Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગ-અત્થયોજના

    2. Ujjagghikavagga-atthayojanā

    ૫૮૬. ઉચ્ચાસદ્દં કત્વા જગ્ઘનં હસનં ઉજ્જગ્ઘો, સોયેવ ઉજ્જગ્ઘિકા, તાય. ઇતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘મહાહસિતં હસન્તો’’તિ. એત્થાતિ ‘‘ઉજ્જગ્ઘિકાયા’’તિપદે.

    586. Uccāsaddaṃ katvā jagghanaṃ hasanaṃ ujjaggho, soyeva ujjagghikā, tāya. Iti imamatthaṃ dassento āha ‘‘mahāhasitaṃ hasanto’’ti. Etthāti ‘‘ujjagghikāyā’’tipade.

    ૫૮૮. કિત્તાવતાતિ કિત્તકેન પમાણેન, એવં નિસિન્નેસુ થેરેસૂતિ સમ્બન્ધો, નિદ્ધારણે ચેતં ભુમ્મવચનં. વવત્થપેતીતિ ઇદઞ્ચીદઞ્ચ કથેતીતિ વવત્થપેતિ. એત્તાવતાતિ એત્તકેન પમાણેન.

    588.Kittāvatāti kittakena pamāṇena, evaṃ nisinnesu theresūti sambandho, niddhāraṇe cetaṃ bhummavacanaṃ. Vavatthapetīti idañcīdañca kathetīti vavatthapeti. Ettāvatāti ettakena pamāṇena.

    ૫૯૦. નિચ્ચલં કત્વા કાયસ્સ ઉજુટ્ઠપનં કાયપગ્ગહો નામાતિ આહ ‘‘નિચ્ચલં કત્વા’’તિઆદિ. એસેવ નયો બાહુપગ્ગહસીસપગ્ગહેસુપીતિ. દુતિયો વગ્ગો.

    590. Niccalaṃ katvā kāyassa ujuṭṭhapanaṃ kāyapaggaho nāmāti āha ‘‘niccalaṃ katvā’’tiādi. Eseva nayo bāhupaggahasīsapaggahesupīti. Dutiyo vaggo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગો • 2. Ujjagghikavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગવણ્ણના • 2. Ujjagghikavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગવણ્ણના • 2. Ujjagghikavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગવણ્ણના • 2. Ujjagghikavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. ઉજ્જગ્ઘિકવગ્ગવણ્ણના • 2. Ujjagghikavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact