Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ઉપનન્દવત્થુકથા

    Upanandavatthukathā

    ૩૧૯. અયમત્થોતિ અયં વક્ખમાનો અત્થો, એવં વેદિતબ્બોતિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ ગામકે . ન્તિ સેનાસનં, ગણ્હન્તેનેવાતિ સમ્બન્ધો. ઇધાતિ સાવત્થિયં. મુત્તન્તિ તે સેનાસનં મુઞ્ચિતં હોતિ. તત્રાપીતિ ગામકેપિ. ઉભયત્થાતિ સાવત્થિયં, ગામકે ચાતિ ઉભયત્થ.

    319.Ayamatthoti ayaṃ vakkhamāno attho, evaṃ veditabboti sambandho. Tatthāti gāmake . Tanti senāsanaṃ, gaṇhantenevāti sambandho. Idhāti sāvatthiyaṃ. Muttanti te senāsanaṃ muñcitaṃ hoti. Tatrāpīti gāmakepi. Ubhayatthāti sāvatthiyaṃ, gāmake cāti ubhayattha.

    એત્થાતિ ઉપનન્દવત્થુસ્મિં. કથન્તિ કેન પકારેન પટિપ્પસ્સમ્ભતિ. ઇધાતિ સાસને. એકચ્ચો ગણ્હાતીતિ સમ્બન્ધો. તત્રાપીતિ સામન્તવિહારેપિ . તસ્સાતિ ભિક્ખુસ્સ. ઇધાતિ સેનાસને. આલયમત્તન્તિ ચિત્તુપ્પાદમત્તં. ઇચ્ચસ્સાતિ ઇતિ અસ્સ, એવં અસ્સ ભિક્ખુસ્સાતિ અત્થો. સબ્બત્થાતિ સબ્બસ્મિં ‘‘ગહણેન ગહણ’’ન્તિઆદિકે ચતુક્કે. યો પન ગચ્છતીતિ સમ્બન્ધો. ઉપચારસીમાતિક્કમેતિ નિમિત્તત્થે ચેતં ભુમ્મવચનં, ભાવેન ભાવલક્ખણે વા. તત્થાતિ અઞ્ઞસ્મિં વિહારે પચ્ચાગચ્છતિ, વટ્ટતિ, સેનાસનગ્ગાહો ન પટિપ્પસ્સમ્ભતીતિ અધિપ્પાયો.

    Etthāti upanandavatthusmiṃ. Kathanti kena pakārena paṭippassambhati. Idhāti sāsane. Ekacco gaṇhātīti sambandho. Tatrāpīti sāmantavihārepi . Tassāti bhikkhussa. Idhāti senāsane. Ālayamattanti cittuppādamattaṃ. Iccassāti iti assa, evaṃ assa bhikkhussāti attho. Sabbatthāti sabbasmiṃ ‘‘gahaṇena gahaṇa’’ntiādike catukke. Yo pana gacchatīti sambandho. Upacārasīmātikkameti nimittatthe cetaṃ bhummavacanaṃ, bhāvena bhāvalakkhaṇe vā. Tatthāti aññasmiṃ vihāre paccāgacchati, vaṭṭati, senāsanaggāho na paṭippassambhatīti adhippāyo.

    ૩૨૦. યોતિ ભિક્ખુ. મહન્તતરો વા દહરતરો વાતિ અત્તનો મહન્તતરો વા દહરતરો વા હોતિ. સો ભિક્ખુ તિવસ્સન્તરો નામાતિ યોજના. એકસ્સ ભિક્ખુનો તિણ્ણં વસ્સાનમન્તરે ઠિતો તિવસ્સન્તરો અઞ્ઞો ભિક્ખુ. તત્થાતિ ભિક્ખૂસુ. ઇમે સબ્બેતિ તિવસ્સન્તરદ્વિવસ્સન્તરસમાનવસ્સિકે ઇમે ભિક્ખૂ, લભન્તીતિ સમ્બન્ધો. યં તિણ્ણં પહોતીતિ મઞ્ચપીઠવિનિમુત્તં યં આસનં તિણ્ણં સુખં નિસીદિતું પહોતિ, તથારૂપે આસનેપિ દ્વે દ્વે હુત્વા નિસીદિતું લભન્તીતિ યોજના. અપિસદ્દેન મઞ્ચપીઠાનિ અપેક્ખતિ. ઇદં પચ્છિમદીઘાસનં. અનુપસમ્પન્નેનાપીતિ પિસદ્દો પગેવ ઉપસમ્પન્નેનાતિ દસ્સેતિ.

    320.Yoti bhikkhu. Mahantataro vā daharataro vāti attano mahantataro vā daharataro vā hoti. So bhikkhu tivassantaro nāmāti yojanā. Ekassa bhikkhuno tiṇṇaṃ vassānamantare ṭhito tivassantaro añño bhikkhu. Tatthāti bhikkhūsu. Ime sabbeti tivassantaradvivassantarasamānavassike ime bhikkhū, labhantīti sambandho. Yaṃ tiṇṇaṃ pahotīti mañcapīṭhavinimuttaṃ yaṃ āsanaṃ tiṇṇaṃ sukhaṃ nisīdituṃ pahoti, tathārūpe āsanepi dve dve hutvā nisīdituṃ labhantīti yojanā. Apisaddena mañcapīṭhāni apekkhati. Idaṃ pacchimadīghāsanaṃ. Anupasampannenāpīti pisaddo pageva upasampannenāti dasseti.

    હત્થિકુમ્ભેતિ હત્થિસિરોપિણ્ડે. ઇમિના હત્થિસદ્દેન હત્થિકુમ્ભો ગહિતો અવયવૂપચારેન વા ઉત્તરપદલોપેન વાતિ દસ્સેતિ. હત્થી વિયાતિ હત્થી, ભૂમિભાગો, હત્થિમ્હિ પતિટ્ઠિતો પાદસઙ્ખાતો નખો ઇમસ્સાતિ હત્થિનખકો, પાસાદો. એતં ‘‘હત્થિનખકો’’તિ નામં એવંકતસ્સ પાસાદસ્સ નામન્તિ યોજના. ‘‘સુવણ્ણરજતાદિવિચિત્રાની’’તિ પદં ‘‘કવાટાનિ મઞ્ચપીઠાનિ તાલવણ્ટાની’’તિ સબ્બપદેસુ યોજેતબ્બં. યંકિઞ્ચિ ચિત્તકમ્મકતં અત્થિ, સબ્બં વટ્ટતીતિ યોજના. પાસાદસ્સ દેમાતિ સમ્બન્ધો. પાટેક્કન્તિ પાસાદતો વિસું. પટિગ્ગહિતમેવાતિ સબ્બં પટિગ્ગહિતમેવ હોતિ. ગોનકાદીનિ અટ્ઠારસ અત્થરણાનિ પરિભુઞ્જિતુન્તિ સમ્બન્ધો. ગિહિવિકટનીહારેનાતિ ગિહીહિ વિસેસેન યથાકામં કરિયતીતિ ગિહિવિકટં, ગિહિસન્તકં. ‘‘ગિહિવિકટ’’ન્તિ નીહારો અભિનીહારો ગિહિવિકટનીહારો, તેન. લબ્ભન્તીતિ નિસીદિતુમેવ લબ્ભન્તિ. તત્રાપીતિ ધમ્માસનેપિ.

    Hatthikumbheti hatthisiropiṇḍe. Iminā hatthisaddena hatthikumbho gahito avayavūpacārena vā uttarapadalopena vāti dasseti. Hatthī viyāti hatthī, bhūmibhāgo, hatthimhi patiṭṭhito pādasaṅkhāto nakho imassāti hatthinakhako, pāsādo. Etaṃ ‘‘hatthinakhako’’ti nāmaṃ evaṃkatassa pāsādassa nāmanti yojanā. ‘‘Suvaṇṇarajatādivicitrānī’’ti padaṃ ‘‘kavāṭāni mañcapīṭhāni tālavaṇṭānī’’ti sabbapadesu yojetabbaṃ. Yaṃkiñci cittakammakataṃ atthi, sabbaṃ vaṭṭatīti yojanā. Pāsādassa demāti sambandho. Pāṭekkanti pāsādato visuṃ. Paṭiggahitamevāti sabbaṃ paṭiggahitameva hoti. Gonakādīni aṭṭhārasa attharaṇāni paribhuñjitunti sambandho. Gihivikaṭanīhārenāti gihīhi visesena yathākāmaṃ kariyatīti gihivikaṭaṃ, gihisantakaṃ. ‘‘Gihivikaṭa’’nti nīhāro abhinīhāro gihivikaṭanīhāro, tena. Labbhantīti nisīditumeva labbhanti. Tatrāpīti dhammāsanepi.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૩. તતિયભાણવારો • 3. Tatiyabhāṇavāro

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ઉપનન્દવત્થુકથા • Upanandavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ઉપનન્દવત્થુકથાવણ્ણના • Upanandavatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact