Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
ઉપાલિપઞ્હાકથા
Upālipañhākathā
૩૫૧. એકતો ઉપાલિ એકોતિ ધમ્મવાદિપક્ખે એકો. એકતો દ્વેતિ અધમ્મવાદિપક્ખે દ્વે. ચતુત્થો અનુસ્સાવેતીતિ સઙ્ઘં ભિન્દિસ્સામીતિ અધમ્મવાદિચતુત્થો હુત્વા અનુસ્સાવેતિ; અનુનયન્તો સાવેતિ ‘‘ન તુમ્હાકંયેવ નરકભયં અત્થિ, અમ્હાકમ્પિ અત્થિ, ન અમ્હાકં અવીચિમગ્ગો પિહિતો, ન મયં અકુસલા ન ભાયામ. યદિ હિ અયં અધમ્મો અવિનયો અસત્થુસાસનં વા ભવેય્ય, ન મયં ગણ્હેય્યામા’’તિઆદિના નયેન ‘‘અધમ્મં ધમ્મો’’તિ એવં અટ્ઠારસ ભેદકરવત્થૂનિ બોધેતીતિ અત્થો. સલાકં ગાહેતીતિ એવં અનુસ્સાવેત્વા પન ‘‘ઇદં ગણ્હથ, ઇદં રોચેથા’’તિ વદન્તો સલાકં ગાહેતિ.
351.Ekato upāli ekoti dhammavādipakkhe eko. Ekato dveti adhammavādipakkhe dve. Catuttho anussāvetīti saṅghaṃ bhindissāmīti adhammavādicatuttho hutvā anussāveti; anunayanto sāveti ‘‘na tumhākaṃyeva narakabhayaṃ atthi, amhākampi atthi, na amhākaṃ avīcimaggo pihito, na mayaṃ akusalā na bhāyāma. Yadi hi ayaṃ adhammo avinayo asatthusāsanaṃ vā bhaveyya, na mayaṃ gaṇheyyāmā’’tiādinā nayena ‘‘adhammaṃ dhammo’’ti evaṃ aṭṭhārasa bhedakaravatthūni bodhetīti attho. Salākaṃ gāhetīti evaṃ anussāvetvā pana ‘‘idaṃ gaṇhatha, idaṃ rocethā’’ti vadanto salākaṃ gāheti.
એકતો ઉપાલિ દ્વે હોન્તીતિઆદીસુપિ એસેવ નયો. એવં ખો ઉપાલિ સઙ્ઘરાજિ ચેવ હોતિ સઙ્ઘભેદો ચાતિ એવં હોતિ; ન પન એત્તાવતા સઙ્ઘો ભિન્નો હોતિ.
Ekato upāli dve hontītiādīsupi eseva nayo. Evaṃ kho upāli saṅgharāji ceva hoti saṅghabhedo cāti evaṃ hoti; na pana ettāvatā saṅgho bhinno hoti.
ભિક્ખુ ખો ઉપાલિ પકતત્તો સમાનસંવાસકો સમાનસીમાયં ઠિતો સઙ્ઘં ભિન્દતીતિ એત્થ સિયા એવં ‘‘દેવદત્તો કથં પકતત્તો’’તિ. કથં તાવ ન પકતત્તો, રઞ્ઞો ઘાતાપિતત્તા રુહિરુપ્પાદસ્સ ચ કતત્તાતિ? તત્થ વદામ – આણત્તિયા તાવ વિરદ્ધત્તા રઞ્ઞો ઘાતાપનં નત્થિ. ‘‘તેન હિ ત્વં, કુમાર, પિતરં હન્ત્વા રાજા હોહિ, અહં ભગવન્તં હન્ત્વા બુદ્ધો ભવિસ્સામી’’તિ એવઞ્હિ તસ્સ આણત્તિ. કુમારો પન રાજા હુત્વા પચ્છા પિતરં મારેસિ; એવં તાવ આણત્તિયા વિરદ્ધત્તા રઞ્ઞો ઘાતાપનં નત્થિ. રુહિરુપ્પાદે પન કતમત્તેયેવ રુહિરુપ્પાદપચ્ચયા ભગવતા અભબ્બતા ન વુત્તા, ન ચ સક્કા ભગવતો વચનં વિનાયેવ તસ્સ અભબ્બતા આરોપેતું.
Bhikkhu kho upāli pakatatto samānasaṃvāsako samānasīmāyaṃ ṭhito saṅghaṃ bhindatīti ettha siyā evaṃ ‘‘devadatto kathaṃ pakatatto’’ti. Kathaṃ tāva na pakatatto, rañño ghātāpitattā ruhiruppādassa ca katattāti? Tattha vadāma – āṇattiyā tāva viraddhattā rañño ghātāpanaṃ natthi. ‘‘Tena hi tvaṃ, kumāra, pitaraṃ hantvā rājā hohi, ahaṃ bhagavantaṃ hantvā buddho bhavissāmī’’ti evañhi tassa āṇatti. Kumāro pana rājā hutvā pacchā pitaraṃ māresi; evaṃ tāva āṇattiyā viraddhattā rañño ghātāpanaṃ natthi. Ruhiruppāde pana katamatteyeva ruhiruppādapaccayā bhagavatā abhabbatā na vuttā, na ca sakkā bhagavato vacanaṃ vināyeva tassa abhabbatā āropetuṃ.
‘‘રુહિરુપ્પાદકો, ભિક્ખવે, અનુપસમ્પન્નો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો, ઉપસમ્પન્નો નાસેતબ્બો’’તિ –
‘‘Ruhiruppādako, bhikkhave, anupasampanno na upasampādetabbo, upasampanno nāsetabbo’’ti –
ઇદં પન ભગવતા સઙ્ઘભેદતો પચ્છા વુત્તં, તસ્મા પકતત્તેનેવ તેન સઙ્ઘો ભિન્નોતિ.
Idaṃ pana bhagavatā saṅghabhedato pacchā vuttaṃ, tasmā pakatatteneva tena saṅgho bhinnoti.
અધમ્મં ધમ્મોતિ દીપેન્તીતિઆદીસુ અટ્ઠારસસુ ભેદકરવત્થૂસુ સુત્તન્તપરિયાયેન તાવ દસ કુસલકમ્મપથા ધમ્મો, દસ અકુસલકમ્મપથા અધમ્મો. તથા ચત્તારો સતિપટ્ઠાના, ચત્તારો સમ્મપ્પધાના, ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા, પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ, પઞ્ચ બલાનિ, સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા, અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગોતિ સત્તતિંસ બોધિપક્ખિયધમ્મા ધમ્મો નામ; તયો સતિપટ્ઠાના , તયો સમ્મપ્પધાના, તયો ઇદ્ધિપાદા, છ ઇન્દ્રિયાનિ, છ બલાનિ, અટ્ઠ બોજ્ઝઙ્ગા, નવઙ્ગિકો મગ્ગોતિ ચ ચત્તારો ઉપાદાના, પઞ્ચ નીવરણા, સત્ત અનુસયા, અટ્ઠ મિચ્છત્તાતિ ચ અયં અધમ્મો.
Adhammaṃ dhammoti dīpentītiādīsu aṭṭhārasasu bhedakaravatthūsu suttantapariyāyena tāva dasa kusalakammapathā dhammo, dasa akusalakammapathā adhammo. Tathā cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, pañcindriyāni, pañca balāni, satta bojjhaṅgā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggoti sattatiṃsa bodhipakkhiyadhammā dhammo nāma; tayo satipaṭṭhānā , tayo sammappadhānā, tayo iddhipādā, cha indriyāni, cha balāni, aṭṭha bojjhaṅgā, navaṅgiko maggoti ca cattāro upādānā, pañca nīvaraṇā, satta anusayā, aṭṭha micchattāti ca ayaṃ adhammo.
તત્થ યંકિઞ્ચિ એકં અધમ્મકોટ્ઠાસં ગહેત્વા ‘‘ઇમં અધમ્મં ધમ્મોતિ કરિસ્સામ; એવં અમ્હાકં આચરિયકુલં નિસ્સાય નિય્યાનિકં ભવિસ્સતિ, મયઞ્ચ લોકે પાકટા ભવિસ્સામા’’તિ તં અધમ્મં ‘‘ધમ્મો અય’’ન્તિ કથયન્તા અધમ્મં ધમ્મોતિ દીપેન્તિ નામ. તથેવ ધમ્મકોટ્ઠાસેસુ ચ એકં ગહેત્વા અયં અધમ્મોતિ કથેન્તા ધમ્મં અધમ્મોતિ દીપેન્તિ નામ. વિનયપરિયાયેન પન ભૂતેન વત્થુના ચોદેત્વા સારેત્વા યથાપટિઞ્ઞાય કાતબ્બં કમ્મં ધમ્મો નામ, અભૂતેન વત્થુના અચોદેત્વા અસારેત્વા અપટિઞ્ઞાય કાતબ્બં કમ્મં અધમ્મો નામ.
Tattha yaṃkiñci ekaṃ adhammakoṭṭhāsaṃ gahetvā ‘‘imaṃ adhammaṃ dhammoti karissāma; evaṃ amhākaṃ ācariyakulaṃ nissāya niyyānikaṃ bhavissati, mayañca loke pākaṭā bhavissāmā’’ti taṃ adhammaṃ ‘‘dhammo aya’’nti kathayantā adhammaṃ dhammoti dīpenti nāma. Tatheva dhammakoṭṭhāsesu ca ekaṃ gahetvā ayaṃ adhammoti kathentā dhammaṃ adhammoti dīpenti nāma. Vinayapariyāyena pana bhūtena vatthunā codetvā sāretvā yathāpaṭiññāya kātabbaṃ kammaṃ dhammo nāma, abhūtena vatthunā acodetvā asāretvā apaṭiññāya kātabbaṃ kammaṃ adhammo nāma.
સુત્તન્તપરિયાયેન રાગવિનયો દોસવિનયો મોહવિનયો સંવરો પહાનં પટિસઙ્ખાતિ અયં વિનયો નામ, રાગાદીનં અવિનયો અસંવરો અપ્પહાનં અપ્પટિસઙ્ખાતિ અયં અવિનયો નામ. વિનયપરિયાયેન વત્થુસમ્પત્તિ ઞત્તિસમ્પત્તિ અનુસ્સાવનસમ્પત્તિ સીમાસમ્પત્તિ પરિસાસમ્પત્તીતિ અયં વિનયો નામ, વત્થુવિપત્તિ…પે॰… પરિસાવિપત્તીતિ અયં અવિનયો નામ.
Suttantapariyāyena rāgavinayo dosavinayo mohavinayo saṃvaro pahānaṃ paṭisaṅkhāti ayaṃ vinayo nāma, rāgādīnaṃ avinayo asaṃvaro appahānaṃ appaṭisaṅkhāti ayaṃ avinayo nāma. Vinayapariyāyena vatthusampatti ñattisampatti anussāvanasampatti sīmāsampatti parisāsampattīti ayaṃ vinayo nāma, vatthuvipatti…pe… parisāvipattīti ayaṃ avinayo nāma.
સુત્તન્તપરિયાયેન ચત્તારો સતિપટ્ઠાના… અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગોતિ ઇદં ભાસિતં લપિતં તથાગતેન ; તયો સતિપટ્ઠાના, તયો સમ્મપ્પધાના, તયો ઇદ્ધિપાદા, છ ઇન્દ્રિયાનિ, છ બલાનિ, અટ્ઠ બોજ્ઝઙ્ગા, નવઙ્ગિકો મગ્ગોતિ ઇદં અભાસિતં અલપિતં તથાગતેન. વિનયપરિયાયેન ચત્તારો પારાજિકા, તેરસ સઙ્ઘાદિસેસા, દ્વે અનિયતા, તિંસ નિસ્સગ્ગિયા પાચિત્તિયાતિ ઇદં ભાસિતં લપિતં તથાગતેન; તયો પારાજિકા, ચુદ્દસ સઙ્ઘાદિસેસા, તયો અનિયતા, એકત્તિંસ નિસ્સગ્ગિયા પાચિત્તિયાતિ ઇદં અભાસિતં અલપિતં તથાગતેન.
Suttantapariyāyena cattāro satipaṭṭhānā… aṭṭhaṅgiko maggoti idaṃ bhāsitaṃ lapitaṃ tathāgatena ; tayo satipaṭṭhānā, tayo sammappadhānā, tayo iddhipādā, cha indriyāni, cha balāni, aṭṭha bojjhaṅgā, navaṅgiko maggoti idaṃ abhāsitaṃ alapitaṃ tathāgatena. Vinayapariyāyena cattāro pārājikā, terasa saṅghādisesā, dve aniyatā, tiṃsa nissaggiyā pācittiyāti idaṃ bhāsitaṃ lapitaṃ tathāgatena; tayo pārājikā, cuddasa saṅghādisesā, tayo aniyatā, ekattiṃsa nissaggiyā pācittiyāti idaṃ abhāsitaṃ alapitaṃ tathāgatena.
સુત્તન્તપરિયાયેન દેવસિકં ફલસમાપત્તિસમાપજ્જનં, મહાકરુણાસમાપત્તિસમાપજ્જનં, બુદ્ધચક્ખુના લોકવોલોકનં, અટ્ઠુપ્પત્તિવસેન સુત્તન્તદેસના, જાતકકથાતિ ઇદં આચિણ્ણં; ન દેવસિકં ફલસમાપત્તિસમાપજ્જનં…પે॰… ન જાતકકથાતિ ઇદં અનાચિણ્ણં. વિનયપરિયાયેન નિમન્તિતસ્સ વસ્સાવાસં વસિત્વા અપલોકેત્વા ચારિયપક્કમનં, પવારેત્વા ચારિયપક્કમનં, આગન્તુકેહિ સદ્ધિં પઠમં પટિસન્થારકરણન્તિ ઇદં આચિણ્ણં; તસ્સેવ આચિણ્ણસ્સ અકરણં અનાચિણ્ણં નામ.
Suttantapariyāyena devasikaṃ phalasamāpattisamāpajjanaṃ, mahākaruṇāsamāpattisamāpajjanaṃ, buddhacakkhunā lokavolokanaṃ, aṭṭhuppattivasena suttantadesanā, jātakakathāti idaṃ āciṇṇaṃ; na devasikaṃ phalasamāpattisamāpajjanaṃ…pe… na jātakakathāti idaṃ anāciṇṇaṃ. Vinayapariyāyena nimantitassa vassāvāsaṃ vasitvā apaloketvā cāriyapakkamanaṃ, pavāretvā cāriyapakkamanaṃ, āgantukehi saddhiṃ paṭhamaṃ paṭisanthārakaraṇanti idaṃ āciṇṇaṃ; tasseva āciṇṇassa akaraṇaṃ anāciṇṇaṃ nāma.
સુત્તન્તપરિયાયેન ચત્તારો સતિપટ્ઠાના…પે॰… અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગોતિ ઇદં પઞ્ઞત્તં નામ; તયો સતિપટ્ઠાના…પે॰… નવઙ્ગિકો મગ્ગોતિ ઇદં અપઞ્ઞત્તં નામ. વિનયપરિયાયેન ચત્તારો પારાજિકા…પે॰… તિંસ નિસ્સગ્ગિયા પાચિત્તિયાતિ ઇદં પઞ્ઞત્તં નામ; તયો પારાજિકા…પે॰… એકત્તિંસ નિસ્સગ્ગિયા પાચિત્તિયાતિ ઇદં અપઞ્ઞત્તં નામ.
Suttantapariyāyena cattāro satipaṭṭhānā…pe… aṭṭhaṅgiko maggoti idaṃ paññattaṃ nāma; tayo satipaṭṭhānā…pe… navaṅgiko maggoti idaṃ apaññattaṃ nāma. Vinayapariyāyena cattāro pārājikā…pe… tiṃsa nissaggiyā pācittiyāti idaṃ paññattaṃ nāma; tayo pārājikā…pe… ekattiṃsa nissaggiyā pācittiyāti idaṃ apaññattaṃ nāma.
‘‘અનાપત્તિ અજાનન્તસ્સ, અથેય્યચિત્તસ્સ, ન મરણાધિપ્પાયસ્સ, અનુલ્લપનાધિપ્પાયસ્સ, ન મોચનાધિપ્પાયસ્સા’’તિ તત્થ તત્થ વુત્તા અનાપત્તિ અનાપત્તિ નામ. ‘‘જાનન્તસ્સ, થેય્યચિત્તસ્સા’’તિઆદિના નયેન વુત્તા આપત્તિ આપત્તિ નામ. પઞ્ચાપત્તિક્ખન્ધા લહુકાપત્તિ નામ, દ્વે આપત્તિક્ખન્ધા ગરુકાપત્તિ નામ. છ આપત્તિક્ખન્ધા સાવસેસાપત્તિ નામ, એકો પારાજિકાપત્તિક્ખન્ધો અનવસેસાપત્તિ નામ. દ્વે આપત્તિક્ખન્ધા દુટ્ઠુલ્લાપત્તિ નામ, પઞ્ચાપત્તિક્ખન્ધા અદુટ્ઠુલ્લાપત્તિ નામ.
‘‘Anāpatti ajānantassa, atheyyacittassa, na maraṇādhippāyassa, anullapanādhippāyassa, na mocanādhippāyassā’’ti tattha tattha vuttā anāpatti anāpatti nāma. ‘‘Jānantassa, theyyacittassā’’tiādinā nayena vuttā āpatti āpatti nāma. Pañcāpattikkhandhā lahukāpatti nāma, dve āpattikkhandhā garukāpatti nāma. Cha āpattikkhandhā sāvasesāpatti nāma, eko pārājikāpattikkhandho anavasesāpatti nāma. Dve āpattikkhandhā duṭṭhullāpatti nāma, pañcāpattikkhandhā aduṭṭhullāpatti nāma.
પુરિમનયેનેવ પનેત્થ વુત્તપ્પકારં ધમ્મં ‘‘અધમ્મો અય’’ન્તિ કથયન્તા ‘‘ધમ્મં અધમ્મો’’તિ દીપેન્તિ નામ. અવિનયં ‘‘વિનયો અય’’ન્તિ…પે॰… અદુટ્ઠુલ્લાપત્તિં ‘‘દુટ્ઠુલ્લાપત્તિ અય’’ન્તિ કથયન્તા ‘‘અદુટ્ઠુલ્લાપત્તિં દુટ્ઠુલ્લાપત્તી’’તિ દીપેન્તિ નામ. એવં ‘‘અધમ્મં ધમ્મો’’તિ વા…પે॰… ‘‘અદુટ્ઠુલ્લાપત્તિં દુટ્ઠુલ્લાપત્તી’’તિ વા દીપેત્વા પક્ખં લભિત્વા ચતુન્નં સઙ્ઘકમ્માનં અઞ્ઞતરં સઙ્ઘકમ્મં એકસીમાયં વિસું કરોન્તેહિ સઙ્ઘો ભિન્નો નામ હોતિ. તેન વુત્તં – ‘‘તે ઇમેહિ અટ્ઠારસહિ વત્થૂહિ અપકસ્સન્તી’’તિઆદિ.
Purimanayeneva panettha vuttappakāraṃ dhammaṃ ‘‘adhammo aya’’nti kathayantā ‘‘dhammaṃ adhammo’’ti dīpenti nāma. Avinayaṃ ‘‘vinayo aya’’nti…pe… aduṭṭhullāpattiṃ ‘‘duṭṭhullāpatti aya’’nti kathayantā ‘‘aduṭṭhullāpattiṃ duṭṭhullāpattī’’ti dīpenti nāma. Evaṃ ‘‘adhammaṃ dhammo’’ti vā…pe… ‘‘aduṭṭhullāpattiṃ duṭṭhullāpattī’’ti vā dīpetvā pakkhaṃ labhitvā catunnaṃ saṅghakammānaṃ aññataraṃ saṅghakammaṃ ekasīmāyaṃ visuṃ karontehi saṅgho bhinno nāma hoti. Tena vuttaṃ – ‘‘te imehi aṭṭhārasahi vatthūhi apakassantī’’tiādi.
તત્થ અપકસ્સન્તીતિ પરિસં આકડ્ઢન્તિ, વિજટેન્તિ, એકમન્તં ઉસ્સારેન્તિ ચ. અવપકાસન્તીતિ અતિ વિય પકાસેન્તિ યથા વિસંસટ્ઠાવ હોન્તિ, એવં કરોન્તિ. આવેનિન્તિ વિસું. એત્તાવતા ખો ઉપાલિ સઙ્ઘો ભિન્નો હોતીતિ એવં અટ્ઠારસસુ ભેદકરવત્થૂસુ યંકિઞ્ચિ એકમ્પિ વત્થું દીપેત્વા તેન તેન કારણેન ‘‘ઇમં ગણ્હથ, ઇમં રોચેથા’’તિ સઞ્ઞાપેત્વા સલાકં ગાહાપેત્વા વિસું સઙ્ઘકમ્મે કતે સઙ્ઘો ભિન્નો હોતિ. પરિવારે પન ‘‘પઞ્ચહિ ઉપાલિ આકારેહિ સઙ્ઘો ભિજ્જતી’’તિઆદિ વુત્તં, તસ્સ ઇમિના ઇધ વુત્તેન સઙ્ઘભેદલક્ખણેન અત્થતો નાનાકરણં નત્થિ. તં પનસ્સ નાનાકરણાભાવં તત્થેવ પકાસયિસ્સામ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
Tattha apakassantīti parisaṃ ākaḍḍhanti, vijaṭenti, ekamantaṃ ussārenti ca. Avapakāsantīti ati viya pakāsenti yathā visaṃsaṭṭhāva honti, evaṃ karonti. Āveninti visuṃ. Ettāvatā kho upāli saṅgho bhinno hotīti evaṃ aṭṭhārasasu bhedakaravatthūsu yaṃkiñci ekampi vatthuṃ dīpetvā tena tena kāraṇena ‘‘imaṃ gaṇhatha, imaṃ rocethā’’ti saññāpetvā salākaṃ gāhāpetvā visuṃ saṅghakamme kate saṅgho bhinno hoti. Parivāre pana ‘‘pañcahi upāli ākārehi saṅgho bhijjatī’’tiādi vuttaṃ, tassa iminā idha vuttena saṅghabhedalakkhaṇena atthato nānākaraṇaṃ natthi. Taṃ panassa nānākaraṇābhāvaṃ tattheva pakāsayissāma. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
ઉપાલિપઞ્હાકથા નિટ્ઠિતા.
Upālipañhākathā niṭṭhitā.
સઙ્ઘભેદકક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Saṅghabhedakakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ઉપાલિપઞ્હા • Upālipañhā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ઉપાલિપઞ્હકથાવણ્ણના • Upālipañhakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / છસક્યપબ્બજ્જાકથાવણ્ણના • Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપાલિપઞ્હાકથાવણ્ણના • Upālipañhākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ઉપાલિપઞ્હાકથા • Upālipañhākathā