Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā |
9. உபனிஸ்ஸயபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா
9. Upanissayapaccayaniddesavaṇṇanā
9. தே தயோபி ராஸயோதி உபனிஸ்ஸயே தயோ அனேகஸங்கா³ஹகதாய ராஸயோதி வத³தி. ஏதஸ்மிங் பன உபனிஸ்ஸயனித்³தே³ஸே யே புரிமா யேஸங் பச்சி²மானங் அனந்தரூபனிஸ்ஸயா ஹொந்தி, தே தேஸங் ஸப்³பே³ஸங் ஏகந்தேனேவ ஹொந்தி, ந கேஸஞ்சி கதா³சி, தஸ்மா யேஸு பதே³ஸு அனந்தரூபனிஸ்ஸயோ ஸங்க³ஹிதோ, தேஸு ‘‘கேஸஞ்சீ’’தி ந ஸக்கா வத்துந்தி ந வுத்தங். யே பன புரிமா யேஸங் பச்சி²மானங் ஆரம்மணபகதூபனிஸ்ஸயா ஹொந்தி, தே தேஸங் ந ஸப்³பே³ஸங் ஏகந்தேன ஹொந்தி, யேஸங் உப்பத்திபடிபா³ஹிகா பச்சயா ப³லவந்தோ ஹொந்தி, தேஸங் ந ஹொந்தி, இதரேஸங் ஹொந்தி. தஸ்மா யேஸு பதே³ஸு அனந்தரூபனிஸ்ஸயோ ந லப்³ப⁴தி, தேஸு ‘‘கேஸஞ்சீ’’தி வுத்தங். ஸித்³தா⁴னங் பச்சயத⁴ம்மானங் யேஹி பச்சயுப்பன்னேஹி அகுஸலாதீ³ஹி ப⁴விதப்³ப³ங், தேஸங் கேஸஞ்சீதி அயஞ்செத்த² அத்தோ², ந பன அவிஸேஸேன அகுஸலாதீ³ஸு கேஸஞ்சீதி.
9. Te tayopi rāsayoti upanissaye tayo anekasaṅgāhakatāya rāsayoti vadati. Etasmiṃ pana upanissayaniddese ye purimā yesaṃ pacchimānaṃ anantarūpanissayā honti, te tesaṃ sabbesaṃ ekanteneva honti, na kesañci kadāci, tasmā yesu padesu anantarūpanissayo saṅgahito, tesu ‘‘kesañcī’’ti na sakkā vattunti na vuttaṃ. Ye pana purimā yesaṃ pacchimānaṃ ārammaṇapakatūpanissayā honti, te tesaṃ na sabbesaṃ ekantena honti, yesaṃ uppattipaṭibāhikā paccayā balavanto honti, tesaṃ na honti, itaresaṃ honti. Tasmā yesu padesu anantarūpanissayo na labbhati, tesu ‘‘kesañcī’’ti vuttaṃ. Siddhānaṃ paccayadhammānaṃ yehi paccayuppannehi akusalādīhi bhavitabbaṃ, tesaṃ kesañcīti ayañcettha attho, na pana avisesena akusalādīsu kesañcīti.
புரிமா புரிமா குஸலா…பே॰… அப்³யாகதானங் த⁴ம்மானந்தி யேஸங் உபனிஸ்ஸயபச்சயேன ப⁴விதப்³ப³ங், தேஸங் அப்³யாகதானங் பச்சி²மானந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ந ஹி ரூபாப்³யாகதங் உபனிஸ்ஸயங் லப⁴தீதி. கத²ங்? ஆரம்மணானந்தரூபனிஸ்ஸயே தாவ ந லப⁴தி அனாரம்மணத்தா புப்³பா³பரனியமேன அப்பவத்திதோ ச, பகதூபனிஸ்ஸயஞ்ச ந லப⁴தி அசேதனேன ரூபஸந்தானேன பகதஸ்ஸ அபா⁴வதோ. யதா² ஹி அரூபஸந்தானேன ஸத்³தா⁴த³யோ நிப்பா²தி³தா உதுபோ⁴ஜனாத³யோ ச உபஸேவிதா, ந ஏவங் ரூபஸந்தானேன. யஸ்மிஞ்ச உதுபீ³ஜாதி³கே கம்மாதி³கே ச ஸதி ரூபங் பவத்ததி, ந தங் தேன பகதங் ஹோதி. ஸசேதனஸ்ஸேவ ஹி உப்பாத³னுபத்த²ம்ப⁴னுபயோகா³தி³வஸேன சேதனங் பகப்பனங் பகரணங், ரூபஞ்ச அசேதனந்தி. யதா² ச நிரீஹகேஸு பச்சயாயத்தேஸு த⁴ம்மேஸு கேஸஞ்சி ஸாரம்மணஸபா⁴வதா ஹோதி, கேஸஞ்சி ந, ஏவங் ஸப்பகரணஸபா⁴வதா நிப்பகரணஸபா⁴வதா ச த³ட்ட²ப்³பா³. உதுபீ³ஜாத³யோ பன அங்குராதீ³னங் தேஸு அஸந்தேஸு அபா⁴வதோ ஏவ பச்சயா, ந பன உபனிஸ்ஸயாதி³பா⁴வதோதி. புரிமபுரிமானங்யேவ பனெத்த² உபனிஸ்ஸயபச்சயபா⁴வோ பா³ஹுல்லவஸேன பாகடவஸேன ச வுத்தோ. ‘‘அனாக³தே க²ந்தே⁴ பத்த²யமானோ தா³னங் தே³தீ’’திஆதி³வசனதோ (பட்டா²॰ 2.18.8) பன அனாக³தாபி உபனிஸ்ஸயபச்சயா ஹொந்தி, தே புரிமேஹி ஆரம்மணபகதூபனிஸ்ஸயேஹி தங்ஸமானலக்க²ணதாய இத⁴ ஸங்க³ய்ஹந்தீதி த³ட்ட²ப்³பா³.
Purimā purimā kusalā…pe… abyākatānaṃ dhammānanti yesaṃ upanissayapaccayena bhavitabbaṃ, tesaṃ abyākatānaṃ pacchimānanti daṭṭhabbaṃ. Na hi rūpābyākataṃ upanissayaṃ labhatīti. Kathaṃ? Ārammaṇānantarūpanissaye tāva na labhati anārammaṇattā pubbāparaniyamena appavattito ca, pakatūpanissayañca na labhati acetanena rūpasantānena pakatassa abhāvato. Yathā hi arūpasantānena saddhādayo nipphāditā utubhojanādayo ca upasevitā, na evaṃ rūpasantānena. Yasmiñca utubījādike kammādike ca sati rūpaṃ pavattati, na taṃ tena pakataṃ hoti. Sacetanasseva hi uppādanupatthambhanupayogādivasena cetanaṃ pakappanaṃ pakaraṇaṃ, rūpañca acetananti. Yathā ca nirīhakesu paccayāyattesu dhammesu kesañci sārammaṇasabhāvatā hoti, kesañci na, evaṃ sappakaraṇasabhāvatā nippakaraṇasabhāvatā ca daṭṭhabbā. Utubījādayo pana aṅkurādīnaṃ tesu asantesu abhāvato eva paccayā, na pana upanissayādibhāvatoti. Purimapurimānaṃyeva panettha upanissayapaccayabhāvo bāhullavasena pākaṭavasena ca vutto. ‘‘Anāgate khandhe patthayamāno dānaṃ detī’’tiādivacanato (paṭṭhā. 2.18.8) pana anāgatāpi upanissayapaccayā honti, te purimehi ārammaṇapakatūpanissayehi taṃsamānalakkhaṇatāya idha saṅgayhantīti daṭṭhabbā.
புக்³க³லோபி ஸேனாஸனம்பீதி புக்³க³லஸேனாஸனக்³க³ஹணவஸேன உபனிஸ்ஸயபா⁴வங் ப⁴ஜந்தே த⁴ம்மே த³ஸ்ஸேதி, பி-ஸத்³தே³ன சீவராரஞ்ஞருக்க²பப்³ப³தாதி³க்³க³ஹணவஸேன உபனிஸ்ஸயபா⁴வங் ப⁴ஜந்தே ஸப்³பே³ ஸங்க³ண்ஹாதி. ‘‘அப்³யாகதோ த⁴ம்மோ அப்³யாகதஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ’’திஆதீ³ஸு ஹி ‘‘ஸேனாஸனங் காயிகஸ்ஸ ஸுக²ஸ்ஸா’’திஆதி³வசனேன ஸேனாஸனக்³க³ஹணேன உபனிஸ்ஸயபா⁴வங் ப⁴ஜந்தாவ த⁴ம்மா உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தேன புக்³க³லாதீ³ஸுபி அயங் நயோ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதீதி. பச்சுப்பன்னாபி ஆரம்மணபகதூபனிஸ்ஸயா பச்சுப்பன்னதாய ஸேனாஸனஸமானலக்க²ணத்தா எத்தே²வ ஸங்க³ஹிதாதி த³ட்ட²ப்³பா³. வக்க²தி ஹி ‘‘பச்சுப்பன்னங் உதுங் போ⁴ஜனங் ஸேனாஸனங் உபனிஸ்ஸாய ஜா²னங் உப்பாதே³தீ’’திஆதி³னா ஸேனாஸனஸ்ஸ பச்சுப்பன்னபா⁴வங் விய பச்சுப்பன்னானங் உதுஆதீ³னங் பகதூபனிஸ்ஸயபா⁴வங், ‘‘பச்சுப்பன்னங் சக்கு²ங்…பே॰… வத்து²ங் பச்சுப்பன்னே க²ந்தே⁴ க³ருங் கத்வா அஸ்ஸாதே³தீ’’திஆதி³னா (பட்டா²॰ 2.18.4) சக்கா²தீ³னங் ஆரம்மணூபனிஸ்ஸயபா⁴வஞ்சாதி. பச்சுப்பன்னானம்பி ச தாதி³ஸானங் புப்³பே³ பகதத்தா பகதூபனிஸ்ஸயதா த³ட்ட²ப்³பா³.
Puggalopi senāsanampīti puggalasenāsanaggahaṇavasena upanissayabhāvaṃ bhajante dhamme dasseti, pi-saddena cīvarāraññarukkhapabbatādiggahaṇavasena upanissayabhāvaṃ bhajante sabbe saṅgaṇhāti. ‘‘Abyākato dhammo abyākatassa dhammassa upanissayapaccayena paccayo’’tiādīsu hi ‘‘senāsanaṃ kāyikassa sukhassā’’tiādivacanena senāsanaggahaṇena upanissayabhāvaṃ bhajantāva dhammā upanissayapaccayena paccayoti imamatthaṃ dassentena puggalādīsupi ayaṃ nayo dassito hotīti. Paccuppannāpi ārammaṇapakatūpanissayā paccuppannatāya senāsanasamānalakkhaṇattā ettheva saṅgahitāti daṭṭhabbā. Vakkhati hi ‘‘paccuppannaṃ utuṃ bhojanaṃ senāsanaṃ upanissāya jhānaṃ uppādetī’’tiādinā senāsanassa paccuppannabhāvaṃ viya paccuppannānaṃ utuādīnaṃ pakatūpanissayabhāvaṃ, ‘‘paccuppannaṃ cakkhuṃ…pe… vatthuṃ paccuppanne khandhe garuṃ katvā assādetī’’tiādinā (paṭṭhā. 2.18.4) cakkhādīnaṃ ārammaṇūpanissayabhāvañcāti. Paccuppannānampi ca tādisānaṃ pubbe pakatattā pakatūpanissayatā daṭṭhabbā.
கஸிணாரம்மணாதீ³னி ஆரம்மணமேவ ஹொந்தி, ந உபனிஸ்ஸயோதி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ‘‘ஏகச்சாயா’’தி ஆஹ.
Kasiṇārammaṇādīni ārammaṇameva honti, na upanissayoti iminā adhippāyena ‘‘ekaccāyā’’ti āha.
அரூபாவசரகுஸலம்பி யஸ்மிங் கஸிணாதி³ம்ஹி ஜா²னங் அனுப்பாதி³தங், தஸ்மிங் அனுப்பன்னஜா²னுப்பாத³னே ஸப்³ப³ஸ்ஸ ச உப்பன்னஜா²னஸ்ஸ ஸமாபஜ்ஜனே இத்³தி⁴விதா⁴தீ³னங் அபி⁴ஞ்ஞானஞ்ச உபனிஸ்ஸயோதி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘தேபூ⁴மககுஸலோ சதுபூ⁴மகஸ்ஸபி குஸலஸ்ஸா’’தி. வுத்தம்பி சேதங் ‘‘அரூபாவசரங் ஸத்³த⁴ங் உபனிஸ்ஸாய ரூபாவசரங் ஜா²னங் விபஸ்ஸனங் மக்³க³ங் அபி⁴ஞ்ஞங் ஸமாபத்திங் உப்பாதே³தீ’’தி (பட்டா²॰ 4.13.285). காமாவசரகுஸலங் ரூபாவசராரூபாவசரவிபாகானம்பி தது³ப்பாத³ககுஸலானங் உபனிஸ்ஸயபா⁴வவஸேன , படிஸந்தி⁴னியாமகஸ்ஸ சுதிதோ புரிமஜவனஸ்ஸ ச வஸேன உபனிஸ்ஸயோ, ரூபாவசரகுஸலங் அரூபாவசரவிபாகஸ்ஸ, அரூபாவசரகுஸலஞ்ச ரூபாவசரவிபாகஸ்ஸ தது³ப்பாத³ககுஸலூபனிஸ்ஸயபா⁴வேனாதி ஏவங் பச்சேகங் தேபூ⁴மககுஸலானங் சதுபூ⁴மகவிபாகஸ்ஸ தேபூ⁴மககிரியஸ்ஸ ச யதா²யோக³ங் பச்சயபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³. பாளியம்பி ஹி பகதூபனிஸ்ஸயோ நயத³ஸ்ஸனமத்தேனேவ பஞ்ஹாவாரேஸு விஸ்ஸஜ்ஜிதோதி.
Arūpāvacarakusalampi yasmiṃ kasiṇādimhi jhānaṃ anuppāditaṃ, tasmiṃ anuppannajhānuppādane sabbassa ca uppannajhānassa samāpajjane iddhividhādīnaṃ abhiññānañca upanissayoti imamatthaṃ sandhāyāha ‘‘tebhūmakakusalo catubhūmakassapi kusalassā’’ti. Vuttampi cetaṃ ‘‘arūpāvacaraṃ saddhaṃ upanissāya rūpāvacaraṃ jhānaṃ vipassanaṃ maggaṃ abhiññaṃ samāpattiṃ uppādetī’’ti (paṭṭhā. 4.13.285). Kāmāvacarakusalaṃ rūpāvacarārūpāvacaravipākānampi taduppādakakusalānaṃ upanissayabhāvavasena , paṭisandhiniyāmakassa cutito purimajavanassa ca vasena upanissayo, rūpāvacarakusalaṃ arūpāvacaravipākassa, arūpāvacarakusalañca rūpāvacaravipākassa taduppādakakusalūpanissayabhāvenāti evaṃ paccekaṃ tebhūmakakusalānaṃ catubhūmakavipākassa tebhūmakakiriyassa ca yathāyogaṃ paccayabhāvo veditabbo. Pāḷiyampi hi pakatūpanissayo nayadassanamatteneva pañhāvāresu vissajjitoti.
இமினா பன நயேனாதி லோகுத்தரனிப்³ப³த்தனங் உபனிஸ்ஸாய ஸினேஹுப்பாத³னலேஸேனாதி அத்தோ². லோகுத்தரா பன த⁴ம்மா அகுஸலானங் ந கேனசி பச்சயேன பச்சயோ ஹொந்தீதி ந இத³ங் ஸாரதோ த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. காமாவசராதி³திஹேதுகப⁴வங்க³ங் காயிகஸுகா²தி³ ச ரூபாவசராதி³குஸலானங் உபனிஸ்ஸயோ, அரூபாவசரவிபாகோ ரூபாவசரகுஸலஸ்ஸ தங் பத்தெ²த்வா தன்னிப்³ப³த்தககுஸலுப்பாத³னத்த²ங் உப்பாதி³யமானஸ்ஸ, ரூபாவசரகிரியஸ்ஸ ச புப்³பே³ நிவுட்டா²தீ³ஸு அரூபாவசரவிபாகஜானநத்த²ங் ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ உப்பாதெ³ந்தஸ்ஸ அரஹதோ, சதுபூ⁴மகவிபாகானங் பன தது³ப்பாத³ககுஸலூபனிஸ்ஸயபா⁴வவஸேன ஸோ ஸோ விபாகோ உபனிஸ்ஸயோ. தேனாஹ ‘‘ததா² தேபூ⁴மகவிபாகோ’’தி. யதி³பி அரஹத்தப²லத்தங் ஜா²னவிபஸ்ஸனா உப்பாதே³தி அனாகா³மீ, ந பன தேன தங் கதா³சி தி³ட்ட²புப்³ப³ங் புது²ஜ்ஜனாதீ³ஹி ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி விய, தஸ்மா தானி விய தேஸங் ஜா²னாதீ³னங் இமஸ்ஸ ச அக்³க³ப²லங் ந ஜா²னாதீ³னங் உபனிஸ்ஸயோ. உபலத்³த⁴புப்³ப³ஸதி³ஸமேவ ஹி அனாக³தம்பி உபனிஸ்ஸயோதி. தேனாஹ ‘‘உபரிட்டி²மங் குஸலஸ்ஸபீ’’தி.
Iminā pana nayenāti lokuttaranibbattanaṃ upanissāya sinehuppādanalesenāti attho. Lokuttarā pana dhammā akusalānaṃ na kenaci paccayena paccayo hontīti na idaṃ sārato daṭṭhabbanti adhippāyo. Kāmāvacarāditihetukabhavaṅgaṃ kāyikasukhādi ca rūpāvacarādikusalānaṃ upanissayo, arūpāvacaravipāko rūpāvacarakusalassa taṃ patthetvā tannibbattakakusaluppādanatthaṃ uppādiyamānassa, rūpāvacarakiriyassa ca pubbe nivuṭṭhādīsu arūpāvacaravipākajānanatthaṃ jhānābhiññāyo uppādentassa arahato, catubhūmakavipākānaṃ pana taduppādakakusalūpanissayabhāvavasena so so vipāko upanissayo. Tenāha ‘‘tathā tebhūmakavipāko’’ti. Yadipi arahattaphalattaṃ jhānavipassanā uppādeti anāgāmī, na pana tena taṃ kadāci diṭṭhapubbaṃ puthujjanādīhi sotāpattiphalādīni viya, tasmā tāni viya tesaṃ jhānādīnaṃ imassa ca aggaphalaṃ na jhānādīnaṃ upanissayo. Upaladdhapubbasadisameva hi anāgatampi upanissayoti. Tenāha ‘‘upariṭṭhimaṃ kusalassapī’’ti.
கிரியஅத்த²படிஸம்பி⁴தா³தி³ம்பி பத்தெ²த்வா தா³னாதி³குஸலங் கரொந்தஸ்ஸ தேபூ⁴மககிரியாபி சதுபூ⁴மகஸ்ஸபி குஸலஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ. யோனிஸோமனஸிகாரே வத்தப்³ப³மேவ நத்தி², தங் உபனிஸ்ஸாய ராகா³தி³உப்பாத³னே அகுஸலஸ்ஸ, குஸலாகுஸலூபனிஸ்ஸயபா⁴வமுகே²ன சதுபூ⁴மகவிபாகஸ்ஸ. ஏவங் கிரியஸ்ஸபி யோஜேதப்³ப³ங். தேனாஹ ‘‘கிரியஸங்கா²தோபி பகதூபனிஸ்ஸயோ சதுபூ⁴மகானங் குஸலாதி³க²ந்தா⁴னங் ஹோதியேவா’’தி. நேவவிபாகனவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மேஸு பன உதுபோ⁴ஜனஸேனாஸனானமேவ திண்ணங் ராஸீனங் பகதூபனிஸ்ஸயபா⁴வத³ஸ்ஸனங் நயத³ஸ்ஸனமேவாதி. இமஸ்மிங் பட்டா²னமஹாபகரணே ஆக³தனயேனாதி இத³ங் ‘‘குஸலங் த⁴ம்மங் படிச்ச அப்³யாகதோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜதி ந உபனிஸ்ஸயபச்சயா, குஸலே க²ந்தே⁴ படிச்ச சித்தஸமுட்டா²னங் ரூப’’ந்தி (பட்டா²॰ 1.1.91) ஏவமாதி³கங் உபனிஸ்ஸயபடிக்கே²பங், அனுலோமே ச அனாக³மனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸுத்தந்திகபரியாயேனாதி ‘‘விஞ்ஞாணூபனிஸங் நாமரூபங், நாமரூபனிஸங் ஸளாயதன’’ந்திஆதி³கேன (ஸங்॰ நி॰ 2.23),
Kiriyaatthapaṭisambhidādimpi patthetvā dānādikusalaṃ karontassa tebhūmakakiriyāpi catubhūmakassapi kusalassa upanissayapaccayena paccayo. Yonisomanasikāre vattabbameva natthi, taṃ upanissāya rāgādiuppādane akusalassa, kusalākusalūpanissayabhāvamukhena catubhūmakavipākassa. Evaṃ kiriyassapi yojetabbaṃ. Tenāha ‘‘kiriyasaṅkhātopi pakatūpanissayo catubhūmakānaṃ kusalādikhandhānaṃ hotiyevā’’ti. Nevavipākanavipākadhammadhammesu pana utubhojanasenāsanānameva tiṇṇaṃ rāsīnaṃ pakatūpanissayabhāvadassanaṃ nayadassanamevāti. Imasmiṃ paṭṭhānamahāpakaraṇe āgatanayenāti idaṃ ‘‘kusalaṃ dhammaṃ paṭicca abyākato dhammo uppajjati na upanissayapaccayā, kusale khandhe paṭicca cittasamuṭṭhānaṃ rūpa’’nti (paṭṭhā. 1.1.91) evamādikaṃ upanissayapaṭikkhepaṃ, anulome ca anāgamanaṃ sandhāya vuttaṃ. Suttantikapariyāyenāti ‘‘viññāṇūpanisaṃ nāmarūpaṃ, nāmarūpanisaṃ saḷāyatana’’ntiādikena (saṃ. ni. 2.23),
‘‘யதா²பி பப்³ப³தோ ஸேலோ, அரஞ்ஞஸ்மிங் ப்³ரஹாவனே;
‘‘Yathāpi pabbato selo, araññasmiṃ brahāvane;
தங் ருக்கா² உபனிஸ்ஸாய, வட்³ட⁴ந்தே தே வனப்பதீ’’தி (அ॰ நி॰ 3.49). –
Taṃ rukkhā upanissāya, vaḍḍhante te vanappatī’’ti (a. ni. 3.49). –
ஆதி³கேன ச.
Ādikena ca.
உபனிஸ்ஸயபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Upanissayapaccayaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / (2) பச்சயனித்³தே³ஸோ • (2) Paccayaniddeso
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 9. உபனிஸ்ஸயபச்சயனித்³தே³ஸவண்ணனா • 9. Upanissayapaccayaniddesavaṇṇanā