Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૩. પારિચ્છત્તકવગ્ગો

    3. Pāricchattakavaggo

    ૧. ઉળારવિમાનવત્થુ

    1. Uḷāravimānavatthu

    ૨૮૬.

    286.

    ‘‘ઉળારો તે યસો વણ્ણો, સબ્બા ઓભાસતે દિસા;

    ‘‘Uḷāro te yaso vaṇṇo, sabbā obhāsate disā;

    નારિયો નચ્ચન્તિ ગાયન્તિ, દેવપુત્તા અલઙ્કતા.

    Nāriyo naccanti gāyanti, devaputtā alaṅkatā.

    ૨૮૭.

    287.

    ‘‘મોદેન્તિ પરિવારેન્તિ, તવ પૂજાય દેવતે;

    ‘‘Modenti parivārenti, tava pūjāya devate;

    સોવણ્ણાનિ વિમાનાનિ, તવિમાનિ સુદસ્સને.

    Sovaṇṇāni vimānāni, tavimāni sudassane.

    ૨૮૮.

    288.

    ‘‘તુવંસિ ઇસ્સરા તેસં, સબ્બકામસમિદ્ધિની;

    ‘‘Tuvaṃsi issarā tesaṃ, sabbakāmasamiddhinī;

    અભિજાતા મહન્તાસિ, દેવકાયે પમોદસિ;

    Abhijātā mahantāsi, devakāye pamodasi;

    દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, કિસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલ’’ન્તિ.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    ૨૮૯.

    289.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતા, પુરિમાય જાતિયા મનુસ્સલોકે;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;

    દુસ્સીલકુલે સુણિસા અહોસિં, અસ્સદ્ધેસુ કદરિયેસુ અહં.

    Dussīlakule suṇisā ahosiṃ, assaddhesu kadariyesu ahaṃ.

    ૨૯૦.

    290.

    ‘‘સદ્ધા સીલેન સમ્પન્ના, સંવિભાગરતા સદા;

    ‘‘Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā;

    પિણ્ડાય ચરમાનસ્સ, અપૂવં તે અદાસહં.

    Piṇḍāya caramānassa, apūvaṃ te adāsahaṃ.

    ૨૯૧.

    291.

    ‘‘તદાહં સસ્સુયાચિક્ખિં, સમણો આગતો ઇધ;

    ‘‘Tadāhaṃ sassuyācikkhiṃ, samaṇo āgato idha;

    તસ્સ અદાસહં પૂવં, પસન્ના સેહિ પાણિભિ.

    Tassa adāsahaṃ pūvaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    ૨૯૨.

    292.

    ‘‘ઇતિસ્સા સસ્સુ પરિભાસિ, અવિનીતાસિ ત્વં 1 વધુ;

    ‘‘Itissā sassu paribhāsi, avinītāsi tvaṃ 2 vadhu;

    ન મં સમ્પુચ્છિતું ઇચ્છિ, સમણસ્સ દદામહં.

    Na maṃ sampucchituṃ icchi, samaṇassa dadāmahaṃ.

    ૨૯૩.

    293.

    ‘‘તતો મે સસ્સુ કુપિતા, પહાસિ મુસલેન મં;

    ‘‘Tato me sassu kupitā, pahāsi musalena maṃ;

    કૂટઙ્ગચ્છિ અવધિ મં, નાસક્ખિં જીવિતું ચિરં.

    Kūṭaṅgacchi avadhi maṃ, nāsakkhiṃ jīvituṃ ciraṃ.

    ૨૯૪.

    294.

    ‘‘સા અહં કાયસ્સ ભેદા, વિપ્પમુત્તા તતો ચુતા;

    ‘‘Sā ahaṃ kāyassa bhedā, vippamuttā tato cutā;

    દેવાનં તાવતિંસાનં, ઉપપન્ના સહબ્યતં.

    Devānaṃ tāvatiṃsānaṃ, upapannā sahabyataṃ.

    ૨૯૫.

    295.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ઉળારવિમાનં પઠમં.

    Uḷāravimānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. અવિનીતા તુવં (સી॰)
    2. avinītā tuvaṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧. ઉળારવિમાનવણ્ણના • 1. Uḷāravimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact