Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ઉપસમ્પાદેતબ્બપઞ્ચકકથાવણ્ણના

    Upasampādetabbapañcakakathāvaṇṇanā

    ૮૪. પઞ્ચહિ , ભિક્ખવે, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતેનાતિઆદીસુ ન સામણેરો ઉપટ્ઠાપેતબ્બોતિ ઉપજ્ઝાયેન હુત્વા સામણેરો ન ગહેતબ્બો. અયમત્થો અઙ્ગુત્તરનિકાયટ્ઠકથાયં (અ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૫.૨૫૧-૨૫૩) વુત્તોયેવ.

    84.Pañcahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgatenātiādīsu na sāmaṇero upaṭṭhāpetabboti upajjhāyena hutvā sāmaṇero na gahetabbo. Ayamattho aṅguttaranikāyaṭṭhakathāyaṃ (a. ni. aṭṭha. 3.5.251-253) vuttoyeva.

    ‘‘અત્તાનમેવ પઠમં, પતિરૂપે નિવેસયે;

    ‘‘Attānameva paṭhamaṃ, patirūpe nivesaye;

    અથઞ્ઞમનુસાસેય્ય, ન કિલિસ્સેય્ય પણ્ડિતો’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૧૫૮) –

    Athaññamanusāseyya, na kilisseyya paṇḍito’’ti. (dha. pa. 158) –

    ઇમસ્સ અનુરૂપવસેન પઠમં તાવ અત્તસમ્પત્તિયં નિયોજેતું ‘‘ન અસેક્ખેન સીલક્ખન્ધેના’’તિઆદિ વુત્તં, ન આપત્તિઅઙ્ગવસેન. તત્થ અસેક્ખેન સીલક્ખન્ધેનાતિ અસેક્ખસ્સ સીલક્ખન્ધો અસેક્ખો સીલક્ખન્ધો નામ. અસેક્ખસ્સ અયન્તિ હિ અસેક્ખો, સીલક્ખન્ધો. એવં સબ્બત્થ. એવઞ્ચ કત્વા વિમુત્તિઞાણદસ્સનસઙ્ખાતસ્સ પચ્ચવેક્ખણઞાણસ્સપિ અસેક્ખતા ઉપપન્ના. અસેક્ખસીલન્તિ ચ ન મગ્ગફલમેવ અધિપ્પેતં, અથ ખો યંકિઞ્ચિ અસેક્ખસન્તાને પવત્તસીલં લોકિયલોકુત્તરમિસ્સકસ્સ સીલસ્સ ઇધાધિપ્પેતત્તા. સમાધિક્ખન્ધાદીસુપિ વિમુત્તિક્ખન્ધપરિયોસાનેસુ અયમેવ નયો. તસ્મા યથા સીલસમાધિપઞ્ઞક્ખન્ધા મિસ્સકા અધિપ્પેતા, એવં વિમુત્તિક્ખન્ધોપીતિ તદઙ્ગવિમુત્તિઆદયોપિ વેદિતબ્બા, ન પટિપ્પસ્સદ્ધિવિમુત્તિ એવ. વિમુત્તિઞાણદસ્સનં પન લોકિયમેવ. તેનેવ સંયુત્તનિકાયટ્ઠકથાયં (સં॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧.૧૩૫) વુત્તં ‘‘પુરિમેહિ ચતૂહિ પદેહિ લોકિયલોકુત્તરસીલસમાધિપઞ્ઞાવિમુત્તિયો કથિતા, વિમુત્તિઞાણદસ્સનં પચ્ચવેક્ખણઞાણં હોતિ, તં લોકિયમેવા’’તિ.

    Imassa anurūpavasena paṭhamaṃ tāva attasampattiyaṃ niyojetuṃ ‘‘na asekkhena sīlakkhandhenā’’tiādi vuttaṃ, na āpattiaṅgavasena. Tattha asekkhena sīlakkhandhenāti asekkhassa sīlakkhandho asekkho sīlakkhandho nāma. Asekkhassa ayanti hi asekkho, sīlakkhandho. Evaṃ sabbattha. Evañca katvā vimuttiñāṇadassanasaṅkhātassa paccavekkhaṇañāṇassapi asekkhatā upapannā. Asekkhasīlanti ca na maggaphalameva adhippetaṃ, atha kho yaṃkiñci asekkhasantāne pavattasīlaṃ lokiyalokuttaramissakassa sīlassa idhādhippetattā. Samādhikkhandhādīsupi vimuttikkhandhapariyosānesu ayameva nayo. Tasmā yathā sīlasamādhipaññakkhandhā missakā adhippetā, evaṃ vimuttikkhandhopīti tadaṅgavimuttiādayopi veditabbā, na paṭippassaddhivimutti eva. Vimuttiñāṇadassanaṃ pana lokiyameva. Teneva saṃyuttanikāyaṭṭhakathāyaṃ (saṃ. ni. aṭṭha. 1.1.135) vuttaṃ ‘‘purimehi catūhi padehi lokiyalokuttarasīlasamādhipaññāvimuttiyo kathitā, vimuttiñāṇadassanaṃ paccavekkhaṇañāṇaṃ hoti, taṃ lokiyamevā’’ti.

    અસ્સદ્ધોતિઆદીસુ તીસુ વત્થૂસુ સદ્ધા એતસ્સ નત્થીતિ અસ્સદ્ધો. સુક્કપક્ખે સદ્દહતીતિ સદ્ધો, સદ્ધા વા એતસ્સ અત્થીતિપિ સદ્ધો. નત્થિ એતસ્સ હિરીતિ અહિરિકો, અકુસલસમાપત્તિયા અજિગુચ્છમાનસ્સેતં અધિવચનં. હિરી એતસ્સ અત્થીતિ હિરિમા. ન ઓત્તપ્પતીતિ અનોત્તપ્પી, અકુસલસમાપત્તિયા ન ભાયતીતિ વુત્તં હોતિ. તબ્બિપરીતો ઓત્તપ્પી. કુચ્છિતં સીદતીતિ કુસીતો, હીનવીરિયસ્સેતં અધિવચનં. આરદ્ધં વીરિયં એતસ્સાતિ આરદ્ધવીરિયો, સમ્મપ્પધાનયુત્તસ્સેતં અધિવચનં. મુટ્ઠા સતિ એતસ્સાતિ મુટ્ઠસ્સતિ, નટ્ઠસ્સતીતિ વુત્તં હોતિ. ઉપટ્ઠિતા સતિ એતસ્સાતિ ઉપટ્ઠિતસ્સતિ, નિચ્ચં આરમ્મણાભિમુખપ્પવત્તસતિસ્સેતં અધિવચનં.

    Assaddhotiādīsu tīsu vatthūsu saddhā etassa natthīti assaddho. Sukkapakkhe saddahatīti saddho, saddhā vā etassa atthītipi saddho. Natthi etassa hirīti ahiriko, akusalasamāpattiyā ajigucchamānassetaṃ adhivacanaṃ. Hirī etassa atthīti hirimā. Na ottappatīti anottappī, akusalasamāpattiyā na bhāyatīti vuttaṃ hoti. Tabbiparīto ottappī. Kucchitaṃ sīdatīti kusīto, hīnavīriyassetaṃ adhivacanaṃ. Āraddhaṃ vīriyaṃ etassāti āraddhavīriyo, sammappadhānayuttassetaṃ adhivacanaṃ. Muṭṭhā sati etassāti muṭṭhassati, naṭṭhassatīti vuttaṃ hoti. Upaṭṭhitā sati etassāti upaṭṭhitassati, niccaṃ ārammaṇābhimukhappavattasatissetaṃ adhivacanaṃ.

    અધિસીલે સીલવિપન્નોઅજ્ઝાચારે આચારવિપન્નો ચ આપજ્જિત્વા અવુટ્ઠિતો. સસ્સતુચ્છેદસઙ્ખાતં અન્તં ગણ્હાતિ ગાહયતીતિ વા અન્તગ્ગાહિકા, મિચ્છાદિટ્ઠિ. પુરિમાનિ દ્વે પદાનીતિ ‘‘ન પટિબલો હોતિ અન્તેવાસિં વા સદ્ધિવિહારિં વા ગિલાનં ઉપટ્ઠાતું વા ઉપટ્ઠાપેતું વા, અનભિરતં વૂપકાસેતું વા વૂપકાસાપેતું વા’’તિ ઇમાનિ દ્વે પદાનિ.

    Adhisīlesīlavipanno ca ajjhācāre ācāravipanno ca āpajjitvā avuṭṭhito. Sassatucchedasaṅkhātaṃ antaṃ gaṇhāti gāhayatīti vā antaggāhikā, micchādiṭṭhi. Purimāni dve padānīti ‘‘na paṭibalo hoti antevāsiṃ vā saddhivihāriṃ vā gilānaṃ upaṭṭhātuṃ vā upaṭṭhāpetuṃ vā, anabhirataṃ vūpakāsetuṃ vā vūpakāsāpetuṃ vā’’ti imāni dve padāni.

    અભિવિસિટ્ઠો ઉત્તમો સમાચારોતિ અભિસમાચારો, અભિસમાચારોવ સિક્ખિતબ્બતો સિક્ખાતિ આભિસમાચારિકા સિક્ખા, અભિસમાચારં વા આરબ્ભ પઞ્ઞત્તા સિક્ખા આભિસમાચારિકા. મગ્ગબ્રહ્મચરિયસ્સ આદિભૂતાતિ આદિબ્રહ્મચરિયકા, ઉભતોવિભઙ્ગપરિયાપન્નસિક્ખાયેતં અધિવચનં. તેનેવ ‘‘ઉભતોવિભઙ્ગપરિયાપન્નં આદિબ્રહ્મચરિયકં, ખન્ધકવત્તપરિયાપન્નં આભિસમાચારિક’’ન્તિ વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૧) વુત્તં. તસ્મા સેક્ખપણ્ણત્તિયન્તિ એત્થ સિક્ખિતબ્બતો સબ્બાપિ ઉભતોવિભઙ્ગપરિયાપન્ના પણ્ણત્તીતિ ગહેતબ્બા. તેનેવ ગણ્ઠિપદેપિ વુત્તં ‘‘સેક્ખપણ્ણત્તિયન્તિ પારાજિકમાદિં કત્વા સિક્ખિતબ્બસિક્ખાપદપઞ્ઞત્તિય’’ન્તિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવ.

    Abhivisiṭṭho uttamo samācāroti abhisamācāro, abhisamācārova sikkhitabbato sikkhāti ābhisamācārikā sikkhā, abhisamācāraṃ vā ārabbha paññattā sikkhā ābhisamācārikā. Maggabrahmacariyassa ādibhūtāti ādibrahmacariyakā, ubhatovibhaṅgapariyāpannasikkhāyetaṃ adhivacanaṃ. Teneva ‘‘ubhatovibhaṅgapariyāpannaṃ ādibrahmacariyakaṃ, khandhakavattapariyāpannaṃ ābhisamācārika’’nti visuddhimagge (visuddhi. 1.11) vuttaṃ. Tasmā sekkhapaṇṇattiyanti ettha sikkhitabbato sabbāpi ubhatovibhaṅgapariyāpannā paṇṇattīti gahetabbā. Teneva gaṇṭhipadepi vuttaṃ ‘‘sekkhapaṇṇattiyanti pārājikamādiṃ katvā sikkhitabbasikkhāpadapaññattiya’’nti. Sesamettha uttānatthameva.

    ઉપસમ્પાદેતબ્બપઞ્ચકકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Upasampādetabbapañcakakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૨૩. ઉપસમ્પાદેતબ્બપઞ્ચકં • 23. Upasampādetabbapañcakaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ઉપસમ્પાદેતબ્બપઞ્ચકકથા • Upasampādetabbapañcakakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉપસમ્પાદેતબ્બપઞ્ચકકથાવણ્ણના • Upasampādetabbapañcakakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપસમ્પાદેતબ્બપઞ્ચકકથાવણ્ણના • Upasampādetabbapañcakakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૩. ઉપસમ્પાદેતબ્બપઞ્ચકકથા • 23. Upasampādetabbapañcakakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact