Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૫. ઉપઞ્ઞાતસુત્તવણ્ણના
5. Upaññātasuttavaṇṇanā
૫. પઞ્ચમે ઇમઞ્હિ ધમ્મદ્વયન્તિ કુસલેસુ ધમ્મેસુ અસન્તુટ્ઠિતા, પધાનસ્મિં અનોસક્કનસઙ્ખાતં ધમ્મદ્વયં. ઇમિનાતિ ‘‘અસન્તુટ્ઠિતા કુસલેસુ ધમ્મેસૂ’’તિ વચનેન. ઇમં દીપેતીતિ ‘‘યાવ સો ઉપ્પજ્જતિ, ન તાવાહં સન્તુટ્ઠો અહોસિ’’ન્તિ એતં પરિયન્તં કત્વા વક્ખમાનત્થં દીપેતિ. પધાનસ્મિન્તિ વીરિયારમ્ભે. ઇમમત્થન્તિ ‘‘પધાનસ્મિઞ્ચા’’તિઆદિના વુત્તમત્થં. વીરિયપ્પવાહે વત્તમાને અન્તરા એવ પટિગમનં નિવત્તનં પટિવાનં, તદસ્સ અત્થીતિ પટિવાની, ન પટિવાની અપ્પટિવાની, તસ્સ ભાવો અપ્પટિવાનિતા, અનોસક્કનાતિ આહ ‘‘અપ્પટિવાનિતાતિ અપ્પટિક્કમના અનોસક્કના’’તિ. તત્થ અનોસક્કનાતિ અપ્પટિનિવત્તિ.
5. Pañcame imañhi dhammadvayanti kusalesu dhammesu asantuṭṭhitā, padhānasmiṃ anosakkanasaṅkhātaṃ dhammadvayaṃ. Imināti ‘‘asantuṭṭhitā kusalesu dhammesū’’ti vacanena. Imaṃ dīpetīti ‘‘yāva so uppajjati, na tāvāhaṃ santuṭṭho ahosi’’nti etaṃ pariyantaṃ katvā vakkhamānatthaṃ dīpeti. Padhānasminti vīriyārambhe. Imamatthanti ‘‘padhānasmiñcā’’tiādinā vuttamatthaṃ. Vīriyappavāhe vattamāne antarā eva paṭigamanaṃ nivattanaṃ paṭivānaṃ, tadassa atthīti paṭivānī, na paṭivānī appaṭivānī, tassa bhāvo appaṭivānitā, anosakkanāti āha ‘‘appaṭivānitāti appaṭikkamanā anosakkanā’’ti. Tattha anosakkanāti appaṭinivatti.
આગમનીયપટિપદાતિ સમથવિપસ્સનાસઙ્ખાતા પુબ્બભાગપટિપત્તિ. સા હિ આગચ્છન્તિ વિસેસમધિગચ્છન્તિ એતાય, આગચ્છતિ વા વિસેસાધિગમો એતાયાતિ આગમનીયા, સા એવ પટિપજ્જિતબ્બતો પટિપદાતિ આગમનીયપટિપદા. અપ્પટિવાનપધાનન્તિ ઓસક્કનારહિતપ્પધાનં, અન્તરા અનોસક્કિત્વા કતવીરિયન્તિ અત્થો.
Āgamanīyapaṭipadāti samathavipassanāsaṅkhātā pubbabhāgapaṭipatti. Sā hi āgacchanti visesamadhigacchanti etāya, āgacchati vā visesādhigamo etāyāti āgamanīyā, sā eva paṭipajjitabbato paṭipadāti āgamanīyapaṭipadā. Appaṭivānapadhānanti osakkanārahitappadhānaṃ, antarā anosakkitvā katavīriyanti attho.
ઉપઞ્ઞાતસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Upaññātasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. ઉપઞ્ઞાતસુત્તં • 5. Upaññātasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. ઉપઞ્ઞાતસુત્તવણ્ણના • 5. Upaññātasuttavaṇṇanā