Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi

    ૧૧. ઉપાદાનગોચ્છકં

    11. Upādānagocchakaṃ

    ૬૯. ઉપાદાનદુકં

    69. Upādānadukaṃ

    ૧. પટિચ્ચવારો

    1. Paṭiccavāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    . ઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – દિટ્ઠુપાદાનં પટિચ્ચ કામુપાદાનં, કામુપાદાનં પટિચ્ચ દિટ્ઠુપાદાનં , સીલબ્બતુપાદાનં પટિચ્ચ કામુપાદાનં, કામુપાદાનં પટિચ્ચ સીલબ્બતુપાદાનં, અત્તવાદુપાદાનં પટિચ્ચ કામુપાદાનં, કામુપાદાનં પટિચ્ચ અત્તવાદુપાદાનં. (૧)

    1. Upādānaṃ dhammaṃ paṭicca upādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – diṭṭhupādānaṃ paṭicca kāmupādānaṃ, kāmupādānaṃ paṭicca diṭṭhupādānaṃ , sīlabbatupādānaṃ paṭicca kāmupādānaṃ, kāmupādānaṃ paṭicca sīlabbatupādānaṃ, attavādupādānaṃ paṭicca kāmupādānaṃ, kāmupādānaṃ paṭicca attavādupādānaṃ. (1)

    ઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – ઉપાદાને પટિચ્ચ સમ્પયુત્તકા ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૨)

    Upādānaṃ dhammaṃ paṭicca noupādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – upādāne paṭicca sampayuttakā khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (2)

    ઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદાનો ચ નોઉપાદાનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – દિટ્ઠુપાદાનં પટિચ્ચ કામુપાદાનં સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં, કામુપાદાનં…પે॰… (સબ્બં ચક્કં કાતબ્બં). (૩)

    Upādānaṃ dhammaṃ paṭicca upādāno ca noupādāno ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – diṭṭhupādānaṃ paṭicca kāmupādānaṃ sampayuttakā ca khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ, kāmupādānaṃ…pe… (sabbaṃ cakkaṃ kātabbaṃ). (3)

    . નોઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાનં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે નોઉપાદાનં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, વત્થું પટિચ્ચ ખન્ધા, એકં મહાભૂતં…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)

    2. Noupādānaṃ dhammaṃ paṭicca noupādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – noupādānaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… paṭisandhikkhaṇe noupādānaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā kaṭattā ca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… khandhe paṭicca vatthu, vatthuṃ paṭicca khandhā, ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)

    નોઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાને ખન્ધે પટિચ્ચ ઉપાદાના. (૨)

    Noupādānaṃ dhammaṃ paṭicca upādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – noupādāne khandhe paṭicca upādānā. (2)

    નોઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદાનો ચ નોઉપાદાનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાનં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ઉપાદાના ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ઉપાદાના ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૩)

    Noupādānaṃ dhammaṃ paṭicca upādāno ca noupādāno ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noupādānaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā upādānā ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā upādānā ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (3)

    . ઉપાદાનઞ્ચ નોઉપાદાનઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – દિટ્ઠુપાદાનઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ કામુપાદાનં (સબ્બે ચક્કા કાતબ્બા). (૧)

    3. Upādānañca noupādānañca dhammaṃ paṭicca upādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – diṭṭhupādānañca sampayuttake ca khandhe paṭicca kāmupādānaṃ (sabbe cakkā kātabbā). (1)

    ઉપાદાનઞ્ચ નોઉપાદાનઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાનં એકં ખન્ધઞ્ચ ઉપાદાનઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં, દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… ઉપાદાનઞ્ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૨)

    Upādānañca noupādānañca dhammaṃ paṭicca noupādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – noupādānaṃ ekaṃ khandhañca upādānañca paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ, dve khandhe ca…pe… upādānañca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (2)

    ઉપાદાનઞ્ચ નોઉપાદાનઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદાનો ચ નોઉપાદાનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાનં એકં ખન્ધઞ્ચ દિટ્ઠુપાદાનઞ્ચ પટિચ્ચ તયો ખન્ધા કામુપાદાનઞ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… (ચક્કં કાતબ્બં). (૩)

    Upādānañca noupādānañca dhammaṃ paṭicca upādāno ca noupādāno ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noupādānaṃ ekaṃ khandhañca diṭṭhupādānañca paṭicca tayo khandhā kāmupādānañca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, dve khandhe ca…pe… (cakkaṃ kātabbaṃ). (3)

    આરમ્મણપચ્ચયો

    Ārammaṇapaccayo

    . ઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા (નવપિ પઞ્હા કાતબ્બા, રૂપં છડ્ડેતબ્બં).

    4. Upādānaṃ dhammaṃ paṭicca upādāno dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā (navapi pañhā kātabbā, rūpaṃ chaḍḍetabbaṃ).

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    . હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે નવ.

    5. Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ…pe… avigate nava.

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    નહેતુપચ્ચયો

    Nahetupaccayo

    . નોઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નોઉપાદાનં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, વત્થું પટિચ્ચ ખન્ધા, એકં મહાભૂતં…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં; બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં… અસઞ્ઞસત્તાનં…પે॰… વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે પટિચ્ચ વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૧)

    6. Noupādānaṃ dhammaṃ paṭicca noupādāno dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ noupādānaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… ahetukapaṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paṭicca vatthu, vatthuṃ paṭicca khandhā, ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ; bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ… asaññasattānaṃ…pe… vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe paṭicca vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho. (1)

    નઆરમ્મણપચ્ચયાદિ

    Naārammaṇapaccayādi

    . ઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – ઉપાદાને પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    7. Upādānaṃ dhammaṃ paṭicca noupādāno dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – upādāne paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    નોઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – નોઉપાદાને ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; પટિસન્ધિક્ખણે નોઉપાદાને ખન્ધે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં, ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, એકં મહાભૂતં…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા). (૧)

    Noupādānaṃ dhammaṃ paṭicca noupādāno dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – noupādāne khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ; paṭisandhikkhaṇe noupādāne khandhe paṭicca kaṭattārūpaṃ, khandhe paṭicca vatthu, ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… (yāva asaññasattā). (1)

    ઉપાદાનઞ્ચ નોઉપાદાનં ચ ધમ્મં પટિચ્ચ નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – ઉપાદાને ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, ઉપાદાને ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)

    Upādānañca noupādānaṃ ca dhammaṃ paṭicca noupādāno dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – upādāne ca sampayuttake ca khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, upādāne ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)

    નઅધિપતિપચ્ચયા… નઅનન્તરપચ્ચયા…પે॰… નઉપનિસ્સયપચ્ચયા.

    Naadhipatipaccayā… naanantarapaccayā…pe… naupanissayapaccayā.

    નપુરેજાતપચ્ચયો

    Napurejātapaccayo

    . ઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નપુરેજાતપચ્ચયા – અરૂપે અત્તવાદુપાદાનં પટિચ્ચ કામુપાદાનં, કામુપાદાનં પટિચ્ચ અત્તવાદુપાદાનં. (૧)

    8. Upādānaṃ dhammaṃ paṭicca upādāno dhammo uppajjati napurejātapaccayā – arūpe attavādupādānaṃ paṭicca kāmupādānaṃ, kāmupādānaṃ paṭicca attavādupādānaṃ. (1)

    ઉપાદાનં ધમ્મં પટિચ્ચ નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નપુરેજાતપચ્ચયા – અરૂપે ઉપાદાને પટિચ્ચ સમ્પયુત્તકા ખન્ધા, ઉપાદાને પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં (સંખિત્તં, નવપિ પઞ્હા અરૂપે દ્વે ઉપાદાના).

    Upādānaṃ dhammaṃ paṭicca noupādāno dhammo uppajjati napurejātapaccayā – arūpe upādāne paṭicca sampayuttakā khandhā, upādāne paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ (saṃkhittaṃ, navapi pañhā arūpe dve upādānā).

    ૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં

    2. Paccayapaccanīyaṃ

    ૨. સઙ્ખ્યાવારો

    2. Saṅkhyāvāro

    સુદ્ધં

    Suddhaṃ

    . નહેતુયા એકં, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ, નઅનન્તરે તીણિ…પે॰… નઉપનિસ્સયે તીણિ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નઆહારે એકં, નઇન્દ્રિયે એકં, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે નવ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ.

    9. Nahetuyā ekaṃ, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava, naanantare tīṇi…pe… naupanissaye tīṇi, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, naāhāre ekaṃ, naindriye ekaṃ, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, nasampayutte tīṇi, navippayutte nava, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi.

    ૩. પચ્ચયાનુલોમપચ્ચનીયં

    3. Paccayānulomapaccanīyaṃ

    ૧૦. હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ…પે॰… નઉપનિસ્સયે તીણિ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નસમ્પયુત્તે તીણિ, નવિપ્પયુત્તે નવ, નોનત્થિયા તીણિ, નોવિગતે તીણિ.

    10. Hetupaccayā naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava…pe… naupanissaye tīṇi, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, nasampayutte tīṇi, navippayutte nava, nonatthiyā tīṇi, novigate tīṇi.

    ૪. પચ્ચયપચ્ચનીયાનુલોમં

    4. Paccayapaccanīyānulomaṃ

    ૧૧. નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે એકં (સબ્બત્થ એકં), મગ્ગે એકં…પે॰… અવિગતે એકં.

    11. Nahetupaccayā ārammaṇe ekaṃ (sabbattha ekaṃ), magge ekaṃ…pe… avigate ekaṃ.

    ૨. સહજાતવારો

    2. Sahajātavāro

    (સહજાતવારો પટિચ્ચવારસદિસો વિભજન્તેન દિટ્ઠુપાદાનં ‘‘સહજાતં કામુપાદાન’’ન્તિ કાતબ્બં.)

    (Sahajātavāro paṭiccavārasadiso vibhajantena diṭṭhupādānaṃ ‘‘sahajātaṃ kāmupādāna’’nti kātabbaṃ.)

    ૩. પચ્ચયવારો

    3. Paccayavāro

    ૧-૪. પચ્ચયાનુલોમાદિ

    1-4. Paccayānulomādi

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૨. ઉપાદાનં ધમ્મં પચ્ચયા ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – દિટ્ઠુપાદાનં પચ્ચયા કામુપાદાનં… તીણિ (પટિચ્ચસદિસા).

    12. Upādānaṃ dhammaṃ paccayā upādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – diṭṭhupādānaṃ paccayā kāmupādānaṃ… tīṇi (paṭiccasadisā).

    નોઉપાદાનં ધમ્મં પચ્ચયા નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાનં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પચ્ચયા વત્થુ…પે॰… (યાવ અજ્ઝત્તિકા મહાભૂતા) વત્થું પચ્ચયા નોઉપાદાના ખન્ધા. (૧)

    Noupādānaṃ dhammaṃ paccayā noupādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – noupādānaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paccayā vatthu…pe… (yāva ajjhattikā mahābhūtā) vatthuṃ paccayā noupādānā khandhā. (1)

    નોઉપાદાનં ધમ્મં પચ્ચયા ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાને ખન્ધે પચ્ચયા ઉપાદાના, વત્થું પચ્ચયા ઉપાદાના. (૨)

    Noupādānaṃ dhammaṃ paccayā upādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – noupādāne khandhe paccayā upādānā, vatthuṃ paccayā upādānā. (2)

    નોઉપાદાનં ધમ્મં પચ્ચયા ઉપાદાનો ચ નોઉપાદાનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાનં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા ઉપાદાના ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… વત્થું પચ્ચયા ઉપાદાના, મહાભૂતે પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, વત્થું પચ્ચયા ઉપાદાના સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા. (૩)

    Noupādānaṃ dhammaṃ paccayā upādāno ca noupādāno ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noupādānaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā upādānā ca cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe…pe… vatthuṃ paccayā upādānā, mahābhūte paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, vatthuṃ paccayā upādānā sampayuttakā ca khandhā. (3)

    ૧૩. ઉપાદાનઞ્ચ નોઉપાદાનઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – દિટ્ઠુપાદાનઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પચ્ચયા કામુપાદાનં, કામુપાદાનઞ્ચ સમ્પયુત્તકે ચ ખન્ધે પચ્ચયા દિટ્ઠુપાદાનં (ચક્કં કાતબ્બં). દિટ્ઠુપાદાનઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા કામુપાદાનં (ચક્કં કાતબ્બં). (૧)

    13. Upādānañca noupādānañca dhammaṃ paccayā upādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – diṭṭhupādānañca sampayuttake ca khandhe paccayā kāmupādānaṃ, kāmupādānañca sampayuttake ca khandhe paccayā diṭṭhupādānaṃ (cakkaṃ kātabbaṃ). Diṭṭhupādānañca vatthuñca paccayā kāmupādānaṃ (cakkaṃ kātabbaṃ). (1)

    ઉપાદાનઞ્ચ નોઉપાદાનઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાનં એકં ખન્ધઞ્ચ ઉપાદાનઞ્ચ પચ્ચયા તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે ચ…પે॰… (ચક્કં કાતબ્બં). ઉપાદાને ચ મહાભૂતે ચ પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, ઉપાદાનઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા નોઉપાદાના ખન્ધા. (૨)

    Upādānañca noupādānañca dhammaṃ paccayā noupādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – noupādānaṃ ekaṃ khandhañca upādānañca paccayā tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe ca…pe… (cakkaṃ kātabbaṃ). Upādāne ca mahābhūte ca paccayā cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, upādānañca vatthuñca paccayā noupādānā khandhā. (2)

    ઉપાદાનઞ્ચ નોઉપાદાનઞ્ચ ધમ્મં પચ્ચયા ઉપાદાનો ચ નોઉપાદાનો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – નોઉપાદાનં એકં ખન્ધઞ્ચ દિટ્ઠુપાદાનઞ્ચ પચ્ચયા તયો ખન્ધા કામુપાદાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… (ચક્કં). દિટ્ઠુપાદાનઞ્ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા કામુપાદાનં સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા…પે॰… (ચક્કં). (૩)

    Upādānañca noupādānañca dhammaṃ paccayā upādāno ca noupādāno ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – noupādānaṃ ekaṃ khandhañca diṭṭhupādānañca paccayā tayo khandhā kāmupādānaṃ cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… (cakkaṃ). Diṭṭhupādānañca vatthuñca paccayā kāmupādānaṃ sampayuttakā ca khandhā…pe… (cakkaṃ). (3)

    આરમ્મણપચ્ચયા… (આરમ્મણે નોઉપાદાનમૂલકે પઞ્ચાયતનઞ્ચ વત્થુઞ્ચ કાતબ્બા).

    Ārammaṇapaccayā… (ārammaṇe noupādānamūlake pañcāyatanañca vatthuñca kātabbā).

    હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં…પે॰… અવિગતે નવ.

    Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ…pe… avigate nava.

    અનુલોમં.

    Anulomaṃ.

    ૧૪. નોઉપાદાનં ધમ્મં પચ્ચયા નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નોઉપાદાનં એકં ખન્ધં પચ્ચયા…પે॰… અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… (યાવ અસઞ્ઞસત્તા) ચક્ખાયતનં પચ્ચયા ચક્ખુવિઞ્ઞાણં…પે॰… કાયાયતનં પચ્ચયા કાયવિઞ્ઞાણં, વત્થું પચ્ચયા અહેતુકા નોઉપાદાના ખન્ધા, વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે ચ વત્થુઞ્ચ પચ્ચયા વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો.

    14. Noupādānaṃ dhammaṃ paccayā noupādāno dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ noupādānaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā…pe… ahetukapaṭisandhikkhaṇe…pe… (yāva asaññasattā) cakkhāyatanaṃ paccayā cakkhuviññāṇaṃ…pe… kāyāyatanaṃ paccayā kāyaviññāṇaṃ, vatthuṃ paccayā ahetukā noupādānā khandhā, vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe ca vatthuñca paccayā vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho.

    નહેતુયા એકં, નઆરમ્મણે તીણિ, નઅધિપતિયા નવ, નઅનન્તરે તીણિ, નસમનન્તરે તીણિ…પે॰… નપુરેજાતે નવ…પે॰… નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ (પટિચ્ચસદિસં)…પે॰… નોવિગતે તીણિ.

    Nahetuyā ekaṃ, naārammaṇe tīṇi, naadhipatiyā nava, naanantare tīṇi, nasamanantare tīṇi…pe… napurejāte nava…pe… nakamme tīṇi, navipāke nava (paṭiccasadisaṃ)…pe… novigate tīṇi.

    પચ્ચનીયં.

    Paccanīyaṃ.

    ૪. નિસ્સયવારો

    4. Nissayavāro

    (એવં ઇતરે દ્વે ગણનાપિ નિસ્સયવારોપિ કાતબ્બો.)

    (Evaṃ itare dve gaṇanāpi nissayavāropi kātabbo.)

    ૫. સંસટ્ઠવારો

    5. Saṃsaṭṭhavāro

    ૧-૪. પચ્ચયાનુલોમાદિ

    1-4. Paccayānulomādi

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૫. ઉપાદાનં ધમ્મં સંસટ્ઠો ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – દિટ્ઠુપાદાનં સંસટ્ઠં કામુપાદાનં, કામુપાદાનં સંસટ્ઠં દિટ્ઠુપાદાનં (ચક્કં. એવં નવપિ પઞ્હા કાતબ્બા).

    15. Upādānaṃ dhammaṃ saṃsaṭṭho upādāno dhammo uppajjati hetupaccayā – diṭṭhupādānaṃ saṃsaṭṭhaṃ kāmupādānaṃ, kāmupādānaṃ saṃsaṭṭhaṃ diṭṭhupādānaṃ (cakkaṃ. Evaṃ navapi pañhā kātabbā).

    હેતુયા નવ, આરમ્મણે નવ, અધિપતિયા નવ (સબ્બત્થ નવ), વિપાકે એકં…પે॰… વિગતે નવ, અવિગતે નવ.

    Hetuyā nava, ārammaṇe nava, adhipatiyā nava (sabbattha nava), vipāke ekaṃ…pe… vigate nava, avigate nava.

    અનુલોમં.

    Anulomaṃ.

    ૧૬. નોઉપાદાનં ધમ્મં સંસટ્ઠો નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં નોઉપાદાનં એકં ખન્ધં સંસટ્ઠા તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે…પે॰… અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે સંસટ્ઠો વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો.

    16. Noupādānaṃ dhammaṃ saṃsaṭṭho noupādāno dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ noupādānaṃ ekaṃ khandhaṃ saṃsaṭṭhā tayo khandhā…pe… dve khandhe…pe… ahetukapaṭisandhikkhaṇe…pe… vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe saṃsaṭṭho vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho.

    નહેતુયા એકં, નઅધિપતિયા નવ, નપુરેજાતે નવ, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે તીણિ, નવિપાકે નવ, નઝાને એકં, નમગ્ગે એકં, નવિપ્પયુત્તે નવ.

    Nahetuyā ekaṃ, naadhipatiyā nava, napurejāte nava, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme tīṇi, navipāke nava, najhāne ekaṃ, namagge ekaṃ, navippayutte nava.

    પચ્ચનીયં.

    Paccanīyaṃ.

    ૬. સમ્પયુત્તવારો

    6. Sampayuttavāro

    (એવં ઇતરે દ્વે ગણનાપિ સમ્પયુત્તવારોપિ કાતબ્બો.)

    (Evaṃ itare dve gaṇanāpi sampayuttavāropi kātabbo.)

    ૭. પઞ્હાવારો

    7. Pañhāvāro

    ૧. પચ્ચયાનુલોમં

    1. Paccayānulomaṃ

    ૧. વિભઙ્ગવારો

    1. Vibhaṅgavāro

    હેતુપચ્ચયો

    Hetupaccayo

    ૧૭. ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – ઉપાદાના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ઉપાદાનાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) ઉપાદાના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) ઉપાદાના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ઉપાદાનાનઞ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનાનં રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    17. Upādāno dhammo upādānassa dhammassa hetupaccayena paccayo – upādānā hetū sampayuttakānaṃ upādānānaṃ hetupaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) upādānā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) upādānā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ upādānānañca cittasamuṭṭhānānaṃ rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (3)

    ૧૮. નોઉપાદાનો ધમ્મો નોઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોઉપાદાના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો; પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰…. (૧)

    18. Noupādāno dhammo noupādānassa dhammassa hetupaccayena paccayo – noupādānā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo; paṭisandhikkhaṇe…pe…. (1)

    નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – નોઉપાદાના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ઉપાદાનાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) નોઉપાદાના હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ઉપાદાનાનઞ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનાનં રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noupādāno dhammo upādānassa dhammassa hetupaccayena paccayo – noupādānā hetū sampayuttakānaṃ upādānānaṃ hetupaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) noupādānā hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ upādānānañca cittasamuṭṭhānānaṃ rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (3)

    ૧૯. ઉપાદાનો ચ નોઉપાદાનો ચ ધમ્મા ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો – ઉપાદાના ચ નોઉપાદાના ચ હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ઉપાદાનાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) ઉપાદાના ચ નોઉપાદાના ચ હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) ઉપાદાના ચ નોઉપાદાના ચ હેતૂ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ઉપાદાનાનઞ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનાનં રૂપાનં હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    19. Upādāno ca noupādāno ca dhammā upādānassa dhammassa hetupaccayena paccayo – upādānā ca noupādānā ca hetū sampayuttakānaṃ upādānānaṃ hetupaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) upādānā ca noupādānā ca hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) upādānā ca noupādānā ca hetū sampayuttakānaṃ khandhānaṃ upādānānañca cittasamuṭṭhānānaṃ rūpānaṃ hetupaccayena paccayo. (3)

    આરમ્મણપચ્ચયો

    Ārammaṇapaccayo

    ૨૦. ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – ઉપાદાને આરબ્ભ ઉપાદાના ઉપ્પજ્જન્તિ… તીણિ (આરબ્ભ કાતબ્બા).

    20. Upādāno dhammo upādānassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – upādāne ārabbha upādānā uppajjanti… tīṇi (ārabbha kātabbā).

    નોઉપાદાનો ધમ્મો નોઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં દત્વા સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં કત્વા તં પચ્ચવેક્ખતિ અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ; વિચિકિચ્છા…પે॰… ઉદ્ધચ્ચં…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; પુબ્બે સુચિણ્ણાનિ…પે॰… ઝાના વુટ્ઠહિત્વા ઝાનં પચ્ચવેક્ખતિ, અરિયા મગ્ગા વુટ્ઠહિત્વા મગ્ગં પચ્ચવેક્ખન્તિ, ફલં…પે॰… નિબ્બાનં પચ્ચવેક્ખન્તિ; નિબ્બાનં ગોત્રભુસ્સ, વોદાનસ્સ, મગ્ગસ્સ, ફલસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. અરિયા નોઉપાદાને પહીને કિલેસે …પે॰… વિક્ખમ્ભિતે કિલેસે પચ્ચવેક્ખન્તિ, પુબ્બે સમુદાચિણ્ણે…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોઉપાદાને ખન્ધે અનિચ્ચતો…પે॰… દોમનસ્સં ઉપ્પજ્જતિ; દિબ્બેન ચક્ખુના રૂપં પસ્સતિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા સદ્દં સુણાતિ. ચેતોપરિયઞાણેન નોઉપાદાનચિત્તસમઙ્ગિસ્સ ચિત્તં જાનાતિ, આકાસાનઞ્ચાયતનં વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનસ્સ…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસ્સ…પે॰… રૂપાયતનં ચક્ખુવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનં કાયવિઞ્ઞાણસ્સ…પે॰… નોઉપાદાના ખન્ધા ઇદ્ધિવિધઞાણસ્સ, ચેતોપરિયઞાણસ્સ, પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણસ્સ, યથાકમ્મૂપગઞાણસ્સ, અનાગતંસઞાણસ્સ, આવજ્જનાય આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    Noupādāno dhammo noupādānassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ datvā sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ katvā taṃ paccavekkhati assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati; vicikicchā…pe… uddhaccaṃ…pe… domanassaṃ uppajjati; pubbe suciṇṇāni…pe… jhānā vuṭṭhahitvā jhānaṃ paccavekkhati, ariyā maggā vuṭṭhahitvā maggaṃ paccavekkhanti, phalaṃ…pe… nibbānaṃ paccavekkhanti; nibbānaṃ gotrabhussa, vodānassa, maggassa, phalassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo. Ariyā noupādāne pahīne kilese …pe… vikkhambhite kilese paccavekkhanti, pubbe samudāciṇṇe…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noupādāne khandhe aniccato…pe… domanassaṃ uppajjati; dibbena cakkhunā rūpaṃ passati, dibbāya sotadhātuyā saddaṃ suṇāti. Cetopariyañāṇena noupādānacittasamaṅgissa cittaṃ jānāti, ākāsānañcāyatanaṃ viññāṇañcāyatanassa…pe… ākiñcaññāyatanaṃ nevasaññānāsaññāyatanassa…pe… rūpāyatanaṃ cakkhuviññāṇassa…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ kāyaviññāṇassa…pe… noupādānā khandhā iddhividhañāṇassa, cetopariyañāṇassa, pubbenivāsānussatiñāṇassa, yathākammūpagañāṇassa, anāgataṃsañāṇassa, āvajjanāya ārammaṇapaccayena paccayo. (1)

    નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં કત્વા તં અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ; પુબ્બે સુચિણ્ણાનિ…પે॰… ઝાના…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોઉપાદાને ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. (૨)

    Noupādāno dhammo upādānassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ katvā taṃ assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati; pubbe suciṇṇāni…pe… jhānā…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noupādāne khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. (2)

    નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ચ નોઉપાદાનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં કત્વા…પે॰… પુબ્બે સુચિણ્ણાનિ …પે॰… ઝાના વુટ્ઠહિત્વા ઝાનં…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોઉપાદાને ખન્ધે અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં આરબ્ભ ઉપાદાના ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. (૩)

    Noupādāno dhammo upādānassa ca noupādānassa ca dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ katvā…pe… pubbe suciṇṇāni …pe… jhānā vuṭṭhahitvā jhānaṃ…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noupādāne khandhe assādeti abhinandati, taṃ ārabbha upādānā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. (3)

    ઉપાદાનો ચ નોઉપાદાનો ચ ધમ્મા ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ આરમ્મણપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ (આરબ્ભ કાતબ્બા).

    Upādāno ca noupādāno ca dhammā upādānassa dhammassa ārammaṇapaccayena paccayo… tīṇi (ārabbha kātabbā).

    અધિપતિપચ્ચયો

    Adhipatipaccayo

    ૨૧. ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. આરમ્મણાધિપતિ – ઉપાદાને ગરું કત્વા ઉપાદાના ઉપ્પજ્જન્તિ… તીણિ (આરમ્મણાધિપતિયેવ).

    21. Upādāno dhammo upādānassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo. Ārammaṇādhipati – upādāne garuṃ katvā upādānā uppajjanti… tīṇi (ārammaṇādhipatiyeva).

    ૨૨. નોઉપાદાનો ધમ્મો નોઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં દત્વા સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ઝાના વુટ્ઠહિત્વા ઝાનં ગરું કત્વા પચ્ચવેક્ખતિ, અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, અરિયા મગ્ગા વુટ્ઠહિત્વા મગ્ગં ગરું કત્વા પચ્ચવેક્ખન્તિ…પે॰… ફલસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો; ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોઉપાદાને ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. સહજાતાધિપતિ – નોઉપાદાનાધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ચિત્તસમુટ્ઠાનાનઞ્ચ રૂપાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    22. Noupādāno dhammo noupādānassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ datvā sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe…pe… jhānā vuṭṭhahitvā jhānaṃ garuṃ katvā paccavekkhati, assādeti abhinandati, ariyā maggā vuṭṭhahitvā maggaṃ garuṃ katvā paccavekkhanti…pe… phalassa adhipatipaccayena paccayo; cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noupādāne khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. Sahajātādhipati – noupādānādhipati sampayuttakānaṃ khandhānaṃ cittasamuṭṭhānānañca rūpānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (1)

    નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ, સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં કત્વા તં ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ; પુબ્બે…પે॰… ઝાના…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોઉપાદાને ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા રાગો ઉપ્પજ્જતિ, દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. સહજાતાધિપતિ – નોઉપાદાનાધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં ઉપાદાનાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noupādāno dhammo upādānassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati, sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ katvā taṃ garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati; pubbe…pe… jhānā…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noupādāne khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. Sahajātādhipati – noupādānādhipati sampayuttakānaṃ upādānānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (2)

    નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ચ નોઉપાદાનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો – આરમ્મણાધિપતિ , સહજાતાધિપતિ. આરમ્મણાધિપતિ – દાનં…પે॰… સીલં…પે॰… ઉપોસથકમ્મં…પે॰… પુબ્બે…પે॰… ઝાનં…પે॰… ચક્ખું…પે॰… વત્થું નોઉપાદાને ખન્ધે ગરું કત્વા અસ્સાદેતિ અભિનન્દતિ, તં ગરું કત્વા ઉપાદાના ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ. સહજાતાધિપતિ – નોઉપાદાનાધિપતિ સમ્પયુત્તકાનં ખન્ધાનં ઉપાદાનાનઞ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનાનં રૂપાનં અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noupādāno dhammo upādānassa ca noupādānassa ca dhammassa adhipatipaccayena paccayo – ārammaṇādhipati , sahajātādhipati. Ārammaṇādhipati – dānaṃ…pe… sīlaṃ…pe… uposathakammaṃ…pe… pubbe…pe… jhānaṃ…pe… cakkhuṃ…pe… vatthuṃ noupādāne khandhe garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā upādānā ca sampayuttakā ca khandhā uppajjanti. Sahajātādhipati – noupādānādhipati sampayuttakānaṃ khandhānaṃ upādānānañca cittasamuṭṭhānānaṃ rūpānaṃ adhipatipaccayena paccayo. (3)

    ઉપાદાનો ચ નોઉપાદાનો ચ ધમ્મા ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ અધિપતિપચ્ચયેન પચ્ચયો… તીણિ… આરમ્મણાધિપતિ… તીણિ (આરબ્ભ કાતબ્બા, આરમ્મણાધિપતિયેવ).

    Upādāno ca noupādāno ca dhammā upādānassa dhammassa adhipatipaccayena paccayo… tīṇi… ārammaṇādhipati… tīṇi (ārabbha kātabbā, ārammaṇādhipatiyeva).

    અનન્તરપચ્ચયાદિ

    Anantarapaccayādi

    ૨૩. ઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા ઉપાદાના પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં ઉપાદાનાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમા પુરિમા ઉપાદાના પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોઉપાદાનાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; ઉપાદાનં વુટ્ઠાનસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમા પુરિમા ઉપાદાના પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં ઉપાદાનાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    23. Upādāno dhammo upādānassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā upādānā pacchimānaṃ pacchimānaṃ upādānānaṃ anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimā purimā upādānā pacchimānaṃ pacchimānaṃ noupādānānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; upādānaṃ vuṭṭhānassa anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimā purimā upādānā pacchimānaṃ pacchimānaṃ upādānānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)

    ૨૪. નોઉપાદાનો ધમ્મો નોઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોઉપાદાના ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોઉપાદાનાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; અનુલોમં ગોત્રભુસ્સ…પે॰… ફલસમાપત્તિયા અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૧)

    24. Noupādāno dhammo noupādānassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā noupādānā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ noupādānānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; anulomaṃ gotrabhussa…pe… phalasamāpattiyā anantarapaccayena paccayo. (1)

    નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોઉપાદાના ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં ઉપાદાનાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; આવજ્જના ઉપાદાનાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૨)

    Noupādāno dhammo upādānassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā noupādānā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ upādānānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; āvajjanā upādānānaṃ anantarapaccayena paccayo. (2)

    નોઉપાદાનો ધમ્મો ઉપાદાનસ્સ ચ નોઉપાદાનસ્સ ચ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા નોઉપાદાના ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં ઉપાદાનાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; આવજ્જના ઉપાદાનાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    Noupādāno dhammo upādānassa ca noupādānassa ca dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā noupādānā khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ upādānānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; āvajjanā upādānānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)

    ૨૫. ઉપાદાનો ચ નોઉપાદાનો ચ ધમ્મા ઉપાદાનસ્સ ધમ્મસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો – પુરિમા પુરિમા ઉપાદાના ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં ઉપાદાનાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમા પુરિમા ઉપાદાના ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં નોઉપાદાનાનં ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો; ઉપાદાના ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા વુટ્ઠાનસ્સ અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (મૂલં કાતબ્બં) પુરિમા પુરિમા ઉપાદાના ચ સમ્પયુત્તકા ચ ખન્ધા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં ઉપાદાનાનં સમ્પયુત્તકાનઞ્ચ ખન્ધાનં અનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો. (૩)

    25. Upādāno ca noupādāno ca dhammā upādānassa dhammassa anantarapaccayena paccayo – purimā purimā upādānā ca sampayuttakā ca khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ upādānānaṃ anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimā purimā upādānā ca sampayuttakā ca khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ noupādānānaṃ khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo; upādānā ca sampayuttakā ca khandhā vuṭṭhānassa anantarapaccayena paccayo. (Mūlaṃ kātabbaṃ) purimā purimā upādānā ca sampayuttakā ca khandhā pacchimānaṃ pacchimānaṃ upādānānaṃ sampayuttakānañca khandhānaṃ anantarapaccayena paccayo. (3)

    સમનન્તરપચ્ચયેન પચ્ચયો… સહજાતપચ્ચયેન પચ્ચયો (પટિચ્ચસદિસં)… અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયેન પચ્ચયો (પટિચ્ચસદિસં)… નિસ્સયપચ્ચયેન પચ્ચયો (પચ્ચયસદિસં).

    Samanantarapaccayena paccayo… sahajātapaccayena paccayo (paṭiccasadisaṃ)… aññamaññapaccayena paccayo (paṭiccasadisaṃ)… nissayapaccayena paccayo (paccayasadisaṃ).

    ઉપનિસ્સયપચ્ચયો
