Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
ઉપનન્દસક્યપુત્તવત્થુકથા
Upanandasakyaputtavatthukathā
૩૬૪. ગામકાવાસં અગમાસીતિ અપ્પેવ નામ ચીવરાનિ ભાજેન્તા મય્હમ્પિ સઙ્ગહં કરેય્યુન્તિ ચીવરભાજનકાલં સલ્લક્ખેત્વાવ અગમાસિ. સાદિયિસ્સસીતિ ગણ્હિસ્સસિ. એત્થ ચ કિઞ્ચાપિ તસ્સ ભાગો ન પાપુણાતિ. અથ ખો ‘‘નગરવાસિકો અયં મુખરો ધમ્મકથિકો’’તિ તે ભિક્ખૂ ‘‘સાદિયિસ્સસી’’તિ આહંસુ. યો સાદિયેય્ય આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ એત્થ પન કિઞ્ચાપિ લહુકા આપત્તિ, અથ ખો ગહિતાનિ ગહિતટ્ઠાને દાતબ્બાનિ. સચેપિ નટ્ઠાનિ વા જિણ્ણાનિ વા હોન્તિ, તસ્સેવ ગીવા. દેહીતિ વુત્તે અદેન્તો ધુરનિક્ખેપે ભણ્ડગ્ઘેન કારેતબ્બો.
364.Gāmakāvāsaṃagamāsīti appeva nāma cīvarāni bhājentā mayhampi saṅgahaṃ kareyyunti cīvarabhājanakālaṃ sallakkhetvāva agamāsi. Sādiyissasīti gaṇhissasi. Ettha ca kiñcāpi tassa bhāgo na pāpuṇāti. Atha kho ‘‘nagaravāsiko ayaṃ mukharo dhammakathiko’’ti te bhikkhū ‘‘sādiyissasī’’ti āhaṃsu. Yo sādiyeyya āpatti dukkaṭassāti ettha pana kiñcāpi lahukā āpatti, atha kho gahitāni gahitaṭṭhāne dātabbāni. Sacepi naṭṭhāni vā jiṇṇāni vā honti, tasseva gīvā. Dehīti vutte adento dhuranikkhepe bhaṇḍagghena kāretabbo.
એકાધિપ્પાયન્તિ એકં અધિપ્પાયં; એકં પુગ્ગલપટિવીસમેવ દેથાતિ અત્થો. ઇદાનિ યથા સો દાતબ્બો, તં દસ્સેતું તન્તિં ઠપેન્તો ઇધ પનાતિઆદિમાહ. તત્થ સચે અમુત્ર ઉપડ્ઢં અમુત્ર ઉપડ્ઢન્તિ એકેકસ્મિં એકાહમેકાહં વા સત્તાહં સત્તાહં વા સચે વસતિ, એકેકસ્મિં વિહારે યં એકો પુગ્ગલો લભતિ, તતો તતો ઉપડ્ઢં ઉપડ્ઢં દાતબ્બં. એવં એકાધિપ્પાયો દિન્નો હોતિ. યત્થ વા પન બહુતરન્તિ સચે એકસ્મિં વિહારે વસન્તો ઇતરસ્મિં સત્તાહવારેન અરુણમેવ ઉટ્ઠાપેતિ, એવં પુરિમસ્મિં બહુતરં વસતિ નામ. તસ્મા તતો બહુતરં વસિતવિહારતો તસ્સ પટિવીસો દાતબ્બો. એવમ્પિ એકાધિપ્પાયો દિન્નો હોતિ. ઇદઞ્ચ નાનાલાભેહિ નાનૂપચારેહિ એકસીમવિહારેહિ કથિતં, નાનાસીમવિહારે પન સેનાસનગ્ગાહો પટિપ્પસ્સમ્ભતિ. તસ્મા તત્થ ચીવરપટિવીસો ન પાપુણાતિ. સેસં પન આમિસભેસજ્જાદિ સબ્બં સબ્બત્થ અન્તોસીમગતસ્સ પાપુણાતિ.
Ekādhippāyanti ekaṃ adhippāyaṃ; ekaṃ puggalapaṭivīsameva dethāti attho. Idāni yathā so dātabbo, taṃ dassetuṃ tantiṃ ṭhapento idha panātiādimāha. Tattha sace amutra upaḍḍhaṃ amutra upaḍḍhanti ekekasmiṃ ekāhamekāhaṃ vā sattāhaṃ sattāhaṃ vā sace vasati, ekekasmiṃ vihāre yaṃ eko puggalo labhati, tato tato upaḍḍhaṃ upaḍḍhaṃ dātabbaṃ. Evaṃ ekādhippāyo dinno hoti. Yattha vā pana bahutaranti sace ekasmiṃ vihāre vasanto itarasmiṃ sattāhavārena aruṇameva uṭṭhāpeti, evaṃ purimasmiṃ bahutaraṃ vasati nāma. Tasmā tato bahutaraṃ vasitavihārato tassa paṭivīso dātabbo. Evampi ekādhippāyo dinno hoti. Idañca nānālābhehi nānūpacārehi ekasīmavihārehi kathitaṃ, nānāsīmavihāre pana senāsanaggāho paṭippassambhati. Tasmā tattha cīvarapaṭivīso na pāpuṇāti. Sesaṃ pana āmisabhesajjādi sabbaṃ sabbattha antosīmagatassa pāpuṇāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૨૩. ઉપનન્દસક્યપુત્તવત્થુ • 223. Upanandasakyaputtavatthu
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ઉપનન્દસક્યપુત્તવત્થુકથાવણ્ણના • Upanandasakyaputtavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉપનન્દસક્યપુત્તવત્થુકથાવણ્ણના • Upanandasakyaputtavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપનન્દસક્યપુત્તવત્થુકથાવણ્ણના • Upanandasakyaputtavatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૨૩. ઉપનન્દસક્યપુત્તવત્થુકથા • 223. Upanandasakyaputtavatthukathā