Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૭૭. ઉપોસથભેદાદિ

    77. Uposathabhedādi

    ૧૪૯. અથ ખો ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘‘કતિ નુ ખો ઉપોસથા’’તિ? ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. દ્વેમે, ભિક્ખવે, ઉપોસથા – ચાતુદ્દસિકો ચ પન્નરસિકો ચ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે ઉપોસથાતિ.

    149. Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kati nu kho uposathā’’ti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Dveme, bhikkhave, uposathā – cātuddasiko ca pannarasiko ca. Ime kho, bhikkhave, dve uposathāti.

    અથ ખો ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘‘કતિ નુ ખો ઉપોસથકમ્માની’’તિ? ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ચત્તારિમાનિ, ભિક્ખવે, ઉપોસથકમ્માનિ – અધમ્મેન વગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, અધમ્મેન સમગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, ધમ્મેન વગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, ધમ્મેન સમગ્ગં ઉપોસથકમ્મન્તિ. તત્ર, ભિક્ખવે, યદિદં અધમ્મેન વગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, ન, ભિક્ખવે, એવરૂપં ઉપોસથકમ્મં, કાતબ્બં. ન ચ મયા એવરૂપં ઉપોસથકમ્મં અનુઞ્ઞાતં. તત્ર, ભિક્ખવે, યદિદં અધમ્મેન સમગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, ન, ભિક્ખવે, એવરૂપં ઉપોસથકમ્મં કાતબ્બં. ન ચ મયા એવરૂપં ઉપોસથકમ્મં અનુઞ્ઞાતં. તત્ર, ભિક્ખવે, યદિદં ધમ્મેન વગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, ન, ભિક્ખવે, એવરૂપં ઉપોસથકમ્મં કાતબ્બં. ન ચ મયા એવરૂપં ઉપોસથકમ્મં અનુઞ્ઞાતં. તત્ર, ભિક્ખવે, યદિદં ધમ્મેન સમગ્ગં ઉપોસથકમ્મં, એવરૂપં, ભિક્ખવે, ઉપોસથકમ્મં કાતબ્બં, એવરૂપઞ્ચ મયા ઉપોસથકમ્મં અનુઞ્ઞાતં. તસ્માતિહ, ભિક્ખવે, એવરૂપં ઉપોસથકમ્મં કરિસ્સામ યદિદં ધમ્મેન સમગ્ગન્તિ – એવઞ્હિ વો, ભિક્ખવે, સિક્ખિતબ્બન્તિ.

    Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kati nu kho uposathakammānī’’ti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Cattārimāni, bhikkhave, uposathakammāni – adhammena vaggaṃ uposathakammaṃ, adhammena samaggaṃ uposathakammaṃ, dhammena vaggaṃ uposathakammaṃ, dhammena samaggaṃ uposathakammanti. Tatra, bhikkhave, yadidaṃ adhammena vaggaṃ uposathakammaṃ, na, bhikkhave, evarūpaṃ uposathakammaṃ, kātabbaṃ. Na ca mayā evarūpaṃ uposathakammaṃ anuññātaṃ. Tatra, bhikkhave, yadidaṃ adhammena samaggaṃ uposathakammaṃ, na, bhikkhave, evarūpaṃ uposathakammaṃ kātabbaṃ. Na ca mayā evarūpaṃ uposathakammaṃ anuññātaṃ. Tatra, bhikkhave, yadidaṃ dhammena vaggaṃ uposathakammaṃ, na, bhikkhave, evarūpaṃ uposathakammaṃ kātabbaṃ. Na ca mayā evarūpaṃ uposathakammaṃ anuññātaṃ. Tatra, bhikkhave, yadidaṃ dhammena samaggaṃ uposathakammaṃ, evarūpaṃ, bhikkhave, uposathakammaṃ kātabbaṃ, evarūpañca mayā uposathakammaṃ anuññātaṃ. Tasmātiha, bhikkhave, evarūpaṃ uposathakammaṃ karissāma yadidaṃ dhammena samagganti – evañhi vo, bhikkhave, sikkhitabbanti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ઉપોસથભેદાદિકથા • Uposathabhedādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ઉપોસથભેદાદિકથાવણ્ણના • Uposathabhedādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉપોસથભેદાદિકથાવણ્ણના • Uposathabhedādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપોસથભેદાદિકથાવણ્ણના • Uposathabhedādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭૭. ઉપોસથભેદાદિકથા • 77. Uposathabhedādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact