Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૩. ઉક્કોટનસિક્ખાપદં
3. Ukkoṭanasikkhāpadaṃ
૩૯૨. તતિયે ‘‘ઉચ્ચાલેન્તી’’તિઇમિના ઉક્કોટેન્તીતિ એત્થ ઉપુબ્બસ્સ કુટધાતુસ્સ ઉચ્ચાલનત્થં દસ્સેતિ ધાતૂન, મનેકત્થત્તા. યં યં પતિટ્ઠિતં યથાપતિટ્ઠિતં, તસ્સ ભાવો યથાપતિટ્ઠિતભાવો, તેન.
392. Tatiye ‘‘uccālentī’’tiiminā ukkoṭentīti ettha upubbassa kuṭadhātussa uccālanatthaṃ dasseti dhātūna, manekatthattā. Yaṃ yaṃ patiṭṭhitaṃ yathāpatiṭṭhitaṃ, tassa bhāvo yathāpatiṭṭhitabhāvo, tena.
૩૯૩. યો ધમ્મોતિ યો સમથધમ્મો. ધમ્મેનાતિ એત્થ એનસદ્દેન ‘‘યથાધમ્મ’’ન્તિ એત્થ અંઇતિકારિયસ્સ કારિં દસ્સેતિ. ઇમિના ‘‘યથાધમ્મ’’ન્તિ પદસ્સ ‘‘નિહતાધિકરણ’’ન્તિ એત્થ નિહતસદ્દેન સમ્બન્ધિતબ્બભાવં દસ્સેતિ. ‘‘સત્થારા’’તિપદં ‘‘વુત્તં’’ ઇતિપદે કત્તા. નત્થિ હતં હનનં ઇમસ્સાતિ નિહતન્તિ વુત્તે અત્થતો વૂપસમનમેવાતિ આહ ‘‘વૂપસમિત’’ન્તિ.
393.Yo dhammoti yo samathadhammo. Dhammenāti ettha enasaddena ‘‘yathādhamma’’nti ettha aṃitikāriyassa kāriṃ dasseti. Iminā ‘‘yathādhamma’’nti padassa ‘‘nihatādhikaraṇa’’nti ettha nihatasaddena sambandhitabbabhāvaṃ dasseti. ‘‘Satthārā’’tipadaṃ ‘‘vuttaṃ’’ itipade kattā. Natthi hataṃ hananaṃ imassāti nihatanti vutte atthato vūpasamanamevāti āha ‘‘vūpasamita’’nti.
૩૯૫. યં વા તં વા કમ્મં ધમ્મકમ્મં નામ ન હોતિ, અથ ખો અધિકરણવૂપસમકમ્મમેવ ધમ્મકમ્મં નામાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘યેન કમ્મેના’’તિઆદિ. અયમ્પીતિ અયમ્પિ ભિક્ખુ. સેસપદાનિપીતિ ‘‘ધમ્મકમ્મે વેમતિકો’’તિઆદીનિ સેસપદાનિપિ. એત્થાતિ ઇમસ્મિં સિક્ખાપદે. વિત્થારો પન વુત્તોતિ સમ્બન્ધો. તત્થેવાતિ પરિવારે એવ. ઇધાતિ ઇમસ્મિં સિક્ખાપદે, વિભઙ્ગે વાતિ. તતિયં.
395. Yaṃ vā taṃ vā kammaṃ dhammakammaṃ nāma na hoti, atha kho adhikaraṇavūpasamakammameva dhammakammaṃ nāmāti dassento āha ‘‘yena kammenā’’tiādi. Ayampīti ayampi bhikkhu. Sesapadānipīti ‘‘dhammakamme vematiko’’tiādīni sesapadānipi. Etthāti imasmiṃ sikkhāpade. Vitthāro pana vuttoti sambandho. Tatthevāti parivāre eva. Idhāti imasmiṃ sikkhāpade, vibhaṅge vāti. Tatiyaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૭. સપ્પાણકવગ્ગો • 7. Sappāṇakavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૩. ઉક્કોટનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ukkoṭanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. ઉક્કોટનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ukkoṭanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૩. ઉક્કોટનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ukkoṭanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૩. ઉક્કોટનસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Ukkoṭanasikkhāpadavaṇṇanā