Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ઉપોસથભેદાદિકથાવણ્ણના

    Uposathabhedādikathāvaṇṇanā

    ૧૪૯. અધમ્મેન વગ્ગં ઉપોસથકમ્મન્તિ એત્થ યત્થ ચત્તારો વસન્તિ, તત્થ પાતિમોક્ખુદ્દેસો અનુઞ્ઞાતો. યત્થ દ્વે વા તયો વા વસન્તિ, તત્થ પારિસુદ્ધિઉપોસથો. ઇધ પન તથા અકત્વા ચતુન્નં વસનટ્ઠાને પારિસુદ્ધિઉપોસથસ્સ કતત્તા તિણ્ણં વસનટ્ઠાને ચ પાતિમોક્ખસ્સ ઉદ્દિટ્ઠત્તા ‘‘અધમ્મેના’’તિ વુત્તં. યસ્મા સબ્બેવ ન સન્નિપતિંસુ, છન્દપારિસુદ્ધિ ચ સઙ્ઘમજ્ઝંયેવ આગચ્છતિ, ન ગણમજ્ઝં, તસ્મા ‘‘વગ્ગ’’ન્તિ વુત્તં.

    149.Adhammena vaggaṃ uposathakammanti ettha yattha cattāro vasanti, tattha pātimokkhuddeso anuññāto. Yattha dve vā tayo vā vasanti, tattha pārisuddhiuposatho. Idha pana tathā akatvā catunnaṃ vasanaṭṭhāne pārisuddhiuposathassa katattā tiṇṇaṃ vasanaṭṭhāne ca pātimokkhassa uddiṭṭhattā ‘‘adhammenā’’ti vuttaṃ. Yasmā sabbeva na sannipatiṃsu, chandapārisuddhi ca saṅghamajjhaṃyeva āgacchati, na gaṇamajjhaṃ, tasmā ‘‘vagga’’nti vuttaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૭૭. ઉપોસથભેદાદિ • 77. Uposathabhedādi

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ઉપોસથભેદાદિકથા • Uposathabhedādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉપોસથભેદાદિકથાવણ્ણના • Uposathabhedādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપોસથભેદાદિકથાવણ્ણના • Uposathabhedādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭૭. ઉપોસથભેદાદિકથા • 77. Uposathabhedādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact