Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi |
૪. ઉપાદિન્નત્તિકં
4. Upādinnattikaṃ
૧. પટિચ્ચવારો
1. Paṭiccavāro
૧. પચ્ચયાનુલોમં
1. Paccayānulomaṃ
૧. વિભઙ્ગવારો
1. Vibhaṅgavāro
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૧. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા; પટિસન્ધિક્ખણે ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં; ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, વત્થું ખન્ધા; ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા…પે॰… દ્વે મહાભૂતે પટિચ્ચ દ્વે મહાભૂતા, મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)
1. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati hetupaccayā – upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā; paṭisandhikkhaṇe upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā kaṭattā ca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā kaṭattā ca rūpaṃ; khandhe paṭicca vatthu, vatthuṃ khandhā; upādinnupādāniyaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā…pe… dve mahābhūte paṭicca dve mahābhūtā, mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૨)
Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati hetupaccayā – upādinnupādāniye khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (2)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૩)
Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo ca anupādinnupādāniyo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (3)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – અનુપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં; અનુપાદિન્નુપાદાનિયં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati hetupaccayā – anupādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ; anupādinnupādāniyaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ upādārūpaṃ. (1)
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnaanupādāniyo dhammo uppajjati hetupaccayā – anupādinnaanupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૨)
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati hetupaccayā – anupādinnaanupādāniye khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (2)
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ હેતુપચ્ચયા – અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૩)
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo ca anupādinnaanupādāniyo ca dhammā uppajjanti hetupaccayā – anupādinnaanupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (3)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
Anupādinnupādāniyañca anupādinnaanupādāniyañca dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati hetupaccayā – anupādinnaanupādāniye khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
Upādinnupādāniyañca anupādinnupādāniyañca dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati hetupaccayā – upādinnupādāniye khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
આરમ્મણપચ્ચયો
Ārammaṇapaccayo
૨. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આરમ્મણપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰….
2. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati ārammaṇapaccayā – upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe….
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰….
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca…pe….
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰… આરમ્મણપચ્ચયા… તીણિ.
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca…pe… ārammaṇapaccayā… tīṇi.
અધિપતિપચ્ચયો
Adhipatipaccayo
૩. અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અધિપતિપચ્ચયા – અનુપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)
3. Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati adhipatipaccayā – anupādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ upādārūpaṃ. (1)
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ… તીણિ.
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca… tīṇi.
અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અધિપતિપચ્ચયા – અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
Anupādinnupādāniyañca anupādinnaanupādāniyañca dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati adhipatipaccayā – anupādinnaanupādāniye khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
અનન્તરપચ્ચયાદિ
Anantarapaccayādi
૪. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અનન્તરપચ્ચયા… સમનન્તરપચ્ચયા… સહજાતપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં; અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં .
4. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati anantarapaccayā… samanantarapaccayā… sahajātapaccayā – upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ; asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ .
ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ… તીણિ.
Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca… tīṇi.
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ સહજાતપચ્ચયા – અનુપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં …પે॰… એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં ઉપાદારૂપં. બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰….
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati sahajātapaccayā – anupādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ …pe… ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ upādārūpaṃ. Bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe….
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ… તીણિ.
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca… tīṇi.
અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰… અનુપાદિન્નુપાદાનિયો…પે॰…. (૧)
Anupādinnupādāniyañca anupādinnaanupādāniyañca dhammaṃ paṭicca…pe… anupādinnupādāniyo…pe…. (1)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો…પે॰…. (૧)
Upādinnupādāniyañca anupādinnupādāniyañca dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo…pe…. (1)
અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયો
Aññamaññapaccayo
૫. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા વત્થુ ચ…પે॰… ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, વત્થું પટિચ્ચ ખન્ધા; એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… દ્વે મહાભૂતે પટિચ્ચ દ્વે મહાભૂતા; અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં…પે॰…. (૧)
5. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati aññamaññapaccayā – upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca…pe… paṭisandhikkhaṇe upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā vatthu ca…pe… khandhe paṭicca vatthu, vatthuṃ paṭicca khandhā; ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… dve mahābhūte paṭicca dve mahābhūtā; asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ…pe…. (1)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰… બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં…પે॰…. (૧)
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca…pe… bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ…pe…. (1)
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca…pe…. (1)
નિસ્સય-ઉપનિસ્સયપચ્ચયા
Nissaya-upanissayapaccayā
૬. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ નિસ્સયપચ્ચયા… નવ. ઉપનિસ્સયપચ્ચયા… તીણિ.
6. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca nissayapaccayā… nava. Upanissayapaccayā… tīṇi.
પુરેજાતપચ્ચયો
Purejātapaccayo
૭. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ પુરેજાતપચ્ચયા… તીણિ.
7. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati purejātapaccayā… tīṇi.
આસેવનપચ્ચયો
Āsevanapaccayo
૮. અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આસેવનપચ્ચયા – અનુપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
8. Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati āsevanapaccayā – anupādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca…pe…. (1)
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આસેવનપચ્ચયા – અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnaanupādāniyo dhammo uppajjati āsevanapaccayā – anupādinnaanupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca…pe…. (1)
કમ્મપચ્ચયો
Kammapaccayo
૯. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ કમ્મપચ્ચયા (હેતુપચ્ચયસદિસા નવ).
9. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati kammapaccayā (hetupaccayasadisā nava).
વિપાકપચ્ચયો
Vipākapaccayo
૧૦. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ વિપાકપચ્ચયા… તીણિ.
10. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati vipākapaccayā… tīṇi.
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ વિપાકપચ્ચયા – એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં ઉપાદારૂપં.
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati vipākapaccayā – ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ upādārūpaṃ.
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ વિપાકપચ્ચયા – વિપાકં અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… નવ.
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnaanupādāniyo dhammo uppajjati vipākapaccayā – vipākaṃ anupādinnaanupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… nava.
આહારપચ્ચયાદિ
Āhārapaccayādi
૧૧. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ આહારપચ્ચયા…પે॰… ઇન્દ્રિયપચ્ચયા… ઝાનપચ્ચયા… મગ્ગપચ્ચયા… સમ્પયુત્તપચ્ચયા… વિપ્પયુત્તપચ્ચયા… અત્થિપચ્ચયા… નત્થિપચ્ચયા… વિગતપચ્ચયા… અવિગતપચ્ચયા.
11. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati āhārapaccayā…pe… indriyapaccayā… jhānapaccayā… maggapaccayā… sampayuttapaccayā… vippayuttapaccayā… atthipaccayā… natthipaccayā… vigatapaccayā… avigatapaccayā.
(યથા કુસલત્તિકસ્સ પટિચ્ચવારો સજ્ઝાયમગ્ગેન વિત્થારિતો, એવં વિત્થારેતબ્બં.)
(Yathā kusalattikassa paṭiccavāro sajjhāyamaggena vitthārito, evaṃ vitthāretabbaṃ.)
૧. પચ્ચયાનુલોમં
1. Paccayānulomaṃ
૨. સઙ્ખ્યાવારો
2. Saṅkhyāvāro
સુદ્ધં
Suddhaṃ
૧૨. હેતુયા નવ, આરમ્મણે તીણિ, અધિપતિયા પઞ્ચ, અનન્તરે તીણિ, સમનન્તરે તીણિ, સહજાતે નવ, અઞ્ઞમઞ્ઞે તીણિ, નિસ્સયે નવ, ઉપનિસ્સયે તીણિ, પુરેજાતે તીણિ, આસેવને દ્વે, કમ્મે નવ, વિપાકે નવ, આહારે નવ, ઇન્દ્રિયે નવ, ઝાને નવ, મગ્ગે નવ, સમ્પયુત્તે તીણિ, વિપ્પયુત્તે નવ, અત્થિયા નવ, નત્થિયા તીણિ, વિગતે તીણિ, અવિગતે નવ.
12. Hetuyā nava, ārammaṇe tīṇi, adhipatiyā pañca, anantare tīṇi, samanantare tīṇi, sahajāte nava, aññamaññe tīṇi, nissaye nava, upanissaye tīṇi, purejāte tīṇi, āsevane dve, kamme nava, vipāke nava, āhāre nava, indriye nava, jhāne nava, magge nava, sampayutte tīṇi, vippayutte nava, atthiyā nava, natthiyā tīṇi, vigate tīṇi, avigate nava.
હેતુદુકં
Hetudukaṃ
હેતુપચ્ચયા આરમ્મણે તીણિ…પે॰… અવિગતે નવ.
Hetupaccayā ārammaṇe tīṇi…pe… avigate nava.
(યથા કુસલત્તિકે પટિચ્ચગણના સજ્ઝાયમગ્ગેન ગણિતા, એવં ગણેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike paṭiccagaṇanā sajjhāyamaggena gaṇitā, evaṃ gaṇetabbaṃ.)
અનુલોમં.
Anulomaṃ.
૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં
2. Paccayapaccanīyaṃ
૧. વિભઙ્ગવારો
1. Vibhaṅgavāro
નહેતુપચ્ચયો
Nahetupaccayo
૧૩. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા, દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા, અહેતુકપટિસન્ધિક્ખણે ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા કટત્તા ચ રૂપં; ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, વત્થું પટિચ્ચ ખન્ધા; એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ તયો મહાભૂતા…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં; અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)
13. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā, dve khandhe paṭicca dve khandhā, ahetukapaṭisandhikkhaṇe upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā kaṭattā ca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā kaṭattā ca rūpaṃ; khandhe paṭicca vatthu, vatthuṃ paṭicca khandhā; ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca tayo mahābhūtā…pe… mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ; asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકે ઉપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૨)
Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetuke upādinnupādāniye khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (2)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ચ ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. (૩)
Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo ca anupādinnupādāniyo ca dhammā uppajjanti nahetupaccayā – ahetukaṃ upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. (3)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકં અનુપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપં. અનુપાદિન્નુપાદાનિયં એકં મહાભૂતં…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં ઉપાદારૂપં. બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ ઉપાદારૂપં. વિચિકિચ્છાસહગતે ઉદ્ધચ્ચસહગતે ખન્ધે પટિચ્ચ વિચિકિચ્છાસહગતો ઉદ્ધચ્ચસહગતો મોહો. (૧)
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetukaṃ anupādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā cittasamuṭṭhānañca rūpaṃ. Anupādinnupādāniyaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ…pe… mahābhūte paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ upādārūpaṃ. Bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… mahābhūte paṭicca upādārūpaṃ. Vicikicchāsahagate uddhaccasahagate khandhe paṭicca vicikicchāsahagato uddhaccasahagato moho. (1)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નહેતુપચ્ચયા – અહેતુકે ઉપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
Upādinnupādāniyañca anupādinnupādāniyañca dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati nahetupaccayā – ahetuke upādinnupādāniye khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
નઆરમ્મણપચ્ચયો
Naārammaṇapaccayo
૧૪. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – પટિસન્ધિક્ખણે ઉપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં, ખન્ધે પટિચ્ચ વત્થુ, એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
14. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – paṭisandhikkhaṇe upādinnupādāniye khandhe paṭicca kaṭattārūpaṃ, khandhe paṭicca vatthu, ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe…. (1)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૨)
Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – upādinnupādāniye khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (2)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – અનુપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં, એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ …પે॰… બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – anupādinnupādāniye khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ, ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca …pe… bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe…. (1)
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – anupādinnaanupādāniye khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
Anupādinnupādāniyañca anupādinnaanupādāniyañca dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – anupādinnaanupādāniye khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆરમ્મણપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
Upādinnupādāniyañca anupādinnupādāniyañca dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati naārammaṇapaccayā – upādinnupādāniye khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
નઅધિપતિપચ્ચયો
Naadhipatipaccayo
૧૫. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા (પટિસન્ધિ પરિપુણ્ણં)… તીણિ.
15. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati naadhipatipaccayā (paṭisandhi paripuṇṇaṃ)… tīṇi.
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ… એકા.
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca… ekā.
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા – અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયા અધિપતિ. (૧)
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnaanupādāniyo dhammo uppajjati naadhipatipaccayā – anupādinnaanupādāniye khandhe paṭicca anupādinnaanupādāniyā adhipati. (1)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅધિપતિપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં.
Upādinnupādāniyañca anupādinnupādāniyañca dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati naadhipatipaccayā – upādinnupādāniye khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ.
નઅનન્તરપચ્ચયાદિ
Naanantarapaccayādi
૧૬. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઅનન્તરપચ્ચયા…પે॰… નસમનન્તરપચ્ચયા…. નઅઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા… નઉપનિસ્સયપચ્ચયા… નપુરેજાતપચ્ચયા… નપચ્છાજાતપચ્ચયા… નઆસેવનપચ્ચયા…પે॰….
16. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati naanantarapaccayā…pe… nasamanantarapaccayā…. naaññamaññapaccayā… naupanissayapaccayā… napurejātapaccayā… napacchājātapaccayā… naāsevanapaccayā…pe….
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆસેવનપચ્ચયા – વિપાકં અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા (સંખિત્તં).
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnaanupādāniyo dhammo uppajjati naāsevanapaccayā – vipākaṃ anupādinnaanupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā (saṃkhittaṃ).
નકમ્મપચ્ચયો
Nakammapaccayo
૧૭. અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નકમ્મપચ્ચયા – અનુપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયા ચેતના . બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
17. Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati nakammapaccayā – anupādinnupādāniye khandhe paṭicca anupādinnupādāniyā cetanā . Bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe…. (1)
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નકમ્મપચ્ચયા – કુસલે અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયે ખન્ધે પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયા ચેતના. (૨)
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnaanupādāniyo dhammo uppajjati nakammapaccayā – kusale anupādinnaanupādāniye khandhe paṭicca anupādinnaanupādāniyā cetanā. (2)
નવિપાકપચ્ચયો
Navipākapaccayo
૧૮. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નવિપાકપચ્ચયા – અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰… મહાભૂતે પટિચ્ચ કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં. (૧)
18. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati navipākapaccayā – asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe… mahābhūte paṭicca kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ. (1)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નવિપાકપચ્ચયા… એકા .
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati navipākapaccayā… ekā .
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નવિપાકપચ્ચયા – કુસલં અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા… તીણિ.
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnaanupādāniyo dhammo uppajjati navipākapaccayā – kusalaṃ anupādinnaanupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā… tīṇi.
અનુપાદિન્નુપાદાનિયઞ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયઞ્ચ ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નવિપાકપચ્ચયા – કુસલે અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયે ખન્ધે ચ મહાભૂતે ચ પટિચ્ચ ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં. (૧)
Anupādinnupādāniyañca anupādinnaanupādāniyañca dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati navipākapaccayā – kusale anupādinnaanupādāniye khandhe ca mahābhūte ca paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpaṃ. (1)
નઆહારપચ્ચયો
Naāhārapaccayo
૧૯. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆહારપચ્ચયા – અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
19. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati naāhārapaccayā – asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe…. (1)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઆહારપચ્ચયા – બાહિરં… ઉતુસમુટ્ઠાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati naāhārapaccayā – bāhiraṃ… utusamuṭṭhānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe…. (1)
નઇન્દ્રિયપચ્ચયો
Naindriyapaccayo
૨૦. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઇન્દ્રિયપચ્ચયા – અસઞ્ઞસત્તાનં મહાભૂતે પટિચ્ચ રૂપજીવિતિન્દ્રિયં. (૧)
20. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati naindriyapaccayā – asaññasattānaṃ mahābhūte paṭicca rūpajīvitindriyaṃ. (1)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઇન્દ્રિયપચ્ચયા – બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati naindriyapaccayā – bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe…. (1)
નઝાનપચ્ચયો
Najhānapaccayo
૨૧. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઝાનપચ્ચયા – પઞ્ચવિઞ્ઞાણસહગતં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ …પે॰…. (૧)
21. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati najhānapaccayā – pañcaviññāṇasahagataṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca …pe…. (1)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નઝાનપચ્ચયા – બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati najhānapaccayā – bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe…. (1)
નમગ્ગપચ્ચયો
Namaggapaccayo
૨૨. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નમગ્ગપચ્ચયા – અહેતુકં ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા… પઞ્ચ.
22. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati namaggapaccayā – ahetukaṃ upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā… pañca.
નસમ્પયુત્તપચ્ચયો
Nasampayuttapaccayo
૨૩. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નસમ્પયુત્તપચ્ચયા (નઆરમ્મણપચ્ચયસદિસં).
23. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati nasampayuttapaccayā (naārammaṇapaccayasadisaṃ).
નવિપ્પયુત્તપચ્ચયો
Navippayuttapaccayo
૨૪. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નવિપ્પયુત્તપચ્ચયા – અરૂપે ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… અસઞ્ઞસત્તાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
24. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati navippayuttapaccayā – arūpe upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… asaññasattānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe…. (1)
અનુપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નવિપ્પયુત્તપચ્ચયા – અરૂપે અનુપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયોખન્ધા…પે॰… બાહિરં… આહારસમુટ્ઠાનં… ઉતુસમુટ્ઠાનં એકં મહાભૂતં પટિચ્ચ…પે॰…. (૧)
Anupādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnupādāniyo dhammo uppajjati navippayuttapaccayā – arūpe anupādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayokhandhā…pe… bāhiraṃ… āhārasamuṭṭhānaṃ… utusamuṭṭhānaṃ ekaṃ mahābhūtaṃ paṭicca…pe…. (1)
અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નવિપ્પયુત્તપચ્ચયા – અરૂપે અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પટિચ્ચ તયો ખન્ધા…પે॰… દ્વે ખન્ધે પટિચ્ચ દ્વે ખન્ધા. (૧)
Anupādinnaanupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca anupādinnaanupādāniyo dhammo uppajjati navippayuttapaccayā – arūpe anupādinnaanupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paṭicca tayo khandhā…pe… dve khandhe paṭicca dve khandhā. (1)
નોનત્થિ-નોવિગતપચ્ચયા
Nonatthi-novigatapaccayā
૨૫. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પટિચ્ચ ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ નોનત્થિપચ્ચયા… નોવિગતપચ્ચયા.
25. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paṭicca upādinnupādāniyo dhammo uppajjati nonatthipaccayā… novigatapaccayā.
(યથા કુસલત્તિકે પચ્ચનીયવારો વિત્થારિતો, એવં વિત્થારેતબ્બો.)
(Yathā kusalattike paccanīyavāro vitthārito, evaṃ vitthāretabbo.)
૨. પચ્ચયપચ્ચનીયં
2. Paccayapaccanīyaṃ
૨. સઙ્ખ્યાવારો
2. Saṅkhyāvāro
સુદ્ધં
Suddhaṃ
૨૬. નહેતુયા પઞ્ચ, નઆરમ્મણે છ, નઅધિપતિયા છ, નઅનન્તરે છ, નસમનન્તરે છ, નઅઞ્ઞમઞ્ઞે છ, નઉપનિસ્સયે છ, નપુરેજાતે સત્ત, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે દ્વે, નવિપાકે છ, નઆહારે દ્વે, નઇન્દ્રિયે દ્વે, નઝાને દ્વે, નમગ્ગે પઞ્ચ, નસમ્પયુત્તે છ, નવિપ્પયુત્તે તીણિ, નોનત્થિયા છ, નોવિગતે છ.
26. Nahetuyā pañca, naārammaṇe cha, naadhipatiyā cha, naanantare cha, nasamanantare cha, naaññamaññe cha, naupanissaye cha, napurejāte satta, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme dve, navipāke cha, naāhāre dve, naindriye dve, najhāne dve, namagge pañca, nasampayutte cha, navippayutte tīṇi, nonatthiyā cha, novigate cha.
નહેતુદુકં
Nahetudukaṃ
નહેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે ચત્તારિ, નઅધિપતિયા પઞ્ચ, નઅનન્તરે ચત્તારિ…પે॰… નઆસેવને પઞ્ચ, નકમ્મે એકં, નવિપાકે દ્વે…પે॰… નઝાને દ્વે, નમગ્ગે પઞ્ચ, નસમ્પયુત્તે ચત્તારિ, નવિપ્પયુત્તે દ્વે…પે॰… નોવિગતે ચત્તારિ.
Nahetupaccayā naārammaṇe cattāri, naadhipatiyā pañca, naanantare cattāri…pe… naāsevane pañca, nakamme ekaṃ, navipāke dve…pe… najhāne dve, namagge pañca, nasampayutte cattāri, navippayutte dve…pe… novigate cattāri.
(યથા કુસલત્તિકે ગણના, એવં ગણેતબ્બં.)
(Yathā kusalattike gaṇanā, evaṃ gaṇetabbaṃ.)
પચ્ચનીયં.
Paccanīyaṃ.
૩. પચ્ચયાનુલોમપચ્ચનીયં
3. Paccayānulomapaccanīyaṃ
હેતુદુકં
Hetudukaṃ
૨૭. હેતુપચ્ચયા નઆરમ્મણે છ…પે॰… નપુરેજાતે સત્ત, નપચ્છાજાતે નવ, નઆસેવને નવ, નકમ્મે દ્વે, નવિપાકે છ, નસમ્પયુત્તે છ, નવિપ્પયુત્તે તીણિ…પે॰… નોવિગતે છ.
27. Hetupaccayā naārammaṇe cha…pe… napurejāte satta, napacchājāte nava, naāsevane nava, nakamme dve, navipāke cha, nasampayutte cha, navippayutte tīṇi…pe… novigate cha.
(યથા કુસલત્તિકે અનુલોમપચ્ચનીયગણના, એવં ગણેતબ્બા.)
(Yathā kusalattike anulomapaccanīyagaṇanā, evaṃ gaṇetabbā.)
અનુલોમપચ્ચનીયં.
Anulomapaccanīyaṃ.
૪. પચ્ચયપચ્ચનીયાનુલોમં
4. Paccayapaccanīyānulomaṃ
નહેતુદુકં
Nahetudukaṃ
૨૮. નહેતુપચ્ચયા આરમ્મણે દ્વે…પે॰… સહજાતે પઞ્ચ, અઞ્ઞમઞ્ઞે દ્વે, નિસ્સયે પઞ્ચ, ઉપનિસ્સયે દ્વે, પુરેજાતે દ્વે, આસેવને એકં, કમ્મે પઞ્ચ…પે॰… ઝાને પઞ્ચ, મગ્ગે એકં, સમ્પયુત્તે દ્વે, વિપ્પયુત્તે પઞ્ચ…પે॰… અવિગતે પઞ્ચ.
28. Nahetupaccayā ārammaṇe dve…pe… sahajāte pañca, aññamaññe dve, nissaye pañca, upanissaye dve, purejāte dve, āsevane ekaṃ, kamme pañca…pe… jhāne pañca, magge ekaṃ, sampayutte dve, vippayutte pañca…pe… avigate pañca.
(યથા કુસલત્તિકે પચ્ચનીયાનુલોમગણના, એવં ગણેતબ્બા.)
(Yathā kusalattike paccanīyānulomagaṇanā, evaṃ gaṇetabbā.)
પચ્ચનીયાનુલોમં.
Paccanīyānulomaṃ.
પટિચ્ચવારો.
Paṭiccavāro.
૨. સહજાતવારો
2. Sahajātavāro
૧-૪. પચ્ચયચતુક્કં
1-4. Paccayacatukkaṃ
૨૯. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં સહજાતો ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા. (પટિચ્ચવારોપિ સહજાતવારોપિ સદિસો.)
29. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ sahajāto upādinnupādāniyo dhammo uppajjati hetupaccayā. (Paṭiccavāropi sahajātavāropi sadiso.)
સહજાતવારો.
Sahajātavāro.
૩. પચ્ચયવારો
3. Paccayavāro
૧. પચ્ચયાનુલોમં
1. Paccayānulomaṃ
૧. વિભઙ્ગવારો
1. Vibhaṅgavāro
હેતુપચ્ચયો
Hetupaccayo
૩૦. ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પચ્ચયા ઉપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયં એકં ખન્ધં પચ્ચયા તયો ખન્ધા…પે॰… પટિસન્ધિક્ખણે…પે॰… ખન્ધે પચ્ચયા વત્થુ, વત્થું પચ્ચયા ખન્ધા; એકં મહાભૂતં પચ્ચયા તયો મહાભૂતા…પે॰… મહાભૂતે પચ્ચયા કટત્તારૂપં ઉપાદારૂપં; વત્થું પચ્ચયા ઉપાદિન્નુપાદાનિયા ખન્ધા. (૧)
30. Upādinnupādāniyaṃ dhammaṃ paccayā upādinnupādāniyo dhammo uppajjati hetupaccayā – upādinnupādāniyaṃ ekaṃ khandhaṃ paccayā tayo khandhā…pe… paṭisandhikkhaṇe…pe… khandhe paccayā vatthu, vatthuṃ paccayā khandhā; ekaṃ mahābhūtaṃ paccayā tayo mahābhūtā…pe… mahābhūte paccayā kaṭattārūpaṃ upādārūpaṃ; vatthuṃ paccayā upādinnupādāniyā khandhā. (1)
ઉપાદિન્નુપાદાનિયં ધમ્મં પચ્ચયા અનુપાદિન્નુપાદાનિયો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયા – ઉપાદિન્નુપાદાનિયે ખન્ધે પચ્ચયા ચિત્તસમુટ્ઠાનં રૂપં; વત્થું પચ્ચયા અનુપાદિન્નુપાદાનિયા ખન્ધા. (૨)