Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ઉપોસથાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જના

    Uposathādipucchāvissajjanā

    ૩૩૨. વિસ્સજ્જને એવમત્થો વેદિતબ્બોતિ યોજના. કાયસામગ્ગી આદિ નામાતિ યોજના. ઓસારણકિરિયાતિ કથનકિરિયા. છન્દપવારણં આહરિત્વાતિ છન્દઞ્ચ પવારણઞ્ચ આહરિત્વા. પવારણાકથાતિ ‘‘સઙ્ઘં ભન્તે પવારેમી’’તિઆદિકા (મહાવ॰ ૨૧૦) પવારણાકથા. તજ્જનીયકમ્માદીસુ વત્થુ નામ કિં? પુગ્ગલો નામ કોતિ આહ ‘‘વત્થુ નામા’’તિઆદિ. તત્થ યેન વત્થુનાતિ ભણ્ડનકારકાદિના યેન વત્થુના કરણભૂતેન, હેતુભૂતેન વા . યેનાતિ પુગ્ગલેન કત્તુભૂતેન, કતન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘તસ્સા તસ્સા કમ્મવાચાયા’’તિ પદં ‘‘અવસાનવચન’’ન્તિ પદે અવયવિસમ્બન્ધો. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ વિસ્સજ્જનેસુ.

    332. Vissajjane evamattho veditabboti yojanā. Kāyasāmaggī ādi nāmāti yojanā. Osāraṇakiriyāti kathanakiriyā. Chandapavāraṇaṃāharitvāti chandañca pavāraṇañca āharitvā. Pavāraṇākathāti ‘‘saṅghaṃ bhante pavāremī’’tiādikā (mahāva. 210) pavāraṇākathā. Tajjanīyakammādīsu vatthu nāma kiṃ? Puggalo nāma koti āha ‘‘vatthu nāmā’’tiādi. Tattha yena vatthunāti bhaṇḍanakārakādinā yena vatthunā karaṇabhūtena, hetubhūtena vā . Yenāti puggalena kattubhūtena, katanti sambandho. ‘‘Tassā tassā kammavācāyā’’ti padaṃ ‘‘avasānavacana’’nti pade avayavisambandho. Sabbatthāti sabbesu vissajjanesu.

    ઇતિ ઉપોસથાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનવણ્ણનાય યોજના

    Iti uposathādipucchāvissajjanavaṇṇanāya yojanā

    સમત્તા.

    Samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / આદિમજ્ઝન્તપુચ્છનં • Ādimajjhantapucchanaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અત્થવસપકરણાવણ્ણના • Atthavasapakaraṇāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અત્થવસપકરણવણ્ણના • Atthavasapakaraṇavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉપોસથાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Uposathādipucchāvissajjanāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉપોસથાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનાવણ્ણના • Uposathādipucchāvissajjanāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact