Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૫. ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદવણ્ણના

    5. Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā

    ગબ્ભવીસોપિ હિ ‘‘પરિપુણ્ણવીસો’’ ત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતીતિ આહ ‘‘પટિસન્ધિગ્ગહણતો પટ્ઠાયા’’તિઆદિ. તત્થ પટિસન્ધિગ્ગહણતો પટ્ઠાયાતિ યં માતુકુચ્છિસ્મિં પઠમં ચિત્તં ઉપ્પન્નં પઠમં વિઞ્ઞાણં પાતુભૂતં, તં આદિં કત્વા. સોતિ યો પુગ્ગલો ઊનવીસતિવસ્સો ઉપસમ્પાદિતો, સો પુગ્ગલો. અઞ્ઞં ઉપસમ્પાદેતીતિ ઉપજ્ઝાયો વા કમ્મવાચાચરિયો વા હુત્વા અઞ્ઞં પુગ્ગલં ઉપસમ્પાદેતિ. ન્તિ ઊનવીસતિવસ્સં પુગ્ગલં. સીમં વા સમ્મન્નતીતિ નવં સીમં બન્ધતિ.

    Gabbhavīsopi hi ‘‘paripuṇṇavīso’’ tveva saṅkhaṃ gacchatīti āha ‘‘paṭisandhiggahaṇato paṭṭhāyā’’tiādi. Tattha paṭisandhiggahaṇato paṭṭhāyāti yaṃ mātukucchismiṃ paṭhamaṃ cittaṃ uppannaṃ paṭhamaṃ viññāṇaṃ pātubhūtaṃ, taṃ ādiṃ katvā. Soti yo puggalo ūnavīsativasso upasampādito, so puggalo. Aññaṃ upasampādetīti upajjhāyo vā kammavācācariyo vā hutvā aññaṃ puggalaṃ upasampādeti. Tanti ūnavīsativassaṃ puggalaṃ. Sīmaṃ vā sammannatīti navaṃ sīmaṃ bandhati.

    ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact