Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૫. ઉલૂકઙ્ગપઞ્હો
5. Ulūkaṅgapañho
૫. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ઉલૂકસ્સ દ્વે અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ દ્વે અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, ઉલૂકો કાકેહિ પટિવિરુદ્ધો, રત્તિં કાકસઙ્ઘં ગન્ત્વા બહૂપિ કાકે હનતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન અઞ્ઞાણેન પટિવિરુદ્ધો કાતબ્બો, એકેન રહો નિસીદિત્વા અઞ્ઞાણં સમ્પમદ્દિતબ્બં, મૂલતો છિન્દિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ઉલૂકસ્સ પઠમં ગહેતબ્બં.
5. ‘‘Bhante nāgasena, ‘ulūkassa dve aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni dve aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, ulūko kākehi paṭiviruddho, rattiṃ kākasaṅghaṃ gantvā bahūpi kāke hanati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena aññāṇena paṭiviruddho kātabbo, ekena raho nisīditvā aññāṇaṃ sampamadditabbaṃ, mūlato chinditabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, ulūkassa paṭhamaṃ gahetabbaṃ.
‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, ઉલૂકો સુપ્પટિસલ્લીનો હોતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન પટિસલ્લાનારામેન ભવિતબ્બં પટિસલ્લાનરતેન. ઇદં, મહારાજ, ઉલૂકસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન સંયુત્તનિકાયવરે –
‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, ulūko suppaṭisallīno hoti, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena paṭisallānārāmena bhavitabbaṃ paṭisallānaratena. Idaṃ, mahārāja, ulūkassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena saṃyuttanikāyavare –
‘‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ પટિસલ્લાનારામો પટિસલ્લાનરતો ‘‘ઇદં દુક્ખ’’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘‘અયં દુક્ખસમુદયો’’તિ યથા ભૂથં પજાનાતિ , ‘‘અયં દુક્ખનિરોધો’’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’’તિ યથાભૂતં પજાનાતી’’’તિ.
‘‘‘Idha, bhikkhave, bhikkhu paṭisallānārāmo paṭisallānarato ‘‘idaṃ dukkha’’nti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘‘ayaṃ dukkhasamudayo’’ti yathā bhūthaṃ pajānāti , ‘‘ayaṃ dukkhanirodho’’ti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’’ti yathābhūtaṃ pajānātī’’’ti.
ઉલૂકઙ્ગપઞ્હો પઞ્ચમો.
Ulūkaṅgapañho pañcamo.