Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi |
અધિકરણભેદો
Adhikaraṇabhedo
૧. ઉક્કોટનભેદાદિ
1. Ukkoṭanabhedādi
૩૪૦. 1 ચત્તારિ અધિકરણાનિ. વિવાદાધિકરણં, અનુવાદાધિકરણં, આપત્તાધિકરણં, કિચ્ચાધિકરણં – ઇમાનિ ચત્તારિ અધિકરણાનિ.
340.2 Cattāri adhikaraṇāni. Vivādādhikaraṇaṃ, anuvādādhikaraṇaṃ, āpattādhikaraṇaṃ, kiccādhikaraṇaṃ – imāni cattāri adhikaraṇāni.
ઇમેસં ચતુન્નં અધિકરણાનં કતિ ઉક્કોટા? ઇમેસં ચતુન્નં અધિકરણાનં દસ ઉક્કોટા. વિવાદાધિકરણસ્સ દ્વે ઉક્કોટા, અનુવાદાધિકરણસ્સ ચત્તારો ઉક્કોટા, આપત્તાધિકરણસ્સ તયો ઉક્કોટા, કિચ્ચાધિકરણસ્સ એકો ઉક્કોટો – ઇમેસં ચતુન્નં અધિકરણાનં ઇમે દસ ઉક્કોટા.
Imesaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ kati ukkoṭā? Imesaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ dasa ukkoṭā. Vivādādhikaraṇassa dve ukkoṭā, anuvādādhikaraṇassa cattāro ukkoṭā, āpattādhikaraṇassa tayo ukkoṭā, kiccādhikaraṇassa eko ukkoṭo – imesaṃ catunnaṃ adhikaraṇānaṃ ime dasa ukkoṭā.
વિવાદાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો કતિ સમથે ઉક્કોટેતિ? અનુવાદાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો કતિ સમથે ઉક્કોટેતિ? આપત્તાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો કતિ સમથે ઉક્કોટેતિ? કિચ્ચાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો કતિ સમથે ઉક્કોટેતિ?
Vivādādhikaraṇaṃ ukkoṭento kati samathe ukkoṭeti? Anuvādādhikaraṇaṃ ukkoṭento kati samathe ukkoṭeti? Āpattādhikaraṇaṃ ukkoṭento kati samathe ukkoṭeti? Kiccādhikaraṇaṃ ukkoṭento kati samathe ukkoṭeti?
વિવાદાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો દ્વે સમથે ઉક્કોટેતિ. અનુવાદાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો ચત્તારો સમથે ઉક્કોટેતિ. આપત્તાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો તયો સમથે ઉક્કોટેતિ. કિચ્ચાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો એકં સમથં ઉક્કોટેતિ.
Vivādādhikaraṇaṃ ukkoṭento dve samathe ukkoṭeti. Anuvādādhikaraṇaṃ ukkoṭento cattāro samathe ukkoṭeti. Āpattādhikaraṇaṃ ukkoṭento tayo samathe ukkoṭeti. Kiccādhikaraṇaṃ ukkoṭento ekaṃ samathaṃ ukkoṭeti.
૩૪૧. કતિ ઉક્કોટા? કતિહાકારેહિ ઉક્કોટનં પસવતિ? કતિહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ? કતિ પુગ્ગલા અધિકરણં ઉક્કોટેન્તા આપત્તિં આપજ્જન્તિ?
341. Kati ukkoṭā? Katihākārehi ukkoṭanaṃ pasavati? Katihaṅgehi samannāgato puggalo adhikaraṇaṃ ukkoṭeti? Kati puggalā adhikaraṇaṃ ukkoṭentā āpattiṃ āpajjanti?
દ્વાદસ ઉક્કોટા. દસહાકારેહિ ઉક્કોટનં પસવતિ. ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ. ચત્તારો પુગ્ગલા અધિકરણં ઉક્કોટેન્તા આપત્તિં આપજ્જન્તિ?
Dvādasa ukkoṭā. Dasahākārehi ukkoṭanaṃ pasavati. Catūhaṅgehi samannāgato puggalo adhikaraṇaṃ ukkoṭeti. Cattāro puggalā adhikaraṇaṃ ukkoṭentā āpattiṃ āpajjanti?
કતમે દ્વાદસ ઉક્કોટા? અકતં કમ્મં, દુક્કટં કમ્મં, પુન કાતબ્બં કમ્મં, અનિહતં, દુન્નિહતં, પુન નિહનિતબ્બં, અવિનિચ્છિતં, દુવિનિચ્છિતં, પુન વિનિચ્છિતબ્બં, અવૂપસન્તં, દુવૂપસન્તં, પુન વૂપસમેતબ્બન્તિ – ઇમે દ્વાદસ ઉક્કોટા.
Katame dvādasa ukkoṭā? Akataṃ kammaṃ, dukkaṭaṃ kammaṃ, puna kātabbaṃ kammaṃ, anihataṃ, dunnihataṃ, puna nihanitabbaṃ, avinicchitaṃ, duvinicchitaṃ, puna vinicchitabbaṃ, avūpasantaṃ, duvūpasantaṃ, puna vūpasametabbanti – ime dvādasa ukkoṭā.
કતમેહિ દસહાકારેહિ ઉક્કોટનં પસવતિ? તત્થ જાતકં અધિકરણં ઉક્કોટેતિ, તત્થ જાતકં વૂપસન્તં અધિકરણં ઉક્કોટેતિ, અન્તરામગ્ગે અધિકરણં ઉક્કોટેતિ, અન્તરામગ્ગે વૂપસન્તં અધિકરણં ઉક્કોટેતિ, તત્થ ગતં અધિકરણં ઉક્કોટેતિ, તત્થ ગતં વૂપસન્તં અધિકરણં ઉક્કોટેતિ, સતિવિનયં ઉક્કોટેતિ, અમૂળ્હવિનયં ઉક્કોટેતિ, તસ્સપાપિયસિકં ઉક્કોટેતિ, તિણવત્થારકં ઉક્કોટેતિ – ઇમેહિ દસહાકારેહિ ઉક્કોટનં પસવતિ.
Katamehi dasahākārehi ukkoṭanaṃ pasavati? Tattha jātakaṃ adhikaraṇaṃ ukkoṭeti, tattha jātakaṃ vūpasantaṃ adhikaraṇaṃ ukkoṭeti, antarāmagge adhikaraṇaṃ ukkoṭeti, antarāmagge vūpasantaṃ adhikaraṇaṃ ukkoṭeti, tattha gataṃ adhikaraṇaṃ ukkoṭeti, tattha gataṃ vūpasantaṃ adhikaraṇaṃ ukkoṭeti, sativinayaṃ ukkoṭeti, amūḷhavinayaṃ ukkoṭeti, tassapāpiyasikaṃ ukkoṭeti, tiṇavatthārakaṃ ukkoṭeti – imehi dasahākārehi ukkoṭanaṃ pasavati.
કતમેહિ ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ? છન્દાગતિં ગચ્છન્તો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ, દોસાગતિં ગચ્છન્તો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ, મોહાગતિં ગચ્છન્તો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ, ભયાગતિં ગચ્છન્તો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ – ઇમેહિ ચતૂહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો અધિકરણં ઉક્કોટેતિ.
Katamehi catūhaṅgehi samannāgato puggalo adhikaraṇaṃ ukkoṭeti? Chandāgatiṃ gacchanto adhikaraṇaṃ ukkoṭeti, dosāgatiṃ gacchanto adhikaraṇaṃ ukkoṭeti, mohāgatiṃ gacchanto adhikaraṇaṃ ukkoṭeti, bhayāgatiṃ gacchanto adhikaraṇaṃ ukkoṭeti – imehi catūhaṅgehi samannāgato puggalo adhikaraṇaṃ ukkoṭeti.
કતમે ચત્તારો પુગ્ગલા અધિકરણં ઉક્કોટેન્તા આપત્તિં આપજ્જન્તિ? તદહુપસમ્પન્નો ઉક્કોટેતિ ઉક્કોટનકં પાચિત્તિયં, આગન્તુકો ઉક્કોટેતિ ઉક્કોટનકં પાચિત્તિયં, કારકો ઉક્કોટેતિ ઉક્કોટનકં પાચિત્તિયં, છન્દદાયકો ઉક્કોટેતિ ઉક્કોટનકં પાચિત્તિયં – ઇમે ચત્તારો પુગ્ગલા અધિકરણં ઉક્કોટેન્તા આપત્તિં આપજ્જન્તિ.
Katame cattāro puggalā adhikaraṇaṃ ukkoṭentā āpattiṃ āpajjanti? Tadahupasampanno ukkoṭeti ukkoṭanakaṃ pācittiyaṃ, āgantuko ukkoṭeti ukkoṭanakaṃ pācittiyaṃ, kārako ukkoṭeti ukkoṭanakaṃ pācittiyaṃ, chandadāyako ukkoṭeti ukkoṭanakaṃ pācittiyaṃ – ime cattāro puggalā adhikaraṇaṃ ukkoṭentā āpattiṃ āpajjanti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધિકરણભેદવણ્ણના • Adhikaraṇabhedavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉક્કોટનભેદાદિકથાવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā