Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    દુકનિદ્દેસો

    Dukaniddeso

    ઉપાદાભાજનીયવણ્ણના

    Upādābhājanīyavaṇṇanā

    ૫૯૬. સમન્તતો સબ્બસો દસ્સનટ્ઠેન ચક્ખુ સમન્તચક્ખૂતિ ઇમમત્થં દસ્સેતું ‘‘સબ્બસઙ્ખતાસઙ્ખતદસ્સન’’ન્તિ વુત્તં. એવમાદિનાતિ એત્થ આદિ-સદ્દો ‘‘દુક્ખં પરિઞ્ઞેય્યં પરિઞ્ઞાત’’ન્તિ તીસુપિ પદેસુ પચ્ચેકં યોજેતબ્બો. ‘‘ઇદં દુક્ખન્તિ મે, ભિક્ખવે, પુબ્બે અનનુસ્સુતેસુ ધમ્મેસુ ચક્ખું ઉદપાદિ, ઞાણં ઉદપાદી’’તિઆદિના (મહાવ॰ ૧૫; પટિ॰ મ॰ ૨.૩૦) હિ પાળિ પવત્તાતિ. આકારેનાતિ દ્વાદસવિધેન આકારેન. તમ્પિ કામાવચરં વિપસ્સનાપચ્ચવેક્ખણઞાણભાવતો. ‘‘ઞાણચક્ખુ સહઅરિયમગ્ગં વિપસ્સનાઞાણન્તિપિ યુજ્જતી’’તિ વદન્તિ. અગ્ગમગ્ગેન પન સહ વિપસ્સના પચ્ચવેક્ખણઞાણન્તિ યુત્તં વિય દિસ્સતિ.

    596. Samantato sabbaso dassanaṭṭhena cakkhu samantacakkhūti imamatthaṃ dassetuṃ ‘‘sabbasaṅkhatāsaṅkhatadassana’’nti vuttaṃ. Evamādināti ettha ādi-saddo ‘‘dukkhaṃ pariññeyyaṃ pariññāta’’nti tīsupi padesu paccekaṃ yojetabbo. ‘‘Idaṃ dukkhanti me, bhikkhave, pubbe ananussutesu dhammesu cakkhuṃ udapādi, ñāṇaṃ udapādī’’tiādinā (mahāva. 15; paṭi. ma. 2.30) hi pāḷi pavattāti. Ākārenāti dvādasavidhena ākārena. Tampi kāmāvacaraṃ vipassanāpaccavekkhaṇañāṇabhāvato. ‘‘Ñāṇacakkhu sahaariyamaggaṃ vipassanāñāṇantipi yujjatī’’ti vadanti. Aggamaggena pana saha vipassanā paccavekkhaṇañāṇanti yuttaṃ viya dissati.

    યથાવુત્તે મંસપિણ્ડે સસમ્ભારે ચક્ખુવોહારો સન્તાનવસેન પવત્તમાને ચતુસમુટ્ઠાનિકરૂપધમ્મે ઉપાદાય પવત્તોતિ ‘‘ચતુ…પે॰… સમ્ભારા’’તિ વુત્તં. સણ્ઠાનન્તિ વણ્ણાયતનમેવાતિ તેન તેન આકારેન સન્નિવિટ્ઠેસુ મહાભૂતેસુ તંતંસણ્ઠાનવસેન વણ્ણાયતનસ્સ વિઞ્ઞાયમાનત્તા વુત્તં, ન વણ્ણાયતનસ્સેવ સણ્ઠાનપઞ્ઞત્તિયા ઉપાદાનત્તા. તથા હિ અન્ધકારે ફુસિત્વાપિ સણ્ઠાનં વિઞ્ઞાયતીતિ. તથા ચ વક્ખતિ ‘‘દીઘાદીનિ ફુસિત્વાપિ સક્કા જાનિતુ’’ન્તિ, (ધ॰ સ॰ અટ્ટ॰ ૬૧૬) ‘‘દીઘાદિસન્નિવેસં ભૂતસમુદાયં નિસ્સાયા’’તિ (ધ॰ સ॰ મૂલટી॰ ૬૧૬) ચ. તેસં સમ્ભવસણ્ઠાનાનં આપોધાતુવણ્ણાયતનેહિ અનત્થન્તરભાવેપિ તેહિ વિસું વચનં તથાભૂતાનં સમ્ભવભૂતાનં સણ્ઠાનભૂતાનઞ્ચ. એતેન આપોધાતુવણ્ણાયતનાનં વસેન વત્તમાનઅવત્થાવિસેસો સમ્ભવો સણ્ઠાનઞ્ચાતિ અયમત્થો દસ્સિતો હોતિ. તત્થ સમ્ભવો ચતુસમુટ્ઠાનિકો સોળસવસ્સકાલે ઉપ્પજ્જતિ. તસ્સ રાગવસેન ઠાના વચનં હોતીતિ વદન્તિ. અતથાભૂતાનં તતો અઞ્ઞથાભૂતાનં. યથાવુત્તે સમ્ભારવત્થુસઙ્ખાતે. વિજ્જમાનત્તાતિ ભિય્યોવુત્તિવસેન વુત્તં. તથા હિ ખીણાસવાનં બ્રહ્માનઞ્ચ સમ્ભવો નત્થીતિ. આપોધાતુવિસેસત્તા સમ્ભવો આપોધાતુસમ્બન્ધી આપોધાતુતન્નિસ્સયનિસ્સિતોપિ હોતીતિ તસ્સ ચતુધાતુનિસ્સિતતાય અવિરોધો વુત્તો.

    Yathāvutte maṃsapiṇḍe sasambhāre cakkhuvohāro santānavasena pavattamāne catusamuṭṭhānikarūpadhamme upādāya pavattoti ‘‘catu…pe… sambhārā’’ti vuttaṃ. Saṇṭhānanti vaṇṇāyatanamevāti tena tena ākārena sanniviṭṭhesu mahābhūtesu taṃtaṃsaṇṭhānavasena vaṇṇāyatanassa viññāyamānattā vuttaṃ, na vaṇṇāyatanasseva saṇṭhānapaññattiyā upādānattā. Tathā hi andhakāre phusitvāpi saṇṭhānaṃ viññāyatīti. Tathā ca vakkhati ‘‘dīghādīni phusitvāpi sakkā jānitu’’nti, (dha. sa. aṭṭa. 616) ‘‘dīghādisannivesaṃ bhūtasamudāyaṃ nissāyā’’ti (dha. sa. mūlaṭī. 616) ca. Tesaṃ sambhavasaṇṭhānānaṃ āpodhātuvaṇṇāyatanehi anatthantarabhāvepi tehi visuṃ vacanaṃ tathābhūtānaṃ sambhavabhūtānaṃ saṇṭhānabhūtānañca. Etena āpodhātuvaṇṇāyatanānaṃ vasena vattamānaavatthāviseso sambhavo saṇṭhānañcāti ayamattho dassito hoti. Tattha sambhavo catusamuṭṭhāniko soḷasavassakāle uppajjati. Tassa rāgavasena ṭhānā vacanaṃ hotīti vadanti. Atathābhūtānaṃ tato aññathābhūtānaṃ. Yathāvutte sambhāravatthusaṅkhāte. Vijjamānattāti bhiyyovuttivasena vuttaṃ. Tathā hi khīṇāsavānaṃ brahmānañca sambhavo natthīti. Āpodhātuvisesattā sambhavo āpodhātusambandhī āpodhātutannissayanissitopi hotīti tassa catudhātunissitatāya avirodho vutto.

    ઉતુચિત્તાહારેહિ ઉપત્થમ્ભિયમાનન્તિ એત્થ ‘‘કલાપન્તરગતા ઉતુઆહારા અધિપ્પેતા’’તિ વદન્તિ. અનેકકલાપગતભાવં ચક્ખુસ્સ દસ્સેતિ યતો ઉપદ્દુતપટલે નિરાકરણેપિ ચક્ખુ વિજ્જતીતિ . પટિઘટ્ટનં વિસયાભિમુખભાવો નિઘંસપચ્ચયત્તા. નિઘંસો નિસ્સયભાવાપત્તિ. યતો ચક્ખાદિનિસ્સિતા સઞ્ઞા ‘‘પટિઘસઞ્ઞા’’તિ વુચ્ચતિ.

    Utucittāhārehi upatthambhiyamānanti ettha ‘‘kalāpantaragatā utuāhārā adhippetā’’ti vadanti. Anekakalāpagatabhāvaṃ cakkhussa dasseti yato upaddutapaṭale nirākaraṇepi cakkhu vijjatīti . Paṭighaṭṭanaṃ visayābhimukhabhāvo nighaṃsapaccayattā. Nighaṃso nissayabhāvāpatti. Yato cakkhādinissitā saññā ‘‘paṭighasaññā’’ti vuccati.

    અનેકત્તાતિ ઇદં અવચનસ્સ કારણં, ન હેતુકિરિયાય વિઞ્ઞાયમાનભાવસ્સ. સો પન અપેક્ખાસિદ્ધિતો એવ વેદિતબ્બો. હેતુકિરિયાપેક્ખા હિ ફલકિરિયાતિ. ચક્ખું સઙ્ગણ્હાતીતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ નિસ્સયભાવાનુપગમનેપિ તંસભાવાનતિવત્તનતો તસ્સા સમઞ્ઞાય તત્થ નિરુળ્હભાવં દસ્સેતિ. દસ્સનપરિણાયકટ્ઠો ચક્ખુસ્સ ઇન્દટ્ઠોયેવાતિ ‘‘યથા હિ ઇસ્સરો’’તિઆદિના ઇસ્સરોપમા વુત્તા. ચક્ખુવિઞ્ઞાણં દસ્સનકિચ્ચે પરિણાયન્તં ચક્ખુ તંસહજાતે ચક્ખુસમ્ફસ્સાદયોપિ તત્થ પરિણાયતીતિ વુચ્ચતીતિ ‘‘તે ધમ્મે…પે॰… પરિણાયતી’’તિ વુત્તં, ન પન ચક્ખુસમ્ફસ્સાદીનં દસ્સનકિચ્ચત્તા. અથ વા ચક્ખુસમ્ફસ્સાદીનં ઇન્દ્રિયપચ્ચયભાવેન ઉપકારકં ચક્ખુવિઞ્ઞાણં દસ્સનકિચ્ચે પરિણાયન્તં ચક્ખુ તત્થ ચક્ખુસમ્ફસ્સાદયોપિ તદનુવત્તકે પરિણાયતીતિ અત્થાયં પરિયાયોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘તે ધમ્મે…પે॰… ણાયતી’’તિ. અનેકત્થત્તા ધાતૂનં ચક્ખતીતિ ઇમસ્સ ‘‘પરિણાયતિ પકાસેતી’’તિ ચ અત્થા વુત્તા. સણ્ઠાનમ્પિ રૂપાયતનમેવાતિ ‘‘સમવિસમાનિ રૂપાનિ ચક્ખતીતિ ચક્ખૂ’’તિ વુત્તં. તંદ્વારિકાનં ફસ્સાદીનં ઉપનિસ્સયપચ્ચયભાવો એવ વળઞ્જનત્થો.

    Anekattāti idaṃ avacanassa kāraṇaṃ, na hetukiriyāya viññāyamānabhāvassa. So pana apekkhāsiddhito eva veditabbo. Hetukiriyāpekkhā hi phalakiriyāti. Cakkhuṃ saṅgaṇhātīti cakkhuviññāṇassa nissayabhāvānupagamanepi taṃsabhāvānativattanato tassā samaññāya tattha niruḷhabhāvaṃ dasseti. Dassanapariṇāyakaṭṭho cakkhussa indaṭṭhoyevāti ‘‘yathā hi issaro’’tiādinā issaropamā vuttā. Cakkhuviññāṇaṃ dassanakicce pariṇāyantaṃ cakkhu taṃsahajāte cakkhusamphassādayopi tattha pariṇāyatīti vuccatīti ‘‘te dhamme…pe… pariṇāyatī’’ti vuttaṃ, na pana cakkhusamphassādīnaṃ dassanakiccattā. Atha vā cakkhusamphassādīnaṃ indriyapaccayabhāvena upakārakaṃ cakkhuviññāṇaṃ dassanakicce pariṇāyantaṃ cakkhu tattha cakkhusamphassādayopi tadanuvattake pariṇāyatīti atthāyaṃ pariyāyoti dassento āha ‘‘te dhamme…pe… ṇāyatī’’ti. Anekatthattā dhātūnaṃ cakkhatīti imassa ‘‘pariṇāyati pakāsetī’’ti ca atthā vuttā. Saṇṭhānampi rūpāyatanamevāti ‘‘samavisamāni rūpāni cakkhatīti cakkhū’’ti vuttaṃ. Taṃdvārikānaṃ phassādīnaṃ upanissayapaccayabhāvo eva vaḷañjanattho.

    ૫૯૯. તંદ્વારિકા…પે॰… ઉપ્પત્તિ વુત્તાતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણે ઉપ્પન્ને સમ્પટિચ્છનાદીનિ બલવારમ્મણે જવનં એકન્તેન ઉપ્પજ્જતીતિ કત્વા વુત્તં. તથા ચેવ હિ અન્તરા ચક્ખુવિઞ્ઞાણે વા સમ્પટિચ્છને વા સન્તીરણે વા ઠત્વા નિવત્તિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતીતિ નિચ્છિતં. તેન પચ્ચયેનાતિ તંપકારેન પચ્ચયેન. તંસદિસાનન્તિ ગરું કત્વા અસ્સાદનાદિપ્પવત્તિવિસેસરહિતતાય દસ્સનસદિસાનં મનોધાતુસન્તીરણવોટ્ઠબ્બનાનં. પઞ્ચદ્વારિકજવનાનં અસ્સાદનાદિતો અઞ્ઞથા ગરું કત્વા પવત્તિ નત્થિ રૂપધમ્મવિસયત્તાતિ ‘‘અસ્સાદનાભિનન્દનભૂતાની’’તિ એત્તકમેવ વુત્તં. મનોદ્વારિકજવનપિટ્ઠિવટ્ટકાનમ્પિ હિ પઞ્ચદ્વારિકજવનાનં અસ્સાદનાભિનન્દનભાવેન રૂપં ગરું કત્વા પવત્તિ નત્થીતિ ન સક્કા વત્તુન્તિ. રૂપં આરમ્મણાધિપતિ અકુસલસ્સેવ હોતિ. તથા હિ પટ્ઠાને ‘‘અબ્યાકતો ધમ્મો અકુસલસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. આરમ્મણાધિપતિ ચક્ખું ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતી’’તિઆદિના (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૪૧૬) રૂપધમ્મોપિ આરમ્મણાધિપતિ વિભત્તો. ‘‘અબ્યાકતો ધમ્મો અબ્યાકતસ્સ ધમ્મસ્સ અબ્યાકતો ધમ્મો કુસલસ્સા’’તિ એત્થ પન ફલનિબ્બાનાનેવ આરમ્મણાધિપતિભાવેન વિભત્તાનીતિ. ગણનાય ચ ‘‘આરમ્મણઆરમ્મણાધિપતિઉપનિસ્સયપુરેજાતઅત્થિઅવિગતન્તિ એક’’ન્તિ (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૪૪૫) વુત્તં. યદિ કુસલસ્સપિ સિયા, દ્વેતિ વત્તબ્બં સિયાતિ. તાનીતિ યથાવુત્તજવનાનિ પટિનિદ્દિટ્ઠાનિ. તંસમ્પયુત્તાનિ ચાતિ જવનસમ્પયુત્તાનિ. અઞ્ઞાનિ ચક્ખુસમ્ફસ્સાદીનિ. યદિ રૂપસ્સ આરમ્મણપચ્ચયભાવમત્તં અધિપ્પેતં, ‘‘તં રૂપારમ્મણેતિ એતેનેવ સિજ્ઝેય્યા’’તિ એત્તકમેવ વદેય્ય. યસ્મા પન રૂપં તંદ્વારિકજવનાનં પચ્ચયવિસેસોપિ હોતિ, તસ્મા તસ્સ વિસેસસ્સ દીપનત્થં ‘‘આરબ્ભા’’તિ વચનં વુત્તં સિયાતિ આહ ‘‘આરમ્મણપચ્ચયતો અઞ્ઞપચ્ચયભાવસ્સપિ દીપક’’ન્તિ.

    599. Taṃdvārikā…pe… uppatti vuttāti cakkhuviññāṇe uppanne sampaṭicchanādīni balavārammaṇe javanaṃ ekantena uppajjatīti katvā vuttaṃ. Tathā ceva hi antarā cakkhuviññāṇe vā sampaṭicchane vā santīraṇe vā ṭhatvā nivattissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjatīti nicchitaṃ. Tena paccayenāti taṃpakārena paccayena. Taṃsadisānanti garuṃ katvā assādanādippavattivisesarahitatāya dassanasadisānaṃ manodhātusantīraṇavoṭṭhabbanānaṃ. Pañcadvārikajavanānaṃ assādanādito aññathā garuṃ katvā pavatti natthi rūpadhammavisayattāti ‘‘assādanābhinandanabhūtānī’’ti ettakameva vuttaṃ. Manodvārikajavanapiṭṭhivaṭṭakānampi hi pañcadvārikajavanānaṃ assādanābhinandanabhāvena rūpaṃ garuṃ katvā pavatti natthīti na sakkā vattunti. Rūpaṃ ārammaṇādhipati akusalasseva hoti. Tathā hi paṭṭhāne ‘‘abyākato dhammo akusalassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Ārammaṇādhipati cakkhuṃ garuṃ katvā assādeti abhinandatī’’tiādinā (paṭṭhā. 1.1.416) rūpadhammopi ārammaṇādhipati vibhatto. ‘‘Abyākato dhammo abyākatassa dhammassa abyākato dhammo kusalassā’’ti ettha pana phalanibbānāneva ārammaṇādhipatibhāvena vibhattānīti. Gaṇanāya ca ‘‘ārammaṇaārammaṇādhipatiupanissayapurejātaatthiavigatanti eka’’nti (paṭṭhā. 1.1.445) vuttaṃ. Yadi kusalassapi siyā, dveti vattabbaṃ siyāti. Tānīti yathāvuttajavanāni paṭiniddiṭṭhāni. Taṃsampayuttāni cāti javanasampayuttāni. Aññāni cakkhusamphassādīni. Yadi rūpassa ārammaṇapaccayabhāvamattaṃ adhippetaṃ, ‘‘taṃ rūpārammaṇeti eteneva sijjheyyā’’ti ettakameva vadeyya. Yasmā pana rūpaṃ taṃdvārikajavanānaṃ paccayavisesopi hoti, tasmā tassa visesassa dīpanatthaṃ ‘‘ārabbhā’’ti vacanaṃ vuttaṃ siyāti āha ‘‘ārammaṇapaccayato aññapaccayabhāvassapi dīpaka’’nti.

    ૬૦૦. સોતવિઞ્ઞાણપ્પવત્તિયં સવનકિરિયાવોહારોતિ સોતસ્સ સવનકિરિયાય કત્તુભાવો સોતવિઞ્ઞાણસ્સ પચ્ચયભાવેનાતિ વુત્તં ‘‘સોતવિઞ્ઞાણસ્સ નિસ્સયભાવેન સુણાતી’’તિ. જીવિતનિમિત્તમાહારરસો જીવિતં, તસ્મિં નિન્નતાય તં અવ્હાયતીતિ જિવ્હાતિ એવં સિદ્ધેન જિવ્હા-સદ્દેન પકાસિયમાના રસાવ્હાયનસઙ્ખાતા સાયનકિરિયા લબ્ભતીતિ કત્વા વુત્તં ‘‘જિવ્હાસદ્દેન વિઞ્ઞાયમાના કિરિયાસાયન’’ન્તિ. તથા ચ વક્ખતિ ‘‘જીવિતમવ્હાયતીતિ જિવ્હા’’તિ (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૧૫૪). આયોતિ ઉપ્પત્તિદેસો. પસાદકાયસ્સ કાયિકાનં દુક્ખસુખાનં નિસ્સયભાવતો ઇતરેસં ઉપનિસ્સયભાવતો ‘‘દુક્ખદુક્ખવિપરિણામદુક્ખાનં આયો’’તિ વુત્તં. બ્યાપિતાયાતિ બ્યાપિભાવે, બ્યાપિભાવેન વા. કાયપ્પસાદભાવોતિ કાયપ્પસાદસબ્ભાવો. અનુવિદ્ધત્તાતિ અનુયુત્તભાવતો, સંસટ્ઠભાવતોતિ અત્થો. તસ્માતિ યસ્મા યાવતા ઇમસ્મિં કાયે ઉપાદિન્નકપવત્તં નામ અત્થિ, સબ્બત્થ કાયાયતનં કપ્પાસપટલે સ્નેહો વિયાતિ વુત્તં, તસ્મા. પણ્ડરસભાવા પસાદા આપાથગતં વિસયં વિઞ્ઞાણુપ્પત્તિહેતુભાવેન પકાસેન્તા વિય હોન્તીતિ તેસં વિસયાવભાસનકિચ્ચતા વુત્તા. સમાનનિસ્સયાનન્તિ એકનિસ્સયાનં. અવિનિબ્ભુત્તેસુ હિ રૂપરસાદીસુ યંનિસ્સયં રૂપં, તંનિસ્સયો એવ રસાદીતિ. અઞ્ઞમઞ્ઞસભાવાનુપગમેનાતિ લક્ખણસઙ્કરાભાવમાહ.

    600. Sotaviññāṇappavattiyaṃ savanakiriyāvohāroti sotassa savanakiriyāya kattubhāvo sotaviññāṇassa paccayabhāvenāti vuttaṃ ‘‘sotaviññāṇassa nissayabhāvena suṇātī’’ti. Jīvitanimittamāhāraraso jīvitaṃ, tasmiṃ ninnatāya taṃ avhāyatīti jivhāti evaṃ siddhena jivhā-saddena pakāsiyamānā rasāvhāyanasaṅkhātā sāyanakiriyā labbhatīti katvā vuttaṃ ‘‘jivhāsaddena viññāyamānā kiriyāsāyana’’nti. Tathā ca vakkhati ‘‘jīvitamavhāyatīti jivhā’’ti (vibha. aṭṭha. 154). Āyoti uppattideso. Pasādakāyassa kāyikānaṃ dukkhasukhānaṃ nissayabhāvato itaresaṃ upanissayabhāvato ‘‘dukkhadukkhavipariṇāmadukkhānaṃ āyo’’ti vuttaṃ. Byāpitāyāti byāpibhāve, byāpibhāvena vā. Kāyappasādabhāvoti kāyappasādasabbhāvo. Anuviddhattāti anuyuttabhāvato, saṃsaṭṭhabhāvatoti attho. Tasmāti yasmā yāvatā imasmiṃ kāye upādinnakapavattaṃ nāma atthi, sabbattha kāyāyatanaṃ kappāsapaṭale sneho viyāti vuttaṃ, tasmā. Paṇḍarasabhāvā pasādā āpāthagataṃ visayaṃ viññāṇuppattihetubhāvena pakāsentā viya hontīti tesaṃ visayāvabhāsanakiccatā vuttā. Samānanissayānanti ekanissayānaṃ. Avinibbhuttesu hi rūparasādīsu yaṃnissayaṃ rūpaṃ, taṃnissayo eva rasādīti. Aññamaññasabhāvānupagamenāti lakkhaṇasaṅkarābhāvamāha.

    યસ્મા પચ્ચયન્તરસહિતોયેવ ચક્ખુપ્પસાદો રૂપાભિહનનવસેન પવત્તતિ, ન પચ્ચયન્તરરહિતો, તસ્મા રૂપાભિઘાતો હોતુ વા મા વા હોતુ, એવંસભાવો સો રૂપધમ્મોતિ દસ્સેતું ‘‘રૂપાભિઘાતારહો’’તિ વુત્તં યથા ‘‘વિપાકારહસભાવા કુસલાકુસલા’’તિ. વિસયવિસયીનં અઞ્ઞમઞ્ઞં અભિમુખભાવો અભિઘાતો વિયાતિ અભિઘાતો, સો રૂપે ચક્ખુસ્સ , ચક્ખુમ્હિ વા રૂપસ્સ હોતીતિ વુત્તં ‘‘રૂપે, રૂપસ્સ વા અભિઘાતો’’તિ. તેનેવાહ ‘‘યમ્હિ ચક્ખુમ્હિ અનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ રૂપં સનિદસ્સનં સપ્પટિઘં પટિહઞ્ઞિ વા’’તિ (ધ॰ સ॰ ૫૯૭), ‘‘ચક્ખુ અનિદસ્સનં સપ્પટિઘં રૂપમ્હિ સનિદસ્સનમ્હિ સપ્પટિઘમ્હિ પટિહઞ્ઞિ વા’’તિ (ધ॰ સ॰ ૫૯૮) ચ આદિ. એત્થ ચ તંતંભવપત્થનાવસેન ચક્ખાદીસુ અવિગતરાગસ્સ અત્તભાવનિપ્ફાદકસાધારણકમ્મવસેન પુરિમં ચક્ખુલક્ખણં વુત્તં, સુદૂરસુખુમાદિભેદસ્સપિ રૂપસ્સ ગહણસમત્થમેવ ચક્ખુ હોતૂતિ એવં નિબ્બત્તિતઆવેણિકકમ્મવસેન દુતિયં. એસ નયો સેસેસુપિ. અથ વા સતિપિ પઞ્ચન્નં પસાદભાવસામઞ્ઞે સવિસયાવભાસનસઙ્ખાતસ્સ પસાદબ્યાપારસ્સ દસ્સનવસેન પુરિમં વુત્તં, પસાદકારણસ્સ સતિપિ કમ્મભાવસામઞ્ઞે અત્તનો કારણભેદેન ભેદદસ્સનવસેન દુતિયં.

    Yasmā paccayantarasahitoyeva cakkhuppasādo rūpābhihananavasena pavattati, na paccayantararahito, tasmā rūpābhighāto hotu vā mā vā hotu, evaṃsabhāvo so rūpadhammoti dassetuṃ ‘‘rūpābhighātāraho’’ti vuttaṃ yathā ‘‘vipākārahasabhāvā kusalākusalā’’ti. Visayavisayīnaṃ aññamaññaṃ abhimukhabhāvo abhighāto viyāti abhighāto, so rūpe cakkhussa , cakkhumhi vā rūpassa hotīti vuttaṃ ‘‘rūpe, rūpassa vā abhighāto’’ti. Tenevāha ‘‘yamhi cakkhumhi anidassanamhi sappaṭighamhi rūpaṃ sanidassanaṃ sappaṭighaṃ paṭihaññi vā’’ti (dha. sa. 597), ‘‘cakkhu anidassanaṃ sappaṭighaṃ rūpamhi sanidassanamhi sappaṭighamhi paṭihaññi vā’’ti (dha. sa. 598) ca ādi. Ettha ca taṃtaṃbhavapatthanāvasena cakkhādīsu avigatarāgassa attabhāvanipphādakasādhāraṇakammavasena purimaṃ cakkhulakkhaṇaṃ vuttaṃ, sudūrasukhumādibhedassapi rūpassa gahaṇasamatthameva cakkhu hotūti evaṃ nibbattitaāveṇikakammavasena dutiyaṃ. Esa nayo sesesupi. Atha vā satipi pañcannaṃ pasādabhāvasāmaññe savisayāvabhāsanasaṅkhātassa pasādabyāpārassa dassanavasena purimaṃ vuttaṃ, pasādakāraṇassa satipi kammabhāvasāmaññe attano kāraṇabhedena bhedadassanavasena dutiyaṃ.

    કામતણ્હાતિ કામભવે તણ્હા. તથા રૂપતણ્હા દટ્ઠબ્બા. તસ્સ તસ્સ ભવસ્સ મૂલકારણભૂતા તણ્હા તસ્મિં તસ્મિં ભવે ઉપ્પજ્જનારહાયતનવિસયાપિ નામ હોતીતિ કામતણ્હાદીનં દટ્ઠુકામતાદિવોહારારહતા વુત્તા. દટ્ઠુકામતાતિ હિ દટ્ઠુમિચ્છા રૂપતણ્હાતિ અત્થો. તથા સેસાસુપીતિ. એત્થ ચ દટ્ઠુકામતાદીનં તંતંઅત્તભાવનિબ્બત્તકકમ્માયૂહનક્ખણતો સતિ પુરિમનિબ્બત્તિયં વત્તબ્બં નત્થિ. અસતિપિ તસ્સ મગ્ગેન અસમુગ્ઘાતિતભાવેનેવ કારણન્તિ દટ્ઠબ્બં. યતો મગ્ગેન અસમુચ્છિન્નં કારણલાભે સતિ ઉપ્પજ્જિત્વા અત્તનો ફલસ્સ કારણભાવૂપગમનતો વિજ્જમાનમેવાતિ ઉપ્પન્નઅત્થિતાપરિયાયેહિ વુચ્ચતિ ‘‘અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં ભાવેન્તો અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં બહુલીકરોન્તો ઉપ્પન્નુપ્પન્ને પાપકે અકુસલે ધમ્મે અન્તરાયેવ અન્તરધાપેતિ’’ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૫૭), ‘‘સન્તં વા અજ્ઝત્તં કામચ્છન્દં અત્થિ મે અજ્ઝત્તં કામચ્છન્દોતિ પજાનાતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૩૮૨; મ॰ નિ॰ ૧.૧૧૫) ચ એવમાદીસુ.

    Kāmataṇhāti kāmabhave taṇhā. Tathā rūpataṇhā daṭṭhabbā. Tassa tassa bhavassa mūlakāraṇabhūtā taṇhā tasmiṃ tasmiṃ bhave uppajjanārahāyatanavisayāpi nāma hotīti kāmataṇhādīnaṃ daṭṭhukāmatādivohārārahatā vuttā. Daṭṭhukāmatāti hi daṭṭhumicchā rūpataṇhāti attho. Tathā sesāsupīti. Ettha ca daṭṭhukāmatādīnaṃ taṃtaṃattabhāvanibbattakakammāyūhanakkhaṇato sati purimanibbattiyaṃ vattabbaṃ natthi. Asatipi tassa maggena asamugghātitabhāveneva kāraṇanti daṭṭhabbaṃ. Yato maggena asamucchinnaṃ kāraṇalābhe sati uppajjitvā attano phalassa kāraṇabhāvūpagamanato vijjamānamevāti uppannaatthitāpariyāyehi vuccati ‘‘ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvento ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bahulīkaronto uppannuppanne pāpake akusale dhamme antarāyeva antaradhāpeti’’ (saṃ. ni. 5.157), ‘‘santaṃ vā ajjhattaṃ kāmacchandaṃ atthi me ajjhattaṃ kāmacchandoti pajānātī’’ti (dī. ni. 2.382; ma. ni. 1.115) ca evamādīsu.

    એત્થાહ – ચક્ખાદીનં ઇન્દ્રિયાનં કિં એકકમ્મુના ઉપ્પત્તિ, ઉદાહુ નાનાકમ્મુનાતિ? ઉભયથાપીતિ પોરાણા. તત્થ નાનાકમ્મુના તાવ ઉપ્પત્તિયં ચક્ખાદીનં વિસેસે વત્તબ્બં નત્થિ કારણસ્સ ભિન્નત્તા. એકકમ્મુના પન ઉપ્પત્તિયં તેસં કથં વિસેસોતિ? કારણસ્સ ભિન્નત્તાયેવ. તંતંભવપત્થનાભૂતા હિ તણ્હા તંતંભવપરિયાપન્નાયતનાભિલાસતાય સયં વિચિત્તરૂપા ઉપનિસ્સયભાવેન તંતંભવનિબ્બત્તકકમ્મસ્સ વિચિત્તભેદતં વિદહતિ. યતો તદાહિતવિસેસં તં તથારૂપસમત્થતાયોગેન અનેકરૂપાપન્નં વિય અનેકં વિસિટ્ઠસભાવં ફલં નિબ્બત્તેતિ. તથા ચ વક્ખતિ ‘‘કમ્મમેવ નેસં વિસેસકારણ’’ન્તિ. ન ચેત્થ સમત્થતાભાવતો અઞ્ઞં વેદિતબ્બં કારણવિસેસેનાહિતવિસેસસ્સ વિસિટ્ઠફલનિપ્ફાદનયોગ્યતાભાવતો. તથા હિ સતિ એકસ્સપિ કમ્મસ્સ અનેકિન્દ્રિયહેતુતાવિસેસયોગં એકમ્પિ કમ્મન્તિઆદિના યુત્તિતો આગમતોપિ પરતો સયમેવ વક્ખતિ. તથા ચ એકસ્સેવ કુસલચિત્તસ્સ સોળસાદિવિપાકચિત્તનિબ્બત્તિહેતુભાવો વુચ્ચતિ. લોકેપિ એકસ્સેવ સાલિબીજસ્સ પરિપુણ્ણાપરિપુણ્ણતણ્ડુલફલનિબ્બત્તિહેતુતા દિસ્સતિ. કિં વા એતાય યુત્તિચિન્તાય, ન ચિન્તિતબ્બમેવેતં. યતો કમ્મવિપાકો ચક્ખાદીનિ કમ્મવિપાકો ચ સબ્બાકારતો બુદ્ધાનંયેવ કમ્મવિપાકઞાણફલયુત્તાનં વિસયો, ન અઞ્ઞેસં અતક્કાવચરતાય. તેનેવ ચ ભગવતા ‘‘કમ્મવિપાકો અચિન્તેય્યો ન ચિન્તેતબ્બો, યો ચિન્તેય્ય ઉમ્માદસ્સ વિઘાતસ્સ ભાગી અસ્સા’’તિ (અ॰ નિ॰ ૪.૭૭) આદીનવં દસ્સેત્વા પટિક્ખિત્તં. આવિઞ્છનં પુગ્ગલસ્સ વિઞ્ઞાણસ્સ વા તંનિન્નભાવપ્પત્તિયા હેતુભાવો.

    Etthāha – cakkhādīnaṃ indriyānaṃ kiṃ ekakammunā uppatti, udāhu nānākammunāti? Ubhayathāpīti porāṇā. Tattha nānākammunā tāva uppattiyaṃ cakkhādīnaṃ visese vattabbaṃ natthi kāraṇassa bhinnattā. Ekakammunā pana uppattiyaṃ tesaṃ kathaṃ visesoti? Kāraṇassa bhinnattāyeva. Taṃtaṃbhavapatthanābhūtā hi taṇhā taṃtaṃbhavapariyāpannāyatanābhilāsatāya sayaṃ vicittarūpā upanissayabhāvena taṃtaṃbhavanibbattakakammassa vicittabhedataṃ vidahati. Yato tadāhitavisesaṃ taṃ tathārūpasamatthatāyogena anekarūpāpannaṃ viya anekaṃ visiṭṭhasabhāvaṃ phalaṃ nibbatteti. Tathā ca vakkhati ‘‘kammameva nesaṃ visesakāraṇa’’nti. Na cettha samatthatābhāvato aññaṃ veditabbaṃ kāraṇavisesenāhitavisesassa visiṭṭhaphalanipphādanayogyatābhāvato. Tathā hi sati ekassapi kammassa anekindriyahetutāvisesayogaṃ ekampi kammantiādinā yuttito āgamatopi parato sayameva vakkhati. Tathā ca ekasseva kusalacittassa soḷasādivipākacittanibbattihetubhāvo vuccati. Lokepi ekasseva sālibījassa paripuṇṇāparipuṇṇataṇḍulaphalanibbattihetutā dissati. Kiṃ vā etāya yutticintāya, na cintitabbamevetaṃ. Yato kammavipāko cakkhādīni kammavipāko ca sabbākārato buddhānaṃyeva kammavipākañāṇaphalayuttānaṃ visayo, na aññesaṃ atakkāvacaratāya. Teneva ca bhagavatā ‘‘kammavipāko acinteyyo na cintetabbo, yo cinteyya ummādassa vighātassa bhāgī assā’’ti (a. ni. 4.77) ādīnavaṃ dassetvā paṭikkhittaṃ. Āviñchanaṃ puggalassa viññāṇassa vā taṃninnabhāvappattiyā hetubhāvo.

    સબ્બેસન્તિ પદસ્સ પકરણતો પારિસેસતો વા લબ્ભમાનં અત્થવિસેસં અજાનન્તો યથારુતવસેનેવ અત્થં ગહેત્વા ‘‘કો એત્થ વિસેસો’’તિઆદિના ચોદેતિ. ઇતરો તેજાદીનં પચ્ચેકં અધિકભાવે વિય દ્વિન્નં તિણ્ણં વા અધિકભાવેપિ યથાવુત્તાધિકભાવેનેવ એકકાદિવસેન લબ્ભમાનાય ઓમત્તતાયપિ કાયપ્પસાદો ન હોતીતિ વિઞ્ઞાયમાનત્તા પકરણતો પારિસેસતો વા ચતુન્નમ્પિ ભૂતાનં સમભાવેન કાયો હોતીતિ અયમત્થો સિદ્ધોતિ સબ્બ-સદ્દો ઇધ સમભાવદીપકોતિ દસ્સેતું ‘‘ઇદં પના’’તિઆદિમાહ. ઇમમત્થં દીપેતીતિ ચ યથાવુત્તેન ઞાયેન ‘‘સબ્બેસ’’ન્તિ વચનતો અયમત્થો લબ્ભતિ, ન તસ્સ વાચકત્તાતિ દસ્સેતિ. તેનેવાહ ‘‘અનુવત્ત…પે॰… વસેન વુત્તત્તા’’તિ. એકદેસાધિકભાવનિવારણેનેવ હિ એકદેસોમત્તતાનિવારણમ્પિ વિઞ્ઞાયતીતિ. એકદેસો અવયવો. ચતુધાતુસમુદાયનિસ્સયસ્સ હિ પસાદસ્સ તદેકધાતુઅધિકતા અવયવાધિકતા હોતીતિ.

    Sabbesanti padassa pakaraṇato pārisesato vā labbhamānaṃ atthavisesaṃ ajānanto yathārutavaseneva atthaṃ gahetvā ‘‘ko ettha viseso’’tiādinā codeti. Itaro tejādīnaṃ paccekaṃ adhikabhāve viya dvinnaṃ tiṇṇaṃ vā adhikabhāvepi yathāvuttādhikabhāveneva ekakādivasena labbhamānāya omattatāyapi kāyappasādo na hotīti viññāyamānattā pakaraṇato pārisesato vā catunnampi bhūtānaṃ samabhāvena kāyo hotīti ayamattho siddhoti sabba-saddo idha samabhāvadīpakoti dassetuṃ ‘‘idaṃ panā’’tiādimāha. Imamatthaṃ dīpetīti ca yathāvuttena ñāyena ‘‘sabbesa’’nti vacanato ayamattho labbhati, na tassa vācakattāti dasseti. Tenevāha ‘‘anuvatta…pe… vasena vuttattā’’ti. Ekadesādhikabhāvanivāraṇeneva hi ekadesomattatānivāraṇampi viññāyatīti. Ekadeso avayavo. Catudhātusamudāyanissayassa hi pasādassa tadekadhātuadhikatā avayavādhikatā hotīti.

    ‘‘પુરિમા ચેત્થ દ્વેપિ વાદિનો નિકાયન્તરિયા’’તિ વદન્તિ. આલોકાદિસહકારીકારણસહિતાનંયેવ ચક્ખાદીનં રૂપાદિઅવભાસનસમત્થતા વિવરસ્સ ચ સોતવિઞ્ઞાણુપનિસ્સયભાવો ગુણોતિ તેસં લદ્ધીતિ અધિપ્પાયેન ‘‘તંતંભૂતગુણેહી’’તિઆદિ વુત્તં. તેજાદીનં વિય વિવરસ્સ ભૂતભાવાભાવતો ‘‘યથાયોગ’’ન્તિ વુત્તં. અથ વા રૂપાદયો વિય વિવરમ્પિ ભૂતગુણોતિ પરાધિપ્પાયં દસ્સેન્તો ‘‘તંતંભૂતગુણેહી’’તિ આહ. તેજસ્સ પન આલોકરૂપેન, આકાસસઙ્ખાતસ્સ વિવરસ્સ સદ્દેન, વાયુસ્સ ગન્ધેન, ઉદકસ્સ રસેન, પથવિયા ફોટ્ઠબ્બેનાતિ ઇમમત્થં સન્ધાય ‘‘યથાયોગં તંતંભૂતગુણેહી’’તિ વુત્તં સિયા. રૂપાદિગ્ગહણેતિ રૂપાદિવિસયે ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદિકે નિપ્ફાદેતબ્બેતિ અત્થો. ઉપકરિતબ્બતોતિ સહકારીકારણભૂતેહિ યથાવુત્તભૂતગુણેહિ ચક્ખાદીનં સકિચ્ચકરણે ઉપકરિતબ્બતો. સભાવેન સુય્યમાનસ્સાતિ કેનચિ અનુચ્ચારિયમાનસ્સેવ લબ્ભમાનત્તા વુત્તં. ઘટ્ટનં પન વિના વાયુસદ્દોપિ નત્થીતિ. અથ વા વાયુમ્હિ સદ્દો સભાવેન સુય્યતીતિ આપે રસો મધુરોતિ ચ તસ્સ લદ્ધિયેવાતિ દટ્ઠબ્બં. દુતિયવાદિસ્સપિ નિગ્ગહો હોતિ તસ્સપિ તેજાદિગુણા રૂપાદયોતિ એવંલદ્ધિકત્તા.

    ‘‘Purimā cettha dvepi vādino nikāyantariyā’’ti vadanti. Ālokādisahakārīkāraṇasahitānaṃyeva cakkhādīnaṃ rūpādiavabhāsanasamatthatā vivarassa ca sotaviññāṇupanissayabhāvo guṇoti tesaṃ laddhīti adhippāyena ‘‘taṃtaṃbhūtaguṇehī’’tiādi vuttaṃ. Tejādīnaṃ viya vivarassa bhūtabhāvābhāvato ‘‘yathāyoga’’nti vuttaṃ. Atha vā rūpādayo viya vivarampi bhūtaguṇoti parādhippāyaṃ dassento ‘‘taṃtaṃbhūtaguṇehī’’ti āha. Tejassa pana ālokarūpena, ākāsasaṅkhātassa vivarassa saddena, vāyussa gandhena, udakassa rasena, pathaviyā phoṭṭhabbenāti imamatthaṃ sandhāya ‘‘yathāyogaṃ taṃtaṃbhūtaguṇehī’’ti vuttaṃ siyā. Rūpādiggahaṇeti rūpādivisaye cakkhuviññāṇādike nipphādetabbeti attho. Upakaritabbatoti sahakārīkāraṇabhūtehi yathāvuttabhūtaguṇehi cakkhādīnaṃ sakiccakaraṇe upakaritabbato. Sabhāvena suyyamānassāti kenaci anuccāriyamānasseva labbhamānattā vuttaṃ. Ghaṭṭanaṃ pana vinā vāyusaddopi natthīti. Atha vā vāyumhi saddo sabhāvena suyyatīti āpe raso madhuroti ca tassa laddhiyevāti daṭṭhabbaṃ. Dutiyavādissapi niggaho hoti tassapi tejādiguṇā rūpādayoti evaṃladdhikattā.

    રૂપાદિવિસેસગુણેહીતિ રૂપાદિવિસેસગુણયુત્તેહિ. તેજ…પે॰… વાયૂહીતિ સહાકાસેહિ તેજાદિપરમાણૂહિ. કપ્પાસતો વિસદિસાયાતિ કપ્પાસપથવિતો વિસેસયુત્તાય તતો અધિકસામત્થિયયુત્તાયાતિ અધિપ્પાયો. તસ્સાયેવાતિ કપ્પાસપથવિયાયેવ. યસ્મા સા વિજ્જમાનાનિપિ અવિસેસભૂતાનિ અત્થીતિ ગહેતું અસક્કુણેય્યભાવેન અભિભવિત્વા ઠિતા, તસ્મા તસ્સાયેવ ગન્ધો અધિકતરો ભવેય્યાતિ અત્થો. અયઞ્ચ સબ્બો ઉત્તરો ‘‘તસ્સ તસ્સ ભૂતસ્સ અધિકતાયા’’તિઆદિના અટ્ઠકથાયં (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૬૦૦) વુત્તત્તા તથાગતાનં વાદં સમ્પટિચ્છિત્વા વદન્તસ્સ કણાદસ્સ વસેન વુત્તો. ‘‘અત્તનો પન મતેન કણાદકપિલાદયો કેવલં પથવાદિદ્રબ્યમેવાતિઆદિ લદ્ધિ. કણાદસાસનાય અધિમુત્તાનં સાસને અનવગાળ્હાનં કેસઞ્ચિ અયં વાદો’’તિ ચ વદન્તિ. એતસ્સુભયસ્સાતિ આસવગન્ધતો કપ્પાસગન્ધો અધિકો સીતુદકવણ્ણતો ઉણ્હોદકવણ્ણો ચ અધિકોતિ એતસ્સ ઉભયસ્સ. તેજાદિઅધિકેસુ ચ સમ્ભારેસુ રૂપાદીનં વિસેસસ્સ અદસ્સનતો ન રૂપાદયો તેજાદીનં વિસેસગુણોતિ સિદ્ધન્તિ આહ ‘‘તદભા…પે॰… ત્તિતા’’તિ. તેન ન રૂપં તેજસ્સ વિસેસગુણો એકન્તતો તેજાદિકે સમ્ભારે વિસેસેન અદસ્સનતો, યો યસ્સ વિસેસગુણો, ન સો તદધિકે સમ્ભારે એકન્તતો વિસેસેન દિસ્સતિ યથા પથવીઅધિકે સમ્ભારે આપોધાતૂતિ દસ્સેતિ. એવં સેસેસુપિ યથાયોગં યોજેતબ્બં. કો પન વાદો નાનાકલાપેતિ સભાવતો નાનત્તાભાવેપિ મૂલકારણનાનત્તવસેન અત્થિ કોચિ વિસેસો અસઙ્ઘાતેતિ દસ્સેતિ, યતો પરમરણાદિકિરિયાસમત્થતા નેસં કેસઞ્ચિયેવ દિસ્સતીતિ.

    Rūpādivisesaguṇehīti rūpādivisesaguṇayuttehi. Teja…pe… vāyūhīti sahākāsehi tejādiparamāṇūhi. Kappāsato visadisāyāti kappāsapathavito visesayuttāya tato adhikasāmatthiyayuttāyāti adhippāyo. Tassāyevāti kappāsapathaviyāyeva. Yasmā sā vijjamānānipi avisesabhūtāni atthīti gahetuṃ asakkuṇeyyabhāvena abhibhavitvā ṭhitā, tasmā tassāyeva gandho adhikataro bhaveyyāti attho. Ayañca sabbo uttaro ‘‘tassa tassa bhūtassa adhikatāyā’’tiādinā aṭṭhakathāyaṃ (dha. sa. aṭṭha. 600) vuttattā tathāgatānaṃ vādaṃ sampaṭicchitvā vadantassa kaṇādassa vasena vutto. ‘‘Attano pana matena kaṇādakapilādayo kevalaṃ pathavādidrabyamevātiādi laddhi. Kaṇādasāsanāya adhimuttānaṃ sāsane anavagāḷhānaṃ kesañci ayaṃ vādo’’ti ca vadanti. Etassubhayassāti āsavagandhato kappāsagandho adhiko sītudakavaṇṇato uṇhodakavaṇṇo ca adhikoti etassa ubhayassa. Tejādiadhikesu ca sambhāresu rūpādīnaṃ visesassa adassanato na rūpādayo tejādīnaṃ visesaguṇoti siddhanti āha ‘‘tadabhā…pe… ttitā’’ti. Tena na rūpaṃ tejassa visesaguṇo ekantato tejādike sambhāre visesena adassanato, yo yassa visesaguṇo, na so tadadhike sambhāre ekantato visesena dissati yathā pathavīadhike sambhāre āpodhātūti dasseti. Evaṃ sesesupi yathāyogaṃ yojetabbaṃ. Ko pana vādo nānākalāpeti sabhāvato nānattābhāvepi mūlakāraṇanānattavasena atthi koci viseso asaṅghāteti dasseti, yato paramaraṇādikiriyāsamatthatā nesaṃ kesañciyeva dissatīti.

    એકમ્પીતિ પિ-સદ્દેન અનેકસ્મિં વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ દસ્સેતિ. પઞ્ચાયતનિકત્તભાવે પત્થના યા દટ્ઠુકામતાદિભાવેન વુત્તા, તાય નિપ્ફન્નં. એતેન કારણવિસેસેન ફલવિસેસમાહ. ન હીતિઆદિના વુત્તમેવત્થં સમત્થયતિ. ન્તિ કમ્મં. વિસેસેનાતિ અત્તનો કારણેન આહિતાતિસયેન . તેનેવ સોતસ્સ ન હોતિ પચ્ચયો, તતો અઞ્ઞેનેવ પન હોતીતિ અધિપ્પાયો. તેન અનેકસભાવેન કારણેન આહિતવિસેસં એકમ્પિ કમ્મં અનેકસભાવં ફલં નિપ્ફાદેતું સમત્થં હોતીતિ દસ્સેતિ. ઇદાનિ કમ્મસ્સ વુત્તપ્પકારવિસેસાભાવે દોસમાહ ‘‘ઇન્દ્રિયન્તરાભાવપ્પત્તિતો’’તિ. તસ્સત્થો – કારણવિસેસાભાવે ફલવિસેસસ્સ અસમ્ભવતો યં વિસેસયુત્તં કમ્મં ચક્ખુસ્સ કારણં, તસ્સ તતો અઞ્ઞવિસેસાભાવે તદઞ્ઞિન્દ્રિયુપ્પાદકતાપિ ન સિયાતિ સોતિન્દ્રિયાદીનં તતો અનુપ્પત્તિ એવ સિયા. એવમિતરત્થાપિ. વિસેસોતિ ચેત્થ કમ્મસ્સ તંતંઇન્દ્રિયુપ્પાદનસમત્થતા અધિપ્પેતા, સા ચ પુબ્બે દસ્સિતસભાવોવ.

    Ekampīti pi-saddena anekasmiṃ vattabbameva natthīti dasseti. Pañcāyatanikattabhāve patthanā yā daṭṭhukāmatādibhāvena vuttā, tāya nipphannaṃ. Etena kāraṇavisesena phalavisesamāha. Na hītiādinā vuttamevatthaṃ samatthayati. Tanti kammaṃ. Visesenāti attano kāraṇena āhitātisayena . Teneva sotassa na hoti paccayo, tato aññeneva pana hotīti adhippāyo. Tena anekasabhāvena kāraṇena āhitavisesaṃ ekampi kammaṃ anekasabhāvaṃ phalaṃ nipphādetuṃ samatthaṃ hotīti dasseti. Idāni kammassa vuttappakāravisesābhāve dosamāha ‘‘indriyantarābhāvappattito’’ti. Tassattho – kāraṇavisesābhāve phalavisesassa asambhavato yaṃ visesayuttaṃ kammaṃ cakkhussa kāraṇaṃ, tassa tato aññavisesābhāve tadaññindriyuppādakatāpi na siyāti sotindriyādīnaṃ tato anuppatti eva siyā. Evamitaratthāpi. Visesoti cettha kammassa taṃtaṃindriyuppādanasamatthatā adhippetā, sā ca pubbe dassitasabhāvova.

    અનેકાહિ મહગ્ગતચેતનાહિ એકાય વા પરિત્તચેતનાસહિતાય પટિસન્ધિક્ખણે કટત્તારૂપાનં નિબ્બત્તીતિ ન સક્કા વિઞ્ઞાતુન્તિ ‘‘સબ્બેસં…પે॰… વિઞ્ઞાયતી’’તિ વુત્તં. ઇદાનિ તમેવ અસક્કુણેય્યતં વિત્થારતો દસ્સેતું ‘‘નાનાચેતનાયા’’તિઆદિ વુત્તં. તસ્સાયં સઙ્ખેપત્થો – ‘‘પટિસ…પે॰… પચ્ચયો’’તિ એત્થ યદિ નાનાકમ્મવસેન ઇન્દ્રિયાનં ઉપ્પત્તિ અધિપ્પેતા, એવં સતિ મહગ્ગતકમ્મેન ચ કામાવચરકમ્મેન ચ તંતંપટિસન્ધિક્ખણે કટત્તારૂપં ઉપ્પન્નં સિયા, ન ચેતં યુત્તં ‘‘મહગ્ગતચેતના કમ્મપચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૨.૧૨.૭૮) વુત્તત્તા. નાપિ તંતંભવનિયતરૂપિન્દ્રિયેહિ વિકલિન્દ્રિયતા ગતિસમ્પત્તિયા ઓપપાતિકયોનિયં પટિસન્ધિક્ખણે યુત્તા. અથ મહગ્ગતાહિ એવ નાનાચેતનાહિ નિબ્બત્તં, ન ચેકા પટિસન્ધિ અનેકકમ્મનિબ્બત્તા હોતિ. નિચ્છિતઞ્હેતં સાકેતપઞ્હેનાતિ. એવં એકેન મહગ્ગતકમ્મુના ચક્ખુન્દ્રિયસોતિન્દ્રિયહદયવત્થૂનં ઉપ્પત્તિઞાપકેન ઇમિના વચનેન પરિત્તકમ્મુનાપિ એકેન યથારહં અનેકેસં ઇન્દ્રિયાનં ઉપ્પત્તિ સિદ્ધાવાતિ વુત્તં ‘‘સિદ્ધમેકેન કમ્મેન અનેકિન્દ્રિયુપ્પત્તિ હોતી’’તિ.

    Anekāhi mahaggatacetanāhi ekāya vā parittacetanāsahitāya paṭisandhikkhaṇe kaṭattārūpānaṃ nibbattīti na sakkā viññātunti ‘‘sabbesaṃ…pe… viññāyatī’’ti vuttaṃ. Idāni tameva asakkuṇeyyataṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘nānācetanāyā’’tiādi vuttaṃ. Tassāyaṃ saṅkhepattho – ‘‘paṭisa…pe… paccayo’’ti ettha yadi nānākammavasena indriyānaṃ uppatti adhippetā, evaṃ sati mahaggatakammena ca kāmāvacarakammena ca taṃtaṃpaṭisandhikkhaṇe kaṭattārūpaṃ uppannaṃ siyā, na cetaṃ yuttaṃ ‘‘mahaggatacetanā kammapaccayo’’ti (paṭṭhā. 2.12.78) vuttattā. Nāpi taṃtaṃbhavaniyatarūpindriyehi vikalindriyatā gatisampattiyā opapātikayoniyaṃ paṭisandhikkhaṇe yuttā. Atha mahaggatāhi eva nānācetanāhi nibbattaṃ, na cekā paṭisandhi anekakammanibbattā hoti. Nicchitañhetaṃ sāketapañhenāti. Evaṃ ekena mahaggatakammunā cakkhundriyasotindriyahadayavatthūnaṃ uppattiñāpakena iminā vacanena parittakammunāpi ekena yathārahaṃ anekesaṃ indriyānaṃ uppatti siddhāvāti vuttaṃ ‘‘siddhamekena kammena anekindriyuppatti hotī’’ti.

    સમ્પત્તોયેવ નામ સમ્પત્તિકિચ્ચકરણતોતિ ઇમમત્થં દસ્સેતું ‘‘પટિ…પે॰… નકતો’’તિ વુત્તં. અતિસુખુમભાવતો મંસચક્ખુઅગોચરેન રૂપાયતનેન સમન્નાગતસઙ્ઘાતવુત્તિતાય ચ ‘‘વાયુ વિયા’’તિ વુત્તં. ચિત્તસમુટ્ઠાનં સદ્દાયતનં સોતવિઞ્ઞાણસ્સ કદાચિપિ આરમ્મણપચ્ચયો ન સિયા ધાતુપરમ્પરાય ઘટ્ટેન્તસ્સ ઉતુસમુટ્ઠાનત્તા. તેનાહ ‘‘ન હિ…પે॰… પજ્જતી’’તિ. પટ્ઠાને (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૨) ચ ‘‘સદ્દાયતનં સોતવિઞ્ઞાણસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ અવિસેસેન વુત્તં.

    Sampattoyeva nāma sampattikiccakaraṇatoti imamatthaṃ dassetuṃ ‘‘paṭi…pe… nakato’’ti vuttaṃ. Atisukhumabhāvato maṃsacakkhuagocarena rūpāyatanena samannāgatasaṅghātavuttitāya ca ‘‘vāyu viyā’’ti vuttaṃ. Cittasamuṭṭhānaṃ saddāyatanaṃ sotaviññāṇassa kadācipi ārammaṇapaccayo na siyā dhātuparamparāya ghaṭṭentassa utusamuṭṭhānattā. Tenāha ‘‘na hi…pe… pajjatī’’ti. Paṭṭhāne (paṭṭhā. 1.1.2) ca ‘‘saddāyatanaṃ sotaviññāṇassa ārammaṇapaccayena paccayo’’ti avisesena vuttaṃ.

    નનુ ચિરેન સુય્યન્તીતિ દૂરે ઠિતાનં લહુકં સવનં નત્થિ, તેસમ્પિ વા લહુકં સવનેન દૂરાસન્નભાવાનં વિસેસો ન સિયાતિ અધિપ્પાયો. , દૂ…પે॰… તોતિ ન દૂરે ઠિતેહિ રજકાદિસદ્દા ચિરેન સોતવિઞ્ઞાણેન સુય્યન્તિ, સચે સવનૂપચારે સો સદ્દો દૂરે આસન્ને ચ ઠિતાનં યથાભૂતે આપાથગતે સદ્દે મનોવિઞ્ઞાણસઙ્ખાતતો ગહણવિસેસતો ચિરેન સુતો સીઘં સુતોતિ અભિમાનોતિ અત્થો. એતમેવત્થં વિત્થારતો દસ્સેન્તો ‘‘યથા હી’’તિઆદિમાહ. નિચ્છય…પે॰… અભિમાનો હોતિ, સોતવિઞ્ઞાણપ્પવત્તિ પન ઉભયત્થાપિ સમાના, યસ્મા સો પન સદ્દો…પે॰… આગચ્છતીતિ. યદિ ધાતુપરમ્પરાય સદ્દો નપ્પવત્તતિ, કથં પટિઘોસાદીનં ઉપ્પત્તીતિ આહ ‘‘દૂરે…પે॰… પચ્ચયો હોતી’’તિ. ઉપ્પત્તિવસેન આગતાનીતિ એતેન રૂપધમ્માપિ યત્થ ઉપ્પજ્જન્તિ, તત્થેવ ભિજ્જન્તિ, ન દેસન્તરં સઙ્કમન્તીતિ દસ્સેતિ. ઘટ્ટનસભાવાનેવાતિ તેસં ભૂતાનં સદ્દસમુપ્પત્તિહેતુભાવમાહ. સોતપદેસસ્સાતિ સોતદેસસ્સ, સોતદેસે ઠિતસ્સાતિ અત્થો.

    Nanu cirena suyyantīti dūre ṭhitānaṃ lahukaṃ savanaṃ natthi, tesampi vā lahukaṃ savanena dūrāsannabhāvānaṃ viseso na siyāti adhippāyo. Na, dū…pe… toti na dūre ṭhitehi rajakādisaddā cirena sotaviññāṇena suyyanti, sace savanūpacāre so saddo dūre āsanne ca ṭhitānaṃ yathābhūte āpāthagate sadde manoviññāṇasaṅkhātato gahaṇavisesato cirena suto sīghaṃ sutoti abhimānoti attho. Etamevatthaṃ vitthārato dassento ‘‘yathā hī’’tiādimāha. Nicchaya…pe… abhimāno hoti, sotaviññāṇappavatti pana ubhayatthāpi samānā, yasmā so pana saddo…pe… āgacchatīti. Yadi dhātuparamparāya saddo nappavattati, kathaṃ paṭighosādīnaṃ uppattīti āha ‘‘dūre…pe… paccayo hotī’’ti. Uppattivasena āgatānīti etena rūpadhammāpi yattha uppajjanti, tattheva bhijjanti, na desantaraṃ saṅkamantīti dasseti. Ghaṭṭanasabhāvānevāti tesaṃ bhūtānaṃ saddasamuppattihetubhāvamāha. Sotapadesassāti sotadesassa, sotadese ṭhitassāti attho.
