Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
10. உபக்கிலேஸஸுத்தவண்ணனா
10. Upakkilesasuttavaṇṇanā
50. த³ஸமே உபக்கிலேஸாதி விரோசிதுங் அத³த்வா உபக்கிலிட்ட²பா⁴வகரணேன உபக்கிலேஸா. மஹிகாதி ஹிமங். தூ⁴மோ ரஜோதி தூ⁴மோ ச ரஜோ ச. ராஹூதி புரிமா தயோ அஸம்பத்தஉபக்கிலேஸா, ராஹு பன ஸம்பத்தஉபக்கிலேஸவஸேன கதி²தோதி வேதி³தப்³போ³. ஸமணப்³ராஹ்மணா ந தபந்தி ந பா⁴ஸந்தி ந விரோசந்தீதி கு³ணப்பதாபேன ந தபந்தி, கு³ணோபா⁴ஸேன ந பா⁴ஸந்தி, கு³ணவிரோசனேன ந விரோசந்தி. ஸுராமேரயபானா அப்படிவிரதாதி பஞ்சவிதா⁴ய ஸுராய சதுப்³பி³த⁴ஸ்ஸ மேரயஸ்ஸ ச பானதோ அவிரதா.
50. Dasame upakkilesāti virocituṃ adatvā upakkiliṭṭhabhāvakaraṇena upakkilesā. Mahikāti himaṃ. Dhūmo rajoti dhūmo ca rajo ca. Rāhūti purimā tayo asampattaupakkilesā, rāhu pana sampattaupakkilesavasena kathitoti veditabbo. Samaṇabrāhmaṇā na tapanti na bhāsanti na virocantīti guṇappatāpena na tapanti, guṇobhāsena na bhāsanti, guṇavirocanena na virocanti. Surāmerayapānā appaṭiviratāti pañcavidhāya surāya catubbidhassa merayassa ca pānato aviratā.
அவிஜ்ஜானிவுதாதி அவிஜ்ஜாய நிவாரிதா பிஹிதா. பியரூபாபி⁴னந்தி³னோதி பியரூபங் ஸாதரூபங் அபி⁴னந்த³மானா துஸ்ஸமானா. ஸாதி³யந்தீதி க³ண்ஹந்தி. அவித்³த³ஸூதி அந்த⁴பா³லா. ஸனெத்திகாதி தண்ஹாயொத்தேனேவ ஸயொத்தா. கடஸிந்தி அத்தபா⁴வங். கோ⁴ரந்தி கக்க²ளங். இமஸ்மிங் ஸுத்தேபி கா³தா²ஸுபி வட்டமேவ கதி²தந்தி.
Avijjānivutāti avijjāya nivāritā pihitā. Piyarūpābhinandinoti piyarūpaṃ sātarūpaṃ abhinandamānā tussamānā. Sādiyantīti gaṇhanti. Aviddasūti andhabālā. Sanettikāti taṇhāyotteneva sayottā. Kaṭasinti attabhāvaṃ. Ghoranti kakkhaḷaṃ. Imasmiṃ suttepi gāthāsupi vaṭṭameva kathitanti.
ரோஹிதஸ்ஸவக்³கோ³ பஞ்சமோ.
Rohitassavaggo pañcamo.
பட²மபண்ணாஸகங் நிட்டி²தங்.
Paṭhamapaṇṇāsakaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 10. உபக்கிலேஸஸுத்தங் • 10. Upakkilesasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. உபக்கிலேஸஸுத்தவண்ணனா • 10. Upakkilesasuttavaṇṇanā