Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૩. ઉન્દૂરઙ્ગપઞ્હો

    3. Undūraṅgapañho

    . ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘ઉન્દૂરસ્સ 1 એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’ન્તિ યં વદેસિ, કતમં તં એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’’ન્તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, ઉન્દૂરો ઇતોચિતો ચ વિચરન્તો આહારૂપાસીસકો યેવ ચરતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ , યોગિના યોગાવચરેન ઇતોચિતો ચ વિચરન્તેન યોનિસો મનસિકારૂપાસીસકેનેવ ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, ઉન્દૂરસ્સ એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન ઉપસેનેન વઙ્ગન્તપુત્તેન –

    3. ‘‘Bhante nāgasena, ‘undūrassa 2 ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’nti yaṃ vadesi, katamaṃ taṃ ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’’nti? ‘‘Yathā, mahārāja, undūro itocito ca vicaranto āhārūpāsīsako yeva carati, evameva kho, mahārāja , yoginā yogāvacarena itocito ca vicarantena yoniso manasikārūpāsīsakeneva bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, undūrassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena upasenena vaṅgantaputtena –

    ‘‘‘ધમ્માસીસં 3 કરિત્વાન, વિહરન્તો વિપસ્સકો;

    ‘‘‘Dhammāsīsaṃ 4 karitvāna, viharanto vipassako;

    અનોલીનો વિહરતિ, ઉપસન્તો સદા સતો’’’તિ.

    Anolīno viharati, upasanto sadā sato’’’ti.

    ઉન્દૂરઙ્ગપઞ્હો તતિયો.

    Undūraṅgapañho tatiyo.







    Footnotes:
    1. ઉન્દુરસ્સ (સ્યા॰ ક॰)
    2. undurassa (syā. ka.)
    3. ધમ્મસીસં (સી॰ પી॰)
    4. dhammasīsaṃ (sī. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact