Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
9. உபனிஸ்ஸயபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா
9. Upanissayapaccayaniddesavaṇṇanā
9. உபனிஸ்ஸயபச்சயனித்³தே³ஸே புரிமா புரிமாதி அனந்தரூபனிஸ்ஸயே ஸமனந்தராதீதா லப்³ப⁴ந்தி, ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயபகதூபனிஸ்ஸயேஸு நானாவீதி²வஸேன புரிமதரா. தே தயோபி ராஸயோ குஸலவஸேன குஸலபதே³ லப்³ப⁴ந்தி, குஸலேன பன அகுஸலே ஸமனந்தராதீதா ந லப்³ப⁴ந்தி. தேனேவ வுத்தங் – ‘‘அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் கேஸஞ்சி உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ’’தி . இத³ஞ்ஹி – ‘‘குஸலோ த⁴ம்மோ அகுஸலஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ; ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயோ பகதூபனிஸ்ஸயோ. ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயோ – தா³னங் த³த்வா ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா உபோஸத²கம்மங் கத்வா தங் க³ருங் கத்வா அஸ்ஸாதே³தி அபி⁴னந்த³தி, தங் க³ருங் கத்வா ராகோ³ உப்பஜ்ஜதி, தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி, புப்³பே³ ஸுசிண்ணானி க³ருங் கத்வா அஸ்ஸாதே³தி அபி⁴னந்த³தி, தங் க³ருங் கத்வா ராகோ³ உப்பஜ்ஜதி, தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி. ஜா²னா வுட்ட²ஹித்வா ஜா²னங் க³ருங் கத்வா அஸ்ஸாதே³தி அபி⁴னந்த³தி, தங் க³ருங் கத்வா ராகோ³ உப்பஜ்ஜதி தி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி. பகதூபனிஸ்ஸயோ – ஸத்³த⁴ங் உபனிஸ்ஸாய மானங் ஜப்பேதி, தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. ஸீலங் ஸுதங் சாக³ங் பஞ்ஞங் உபனிஸ்ஸாய மானங் ஜப்பேதி, தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. ஸத்³தா⁴ ஸீலங் ஸுதங் சாகோ³ பஞ்ஞா ராக³ஸ்ஸ தோ³ஸஸ்ஸ மோஹஸ்ஸ மானஸ்ஸ தி³ட்டி²யா பத்த²னாய உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ’’தி இமங் நயங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். குஸலேன அப்³யாகதே தயோபி லப்³ப⁴ந்தி, ததா² அகுஸலேன அகுஸலே.
9. Upanissayapaccayaniddese purimā purimāti anantarūpanissaye samanantarātītā labbhanti, ārammaṇūpanissayapakatūpanissayesu nānāvīthivasena purimatarā. Te tayopi rāsayo kusalavasena kusalapade labbhanti, kusalena pana akusale samanantarātītā na labbhanti. Teneva vuttaṃ – ‘‘akusalānaṃ dhammānaṃ kesañci upanissayapaccayena paccayo’’ti . Idañhi – ‘‘kusalo dhammo akusalassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo; ārammaṇūpanissayo pakatūpanissayo. Ārammaṇūpanissayo – dānaṃ datvā sīlaṃ samādiyitvā uposathakammaṃ katvā taṃ garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati, pubbe suciṇṇāni garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati, diṭṭhi uppajjati. Jhānā vuṭṭhahitvā jhānaṃ garuṃ katvā assādeti abhinandati, taṃ garuṃ katvā rāgo uppajjati diṭṭhi uppajjati. Pakatūpanissayo – saddhaṃ upanissāya mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti. Sīlaṃ sutaṃ cāgaṃ paññaṃ upanissāya mānaṃ jappeti, diṭṭhiṃ gaṇhāti. Saddhā sīlaṃ sutaṃ cāgo paññā rāgassa dosassa mohassa mānassa diṭṭhiyā patthanāya upanissayapaccayena paccayo’’ti imaṃ nayaṃ sandhāya vuttaṃ. Kusalena abyākate tayopi labbhanti, tathā akusalena akusale.
அகுஸலேன பன குஸலே ஸமனந்தராதீதா ந லப்³ப⁴ந்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘குஸலானங் த⁴ம்மானங் கேஸஞ்சி உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ’’தி. இத³ம்பி ஹி – ‘‘அகுஸலோ த⁴ம்மோ குஸலஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ. பகதூபனிஸ்ஸயோ – ராக³ங் உபனிஸ்ஸாய தா³னங் தே³தி, ஸீலங் ஸமாதி³யதி, உபோஸத²கம்மங் கரோதி, ஜா²னங் உப்பாதே³தி விபஸ்ஸனங் உப்பாதே³தி, மக்³க³ங் உப்பாதே³தி, அபி⁴ஞ்ஞங் உப்பாதே³தி, ஸமாபத்திங் உப்பாதே³தி; தோ³ஸங் மோஹங் மானங் தி³ட்டி²ங் பத்த²னங் உபனிஸ்ஸாய தா³னங் தே³தி…பே॰… ஸமாபத்திங் உப்பாதே³தி. ராகோ³ தோ³ஸோ மோஹோ மானோ தி³ட்டி² பத்த²னா ஸத்³தா⁴ய ஸீலஸ்ஸ ஸுதஸ்ஸ சாக³ஸ்ஸ பஞ்ஞாய உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ. பாணங் ஹந்த்வா தஸ்ஸ படிகா⁴தத்தா²ய தா³னங் தே³தீ’’திஆதி³னா நயேன பஞ்ஹாவாரே ஆக³தங் பகதூபனிஸ்ஸயமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அகுஸலங் பன குஸலஸ்ஸ ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயோ ந ஹோதி. கஸ்மா? தங் க³ருங் கத்வா தஸ்ஸ அப்பவத்தனதோதி யதா² அனந்தரூபனிஸ்ஸயோ, ஏவங் ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயோபெத்த² ந லப்³ப⁴தீதி வேதி³தப்³போ³. அகுஸலேன அப்³யாகதபதே³ ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயோவ ந லப்³ப⁴தி. ந ஹி அப்³யாகதா த⁴ம்மா அகுஸலங் க³ருங் கரொந்தி . யஸ்மா பன அனந்தரதா லப்³ப⁴தி, தஸ்மா எத்த² ‘‘கேஸஞ்சீ’’தி ந வுத்தங். அப்³யாகதேன பன அப்³யாகதே குஸலே அகுஸலேதி தீஸு நயேஸு தயோபி உபனிஸ்ஸயா லப்³ப⁴ந்தேவ. புக்³க³லோபி ஸேனாஸனம்பீதி இத³ங் த்³வயங் பகதூபனிஸ்ஸயவஸேன வுத்தங். இத³ஞ்ஹி த்³வயங் குஸலாகுஸலபவத்தியா ப³லவபச்சயோ ஹோதி. பச்சயபா⁴வோ சஸ்ஸ பனெத்த² பரியாயவஸேன வேதி³தப்³போ³தி அயங் தாவெத்த² பாளிவண்ணனா.
Akusalena pana kusale samanantarātītā na labbhanti. Tena vuttaṃ – ‘‘kusalānaṃ dhammānaṃ kesañci upanissayapaccayena paccayo’’ti. Idampi hi – ‘‘akusalo dhammo kusalassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo. Pakatūpanissayo – rāgaṃ upanissāya dānaṃ deti, sīlaṃ samādiyati, uposathakammaṃ karoti, jhānaṃ uppādeti vipassanaṃ uppādeti, maggaṃ uppādeti, abhiññaṃ uppādeti, samāpattiṃ uppādeti; dosaṃ mohaṃ mānaṃ diṭṭhiṃ patthanaṃ upanissāya dānaṃ deti…pe… samāpattiṃ uppādeti. Rāgo doso moho māno diṭṭhi patthanā saddhāya sīlassa sutassa cāgassa paññāya upanissayapaccayena paccayo. Pāṇaṃ hantvā tassa paṭighātatthāya dānaṃ detī’’tiādinā nayena pañhāvāre āgataṃ pakatūpanissayameva sandhāya vuttaṃ. Akusalaṃ pana kusalassa ārammaṇūpanissayo na hoti. Kasmā? Taṃ garuṃ katvā tassa appavattanatoti yathā anantarūpanissayo, evaṃ ārammaṇūpanissayopettha na labbhatīti veditabbo. Akusalena abyākatapade ārammaṇūpanissayova na labbhati. Na hi abyākatā dhammā akusalaṃ garuṃ karonti . Yasmā pana anantaratā labbhati, tasmā ettha ‘‘kesañcī’’ti na vuttaṃ. Abyākatena pana abyākate kusale akusaleti tīsu nayesu tayopi upanissayā labbhanteva. Puggalopi senāsanampīti idaṃ dvayaṃ pakatūpanissayavasena vuttaṃ. Idañhi dvayaṃ kusalākusalapavattiyā balavapaccayo hoti. Paccayabhāvo cassa panettha pariyāyavasena veditabboti ayaṃ tāvettha pāḷivaṇṇanā.
அயங் பன உபனிஸ்ஸயபச்சயோ நாம ஸத்³தி⁴ங் ஏகச்சாய பஞ்ஞத்தியா ஸப்³பே³பி சதுபூ⁴மகத⁴ம்மா. விபா⁴க³தோ பன ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயாதி³வஸேன திவிதோ⁴ ஹோதி. தத்த² ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயோ ஆரம்மணாதி⁴பதினா நின்னானாகரணோதி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ நானப்பகாரபே⁴த³தோ க³ஹேதப்³போ³. அனந்தரூபனிஸ்ஸயோ அனந்தரபச்சயேன நின்னானாகரணோ, ஸோபி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ நானப்பகாரபே⁴த³தோ வேதி³தப்³போ³. பச்சயுப்பன்னதோபி நேஸங் தத்த² வுத்தனயேனேவ வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³. பகதூபனிஸ்ஸயோ பன ஜாதிவஸேன குஸலாகுஸலவிபாககிரியரூபபே⁴த³தோ பஞ்சவிதோ⁴ ஹோதி, குஸலாதீ³னங் பன பூ⁴மிபே⁴த³தோ அனேகவிதோ⁴தி ஏவங் தாவெத்த² நானப்பகாரபே⁴த³தோ விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Ayaṃ pana upanissayapaccayo nāma saddhiṃ ekaccāya paññattiyā sabbepi catubhūmakadhammā. Vibhāgato pana ārammaṇūpanissayādivasena tividho hoti. Tattha ārammaṇūpanissayo ārammaṇādhipatinā ninnānākaraṇoti heṭṭhā vuttanayeneva nānappakārabhedato gahetabbo. Anantarūpanissayo anantarapaccayena ninnānākaraṇo, sopi heṭṭhā vuttanayeneva nānappakārabhedato veditabbo. Paccayuppannatopi nesaṃ tattha vuttanayeneva vinicchayo veditabbo. Pakatūpanissayo pana jātivasena kusalākusalavipākakiriyarūpabhedato pañcavidho hoti, kusalādīnaṃ pana bhūmibhedato anekavidhoti evaṃ tāvettha nānappakārabhedato viññātabbo vinicchayo.
ஏவங் பி⁴ன்னே பனெத்த² தேபூ⁴மககுஸலோ சதுபூ⁴மகஸ்ஸாபி குஸலஸ்ஸ அகுஸலஸ்ஸ விபாககிரியஸ்ஸாதி சதுன்னங் ராஸீனங் பகதூபனிஸ்ஸயோ ஹோதி. லோகுத்தரோ அகுஸலஸ்ஸேவ ந ஹோதி. அம்ஹாகங் ஆசரியேன ‘‘லோகுத்தரத⁴ம்மோ நிப்³ப³த்திதோ’’தி இமினா பன நயேன அஞ்ஞேஸங் அகுஸலஸ்ஸாபி ஹோதி. யஸ்ஸ வா உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸாபி அனுத்தரேஸு விமொக்கே²ஸு பிஹங் உபட்டா²பயதோ இமினா நயேன ஹோதியேவ. அகுஸலோ ஸப்³பே³ஸம்பி சதுபூ⁴மகானங் க²ந்தா⁴னங் பகதூபனிஸ்ஸயோ ஹோதி, ததா² தேபூ⁴மகவிபாகோ. லோகுத்தரவிபாகே ஹெட்டி²மானி தீணி ப²லானி அகுஸலஸ்ஸேவ ந ஹொந்தி, உபரிட்டி²மங் குஸலஸ்ஸாபி. புரிமனயேன பன அஞ்ஞேஸங் வா யஸ்ஸ வா உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸந்தானே ஸப்³போ³பி லோகுத்தரவிபாகோ ஸப்³பே³ஸங் குஸலாதீ³னங் அரூபக்க²ந்தா⁴னங் பகதூபனிஸ்ஸயோ ஹோதி. கிரியஸங்கா²தோபி பகதூபனிஸ்ஸயோ சதுபூ⁴மகானங் அகுஸலாதி³க²ந்தா⁴னங் ஹோதியேவ, ததா² ரூபஸங்கா²தோ. ஸயங் பன ரூபங் இமஸ்மிங் பட்டா²னமஹாபகரணே ஆக³தனயேன உபனிஸ்ஸயபச்சயங் ந லப⁴தி, ஸுத்தந்திகபரியாயேன பன லப⁴தீதி வத்துங் வட்டதி. ஏவமெத்த² பச்சயுப்பன்னதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோதி.
Evaṃ bhinne panettha tebhūmakakusalo catubhūmakassāpi kusalassa akusalassa vipākakiriyassāti catunnaṃ rāsīnaṃ pakatūpanissayo hoti. Lokuttaro akusalasseva na hoti. Amhākaṃ ācariyena ‘‘lokuttaradhammo nibbattito’’ti iminā pana nayena aññesaṃ akusalassāpi hoti. Yassa vā uppajjissati, tassāpi anuttaresu vimokkhesu pihaṃ upaṭṭhāpayato iminā nayena hotiyeva. Akusalo sabbesampi catubhūmakānaṃ khandhānaṃ pakatūpanissayo hoti, tathā tebhūmakavipāko. Lokuttaravipāke heṭṭhimāni tīṇi phalāni akusalasseva na honti, upariṭṭhimaṃ kusalassāpi. Purimanayena pana aññesaṃ vā yassa vā uppajjissati, tassa santāne sabbopi lokuttaravipāko sabbesaṃ kusalādīnaṃ arūpakkhandhānaṃ pakatūpanissayo hoti. Kiriyasaṅkhātopi pakatūpanissayo catubhūmakānaṃ akusalādikhandhānaṃ hotiyeva, tathā rūpasaṅkhāto. Sayaṃ pana rūpaṃ imasmiṃ paṭṭhānamahāpakaraṇe āgatanayena upanissayapaccayaṃ na labhati, suttantikapariyāyena pana labhatīti vattuṃ vaṭṭati. Evamettha paccayuppannatopi viññātabbo vinicchayoti.
உபனிஸ்ஸயபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா.
Upanissayapaccayaniddesavaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / (2) பச்சயனித்³தே³ஸோ • (2) Paccayaniddeso