Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના
3. Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā
૧૦૩. તતિયે ધાતુપાઠે ઝે-સદ્દો ચિન્તાયં પઠિતોતિ આહ ‘‘લામકતો વા ચિન્તાપેન્તી’’તિઆદિ. અયમેવ ચ અનેકત્થત્તા ધાતૂનં ઓલોકનત્થોપિ હોતીતિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘અક્ખરાય વાચેતી’’તિઆદીસુ (પાચિ॰ ૪૬) વિય ‘‘છન્દાયા’’તિ લિઙ્ગવિપલ્લાસવસેન વુત્તન્તિ આહ ‘‘છન્દેના’’તિ.
103. Tatiye dhātupāṭhe jhe-saddo cintāyaṃ paṭhitoti āha ‘‘lāmakato vā cintāpentī’’tiādi. Ayameva ca anekatthattā dhātūnaṃ olokanatthopi hotīti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Akkharāya vācetī’’tiādīsu (pāci. 46) viya ‘‘chandāyā’’ti liṅgavipallāsavasena vuttanti āha ‘‘chandenā’’ti.
૧૦૫. યેન વચનેનાતિ યેન ‘‘છન્દાય ઇત્થન્નામો ઇદં નામ કરોતી’’તિઆદિવચનેન. યેન ચ ખિય્યન્તીતિ યેન ‘‘છન્દાય ઇત્થન્નામો’’તિઆદિવચનેન તત્થ તત્થ ભિક્ખૂનં સવનૂપચારે ઠત્વા અવણ્ણં પકાસેન્તિ.
105.Yena vacanenāti yena ‘‘chandāya itthannāmo idaṃ nāma karotī’’tiādivacanena. Yena ca khiyyantīti yena ‘‘chandāya itthannāmo’’tiādivacanena tattha tattha bhikkhūnaṃ savanūpacāre ṭhatvā avaṇṇaṃ pakāsenti.
૧૦૬. અઞ્ઞં અનુપસમ્પન્નં ઉજ્ઝાપેતીતિ અઞ્ઞેન અનુપસમ્પન્નેન ઉજ્ઝાપેતિ. તસ્સ વા તં સન્તિકે ખિય્યતીતિ તસ્સ અનુપસમ્પન્નસ્સ સન્તિકે તં સઙ્ઘેન સમ્મતં ઉપસમ્પન્નં ખિય્યતિ, અવણ્ણં વદન્તો વા પકાસેતિ. અનુપસમ્પન્નં સઙ્ઘેન સમ્મતન્તિ એત્થ સમ્મતપુબ્બો સમ્મતોતિ વુત્તો. તેનાહ ‘‘કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ. યસ્મા ઉજ્ઝાપનં ખિય્યનઞ્ચ મુસાવાદવસેનેવ પવત્તં, તસ્મા આદિકમ્મિકસ્સ અનાપત્તીતિ પાચિત્તિયટ્ઠાને દુક્કટટ્ઠાને ચ ઇમિનાવ અનાપત્તિદસ્સનત્થં વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં. એવઞ્ચ કત્વા ઉજ્ઝાપેન્તસ્સ ખિય્યન્તસ્સ ચ એકક્ખણે દ્વે દ્વે આપત્તિયો હોન્તીતિ આપન્નં. અથ વા ઈદિસં સિક્ખાપદં મુસાવાદતો પઠમં પઞ્ઞત્તન્તિ ગહેતબ્બં. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ. ધમ્મકમ્મેન સમ્મતતા, ઉપસમ્પન્નતા, અગતિગમનાભાવો , તસ્સ અવણ્ણકામતા, યસ્સ સન્તિકે વદતિ, તસ્સ ઉપસમ્પન્નતા, ઉજ્ઝાપનં વા ખિય્યનં વાતિ ઇમાનિ પનેત્થ છ અઙ્ગાનિ.
106.Aññaṃ anupasampannaṃ ujjhāpetīti aññena anupasampannena ujjhāpeti. Tassa vā taṃ santike khiyyatīti tassa anupasampannassa santike taṃ saṅghena sammataṃ upasampannaṃ khiyyati, avaṇṇaṃ vadanto vā pakāseti. Anupasampannaṃ saṅghena sammatanti ettha sammatapubbo sammatoti vutto. Tenāha ‘‘kiñcāpī’’tiādi. Yasmā ujjhāpanaṃ khiyyanañca musāvādavaseneva pavattaṃ, tasmā ādikammikassa anāpattīti pācittiyaṭṭhāne dukkaṭaṭṭhāne ca imināva anāpattidassanatthaṃ vuttanti gahetabbaṃ. Evañca katvā ujjhāpentassa khiyyantassa ca ekakkhaṇe dve dve āpattiyo hontīti āpannaṃ. Atha vā īdisaṃ sikkhāpadaṃ musāvādato paṭhamaṃ paññattanti gahetabbaṃ. Sesamettha uttānameva. Dhammakammena sammatatā, upasampannatā, agatigamanābhāvo , tassa avaṇṇakāmatā, yassa santike vadati, tassa upasampannatā, ujjhāpanaṃ vā khiyyanaṃ vāti imāni panettha cha aṅgāni.
ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. ભૂતગામવગ્ગો • 2. Bhūtagāmavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ujjhāpanakasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩. ઉજ્ઝાપનકસિક્ખાપદં • 3. Ujjhāpanakasikkhāpadaṃ