Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    3. உபசாலாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    3. Upacālātherīgāthāvaṇṇanā

    ஸதிமதீதிஆதி³கா உபசாலாய தே²ரியா கா³தா². தஸ்ஸா வத்து² சாலாய தே²ரியா வத்து²ம்ஹி வுத்தமேவ. அயம்பி ஹி சாலா விய பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா அரஹத்தங் பத்வா உதா³னெந்தீ –

    Satimatītiādikā upacālāya theriyā gāthā. Tassā vatthu cālāya theriyā vatthumhi vuttameva. Ayampi hi cālā viya pabbajitvā vipassanaṃ paṭṭhapetvā arahattaṃ patvā udānentī –

    189.

    189.

    ‘‘ஸதிமதீ சக்கு²மதீ, பி⁴க்கு²னீ பா⁴விதிந்த்³ரியா;

    ‘‘Satimatī cakkhumatī, bhikkhunī bhāvitindriyā;

    படிவிஜ்ஜி² பத³ங் ஸந்தங், அகாபுரிஸஸேவித’’ந்தி. –

    Paṭivijjhi padaṃ santaṃ, akāpurisasevita’’nti. –

    இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Imaṃ gāthaṃ abhāsi.

    தத்த² ஸதிமதீதி ஸதிஸம்பன்னா, புப்³ப³பா⁴கே³ பரமேன ஸதினேபக்கேன ஸமன்னாக³தா ஹுத்வா பச்சா² அரியமக்³க³ஸ்ஸ பா⁴விதத்தா ஸதிவேபுல்லப்பத்தியா உத்தமாய ஸதியா ஸமன்னாக³தாதி அத்தோ². சக்கு²மதீதி பஞ்ஞாசக்கு²னா ஸமன்னாக³தா, ஆதி³தோ உத³யத்த²கா³மினியா பஞ்ஞாய அரியாய நிப்³பே³தி⁴காய ஸமன்னாக³தா ஹுத்வா பஞ்ஞாவேபுல்லப்பத்தியா பரமேன பஞ்ஞாசக்கு²னா ஸமன்னாக³தாதி வுத்தங் ஹோதி. அகாபுரிஸஸேவிதந்தி அலாமகபுரிஸேஹி உத்தமபுரிஸேஹி அரியேஹி பு³த்³தா⁴தீ³ஹி ஸேவிதங்.

    Tattha satimatīti satisampannā, pubbabhāge paramena satinepakkena samannāgatā hutvā pacchā ariyamaggassa bhāvitattā sativepullappattiyā uttamāya satiyā samannāgatāti attho. Cakkhumatīti paññācakkhunā samannāgatā, ādito udayatthagāminiyā paññāya ariyāya nibbedhikāya samannāgatā hutvā paññāvepullappattiyā paramena paññācakkhunā samannāgatāti vuttaṃ hoti. Akāpurisasevitanti alāmakapurisehi uttamapurisehi ariyehi buddhādīhi sevitaṃ.

    ‘‘கின்னு ஜாதிங் ந ரோசேஸீ’’தி கா³தா² தே²ரிங் காமேஸு உபஹாரேதுகாமேன மாரேன வுத்தா. ‘‘கிங் நு த்வங் பி⁴க்கு²னி ந ரோசேஸீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.167) ஹி மாரேன புட்டா² தே²ரீ ஆஹ – ‘‘ஜாதிங் க்²வாஹங், ஆவுஸோ, ந ரோசேமீ’’தி. அத² நங் மாரோ ஜாதஸ்ஸ காமா பரிபோ⁴கா³, தஸ்மா ஜாதிபி இச்சி²தப்³பா³, காமாபி பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³தி த³ஸ்ஸெந்தோ –

    ‘‘Kinnu jātiṃ na rocesī’’ti gāthā theriṃ kāmesu upahāretukāmena mārena vuttā. ‘‘Kiṃ nu tvaṃ bhikkhuni na rocesī’’ti (saṃ. ni. 1.167) hi mārena puṭṭhā therī āha – ‘‘jātiṃ khvāhaṃ, āvuso, na rocemī’’ti. Atha naṃ māro jātassa kāmā paribhogā, tasmā jātipi icchitabbā, kāmāpi paribhuñjitabbāti dassento –

    190.

    190.

    ‘‘கின்னு ஜாதிங் ந ரோசேஸி, ஜாதோ காமானி பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Kinnu jātiṃ na rocesi, jāto kāmāni bhuñjati;

    பு⁴ஞ்ஜாஹி காமரதியோ, மாஹு பச்சா²னுதாபினீ’’தி. –

    Bhuñjāhi kāmaratiyo, māhu pacchānutāpinī’’ti. –

    கா³த²மாஹ.

    Gāthamāha.

    தஸ்ஸத்தோ² – கிங் நு தங் காரணங், யேன த்வங் உபசாலே ஜாதிங் ந ரோசேஸி ந ரோசெய்யாஸி, ந தங் காரணங் அத்தி². யஸ்மா ஜாதோ காமானி பு⁴ஞ்ஜதி இத⁴ ஜாதோ காமகு³ணஸங்ஹிதானி ரூபாதீ³னி படிஸேவந்தோ காமஸுக²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி. ந ஹி அஜாதஸ்ஸ தங் அத்தி², தஸ்மா பு⁴ஞ்ஜாஹி காமரதியோ காமகி²ட்³டா³ரதியோ அனுப⁴வ. மாஹு பச்சா²னுதாபினீ ‘‘யொப்³ப³ஞ்ஞே ஸதி விஜ்ஜமானேஸு போ⁴கே³ஸு ந மயா காமஸுக²மனுபூ⁴த’’ந்தி பச்சா²னுதாபினீ மா அஹோஸி. இமஸ்மிங் லோகே த⁴ம்மா நாம யாவதே³வ அத்தா²தி⁴க³மத்தோ² அத்தோ² ச காமஸுக²த்தோ²தி பாகடோயமத்தோ²தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Tassattho – kiṃ nu taṃ kāraṇaṃ, yena tvaṃ upacāle jātiṃ na rocesi na roceyyāsi, na taṃ kāraṇaṃ atthi. Yasmā jāto kāmāni bhuñjati idha jāto kāmaguṇasaṃhitāni rūpādīni paṭisevanto kāmasukhaṃ paribhuñjati. Na hi ajātassa taṃ atthi, tasmā bhuñjāhi kāmaratiyo kāmakhiḍḍāratiyo anubhava. Māhu pacchānutāpinī ‘‘yobbaññe sati vijjamānesu bhogesu na mayā kāmasukhamanubhūta’’nti pacchānutāpinī mā ahosi. Imasmiṃ loke dhammā nāma yāvadeva atthādhigamattho attho ca kāmasukhatthoti pākaṭoyamatthoti adhippāyo.

    தங் ஸுத்வா தே²ரீ ஜாதியா து³க்க²னிமித்ததங் அத்தனோ ச தஸ்ஸ விஸயாதிக்கமங் விபா⁴வெத்வா தஜ்ஜெந்தீ –

    Taṃ sutvā therī jātiyā dukkhanimittataṃ attano ca tassa visayātikkamaṃ vibhāvetvā tajjentī –

    191.

    191.

    ‘‘ஜாதஸ்ஸ மரணங் ஹோதி, ஹத்த²பாதா³ன சே²த³னங்;

    ‘‘Jātassa maraṇaṃ hoti, hatthapādāna chedanaṃ;

    வத⁴ப³ந்த⁴பரிக்லேஸங், ஜாதோ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தி.

    Vadhabandhapariklesaṃ, jāto dukkhaṃ nigacchati.

    192.

    192.

    ‘‘அத்தி² ஸக்யகுலே ஜாதோ, ஸம்பு³த்³தோ⁴ அபராஜிதோ;

    ‘‘Atthi sakyakule jāto, sambuddho aparājito;

    ஸோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, ஜாதியா ஸமதிக்கமங்.

    So me dhammamadesesi, jātiyā samatikkamaṃ.

    193.

    193.

    ‘‘து³க்க²ங் து³க்க²ஸமுப்பாத³ங், து³க்க²ஸ்ஸ ச அதிக்கமங்;

    ‘‘Dukkhaṃ dukkhasamuppādaṃ, dukkhassa ca atikkamaṃ;

    அரியங் சட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங், து³க்கூ²பஸமகா³மினங்.

    Ariyaṃ caṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, dukkhūpasamagāminaṃ.

    194.

    194.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, விஹரிங் ஸாஸனே ரதா;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, vihariṃ sāsane ratā;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    195.

    195.

    ‘‘ஸப்³ப³த்த² விஹதா நந்தீ³, தமொக்க²ந்தோ⁴ பதா³லிதோ;

    ‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokkhandho padālito;

    ஏவங் ஜானாஹி பாபிம, நிஹதோ த்வமஸி அந்தகா’’தி. –

    Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antakā’’ti. –

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā gāthā abhāsi.

    தத்த² ஜாதஸ்ஸ மரணங் ஹோதீதி யஸ்மா ஜாதஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ மரணங் ஹோதி, ந அஜாதஸ்ஸ. ந கேவலங் மரணமேவ, அத² கோ² ஜராரோகா³த³யோ யத்தகானத்தா², ஸப்³பே³பி தே ஜாதஸ்ஸ ஹொந்தி ஜாதிஹேதுகா. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘ஜாதிபச்சயா ஜராமரணங் ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸா ஸம்ப⁴வந்தீ’’தி (மஹாவ॰ 1; விப⁴॰ 225; உதா³॰ 1). தேனேவாஹ – ‘‘ஹத்த²பாதா³ன சே²த³ன’’ந்தி ஹத்த²பாதா³னங் சே²த³னங் ஜாதஸ்ஸேவ ஹோதி, ந அஜாதஸ்ஸ. ஹத்த²பாத³சே²த³னாபதே³ஸேன செத்த² பா³த்திங்ஸ கம்மகாரணாபி த³ஸ்ஸிதா ஏவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேனேவாஹ – ‘‘வத⁴ப³ந்த⁴பரிக்லேஸங், ஜாதோ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தீ’’தி. ஜீவிதவியோஜனமுட்டி²ப்பஹாராதி³ஸங்கா²தங் வத⁴பரிக்லேஸஞ்சேவ அந்து³ப³ந்த⁴னாதி³ஸங்கா²தங் ப³ந்த⁴பரிக்லேஸங் அஞ்ஞஞ்ச யங்கிஞ்சி து³க்க²ங் நாம தங் ஸப்³ப³ங் ஜாதோ ஏவ நிக³ச்ச²தி, ந அஜாதோ, தஸ்மா ஜாதிங் ந ரோசேமீதி.

    Tattha jātassa maraṇaṃ hotīti yasmā jātassa sattassa maraṇaṃ hoti, na ajātassa. Na kevalaṃ maraṇameva, atha kho jarārogādayo yattakānatthā, sabbepi te jātassa honti jātihetukā. Tenāha bhagavā – ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā sambhavantī’’ti (mahāva. 1; vibha. 225; udā. 1). Tenevāha – ‘‘hatthapādāna chedana’’nti hatthapādānaṃ chedanaṃ jātasseva hoti, na ajātassa. Hatthapādachedanāpadesena cettha bāttiṃsa kammakāraṇāpi dassitā evāti daṭṭhabbaṃ. Tenevāha – ‘‘vadhabandhapariklesaṃ, jāto dukkhaṃ nigacchatī’’ti. Jīvitaviyojanamuṭṭhippahārādisaṅkhātaṃ vadhapariklesañceva andubandhanādisaṅkhātaṃ bandhapariklesaṃ aññañca yaṃkiñci dukkhaṃ nāma taṃ sabbaṃ jāto eva nigacchati, na ajāto, tasmā jātiṃ na rocemīti.

    இதா³னி ஜாதியா காமானஞ்ச அச்சந்தமேவ அத்தனா ஸமதிக்கந்தபா⁴வங் மூலதோ பட்டா²ய த³ஸ்ஸெந்தீ – ‘‘அத்தி² ஸக்யகுலே ஜாதோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அபராஜிதோதி கிலேஸமாராதி³னா கேனசி ந பராஜிதோ. ஸத்தா² ஹி ஸப்³பா³பி⁴பூ⁴ ஸதே³வகங் லோகங் அஞ்ஞத³த்து² அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தோ , தஸ்மா அபராஜிதோ. ஸேஸங் வுத்தனயத்தா உத்தானமேவ.

    Idāni jātiyā kāmānañca accantameva attanā samatikkantabhāvaṃ mūlato paṭṭhāya dassentī – ‘‘atthi sakyakule jāto’’tiādimāha. Tattha aparājitoti kilesamārādinā kenaci na parājito. Satthā hi sabbābhibhū sadevakaṃ lokaṃ aññadatthu abhibhavitvā ṭhito , tasmā aparājito. Sesaṃ vuttanayattā uttānameva.

    உபசாலாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Upacālātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஸத்தகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sattakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 3. உபசாலாதே²ரீகா³தா² • 3. Upacālātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact