Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૨૭૦. ઉલૂકજાતકં (૩-૨-૧૦)

    270. Ulūkajātakaṃ (3-2-10)

    ૫૮.

    58.

    સબ્બેહિ કિર ઞાતીહિ, કોસિયો ઇસ્સરો કતો;

    Sabbehi kira ñātīhi, kosiyo issaro kato;

    સચે ઞાતીહિ અનુઞ્ઞાતો 1, ભણેય્યાહં એકવાચિકં.

    Sace ñātīhi anuññāto 2, bhaṇeyyāhaṃ ekavācikaṃ.

    ૫૯.

    59.

    ભણ સમ્મ અનુઞ્ઞાતો, અત્થં ધમ્મઞ્ચ કેવલં;

    Bhaṇa samma anuññāto, atthaṃ dhammañca kevalaṃ;

    સન્તિ હિ દહરા પક્ખી, પઞ્ઞવન્તો જુતિન્ધરા.

    Santi hi daharā pakkhī, paññavanto jutindharā.

    ૬૦.

    60.

    ન મે રુચ્ચતિ ભદ્દં વો 3, ઉલૂકસ્સાભિસેચનં;

    Na me ruccati bhaddaṃ vo 4, ulūkassābhisecanaṃ;

    અક્કુદ્ધસ્સ મુખં પસ્સ, કથં કુદ્ધો કરિસ્સતીતિ.

    Akkuddhassa mukhaṃ passa, kathaṃ kuddho karissatīti.

    ઉલૂકજાતકં દસમં.

    Ulūkajātakaṃ dasamaṃ.

    પદુમવગ્ગો દુતિયો.

    Padumavaggo dutiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    પદુમુત્તમ નાગસિરિવ્હયનો, સ-મહણ્ણવ યૂપ ખુરપ્પવરો;

    Padumuttama nāgasirivhayano, sa-mahaṇṇava yūpa khurappavaro;

    અથ ભદ્દલી કુઞ્જર રુક્ખ પુન, ખરવાચ ઉલૂકવરેન દસાતિ.

    Atha bhaddalī kuñjara rukkha puna, kharavāca ulūkavarena dasāti.







    Footnotes:
    1. ઞાતીહનુઞ્ઞાતો (સી॰ પી॰)
    2. ñātīhanuññāto (sī. pī.)
    3. ભદન્તે (ક॰)
    4. bhadante (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૨૭૦] ૧૦. ઉલૂકજાતકવણ્ણના • [270] 10. Ulūkajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact