Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૩. ઉક્કોટનસિક્ખાપદવણ્ણના

    3. Ukkoṭanasikkhāpadavaṇṇanā

    તસ્સ તસ્સ ભિક્ખુનોતિ યેન યેન વૂપસમિતં, તસ્સ તસ્સ ભિક્ખુનો. ‘‘અકતં કમ્મ’’ન્તિઆદીનિ વદન્તોતિ ‘‘અકતં કમ્મં, દુક્કટં કમ્મં, પુન કાતબ્બં કમ્મં, અનિહતં દુન્નિહતં પુન નિહનિતબ્બ’’ન્તિ (પાચિ॰ ૩૯૪) વદન્તો. યથાઠિતભાવેન પતિટ્ઠાતું ન દદેય્યાતિ તેસં પવત્તિ આકારદસ્સનત્થં વુત્તં. તેનાહ ‘‘યં પન ધમ્મેન અધિકરણં નિહતં, તં સુનિહતમેવા’’તિ.

    Tassa tassa bhikkhunoti yena yena vūpasamitaṃ, tassa tassa bhikkhuno. ‘‘Akataṃ kamma’’ntiādīni vadantoti ‘‘akataṃ kammaṃ, dukkaṭaṃ kammaṃ, puna kātabbaṃ kammaṃ, anihataṃ dunnihataṃ puna nihanitabba’’nti (pāci. 394) vadanto. Yathāṭhitabhāvena patiṭṭhātuṃ na dadeyyāti tesaṃ pavatti ākāradassanatthaṃ vuttaṃ. Tenāha ‘‘yaṃ pana dhammena adhikaraṇaṃ nihataṃ, taṃ sunihatamevā’’ti.

    ઉક્કોટનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ukkoṭanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact