. Sesamettha suviññeyyameva.
ઉગ્ગહસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Uggahasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૩. ઉગ્ગહસુત્તં • 3. Uggahasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૩. ઉગ્ગહસુત્તવણ્ણના • 3. Uggahasuttavaṇṇanā