Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. ઉપાલિસુત્તવણ્ણના

    9. Upālisuttavaṇṇanā

    ૯૯. નવમે દુરભિસમ્ભવાનીતિ સમ્ભવિતું દુક્ખાનિ દુસ્સહાનિ, ન સક્કા અપ્પેસક્ખેહિ અજ્ઝોગાહિતુન્તિ વુત્તં હોતિ. અરઞ્ઞવનપત્થાનીતિ અરઞ્ઞાનિ ચ વનપત્થાનિ ચ. આરઞ્ઞકઙ્ગનિપ્ફાદનેન અરઞ્ઞાનિ, ગામન્તં અતિક્કમિત્વા મનુસ્સાનં અનુપચારટ્ઠાનભાવેન વનપત્થાનિ. પન્તાનીતિ પરિયન્તાનિ અતિદૂરાનિ. દુક્કરં પવિવેકન્તિ કાયવિવેકો દુક્કરો. દુરભિરમન્તિ અભિરમિતું ન સુકરં. એકત્તેતિ એકીભાવે. કિં દસ્સેતિ? કાયવિવેકે કતેપિ તત્થ ચિત્તં અભિરમાપેતું દુક્કરં. દ્વયંદ્વયારામો હિ અયં લોકોતિ. હરન્તિ મઞ્ઞેતિ હરન્તિ વિય ઘસન્તિ વિય. મનોતિ ચિત્તં. સમાધિં અલભમાનસ્સાતિ ઉપચારસમાધિં વા અપ્પનાસમાધિં વા અલભન્તસ્સ . કિં દસ્સેતિ? ઈદિસસ્સ ભિક્ખુનો તિણપણ્ણમિગાદિસદ્દેહિ વિવિધેહિ ચ ભીસનકેહિ વનાનિ ચિત્તં વિક્ખિપન્તિ મઞ્ઞેતિ. સંસીદિસ્સતીતિ કામવિતક્કેન સંસીદિસ્સતિ. ઉપ્લવિસ્સતીતિ બ્યાપાદવિહિંસાવિતક્કેહિ ઉદ્ધં પ્લવિસ્સતિ.

    99. Navame durabhisambhavānīti sambhavituṃ dukkhāni dussahāni, na sakkā appesakkhehi ajjhogāhitunti vuttaṃ hoti. Araññavanapatthānīti araññāni ca vanapatthāni ca. Āraññakaṅganipphādanena araññāni, gāmantaṃ atikkamitvā manussānaṃ anupacāraṭṭhānabhāvena vanapatthāni. Pantānīti pariyantāni atidūrāni. Dukkaraṃ pavivekanti kāyaviveko dukkaro. Durabhiramanti abhiramituṃ na sukaraṃ. Ekatteti ekībhāve. Kiṃ dasseti? Kāyaviveke katepi tattha cittaṃ abhiramāpetuṃ dukkaraṃ. Dvayaṃdvayārāmo hi ayaṃ lokoti. Haranti maññeti haranti viya ghasanti viya. Manoti cittaṃ. Samādhiṃ alabhamānassāti upacārasamādhiṃ vā appanāsamādhiṃ vā alabhantassa . Kiṃ dasseti? Īdisassa bhikkhuno tiṇapaṇṇamigādisaddehi vividhehi ca bhīsanakehi vanāni cittaṃ vikkhipanti maññeti. Saṃsīdissatīti kāmavitakkena saṃsīdissati. Uplavissatīti byāpādavihiṃsāvitakkehi uddhaṃ plavissati.

    કણ્ણસંધોવિકન્તિ કણ્ણે ધોવન્તેન કીળિતબ્બં. પિટ્ઠિસંધોવિકન્તિ પિટ્ઠિં ધોવન્તેન કીળિતબ્બં. તત્થ ઉદકં સોણ્ડાય ગહેત્વા દ્વીસુ કણ્ણેસુ આસિઞ્ચનં કણ્ણસંધોવિકા નામ, પિટ્ઠિયં આસિઞ્ચનં પિટ્ઠિસંધોવિકા નામ. ગાધં વિન્દતીતિ પતિટ્ઠં લભતિ. કો ચાહં કો ચ હત્થિનાગોતિ અહં કો, હત્થિનાગો કો, અહમ્પિ તિરચ્છાનગતો, અયમ્પિ, મય્હમ્પિ ચત્તારો પાદા, ઇમસ્સપિ, નનુ ઉભોપિ મયં સમસમાતિ.

    Kaṇṇasaṃdhovikanti kaṇṇe dhovantena kīḷitabbaṃ. Piṭṭhisaṃdhovikanti piṭṭhiṃ dhovantena kīḷitabbaṃ. Tattha udakaṃ soṇḍāya gahetvā dvīsu kaṇṇesu āsiñcanaṃ kaṇṇasaṃdhovikā nāma, piṭṭhiyaṃ āsiñcanaṃ piṭṭhisaṃdhovikā nāma. Gādhaṃ vindatīti patiṭṭhaṃ labhati. Ko cāhaṃ ko ca hatthināgoti ahaṃ ko, hatthināgo ko, ahampi tiracchānagato, ayampi, mayhampi cattāro pādā, imassapi, nanu ubhopi mayaṃ samasamāti.

    વઙ્કકન્તિ કુમારકાનં કીળનકં ખુદ્દકનઙ્ગલં. ઘટિકન્તિ દીઘદણ્ડકેન રસ્સદણ્ડકં પહરણકીળં. મોક્ખચિકન્તિ સંપરિવત્તકકીળં, આકાસે દણ્ડકં ગહેત્વા ભૂમિયં વા સીસં ઠપેત્વા હેટ્ઠુપરિયભાવેન પરિવત્તનકીળન્તિ વુત્તં હોતિ. ચિઙ્ગુલકન્તિ તાલપણ્ણાદીહિ કતં વાતપ્પહારેન પરિબ્ભમનચક્કં. પત્તાળ્હકં વુચ્ચતિ પણ્ણનાળિ, તાય વાલુકાદીનિ મિનન્તા કીળન્તિ. રથકન્તિ ખુદ્દકરથં. ધનુકન્તિ ખુદ્દકધનુમેવ.

    Vaṅkakanti kumārakānaṃ kīḷanakaṃ khuddakanaṅgalaṃ. Ghaṭikanti dīghadaṇḍakena rassadaṇḍakaṃ paharaṇakīḷaṃ. Mokkhacikanti saṃparivattakakīḷaṃ, ākāse daṇḍakaṃ gahetvā bhūmiyaṃ vā sīsaṃ ṭhapetvā heṭṭhupariyabhāvena parivattanakīḷanti vuttaṃ hoti. Ciṅgulakanti tālapaṇṇādīhi kataṃ vātappahārena paribbhamanacakkaṃ. Pattāḷhakaṃ vuccati paṇṇanāḷi, tāya vālukādīni minantā kīḷanti. Rathakanti khuddakarathaṃ. Dhanukanti khuddakadhanumeva.

    ઇધ ખો પન વોતિ એત્થ વોતિ નિપાતમત્તં, ઇધ ખો પનાતિ અત્થો. ઇઙ્ઘ ત્વં, ઉપાલિ, સઙ્ઘે વિહરાહીતિ એત્થ ઇઙ્ઘાતિ ચોદનત્થે નિપાતો. તેન થેરં સઙ્ઘમજ્ઝે વિહારત્થાય ચોદેતિ, નાસ્સ અરઞ્ઞવાસં અનુજાનાતિ. કસ્મા? અરઞ્ઞસેનાસને વસતો કિરસ્સ વાસધુરમેવ પૂરિસ્સતિ, ન ગન્થધુરં. સઙ્ઘમજ્ઝે વસન્તો પન દ્વે ધુરાનિ પૂરેત્વા અરહત્તં પાપુણિસ્સતિ, વિનયપિટકે ચ પામોક્ખો ભવિસ્સતિ. અથસ્સાહં પરિસમજ્ઝે પુબ્બપત્થનં પુબ્બાભિનીહારઞ્ચ કથેત્વા ઇમં ભિક્ખું વિનયધરાનં અગ્ગટ્ઠાને ઠપેસ્સામીતિ ઇમમત્થં પસ્સમાનો સત્થા થેરસ્સ અરઞ્ઞવાસં નાનુજાનીતિ. દસમં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    Idha kho pana voti ettha voti nipātamattaṃ, idha kho panāti attho. Iṅgha tvaṃ, upāli, saṅghe viharāhīti ettha iṅghāti codanatthe nipāto. Tena theraṃ saṅghamajjhe vihāratthāya codeti, nāssa araññavāsaṃ anujānāti. Kasmā? Araññasenāsane vasato kirassa vāsadhurameva pūrissati, na ganthadhuraṃ. Saṅghamajjhe vasanto pana dve dhurāni pūretvā arahattaṃ pāpuṇissati, vinayapiṭake ca pāmokkho bhavissati. Athassāhaṃ parisamajjhe pubbapatthanaṃ pubbābhinīhārañca kathetvā imaṃ bhikkhuṃ vinayadharānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapessāmīti imamatthaṃ passamāno satthā therassa araññavāsaṃ nānujānīti. Dasamaṃ uttānatthamevāti.

    ઉપાલિવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Upālivaggo pañcamo.

    દુતિયપણ્ણાસકં નિટ્ઠિતં.

    Dutiyapaṇṇāsakaṃ niṭṭhitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. ઉપાલિસુત્તં • 9. Upālisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. ઉપાલિસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Upālisuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact