Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૨૪૧. ઉપાલિપુચ્છાકથા

    241. Upālipucchākathā

    ૪૦૦. અથ ખો આયસ્મા ઉપાલિ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા ઉપાલિ ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘યો નુ ખો, ભન્તે, સમગ્ગો સઙ્ઘો સમ્મુખાકરણીયં કમ્મં અસમ્મુખા કરોતિ, ધમ્મકમ્મં નુ ખો તં, ભન્તે, વિનયકમ્મ’’ન્તિ? ‘‘અધમ્મકમ્મં તં, ઉપાલિ, અવિનયકમ્મ’’ન્તિ. ‘‘યો નુ ખો, ભન્તે, સમગ્ગો સઙ્ઘો પટિપુચ્છાકરણીયં કમ્મં અપ્પટિપુચ્છા કરોતિ…પે॰… પટિઞ્ઞાયકરણીયં કમ્મં અપટિઞ્ઞાય કરોતિ… સતિવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ… તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ… તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ … નિયસ્સકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ… પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ… પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ… ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ પરિવાસં દેતિ… પરિવાસારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ… મૂલાયપટિકસ્સનારહસ્સ માનત્તં દેતિ… માનત્તારહં અબ્ભેતિ… અબ્ભાનારહં ઉપસમ્પાદેતિ, ધમ્મકમ્મં નુ ખો તં, ભન્તે, વિનયકમ્મ’’ન્તિ? ‘‘અધમ્મકમ્મં તં, ઉપાલિ, અવિનયકમ્મં’’.

    400. Atha kho āyasmā upāli yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā upāli bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘yo nu kho, bhante, samaggo saṅgho sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ asammukhā karoti, dhammakammaṃ nu kho taṃ, bhante, vinayakamma’’nti? ‘‘Adhammakammaṃ taṃ, upāli, avinayakamma’’nti. ‘‘Yo nu kho, bhante, samaggo saṅgho paṭipucchākaraṇīyaṃ kammaṃ appaṭipucchā karoti…pe… paṭiññāyakaraṇīyaṃ kammaṃ apaṭiññāya karoti… sativinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti… amūḷhavinayārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti… tassapāpiyasikākammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti… tajjanīyakammārahassa niyassakammaṃ karoti … niyassakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti… pabbājanīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti… paṭisāraṇīyakammārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti… ukkhepanīyakammārahassa parivāsaṃ deti… parivāsārahaṃ mūlāya paṭikassati… mūlāyapaṭikassanārahassa mānattaṃ deti… mānattārahaṃ abbheti… abbhānārahaṃ upasampādeti, dhammakammaṃ nu kho taṃ, bhante, vinayakamma’’nti? ‘‘Adhammakammaṃ taṃ, upāli, avinayakammaṃ’’.

    ‘‘યો ખો, ઉપાલિ, સમગ્ગો સઙ્ઘો સમ્મુખાકરણીયં કમ્મં અસમ્મુખા કરોતિ, એવં ખો, ઉપાલિ, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં, એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતિ. યો ખો, ઉપાલિ, સમગ્ગો સઙ્ઘો પટિપુચ્છાકરણીયં કમ્મં અપ્પટિપુચ્છા કરોતિ…પે॰… પટિઞ્ઞાયકરણીયં કમ્મં અપટિઞ્ઞાય કરોતિ… સતિવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ… તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ… તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ… નિયસ્સકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ… પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ… પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ… ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ પરિવાસં દેતિ… પરિવાસારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ… મૂલાયપટિકસ્સનારહસ્સ માનત્તં દેતિ… માનત્તારહં અબ્ભેતિ… અબ્ભાનારહં ઉપસમ્પાદેતિ, એવં ખો, ઉપાલિ, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતી’’તિ.

    ‘‘Yo kho, upāli, samaggo saṅgho sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ asammukhā karoti, evaṃ kho, upāli, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ, evañca pana saṅgho sātisāro hoti. Yo kho, upāli, samaggo saṅgho paṭipucchākaraṇīyaṃ kammaṃ appaṭipucchā karoti…pe… paṭiññāyakaraṇīyaṃ kammaṃ apaṭiññāya karoti… sativinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti… amūḷhavinayārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti… tassapāpiyasikākammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti… tajjanīyakammārahassa niyassakammaṃ karoti… niyassakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti… pabbājanīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti… paṭisāraṇīyakammārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti… ukkhepanīyakammārahassa parivāsaṃ deti… parivāsārahaṃ mūlāya paṭikassati… mūlāyapaṭikassanārahassa mānattaṃ deti… mānattārahaṃ abbheti… abbhānārahaṃ upasampādeti, evaṃ kho, upāli, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho sātisāro hotī’’ti.

    ૪૦૧. ‘‘યો નુ ખો, ભન્તે, સમગ્ગો સઙ્ઘો સમ્મુખાકરણીયં કમ્મં સમ્મુખા કરોતિ, ધમ્મકમ્મં નુ ખો તં, ભન્તે, વિનયકમ્મ’’ન્તિ? ‘‘ધમ્મકમ્મં તં, ઉપાલિ, વિનયકમ્મ’’ન્તિ. ‘‘યો નુ ખો, ભન્તે, સમગ્ગો સઙ્ઘો પટિપુચ્છાકરણીયં કમ્મં પટિપુચ્છા કરોતિ…પે॰… પટિઞ્ઞાયકરણીયં કમ્મં પટિઞ્ઞાય કરોતિ… સતિવિનયારહસ્સ સતિવિનયં દેતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ… તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ… તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ… નિયસ્સકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ… પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ… પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ… ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ… પરિવાસારહસ્સ પરિવાસં દેતિ મૂલાયપટિકસ્સનારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ… માનત્તારહસ્સ માનત્તં દેતિ… અબ્ભાનારહં અબ્ભેતિ… ઉપસમ્પદારહં ઉપસમ્પાદેતિ, ધમ્મકમ્મં નુ ખો તં, ભન્તે, વિનયકમ્મ’’ન્તિ? ‘‘ધમ્મકમ્મં તં, ઉપાલિ, વિનયકમ્મં.

    401. ‘‘Yo nu kho, bhante, samaggo saṅgho sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ sammukhā karoti, dhammakammaṃ nu kho taṃ, bhante, vinayakamma’’nti? ‘‘Dhammakammaṃ taṃ, upāli, vinayakamma’’nti. ‘‘Yo nu kho, bhante, samaggo saṅgho paṭipucchākaraṇīyaṃ kammaṃ paṭipucchā karoti…pe… paṭiññāyakaraṇīyaṃ kammaṃ paṭiññāya karoti… sativinayārahassa sativinayaṃ deti… amūḷhavinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti… tassapāpiyasikākammārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti… tajjanīyakammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti… niyassakammārahassa niyassakammaṃ karoti… pabbājanīyakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti… paṭisāraṇīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti… ukkhepanīyakammārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti… parivāsārahassa parivāsaṃ deti mūlāyapaṭikassanārahaṃ mūlāya paṭikassati… mānattārahassa mānattaṃ deti… abbhānārahaṃ abbheti… upasampadārahaṃ upasampādeti, dhammakammaṃ nu kho taṃ, bhante, vinayakamma’’nti? ‘‘Dhammakammaṃ taṃ, upāli, vinayakammaṃ.

    ‘‘યો ખો, ઉપાલિ, સમગ્ગો સઙ્ઘો સમ્મુખાકરણીયં કમ્મં સમ્મુખા કરોતિ, એવં ખો, ઉપાલિ, ધમ્મકમ્મં હોતિ વિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો અનતિસારો હોતિ. યો ખો, ઉપાલિ, સમગ્ગો સઙ્ઘો પટિપુચ્છાકરણીયં કમ્મં પટિપુચ્છા કરોતિ… પટિઞ્ઞાયકરણીયં કમ્મં પટિઞ્ઞાય કરોતિ… સતિવિનયારહસ્સ સતિવિનયં દેતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ… તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ… તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ… નિયસ્સકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ… પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ … પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ… ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ… પરિવાસારહસ્સ પરિવાસં દેતિ… મૂલાયપટિકસ્સનારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ… માનત્તારહસ્સ માનત્તં દેતિ… અબ્ભાનારહં અબ્ભેતિ… ઉપસમ્પદારહં ઉપસમ્પાદેતિ, એવં ખો, ઉપાલિ, ધમ્મકમ્મં હોતિ વિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો અનતિસારો હોતી’’તિ.

    ‘‘Yo kho, upāli, samaggo saṅgho sammukhākaraṇīyaṃ kammaṃ sammukhā karoti, evaṃ kho, upāli, dhammakammaṃ hoti vinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho anatisāro hoti. Yo kho, upāli, samaggo saṅgho paṭipucchākaraṇīyaṃ kammaṃ paṭipucchā karoti… paṭiññāyakaraṇīyaṃ kammaṃ paṭiññāya karoti… sativinayārahassa sativinayaṃ deti… amūḷhavinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti… tassapāpiyasikākammārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti… tajjanīyakammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti… niyassakammārahassa niyassakammaṃ karoti… pabbājanīyakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti … paṭisāraṇīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti… ukkhepanīyakammārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti… parivāsārahassa parivāsaṃ deti… mūlāyapaṭikassanārahaṃ mūlāya paṭikassati… mānattārahassa mānattaṃ deti… abbhānārahaṃ abbheti… upasampadārahaṃ upasampādeti, evaṃ kho, upāli, dhammakammaṃ hoti vinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho anatisāro hotī’’ti.

    ૪૦૨. ‘‘યો નુ ખો, ભન્તે, સમગ્ગો સઙ્ઘો સતિવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ, અમૂળ્હવિનયારહસ્સ સતિવિનયં દેતિ, ધમ્મકમ્મં નુ ખો તં, ભન્તે, વિનયકમ્મ’’ન્તિ? ‘‘અધમ્મકમ્મં તં, ઉપાલિ, અવિનયકમ્મ’’ન્તિ. ‘‘યો નુ ખો, ભન્તે, સમગ્ગો સઙ્ઘો અમૂળ્હવિનયારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ, તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ…પે॰… તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ, તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ… તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ, નિયસ્સકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ… નિયસ્સકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ, પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ… પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ, પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ… પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ, ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ… ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ પરિવાસં દેતિ, પરિવાસારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ… પરિવાસારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ, મૂલાયપટિકસ્સનારહસ્સ પરિવાસં દેતિ… મૂલાયપટિકસ્સનારહસ્સ માનત્તં દેતિ, માનત્તારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ… માનત્તારહં અબ્ભેતિ, અબ્ભાનારહસ્સ માનત્તં દેતિ… અબ્ભાનારહં ઉપસમ્પાદેતિ, ઉપસમ્પદારહં અબ્ભેતિ, ધમ્મકમ્મં નુ ખો તં, ભન્તે, વિનયકમ્મ’’ન્તિ? ‘‘અધમ્મકમ્મં તં, ઉપાલિ, અવિનયકમ્મ’’ન્તિ.

    402. ‘‘Yo nu kho, bhante, samaggo saṅgho sativinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti, amūḷhavinayārahassa sativinayaṃ deti, dhammakammaṃ nu kho taṃ, bhante, vinayakamma’’nti? ‘‘Adhammakammaṃ taṃ, upāli, avinayakamma’’nti. ‘‘Yo nu kho, bhante, samaggo saṅgho amūḷhavinayārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti, tassapāpiyasikākammārahassa amūḷhavinayaṃ deti…pe… tassapāpiyasikākammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti, tajjanīyakammārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti… tajjanīyakammārahassa niyassakammaṃ karoti, niyassakammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti… niyassakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti, pabbājanīyakammārahassa niyassakammaṃ karoti… pabbājanīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti, paṭisāraṇīyakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti… paṭisāraṇīyakammārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti, ukkhepanīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti… ukkhepanīyakammārahassa parivāsaṃ deti, parivāsārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti… parivāsārahaṃ mūlāya paṭikassati, mūlāyapaṭikassanārahassa parivāsaṃ deti… mūlāyapaṭikassanārahassa mānattaṃ deti, mānattārahaṃ mūlāya paṭikassati… mānattārahaṃ abbheti, abbhānārahassa mānattaṃ deti… abbhānārahaṃ upasampādeti, upasampadārahaṃ abbheti, dhammakammaṃ nu kho taṃ, bhante, vinayakamma’’nti? ‘‘Adhammakammaṃ taṃ, upāli, avinayakamma’’nti.

    ‘‘યો ખો, ઉપાલિ, સમગ્ગો સઙ્ઘો સતિવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ, અમૂળ્હવિનયારહસ્સ સતિવિનયં દેતિ, એવં ખો, ઉપાલિ, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતિ. યો ખો, ઉપાલિ, સમગ્ગો સઙ્ઘો અમૂળ્હવિનયારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ, તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ…પે॰… તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ, તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ… તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ , નિયસ્સકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ… નિયસ્સકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ, પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ… પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ, પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ… પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ, ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ… ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ પરિવાસં દેતિ, પરિવાસારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ… પરિવાસારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ, મૂલાયપટિકસ્સનારહસ્સ પરિવાસં દેતિ… મૂલાયપટિકસ્સનારહસ્સ માનત્તં દેતિ, માનત્તારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ – માનત્તારહં અબ્ભેતિ, અબ્ભાનારહસ્સ માનત્તં દેતિ… અબ્ભાનારહં ઉપસમ્પાદેતિ, ઉપસમ્પદારહં અબ્ભેતિ, એવં ખો, ઉપાલિ, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતી’’તિ.

    ‘‘Yo kho, upāli, samaggo saṅgho sativinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti, amūḷhavinayārahassa sativinayaṃ deti, evaṃ kho, upāli, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho sātisāro hoti. Yo kho, upāli, samaggo saṅgho amūḷhavinayārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti, tassapāpiyasikākammārahassa amūḷhavinayaṃ deti…pe… tassapāpiyasikākammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti, tajjanīyakammārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti… tajjanīyakammārahassa niyassakammaṃ karoti , niyassakammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti… niyassakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti, pabbājanīyakammārahassa niyassakammaṃ karoti… pabbājanīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti, paṭisāraṇīyakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti… paṭisāraṇīyakammārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti, ukkhepanīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti… ukkhepanīyakammārahassa parivāsaṃ deti, parivāsārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti… parivāsārahaṃ mūlāya paṭikassati, mūlāyapaṭikassanārahassa parivāsaṃ deti… mūlāyapaṭikassanārahassa mānattaṃ deti, mānattārahaṃ mūlāya paṭikassati – mānattārahaṃ abbheti, abbhānārahassa mānattaṃ deti… abbhānārahaṃ upasampādeti, upasampadārahaṃ abbheti, evaṃ kho, upāli, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho sātisāro hotī’’ti.

    ૪૦૩. ‘‘યો નુ ખો, ભન્તે, સમગ્ગો સઙ્ઘો સતિવિનયારહસ્સ સતિવિનયં દેતિ, અમૂળ્હવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ, ધમ્મકમ્મં નુ ખો તં, ભન્તે, વિનયકમ્મ’’ન્તિ? ‘‘ધમ્મકમ્મં તં, ઉપાલિ, વિનયકમ્મ’’ન્તિ. ‘‘યો નુ ખો, ભન્તે, સમગ્ગો સઙ્ઘો અમૂળ્હવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ…પે॰… તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ…પે॰… તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… નિયસ્સકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ…પે॰… પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… પરિવાસારહસ્સ પરિવાસં દેતિ…પે॰… મૂલાયપટિકસ્સનારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ…પે॰… માનત્તારહસ્સ માનત્તં દેતિ…પે॰… અબ્ભાનારહં અબ્ભેતિ, ઉપસમ્પદારહં ઉપસમ્પાદેતિ, ધમ્મકમ્મં નુ ખો તં, ભન્તે, વિનયકમ્મ’’ન્તિ? ‘‘ધમ્મકમ્મં તં, ઉપાલિ, વિનયકમ્મં’’.

    403. ‘‘Yo nu kho, bhante, samaggo saṅgho sativinayārahassa sativinayaṃ deti, amūḷhavinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti, dhammakammaṃ nu kho taṃ, bhante, vinayakamma’’nti? ‘‘Dhammakammaṃ taṃ, upāli, vinayakamma’’nti. ‘‘Yo nu kho, bhante, samaggo saṅgho amūḷhavinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti…pe… tassapāpiyasikākammārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti…pe… tajjanīyakammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti…pe… niyassakammārahassa niyassakammaṃ karoti…pe… pabbājanīyakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti…pe… paṭisāraṇīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti…pe… ukkhepanīyakammārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti…pe… parivāsārahassa parivāsaṃ deti…pe… mūlāyapaṭikassanārahaṃ mūlāya paṭikassati…pe… mānattārahassa mānattaṃ deti…pe… abbhānārahaṃ abbheti, upasampadārahaṃ upasampādeti, dhammakammaṃ nu kho taṃ, bhante, vinayakamma’’nti? ‘‘Dhammakammaṃ taṃ, upāli, vinayakammaṃ’’.

    ‘‘યો ખો, ઉપાલિ, સમગ્ગો સઙ્ઘો સતિવિનયારહસ્સ સતિવિનયં દેતિ, અમૂળ્હવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ, એવં ખો, ઉપાલિ, ધમ્મકમ્મં હોતિ વિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો અનતિસારો હોતિ . યો ખો, ઉપાલિ, સમગ્ગો સઙ્ઘો અમૂળ્હવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ …પે॰… તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ…પે॰… તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… નિયસ્સકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ…પે॰… પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… પરિવાસારહસ્સ પરિવાસં દેતિ…પે॰… મૂલાય પટિકસ્સનારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ…પે॰… માનત્તારહસ્સ માનત્તં દેતિ…પે॰… અબ્ભાનારહં અબ્ભેતિ, ઉપસમ્પદારહં ઉપસમ્પાદેતિ, એવં ખો, ઉપાલિ, ધમ્મકમ્મં હોતિ વિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો અનતિસારો હોતી’’તિ.

    ‘‘Yo kho, upāli, samaggo saṅgho sativinayārahassa sativinayaṃ deti, amūḷhavinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti, evaṃ kho, upāli, dhammakammaṃ hoti vinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho anatisāro hoti . Yo kho, upāli, samaggo saṅgho amūḷhavinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti …pe… tassapāpiyasikākammārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti…pe… tajjanīyakammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti…pe… niyassakammārahassa niyassakammaṃ karoti…pe… pabbājanīyakammārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti…pe… paṭisāraṇīyakammārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti…pe… ukkhepanīyakammārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti…pe… parivāsārahassa parivāsaṃ deti…pe… mūlāya paṭikassanārahaṃ mūlāya paṭikassati…pe… mānattārahassa mānattaṃ deti…pe… abbhānārahaṃ abbheti, upasampadārahaṃ upasampādeti, evaṃ kho, upāli, dhammakammaṃ hoti vinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho anatisāro hotī’’ti.

    ૪૦૪. અથ ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – યો ખો, ભિક્ખવે, સમગ્ગો સઙ્ઘો સતિવિનયારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ, એવં ખો, ભિક્ખવે, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતિ. યો ખો, ભિક્ખવે, સમગ્ગો સઙ્ઘો સતિવિનયારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ…પે॰… સતિવિનયારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ… સતિવિનયારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ… સતિવિનયારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ… સતિવિનયારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ… સતિવિનયારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ … સતિવિનયારહસ્સ પરિવાસં દેતિ… સતિવિનયારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ… સતિવિનયારહસ્સ માનત્તં દેતિ… સતિવિનયારહં અબ્ભેતિ… સતિવિનયારહં ઉપસમ્પાદેતિ, એવં ખો , ભિક્ખવે, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતિ.

    404. Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesi – yo kho, bhikkhave, samaggo saṅgho sativinayārahassa amūḷhavinayaṃ deti, evaṃ kho, bhikkhave, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho sātisāro hoti. Yo kho, bhikkhave, samaggo saṅgho sativinayārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti…pe… sativinayārahassa tajjanīyakammaṃ karoti… sativinayārahassa niyassakammaṃ karoti… sativinayārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti… sativinayārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti… sativinayārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti … sativinayārahassa parivāsaṃ deti… sativinayārahaṃ mūlāya paṭikassati… sativinayārahassa mānattaṃ deti… sativinayārahaṃ abbheti… sativinayārahaṃ upasampādeti, evaṃ kho , bhikkhave, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho sātisāro hoti.

    ૪૦૫. યો ખો, ભિક્ખવે, સમગ્ગો સઙ્ઘો અમૂળ્હવિનયારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ, એવં ખો, ભિક્ખવે, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતિ. યો ખો, ભિક્ખવે, સમગ્ગો સઙ્ઘો અમૂળ્હવિનયારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ પરિવાસં દેતિ… અમૂળ્હવિનયારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ માનત્તં દેતિ… અમૂળ્હવિનયારહં અબ્ભેતિ… અમૂળ્હવિનયારહં ઉપસમ્પાદેતિ… અમૂળ્હવિનયારહસ્સ સતિવિનયં દેતિ, એવં ખો, ભિક્ખવે, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતિ.

    405. Yo kho, bhikkhave, samaggo saṅgho amūḷhavinayārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti, evaṃ kho, bhikkhave, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho sātisāro hoti. Yo kho, bhikkhave, samaggo saṅgho amūḷhavinayārahassa tajjanīyakammaṃ karoti…pe… amūḷhavinayārahassa niyassakammaṃ karoti… amūḷhavinayārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti… amūḷhavinayārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti… amūḷhavinayārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti… amūḷhavinayārahassa parivāsaṃ deti… amūḷhavinayārahaṃ mūlāya paṭikassati… amūḷhavinayārahassa mānattaṃ deti… amūḷhavinayārahaṃ abbheti… amūḷhavinayārahaṃ upasampādeti… amūḷhavinayārahassa sativinayaṃ deti, evaṃ kho, bhikkhave, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho sātisāro hoti.

    ૪૦૬. યો ખો, ભિક્ખવે, સમગ્ગો સઙ્ઘો તસ્સપાપિયસિકાકમ્મારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ…પે॰… તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ… નિયસ્સકમ્મારહસ્સ… પબ્બાજનીયકમ્મારહસ્સ… પટિસારણીયકમ્મારહસ્સ… ઉક્ખેપનીયકમ્મારહસ્સ… પરિવાસારહં… મૂલાયપટિકસ્સનારહસ્સ… માનત્તારહં… અબ્ભાનારહં… ઉપસમ્પદારહસ્સ સતિવિનયં દેતિ, એવં ખો, ભિક્ખવે, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતિ. યો ખો, ભિક્ખવે, સમગ્ગો સઙ્ઘો ઉપસમ્પદારહસ્સ અમૂળ્હવિનયં દેતિ…પે॰… ઉપસમ્પદારહસ્સ તસ્સપાપિયસિકાકમ્મં કરોતિ… ઉપસમ્પદારહસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોતિ… ઉપસમ્પદારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ… ઉપસમ્પદારહસ્સ પબ્બાજનીયકમ્મં કરોતિ… ઉપસમ્પદારહસ્સ પટિસારણીયકમ્મં કરોતિ… ઉપસમ્પદારહસ્સ ઉક્ખેપનીયકમ્મં કરોતિ… ઉપસમ્પદારહસ્સ પરિવાસં દેતિ… ઉપસમ્પદારહં મૂલાય પટિકસ્સતિ… ઉપસમ્પદારહસ્સ માનત્તં દેતિ… ઉપસમ્પદારહં અબ્ભેતિ, એવં ખો, ભિક્ખવે, અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં. એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતીતિ.

    406. Yo kho, bhikkhave, samaggo saṅgho tassapāpiyasikākammārahassa tajjanīyakammaṃ karoti…pe… tajjanīyakammārahassa… niyassakammārahassa… pabbājanīyakammārahassa… paṭisāraṇīyakammārahassa… ukkhepanīyakammārahassa… parivāsārahaṃ… mūlāyapaṭikassanārahassa… mānattārahaṃ… abbhānārahaṃ… upasampadārahassa sativinayaṃ deti, evaṃ kho, bhikkhave, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho sātisāro hoti. Yo kho, bhikkhave, samaggo saṅgho upasampadārahassa amūḷhavinayaṃ deti…pe… upasampadārahassa tassapāpiyasikākammaṃ karoti… upasampadārahassa tajjanīyakammaṃ karoti… upasampadārahassa niyassakammaṃ karoti… upasampadārahassa pabbājanīyakammaṃ karoti… upasampadārahassa paṭisāraṇīyakammaṃ karoti… upasampadārahassa ukkhepanīyakammaṃ karoti… upasampadārahassa parivāsaṃ deti… upasampadārahaṃ mūlāya paṭikassati… upasampadārahassa mānattaṃ deti… upasampadārahaṃ abbheti, evaṃ kho, bhikkhave, adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ. Evañca pana saṅgho sātisāro hotīti.

    ઉપાલિપુચ્છાકથા નિટ્ઠિતા.

    Upālipucchākathā niṭṭhitā.

    ઉપાલિપુચ્છાભાણવારો નિટ્ઠિતો દુતિયો.

    Upālipucchābhāṇavāro niṭṭhito dutiyo.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ઉપાલિપુચ્છાકથા • Upālipucchākathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉપાલિપુચ્છાકથાવણ્ણના • Upālipucchākathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૪૧. ઉપાલિપુચ્છાકથા • 241. Upālipucchākathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact