Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    உபோஸத²க்க²ந்த⁴ககதா²

    Uposathakkhandhakakathā

    2551.

    2551.

    ப³த்³தா⁴ப³த்³த⁴வஸேனேவ , ஸீமா நாம த்³விதா⁴ மதா;

    Baddhābaddhavaseneva , sīmā nāma dvidhā matā;

    நிமித்தேன நிமித்தங் து, க⁴டெத்வா பன ஸம்மதா.

    Nimittena nimittaṃ tu, ghaṭetvā pana sammatā.

    2552.

    2552.

    அயங் ஸீமாவிபத்தீஹி, ஏகாத³ஸஹி வஜ்ஜிதா;

    Ayaṃ sīmāvipattīhi, ekādasahi vajjitā;

    ப³த்³தா⁴ நாம ஸியா ஸீமா, ஸா திஸம்பத்திஸங்யுதா.

    Baddhā nāma siyā sīmā, sā tisampattisaṃyutā.

    2553.

    2553.

    க²ண்ட³ஸமானஸங்வாஸா-விப்பவாஸாதி³பே⁴த³தோ;

    Khaṇḍasamānasaṃvāsā-vippavāsādibhedato;

    இதி ப³த்³தா⁴ திதா⁴ வுத்தா, அப³த்³தா⁴பி திதா⁴ மதா.

    Iti baddhā tidhā vuttā, abaddhāpi tidhā matā.

    2554.

    2554.

    கா³மதோ உத³குக்கே²பா, ஸத்தப்³ப⁴ந்தரதோபி ச;

    Gāmato udakukkhepā, sattabbhantaratopi ca;

    தத்த² கா³மபரிச்சே²தோ³, ‘‘கா³மஸீமா’’தி வுச்சதி.

    Tattha gāmaparicchedo, ‘‘gāmasīmā’’ti vuccati.

    2555.

    2555.

    ஜாதஸ்ஸரே ஸமுத்³தே³ வா, நதி³யா வா ஸமந்ததோ;

    Jātassare samudde vā, nadiyā vā samantato;

    மஜ்ஜி²மஸ்ஸுத³குக்கே²போ, உத³குக்கே²பஸஞ்ஞிதோ.

    Majjhimassudakukkhepo, udakukkhepasaññito.

    2556.

    2556.

    அகா³மகே அரஞ்ஞே து, ஸத்தேவப்³ப⁴ந்தரா பன;

    Agāmake araññe tu, sattevabbhantarā pana;

    ஸமந்ததோ அயங் ஸீமா, ஸத்தப்³ப⁴ந்தரநாமிகா.

    Samantato ayaṃ sīmā, sattabbhantaranāmikā.

    2557.

    2557.

    ஏகங் அப்³ப⁴ந்தரங் வுத்தங், அட்ட²வீஸதிஹத்த²கங்;

    Ekaṃ abbhantaraṃ vuttaṃ, aṭṭhavīsatihatthakaṃ;

    கு³ளுக்கே²பனயேனேவ, உத³குக்கே²பகா மதா.

    Guḷukkhepanayeneva, udakukkhepakā matā.

    2558.

    2558.

    இமா த்³வே பன ஸீமாயோ, வட்³ட⁴ந்தி பரிஸாவஸா;

    Imā dve pana sīmāyo, vaḍḍhanti parisāvasā;

    அப்³ப⁴ந்தரூத³குக்கே²பா, டி²தோகாஸா பரங் ஸியுங்.

    Abbhantarūdakukkhepā, ṭhitokāsā paraṃ siyuṃ.

    2559.

    2559.

    டி²தோ அந்தோபரிச்சே²தே³, ஹத்த²பாஸங் விஹாய வா;

    Ṭhito antoparicchede, hatthapāsaṃ vihāya vā;

    தத்தகங் அனதிக்கம்ம, பரிச்சே²த³ம்பி வா பரங்.

    Tattakaṃ anatikkamma, paricchedampi vā paraṃ.

    2560.

    2560.

    டி²தோ கம்மங் விகோபேதி, இதி அட்ட²கதா²னயோ;

    Ṭhito kammaṃ vikopeti, iti aṭṭhakathānayo;

    தஸ்மா ஸோ ஹத்த²பாஸே வா, காதப்³போ³ ப³ஹி வா பன.

    Tasmā so hatthapāse vā, kātabbo bahi vā pana.

    2561.

    2561.

    ப³த்³த⁴ஸீமாய ஸண்டா²னங், நிமித்தங் தி³ஸகித்தனங்;

    Baddhasīmāya saṇṭhānaṃ, nimittaṃ disakittanaṃ;

    ஞத்வா பமாணங் ஸோதெ⁴த்வா, ஸீமங் ப³ந்தெ⁴ய்ய பண்டி³தோ.

    Ñatvā pamāṇaṃ sodhetvā, sīmaṃ bandheyya paṇḍito.

    2562.

    2562.

    திகோணங் சதுரஸ்ஸஞ்ச, வட்டஞ்ச பணவூபமங்;

    Tikoṇaṃ caturassañca, vaṭṭañca paṇavūpamaṃ;

    விதானங் த⁴னுகாகாரங், முதி³ங்க³ஸகடூபமங்.

    Vitānaṃ dhanukākāraṃ, mudiṅgasakaṭūpamaṃ.

    2563.

    2563.

    பப்³ப³தங் வனங் பாஸாணங், ருக்க²ங் மக்³க³ஞ்ச வம்மிகங்;

    Pabbataṃ vanaṃ pāsāṇaṃ, rukkhaṃ maggañca vammikaṃ;

    உத³கஞ்ச நதி³ஞ்சாதி, நிமித்தானட்ட² தீ³பயே.

    Udakañca nadiñcāti, nimittānaṭṭha dīpaye.

    2564.

    2564.

    தேஸு தீணி நிமித்தானி, ஆதி³ங் கத்வா ஸமந்ததோ;

    Tesu tīṇi nimittāni, ādiṃ katvā samantato;

    நிமித்தானங் ஸதேனாபி, ப³ந்தி⁴துங் பன வட்டதி.

    Nimittānaṃ satenāpi, bandhituṃ pana vaṭṭati.

    2565.

    2565.

    தியோஜனபரா ஸீமா, உக்கட்டா²தி பகாஸிதா;

    Tiyojanaparā sīmā, ukkaṭṭhāti pakāsitā;

    ஏகவீஸதி பி⁴க்கூ²னங், க³ண்ஹந்தீ ஹெட்டி²மா மதா.

    Ekavīsati bhikkhūnaṃ, gaṇhantī heṭṭhimā matā.

    2566.

    2566.

    உக்கட்டா²யபி உக்கட்டா², ஹெட்டி²மாயபி ஹெட்டி²மா;

    Ukkaṭṭhāyapi ukkaṭṭhā, heṭṭhimāyapi heṭṭhimā;

    ஏதா த்³வேபி அஸீமாதி, வுத்தா ஆதி³ச்சப³ந்து⁴னா.

    Etā dvepi asīmāti, vuttā ādiccabandhunā.

    2567.

    2567.

    நிமித்தங் பன கித்தெத்வா, ஸப்³ப³மேவ ஸமந்ததோ;

    Nimittaṃ pana kittetvā, sabbameva samantato;

    பச்சா² ஞத்திது³தியேன, ஸீமங் ப³ந்தி⁴துமரஹதி.

    Pacchā ñattidutiyena, sīmaṃ bandhitumarahati.

    2568.

    2568.

    ப³ந்தி⁴த்வானந்தரங் பச்சா², சீவராவிப்பவாஸகங்;

    Bandhitvānantaraṃ pacchā, cīvarāvippavāsakaṃ;

    ஸம்மன்னித்வான ப³த்³தா⁴ ஸா-விப்பவாஸாதி வுச்சதி.

    Sammannitvāna baddhā sā-vippavāsāti vuccati.

    2569.

    2569.

    நதீ³ஸரஸமுத்³தே³ஸு, ஸீமங் ப³ந்த⁴தி சே பன;

    Nadīsarasamuddesu, sīmaṃ bandhati ce pana;

    ந வொத்த²ரதி தேனேவ, அஸீமாதி ஜினொப்³ரவி.

    Na vottharati teneva, asīmāti jinobravi.

    ஸீமாகதா².

    Sīmākathā.

    2570.

    2570.

    தி³னகாரககத்தப்³பா³-காரானஞ்ச வஸா பன;

    Dinakārakakattabbā-kārānañca vasā pana;

    நவேவுபோஸதா² வுத்தா, பு³த்³தே⁴னாதி³ச்சப³ந்து⁴னா.

    Navevuposathā vuttā, buddhenādiccabandhunā.

    2571.

    2571.

    சாதுத்³த³ஸோ பன்னரஸோ, ஸாமக்³கீ³ ச உபோஸதோ²;

    Cātuddaso pannaraso, sāmaggī ca uposatho;

    தி³வஸேனேவ நித்³தி³ட்டா², தயோபேதே உபோஸதா².

    Divaseneva niddiṭṭhā, tayopete uposathā.

    2572.

    2572.

    ஸங்கே⁴ உபோஸதோ² சேவ, க³ணே புக்³க³லுபோஸதோ²;

    Saṅghe uposatho ceva, gaṇe puggaluposatho;

    காரகானங் வஸேனேவ, தயோ வுத்தா உபோஸதா².

    Kārakānaṃ vaseneva, tayo vuttā uposathā.

    2573.

    2573.

    ஸுத்துத்³தே³ஸாபி⁴தா⁴னோ ச, பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸதோ²;

    Suttuddesābhidhāno ca, pārisuddhiuposatho;

    அதி⁴ட்டா²னந்தி நித்³தி³ட்டா², தயோ கம்மேனுபோஸதா².

    Adhiṭṭhānanti niddiṭṭhā, tayo kammenuposathā.

    2574.

    2574.

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ பாதிமொக்கோ² ச, பாரிஸுத்³தி⁴ க³ணஸ்ஸ ச;

    Saṅghassa pātimokkho ca, pārisuddhi gaṇassa ca;

    அதி⁴ட்டா²னமதே²கஸ்ஸ, நித்³தி³ட்ட²ங் பன ஸத்து²னா.

    Adhiṭṭhānamathekassa, niddiṭṭhaṃ pana satthunā.

    2575.

    2575.

    பாதிமொக்க²ஸ்ஸ உத்³தே³ஸா, பஞ்ச வுத்தா மஹேஸினா;

    Pātimokkhassa uddesā, pañca vuttā mahesinā;

    நிதா³னங் உத்³தி³ஸித்வான, ஸாவேதப்³ப³ங் து ஸேஸகங்.

    Nidānaṃ uddisitvāna, sāvetabbaṃ tu sesakaṃ.

    2576.

    2576.

    அயமேவ நயோ ஞெய்யோ, ஸேஸேஸுபி ச விஞ்ஞுனா;

    Ayameva nayo ñeyyo, sesesupi ca viññunā;

    சத்தாரோ பி⁴க்கு²னீனஞ்ச, உத்³தே³ஸா நவிமே பன.

    Cattāro bhikkhunīnañca, uddesā navime pana.

    2577.

    2577.

    பாதிமொக்க²ஸ்ஸ உத்³தே³ஸோ, காதப்³போ³வ உபோஸதே²;

    Pātimokkhassa uddeso, kātabbova uposathe;

    அந்தராயங் வினா சேவ, அனுத்³தே³ஸோ நிவாரிதோ.

    Antarāyaṃ vinā ceva, anuddeso nivārito.

    2578.

    2578.

    தே²ரோ ச இஸ்ஸரோ தஸ்ஸ;

    Thero ca issaro tassa;

    ‘‘தே²ராதெ⁴ய்ய’’ந்தி பாட²தோ;

    ‘‘Therādheyya’’nti pāṭhato;

    அவத்தந்தேன அஜ்ஜி²ட்டோ²;

    Avattantena ajjhiṭṭho;

    யஸ்ஸ ஸோ பன வத்ததி.

    Yassa so pana vattati.

    2579.

    2579.

    உத்³தி³ஸந்தே ஸமப்பா வா, ஆக³ச்ச²ந்தி ஸசே பன;

    Uddisante samappā vā, āgacchanti sace pana;

    உத்³தி³ட்ட²ங் தங் ஸுஉத்³தி³ட்ட²ங், ஸாவேதப்³ப³ங் து ஸேஸகங்.

    Uddiṭṭhaṃ taṃ suuddiṭṭhaṃ, sāvetabbaṃ tu sesakaṃ.

    2580.

    2580.

    உத்³தி³ட்ட²மத்தே பி⁴க்கூ²னங், பரிஸாயுட்டி²தாய வா;

    Uddiṭṭhamatte bhikkhūnaṃ, parisāyuṭṭhitāya vā;

    பாரிஸுத்³தி⁴ து கத்தப்³பா³, மூலே தேஸங், ஸசே ப³ஹூ.

    Pārisuddhi tu kattabbā, mūle tesaṃ, sace bahū.

    2581.

    2581.

    ஸம்மஜ்ஜிதுங் பதீ³பேதுங், பஞ்ஞாபேதுங் த³காஸனே;

    Sammajjituṃ padīpetuṃ, paññāpetuṃ dakāsane;

    வினித்³தி³ட்ட²ஸ்ஸ தே²ரேன, அகரொந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Viniddiṭṭhassa therena, akarontassa dukkaṭaṃ.

    2582.

    2582.

    கத்வா ஸம்மஜ்ஜனங் தீ³பங், ட²பெத்வா உத³காஸனங்;

    Katvā sammajjanaṃ dīpaṃ, ṭhapetvā udakāsanaṃ;

    க³ணஞத்திங் ட²பெத்வாவ, கத்தப்³போ³ தீஹுபோஸதோ².

    Gaṇañattiṃ ṭhapetvāva, kattabbo tīhuposatho.

    2583.

    2583.

    புப்³ப³கிச்சங் ஸமாபெத்வா, அதி⁴ட்டெ²ய்ய பனேககோ;

    Pubbakiccaṃ samāpetvā, adhiṭṭheyya panekako;

    நோ சே அதி⁴ட்ட²ஹெய்யஸ்ஸ, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    No ce adhiṭṭhaheyyassa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    2584.

    2584.

    அத⁴ம்மேன ச வக்³கே³ன, ஸமக்³கே³ன அத⁴ம்மதோ;

    Adhammena ca vaggena, samaggena adhammato;

    ததா² த⁴ம்மேன வக்³கே³ன, ஸமக்³கே³ன ச த⁴ம்மதோ.

    Tathā dhammena vaggena, samaggena ca dhammato.

    2585.

    2585.

    உபோஸத²ஸ்ஸ ஏதானி, கம்மானீதி ஜினொப்³ரவி;

    Uposathassa etāni, kammānīti jinobravi;

    சதூஸ்வபி பனேதேஸு, சதுத்த²ங் த⁴ம்மிகங் மதங்.

    Catūsvapi panetesu, catutthaṃ dhammikaṃ mataṃ.

    2586.

    2586.

    அத⁴ம்மேனித⁴ வக்³கோ³ ஹி, கதமோ செத்து²போஸதோ²?

    Adhammenidha vaggo hi, katamo cetthuposatho?

    வஸந்தி ஏகஸீமாயங், சத்தாரோ யத்த² பி⁴க்கு²னோ.

    Vasanti ekasīmāyaṃ, cattāro yattha bhikkhuno.

    2587.

    2587.

    ஏகஸ்ஸ பாரிஸுத்³தி⁴ங் தே, ஆனயித்வா தயோ ஜனா;

    Ekassa pārisuddhiṃ te, ānayitvā tayo janā;

    கரொந்தி பாரிஸுத்³தி⁴ங் சே, அத⁴ம்மோ வக்³கு³போஸதோ².

    Karonti pārisuddhiṃ ce, adhammo vagguposatho.

    2588.

    2588.

    அத⁴ம்மேன ஸமக்³கோ³ ஹி, சத்தாரோ பி⁴க்கு²னேகதோ;

    Adhammena samaggo hi, cattāro bhikkhunekato;

    கரொந்தி பாரிஸுத்³தி⁴ங் சே, ஸமக்³கோ³ ஹொத்யத⁴ம்மிகோ.

    Karonti pārisuddhiṃ ce, samaggo hotyadhammiko.

    2589.

    2589.

    த⁴ம்மேன பன வக்³கோ³ ஹி, கதமோ ஸோ உபோஸதோ²;

    Dhammena pana vaggo hi, katamo so uposatho;

    வஸந்தி ஏகஸீமாயங், சத்தாரோ யத்த² பி⁴க்கு²னோ.

    Vasanti ekasīmāyaṃ, cattāro yattha bhikkhuno.

    2590.

    2590.

    ஏகஸ்ஸ பாரிஸுத்³தி⁴ங் தே, ஆனயித்வா தயோ ஜனா;

    Ekassa pārisuddhiṃ te, ānayitvā tayo janā;

    பாதிமொக்கு²த்³தி³ஸந்தே சே, வக்³கோ³ த⁴ம்மேனுபோஸதோ².

    Pātimokkhuddisante ce, vaggo dhammenuposatho.

    2591.

    2591.

    த⁴ம்மதோ ஹி ஸமக்³கோ³ ஸோ;

    Dhammato hi samaggo so;

    சத்தாரோ பி⁴க்கு²னேகதோ;

    Cattāro bhikkhunekato;

    பாதிமொக்கு²த்³தி³ஸந்தீத⁴;

    Pātimokkhuddisantīdha;

    ஸமக்³கோ³ த⁴ம்மதோ மதோ.

    Samaggo dhammato mato.

    2592.

    2592.

    வக்³கே³ ஸமக்³கே³ வக்³கோ³தி, ஸஞ்ஞினோ விமதிஸ்ஸ வா;

    Vagge samagge vaggoti, saññino vimatissa vā;

    உபோஸத²ங் கரொந்தஸ்ஸ, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Uposathaṃ karontassa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    2593.

    2593.

    பே⁴தா³தி⁴ப்பாயதோ தஸ்ஸ, ஹோதி து²ல்லச்சயங் பன;

    Bhedādhippāyato tassa, hoti thullaccayaṃ pana;

    வக்³கே³ ஸமக்³கே³னாபத்தி, ஸமக்³கோ³தி ச ஸஞ்ஞினோ.

    Vagge samaggenāpatti, samaggoti ca saññino.

    2594.

    2594.

    உக்கி²த்தேன க³ஹட்டே²ன, ஸேஸேஹி ஸஹத⁴ம்மிஹி;

    Ukkhittena gahaṭṭhena, sesehi sahadhammihi;

    சுதனிக்கி²த்தஸிக்கே²ஹி, ஏகாத³ஸஹி வா ஸஹ.

    Cutanikkhittasikkhehi, ekādasahi vā saha.

    2595.

    2595.

    உபோஸதோ² ந காதப்³போ³, ஸபா⁴கா³பத்திகேன வா;

    Uposatho na kātabbo, sabhāgāpattikena vā;

    ச²ந்தே³ன பாரிவுத்தே²ன, கரோதோ ஹோதி து³க்கடங்.

    Chandena pārivutthena, karoto hoti dukkaṭaṃ.

    2596.

    2596.

    அதே³ஸெத்வா பனாபத்திங், நாவிகத்வான வேமதிங்;

    Adesetvā panāpattiṃ, nāvikatvāna vematiṃ;

    உபோஸதோ² ந காதப்³போ³, தி³னே வா அனுபோஸதே².

    Uposatho na kātabbo, dine vā anuposathe.

    2597.

    2597.

    உபோஸதே² பனாவாஸா, ஸபி⁴க்கு²ம்ஹா ச பி⁴க்கு²னா;

    Uposathe panāvāsā, sabhikkhumhā ca bhikkhunā;

    ஆவாஸோ வா அனாவாஸோ, ந க³ந்தப்³போ³ குதா³சனங்.

    Āvāso vā anāvāso, na gantabbo kudācanaṃ.

    2598.

    2598.

    யஸ்மிங் உபோஸதே² கிச்சங்;

    Yasmiṃ uposathe kiccaṃ;

    ஆவாஸே பன வத்ததி;

    Āvāse pana vattati;

    ஸோ சே ஸபி⁴க்கு²கோ நாம;

    So ce sabhikkhuko nāma;

    ஆவாஸோதி பகாஸிதோ.

    Āvāsoti pakāsito.

    2599.

    2599.

    உபோஸதோ² கிமத்தா²ய, கிமத்தா²ய பவாரணா;

    Uposatho kimatthāya, kimatthāya pavāraṇā;

    உபோஸதோ² ஸமக்³க³த்தோ², விஸுத்³த⁴த்தா² பவாரணா.

    Uposatho samaggattho, visuddhatthā pavāraṇā.

    2600.

    2600.

    கோபேதுங் த⁴ம்மிகங் கம்மங், படிக்கோஸெய்ய து³க்கடங்;

    Kopetuṃ dhammikaṃ kammaṃ, paṭikkoseyya dukkaṭaṃ;

    ச²ந்த³ங் வா காயஸாமக்³கி³ங், அதெ³ந்தஸ்ஸபி து³க்கடங்.

    Chandaṃ vā kāyasāmaggiṃ, adentassapi dukkaṭaṃ.

    2601.

    2601.

    ஹோதி பஞ்சவிதோ⁴ ஸங்கோ⁴, சதுவக்³கா³தி³பே⁴த³தோ;

    Hoti pañcavidho saṅgho, catuvaggādibhedato;

    ஸோ ச கத்தப்³ப³கம்மஸ்ஸ, வஸேன பரிதீ³பிதோ.

    So ca kattabbakammassa, vasena paridīpito.

    2602.

    2602.

    பவாரணங் ததா²ப்³பா⁴னங், கம்மஞ்ச உபஸம்பத³ங்;

    Pavāraṇaṃ tathābbhānaṃ, kammañca upasampadaṃ;

    ட²பெத்வா சதுவக்³கே³ன, அகத்தப்³ப³ங் ந விஜ்ஜதி.

    Ṭhapetvā catuvaggena, akattabbaṃ na vijjati.

    2603.

    2603.

    பஞ்சவக்³கே³ன அப்³பா⁴னங், மஜ்ஜ²தே³ஸூபஸம்பத³ங்;

    Pañcavaggena abbhānaṃ, majjhadesūpasampadaṃ;

    த³ஸவக்³கே³ன அப்³பா⁴னங், வினா ஸப்³ப³ங் து வட்டதி.

    Dasavaggena abbhānaṃ, vinā sabbaṃ tu vaṭṭati.

    2604.

    2604.

    கம்மங் வீஸதிவக்³கே³ன, ந கத்தப்³ப³ங் ந கிஞ்சிபி;

    Kammaṃ vīsativaggena, na kattabbaṃ na kiñcipi;

    ஊனே தோ³ஸோதி ஞாபேதுங், நாதி⁴கே அதிரேகதா.

    Ūne dosoti ñāpetuṃ, nādhike atirekatā.

    2605.

    2605.

    சத்தாரோ பகதத்தாவ, கம்மப்பத்தாதி தீ³பிதா;

    Cattāro pakatattāva, kammappattāti dīpitā;

    சதுவக்³கே³ன கத்தப்³பே³, ஸேஸேஸு ச அயங் நயோ.

    Catuvaggena kattabbe, sesesu ca ayaṃ nayo.

    2606.

    2606.

    சதுவக்³கா³தி³கத்தப்³ப³ங், கத்வாஸங்வாஸபுக்³க³லங்;

    Catuvaggādikattabbaṃ, katvāsaṃvāsapuggalaṃ;

    க³ணபூரங் கரொந்தஸ்ஸ, கதங் குப்பதி து³க்கடங்.

    Gaṇapūraṃ karontassa, kataṃ kuppati dukkaṭaṃ.

    2607.

    2607.

    பரிவாஸாதி³கம்மேபி , தத்ரட்ட²ங் க³ணபூரகங்;

    Parivāsādikammepi , tatraṭṭhaṃ gaṇapūrakaṃ;

    கத்வா பன கரொந்தானங், ததா², ஸேஸங் து வட்டதி.

    Katvā pana karontānaṃ, tathā, sesaṃ tu vaṭṭati.

    உபோஸத²க்க²ந்த⁴ககதா².

    Uposathakkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact