Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
ઉપોસથક્ખન્ધકકથાવણ્ણના
Uposathakkhandhakakathāvaṇṇanā
૨૫૫૧-૨. યા એકાદસહિ સીમાવિપત્તીહિ વજ્જિતા તિસમ્પત્તિસંયુતા નિમિત્તેન નિમિત્તં ઘટેત્વા સમ્મતા, સા અયં બદ્ધસીમા નામ સિયાતિ યોજના. તત્થ અતિખુદ્દકા, અતિમહતી, ખણ્ડનિમિત્તા, છાયાનિમિત્તા, અનિમિત્તા, બહિસીમે ઠિતસમ્મતા, નદિયા સમ્મતા, સમુદ્દે સમ્મતા, જાતસ્સરે સમ્મતા, સીમાય સીમં સમ્ભિન્દન્તેન સમ્મતા, સીમાય સીમં અજ્ઝોત્થરન્તેન સમ્મતાતિ ‘‘ઇમેહિ એકાદસહિ આકારેહિ સીમતો કમ્માનિ વિપજ્જન્તી’’તિ (પરિ॰ ૪૮૬) વચનતો ઇમા એકાદસ વિપત્તિસીમાયો નામ, વિપન્નસીમાતિ વુત્તં હોતિ.
2551-2. Yā ekādasahi sīmāvipattīhi vajjitā tisampattisaṃyutā nimittena nimittaṃ ghaṭetvā sammatā, sā ayaṃ baddhasīmā nāma siyāti yojanā. Tattha atikhuddakā, atimahatī, khaṇḍanimittā, chāyānimittā, animittā, bahisīme ṭhitasammatā, nadiyā sammatā, samudde sammatā, jātassare sammatā, sīmāya sīmaṃ sambhindantena sammatā, sīmāya sīmaṃ ajjhottharantena sammatāti ‘‘imehi ekādasahi ākārehi sīmato kammāni vipajjantī’’ti (pari. 486) vacanato imā ekādasa vipattisīmāyo nāma, vipannasīmāti vuttaṃ hoti.
તત્થ અતિખુદ્દકા નામ યત્થ એકવીસતિ ભિક્ખૂ નિસીદિતું ન સક્કોન્તિ. અતિમહતી નામ યા અન્તમસો કેસગ્ગમત્તેનાપિ તિયોજનં અતિક્કમિત્વા સમ્મતા. ખણ્ડનિમિત્તા નામ અઘટિતનિમિત્તા વુચ્ચતિ. પુરત્થિમાય દિસાય નિમિત્તં કિત્તેત્વા અનુક્કમેનેવ દક્ખિણાય, પચ્છિમાય, ઉત્તરાય દિસાય કિત્તેત્વા પુન પુરત્થિમાય દિસાય પુબ્બકિત્તિતં પટિકિત્તેત્વા ઠપેતું વટ્ટતિ, એવં અખણ્ડનિમિત્તા હોતિ. સચે પન અનુક્કમેન આહરિત્વા ઉત્તરાય દિસાય નિમિત્તં કિત્તેત્વા તત્થેવ ઠપેતિ, ખણ્ડનિમિત્તા નામ હોતિ. અપરાપિ ખણ્ડનિમિત્તા નામ યા અનિમિત્તુપગં તચસારરુક્ખં વા ખાણુકં વા પંસુપુઞ્જવાલિકાપુઞ્જાનં વા અઞ્ઞતરં અન્તરા એકં નિમિત્તં કત્વા સમ્મતા. છાયાનિમિત્તા નામ પબ્બતચ્છાયાદીનં યં કિઞ્ચિ છાયં નિમિત્તં કત્વા સમ્મતા. અનિમિત્તા નામ સબ્બેન સબ્બં નિમિત્તાનિ અકિત્તેત્વા સમ્મતા. બહિસીમે ઠિતસમ્મતા નામ નિમિત્તાનિ કિત્તેત્વા નિમિત્તાનં બહિ ઠિતેન સમ્મતા.
Tattha atikhuddakā nāma yattha ekavīsati bhikkhū nisīdituṃ na sakkonti. Atimahatī nāma yā antamaso kesaggamattenāpi tiyojanaṃ atikkamitvā sammatā. Khaṇḍanimittā nāma aghaṭitanimittā vuccati. Puratthimāya disāya nimittaṃ kittetvā anukkameneva dakkhiṇāya, pacchimāya, uttarāya disāya kittetvā puna puratthimāya disāya pubbakittitaṃ paṭikittetvā ṭhapetuṃ vaṭṭati, evaṃ akhaṇḍanimittā hoti. Sace pana anukkamena āharitvā uttarāya disāya nimittaṃ kittetvā tattheva ṭhapeti, khaṇḍanimittā nāma hoti. Aparāpi khaṇḍanimittā nāma yā animittupagaṃ tacasārarukkhaṃ vā khāṇukaṃ vā paṃsupuñjavālikāpuñjānaṃ vā aññataraṃ antarā ekaṃ nimittaṃ katvā sammatā. Chāyānimittā nāma pabbatacchāyādīnaṃ yaṃ kiñci chāyaṃ nimittaṃ katvā sammatā. Animittā nāma sabbena sabbaṃ nimittāni akittetvā sammatā. Bahisīme ṭhitasammatā nāma nimittāni kittetvā nimittānaṃ bahi ṭhitena sammatā.
નદિયા સમુદ્દે જાતસ્સરે સમ્મતા નામ એતેસુ નદિઆદીસુ સમ્મતા. સા હિ એવં સમ્મતાપિ ‘‘સબ્બા, ભિક્ખવે, નદી અસીમા, સબ્બો સમુદ્દો અસીમો, સબ્બો જાતસ્સરો અસીમો’’તિ (મહાવ॰ ૧૪૮) વચનતો અસમ્મતાવ હોતિ. સીમાય સીમં સમ્ભિન્દન્તેન સમ્મતા નામ અત્તનો સીમાય પરેસં સીમં સમ્ભિન્દન્તેન સમ્મતા. સચે હિ પોરાણકસ્સ વિહારસ્સ પુરત્થિમાય દિસાય અમ્બો ચેવ જમ્બૂ ચાતિ દ્વે રુક્ખા અઞ્ઞમઞ્ઞં સંસટ્ઠવિટપા હોન્તિ, તેસુ અમ્બસ્સ પચ્છિમદિસાભાગે જમ્બૂ, વિહારસીમા ચ જમ્બું અન્તો કત્વા અમ્બં કિત્તેત્વા બદ્ધા હોતિ, અથ પચ્છા તસ્સ વિહારસ્સ પુરત્થિમાય દિસાય વિહારે કતે સીમં બન્ધન્તા ભિક્ખૂ તં અમ્બં અન્તો કત્વા જમ્બું કિત્તેત્વા બન્ધન્તિ, સીમાય સીમં સમ્ભિન્ના હોતિ. સીમાય સીમં અજ્ઝોત્થરન્તેન સમ્મતા નામ અત્તનો સીમાય પરેસં સીમં અજ્ઝોત્થરન્તેન સમ્મતા. સચે હિ પરેસં બદ્ધસીમં સકલં વા તસ્સા પદેસં વા અન્તો કત્વા અત્તનો સીમં સમ્મન્નતિ, સીમાય સીમા અજ્ઝોત્થરિતા નામ હોતીતિ. ઇતિ ઇમાહિ એકાદસહિ વિપત્તિસીમાહિ વજ્જિતાતિ અત્થો.
Nadiyā samudde jātassare sammatā nāma etesu nadiādīsu sammatā. Sā hi evaṃ sammatāpi ‘‘sabbā, bhikkhave, nadī asīmā, sabbo samuddo asīmo, sabbo jātassaro asīmo’’ti (mahāva. 148) vacanato asammatāva hoti. Sīmāya sīmaṃ sambhindantena sammatā nāma attano sīmāya paresaṃ sīmaṃ sambhindantena sammatā. Sace hi porāṇakassa vihārassa puratthimāya disāya ambo ceva jambū cāti dve rukkhā aññamaññaṃ saṃsaṭṭhaviṭapā honti, tesu ambassa pacchimadisābhāge jambū, vihārasīmā ca jambuṃ anto katvā ambaṃ kittetvā baddhā hoti, atha pacchā tassa vihārassa puratthimāya disāya vihāre kate sīmaṃ bandhantā bhikkhū taṃ ambaṃ anto katvā jambuṃ kittetvā bandhanti, sīmāya sīmaṃ sambhinnā hoti. Sīmāya sīmaṃ ajjhottharantena sammatā nāma attano sīmāya paresaṃ sīmaṃ ajjhottharantena sammatā. Sace hi paresaṃ baddhasīmaṃ sakalaṃ vā tassā padesaṃ vā anto katvā attano sīmaṃ sammannati, sīmāya sīmā ajjhottharitā nāma hotīti. Iti imāhi ekādasahi vipattisīmāhi vajjitāti attho.
તિસમ્પત્તિસંયુતાતિ નિમિત્તસમ્પત્તિ, પરિસાસમ્પત્તિ, કમ્મવાચાસમ્પત્તીતિ ઇમાહિ તીહિ સમ્પત્તીહિ સમન્નાગતા. તત્થ નિમિત્તસમ્પત્તિયુત્તા નામ ‘‘પબ્બતનિમિત્તં, પાસાણનિમિત્તં, વનનિમિત્તં, રુક્ખનિમિત્તં, મગ્ગનિમિત્તં, વમ્મિકનિમિત્તં, નદિનિમિત્તં, ઉદકનિમિત્ત’’ન્તિ (મહાવ॰ ૧૩૮) એવં વુત્તેસુ અટ્ઠસુ નિમિત્તેસુ તસ્મિં તસ્મિં દિસાભાગે યથાલદ્ધાનિ નિમિત્તુપગાનિ નિમિત્તાનિ ‘‘પુરત્થિમાય દિસાય કિં નિમિત્તં? પબ્બતો, ભન્તે, એસો પબ્બતો નિમિત્ત’’ન્તિઆદિના નયેન સમ્મા કિત્તેત્વા સમ્મતા.
Tisampattisaṃyutāti nimittasampatti, parisāsampatti, kammavācāsampattīti imāhi tīhi sampattīhi samannāgatā. Tattha nimittasampattiyuttā nāma ‘‘pabbatanimittaṃ, pāsāṇanimittaṃ, vananimittaṃ, rukkhanimittaṃ, magganimittaṃ, vammikanimittaṃ, nadinimittaṃ, udakanimitta’’nti (mahāva. 138) evaṃ vuttesu aṭṭhasu nimittesu tasmiṃ tasmiṃ disābhāge yathāladdhāni nimittupagāni nimittāni ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ? Pabbato, bhante, eso pabbato nimitta’’ntiādinā nayena sammā kittetvā sammatā.
પરિસાસમ્પત્તિયુત્તા નામ સબ્બન્તિમેન પરિચ્છેદેન ચતૂહિ ભિક્ખૂહિ સન્નિપતિત્વા યાવતિકા તસ્મિં ગામખેત્તે બદ્ધસીમં વા નદિસમુદ્દજાતસ્સરે વા અનોક્કમિત્વા ઠિતા ભિક્ખૂ, તે સબ્બે હત્થપાસે વા કત્વા, છન્દં વા આહરિત્વા સમ્મતા.
Parisāsampattiyuttā nāma sabbantimena paricchedena catūhi bhikkhūhi sannipatitvā yāvatikā tasmiṃ gāmakhette baddhasīmaṃ vā nadisamuddajātassare vā anokkamitvā ṭhitā bhikkhū, te sabbe hatthapāse vā katvā, chandaṃ vā āharitvā sammatā.
કમ્મવાચાસમ્પત્તિયુત્તા નામ ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે સઙ્ઘો, યાવતા સમન્તા નિમિત્તા કિત્તિતા’’તિઆદિના (મહાવ॰ ૧૩૯) નયેન વુત્તાય પરિસુદ્ધાય ઞત્તિદુતિયકમ્મવાચાય સમ્મતા. એવં એકાદસ વિપત્તિસીમાયો અતિક્કમિત્વા તિવિધસમ્પત્તિયુત્તા નિમિત્તેન નિમિત્તં ઘટેત્વા સમ્મતા સીમા બદ્ધસીમાતિ વેદિતબ્બા.
Kammavācāsampattiyuttā nāma ‘‘suṇātu me, bhante saṅgho, yāvatā samantā nimittā kittitā’’tiādinā (mahāva. 139) nayena vuttāya parisuddhāya ñattidutiyakammavācāya sammatā. Evaṃ ekādasa vipattisīmāyo atikkamitvā tividhasampattiyuttā nimittena nimittaṃ ghaṭetvā sammatā sīmā baddhasīmāti veditabbā.
૨૫૫૩-૪. ખણ્ડસમાનસંવાસઅવિપ્પવાસા આદયો આદિભૂતા, આદિમ્હિ વા યાસં સીમાનં તા ખણ્ડસમાનસંવાસાવિપ્પવાસાદી, તાસં, તાહિ વા પભેદો ખણ્ડસમાનસંવાસાદિભેદો, તતો ખણ્ડસમાનસંવાસાદિભેદતો, ખણ્ડસીમા, સમાનસંવાસસીમા, અવિપ્પવાસસીમાતિ ઇમાસં સીમાનં એતાહિ વા કરણભૂતાહિ, હેતુભૂતાહિ વા જાતેન વિભાગેનાતિ વુત્તં હોતિ. સમાનસંવાસાવિપ્પવાસાનમન્તરે ખણ્ડા પરિચ્છિન્ના તાહિ અસઙ્કરા સીમા ખણ્ડસીમા નામ. સમાનસંવાસેહિ ભિક્ખૂહિ એકતો ઉપોસથાદિકો સંવાસો એત્થ કરીયતીતિ સમાનસંવાસા નામ. અવિપ્પવાસાય લક્ખણં ‘‘બન્ધિત્વા’’તિઆદિના વક્ખતિ. ઇતિ બદ્ધા તિધા વુત્તાતિ એવં બદ્ધસીમા તિપ્પભેદા વુત્તા.
2553-4. Khaṇḍasamānasaṃvāsaavippavāsā ādayo ādibhūtā, ādimhi vā yāsaṃ sīmānaṃ tā khaṇḍasamānasaṃvāsāvippavāsādī, tāsaṃ, tāhi vā pabhedo khaṇḍasamānasaṃvāsādibhedo, tato khaṇḍasamānasaṃvāsādibhedato, khaṇḍasīmā, samānasaṃvāsasīmā, avippavāsasīmāti imāsaṃ sīmānaṃ etāhi vā karaṇabhūtāhi, hetubhūtāhi vā jātena vibhāgenāti vuttaṃ hoti. Samānasaṃvāsāvippavāsānamantare khaṇḍā paricchinnā tāhi asaṅkarā sīmā khaṇḍasīmā nāma. Samānasaṃvāsehi bhikkhūhi ekato uposathādiko saṃvāso ettha karīyatīti samānasaṃvāsā nāma. Avippavāsāya lakkhaṇaṃ ‘‘bandhitvā’’tiādinā vakkhati. Iti baddhā tidhā vuttāti evaṃ baddhasīmā tippabhedā vuttā.
ઉદકુક્ખેપાતિ હેતુમ્હિ નિસ્સક્કવચનં. સત્તન્નં અબ્ભન્તરાનં સમાહારા સત્તબ્ભન્તરા, તતોપિ ચ. અબદ્ધાપિ તિવિધાતિ સમ્બન્ધો. તત્થાતિ તાસુ તીસુ અબદ્ધસીમાસુ. ગામપરિચ્છેદોતિ સબ્બદિસાસુ સીમં પરિચ્છિન્દિત્વા ‘‘ઇમસ્સ પદેસસ્સ એત્તકો કરો’’તિ એવં કરેન નિયમિતો ગામપ્પદેસો. યથાહ – ‘‘યત્તકે પદેસે તસ્સ ગામસ્સ ભોજકા બલિં હરન્તિ , સો પદેસો અપ્પો વા હોતુ મહન્તો વા, ‘ગામસીમા’ત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. યમ્પિ એકસ્મિંયેવ ગામક્ખેત્તે એકં પદેસં ‘અયં વિસું ગામો હોતૂ’તિ પરિચ્છિન્દિત્વા રાજા કસ્સચિ દેતિ, સોપિ વિસુંગામસીમા હોતિયેવા’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૪૭).
Udakukkhepāti hetumhi nissakkavacanaṃ. Sattannaṃ abbhantarānaṃ samāhārā sattabbhantarā, tatopi ca. Abaddhāpi tividhāti sambandho. Tatthāti tāsu tīsu abaddhasīmāsu. Gāmaparicchedoti sabbadisāsu sīmaṃ paricchinditvā ‘‘imassa padesassa ettako karo’’ti evaṃ karena niyamito gāmappadeso. Yathāha – ‘‘yattake padese tassa gāmassa bhojakā baliṃ haranti , so padeso appo vā hotu mahanto vā, ‘gāmasīmā’tveva saṅkhyaṃ gacchati. Yampi ekasmiṃyeva gāmakkhette ekaṃ padesaṃ ‘ayaṃ visuṃ gāmo hotū’ti paricchinditvā rājā kassaci deti, sopi visuṃgāmasīmā hotiyevā’’ti (mahāva. aṭṭha. 147).
‘‘ગામપરિચ્છેદો’’તિ ઇમિના ચ નગરપરિચ્છેદો ચ સઙ્ગહિતો. યથાહ – ‘‘ગામગ્ગહણેન ચેત્થ નગરમ્પિ ગહિતમેવ હોતી’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૪૭). નિગમસીમાય વિસુંયેવ વુત્તત્તા તસ્સા ઇધ સઙ્ગહો ન વત્તબ્બો. વુત્તઞ્હિ પાળિયં ‘‘યં ગામં વા નિગમં વા ઉપનિસ્સાય વિહરતિ. યા તસ્સ વા ગામસ્સ ગામસીમા, નિગમસ્સ વા નિગમસીમા, અયં તત્થ સમાનસંવાસા એકુપોસથા’’તિ (મહાવ॰ ૧૪૭). ઇમિસ્સા વિસુંયેવ લક્ખણસ્સ વુત્તત્તા ગામસીમાલક્ખણેનેવ ઉપલક્ખિતા.
‘‘Gāmaparicchedo’’ti iminā ca nagaraparicchedo ca saṅgahito. Yathāha – ‘‘gāmaggahaṇena cettha nagarampi gahitameva hotī’’ti (mahāva. aṭṭha. 147). Nigamasīmāya visuṃyeva vuttattā tassā idha saṅgaho na vattabbo. Vuttañhi pāḷiyaṃ ‘‘yaṃ gāmaṃ vā nigamaṃ vā upanissāya viharati. Yā tassa vā gāmassa gāmasīmā, nigamassa vā nigamasīmā, ayaṃ tattha samānasaṃvāsā ekuposathā’’ti (mahāva. 147). Imissā visuṃyeva lakkhaṇassa vuttattā gāmasīmālakkhaṇeneva upalakkhitā.
૨૫૫૫. ‘‘જાતસ્સરે’’તિઆદીસુ જાતસ્સરાદીનં લક્ખણં એવં વેદિતબ્બં – યો પન કેનચિ ખણિત્વા અકતો સયંજાતો સોબ્ભો સમન્તતો આગતેન ઉદકેન પૂરિતો તિટ્ઠતિ, યત્થ નદિયં વક્ખમાનપ્પકારે વસ્સકાલે ઉદકં સન્તિટ્ઠતિ, અયં જાતસ્સરો નામ. યોપિ નદિં વા સમુદ્દં વા ભિન્દિત્વા નિક્ખન્તઉદકેન ખણિતો સોબ્ભો એતં લક્ખણં પાપુણાતિ, અયમ્પિ જાતસ્સરોયેવ. સમુદ્દો પાકટોયેવ.
2555.‘‘Jātassare’’tiādīsu jātassarādīnaṃ lakkhaṇaṃ evaṃ veditabbaṃ – yo pana kenaci khaṇitvā akato sayaṃjāto sobbho samantato āgatena udakena pūrito tiṭṭhati, yattha nadiyaṃ vakkhamānappakāre vassakāle udakaṃ santiṭṭhati, ayaṃ jātassaro nāma. Yopi nadiṃ vā samuddaṃ vā bhinditvā nikkhantaudakena khaṇito sobbho etaṃ lakkhaṇaṃ pāpuṇāti, ayampi jātassaroyeva. Samuddo pākaṭoyeva.
યસ્સા ધમ્મિકાનં રાજૂનં કાલે અન્વડ્ઢમાસં અનુદસાહં અનુપઞ્ચાહં અનતિક્કમિત્વા દેવે વસ્સન્તે વલાહકેસુ વિગતમત્તેસુ સોતં પચ્છિજ્જતિ, અયં નદિસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતિ. યસ્સા પન ઈદિસે સુવુટ્ઠિકાલે વસ્સાનસ્સ ચતુમાસે સોતં ન પચ્છિજ્જતિ, યત્થ તિત્થેન વા અતિત્થેન વા સિક્ખાકરણીયે આગતલક્ખણેન તિમણ્ડલં પટિચ્છાદેત્વા અન્તરવાસકં અનુક્ખિપિત્વા ઉત્તરન્તિયા ભિક્ખુનિયા એકદ્વઙ્ગુલમત્તમ્પિ અન્તરવાસકો તેમિયતિ, અયં સમુદ્દં વા પવિસતુ તળાકં વા, પભવતો પટ્ઠાય નદી નામ.
Yassā dhammikānaṃ rājūnaṃ kāle anvaḍḍhamāsaṃ anudasāhaṃ anupañcāhaṃ anatikkamitvā deve vassante valāhakesu vigatamattesu sotaṃ pacchijjati, ayaṃ nadisaṅkhyaṃ na gacchati. Yassā pana īdise suvuṭṭhikāle vassānassa catumāse sotaṃ na pacchijjati, yattha titthena vā atitthena vā sikkhākaraṇīye āgatalakkhaṇena timaṇḍalaṃ paṭicchādetvā antaravāsakaṃ anukkhipitvā uttarantiyā bhikkhuniyā ekadvaṅgulamattampi antaravāsako temiyati, ayaṃ samuddaṃ vā pavisatu taḷākaṃ vā, pabhavato paṭṭhāya nadī nāma.
સમન્તતોતિ સમન્તા. મજ્ઝિમસ્સાતિ થામમજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ. ઉદકુક્ખેપોતિ વક્ખમાનેન નયેન થામપ્પમાણેન ખિત્તસ્સ ઉદકસ્સ વા વાલુકાય વા પતિતટ્ઠાનેન પરિચ્છિન્નો અન્તોપદેસો. યથા અક્ખધુત્તા દારુગુળં ખિપન્તિ, એવં ઉદકં વા વાલુકં વા હત્થેન ગહેત્વા થામમજ્ઝિમેન પુરિસેન સબ્બથામેન ખિપિતબ્બં, તત્થ યત્થ એવં ખિત્તં ઉદકં વા વાલુકા વા પતતિ, અયં ઉદકુક્ખેપો નામાતિ. ઉદકુક્ખેપસઞ્ઞિતોતિ ‘‘ઉદકુક્ખેપો’’તિ સલ્લક્ખિતો.
Samantatoti samantā. Majjhimassāti thāmamajjhimassa purisassa. Udakukkhepoti vakkhamānena nayena thāmappamāṇena khittassa udakassa vā vālukāya vā patitaṭṭhānena paricchinno antopadeso. Yathā akkhadhuttā dāruguḷaṃ khipanti, evaṃ udakaṃ vā vālukaṃ vā hatthena gahetvā thāmamajjhimena purisena sabbathāmena khipitabbaṃ, tattha yattha evaṃ khittaṃ udakaṃ vā vālukā vā patati, ayaṃ udakukkhepo nāmāti. Udakukkhepasaññitoti ‘‘udakukkhepo’’ti sallakkhito.
૨૫૫૬. અગામકે અરઞ્ઞેતિ વિઞ્ઝાટવિસદિસે ગામરહિતે મહાઅરઞ્ઞે. સમન્તતો સત્તેવબ્ભન્તરાતિ અત્તનો ઠિતટ્ઠાનતો પરિક્ખિપિત્વા સત્તેવ અબ્ભન્તરા યસ્સા સીમાય પરિચ્છેદો, અયં સત્તબ્ભન્તરનામિકા સીમા નામ.
2556.Agāmake araññeti viñjhāṭavisadise gāmarahite mahāaraññe. Samantato sattevabbhantarāti attano ṭhitaṭṭhānato parikkhipitvā satteva abbhantarā yassā sīmāya paricchedo, ayaṃ sattabbhantaranāmikā sīmā nāma.
૨૫૫૭. ગુળુક્ખેપનયેનાતિ અક્ખધુત્તકાનં દારુગુળુક્ખિપનાકારેન. ઉદકુક્ખેપકાતિ ઉદકુક્ખેપસદિસવસેન.
2557.Guḷukkhepanayenāti akkhadhuttakānaṃ dāruguḷukkhipanākārena. Udakukkhepakāti udakukkhepasadisavasena.
૨૫૫૮. ઇમાસં દ્વિન્નં સીમાનં વડ્ઢનક્કમં દસ્સેતુમાહ ‘‘અબ્ભન્તરૂદકુક્ખેપા, ઠિતોકાસા પરં સિયુ’’ન્તિ. ઠિતોકાસા પરન્તિ પરિસાય ઠિતટ્ઠાનતો પરં, પરિસપરિયન્તતો પટ્ઠાય સત્તબ્ભન્તરા ચ મિનિતબ્બા, ઉદકુક્ખેપો ચ કાતબ્બોતિ અત્થો.
2558. Imāsaṃ dvinnaṃ sīmānaṃ vaḍḍhanakkamaṃ dassetumāha ‘‘abbhantarūdakukkhepā, ṭhitokāsā paraṃ siyu’’nti. Ṭhitokāsā paranti parisāya ṭhitaṭṭhānato paraṃ, parisapariyantato paṭṭhāya sattabbhantarā ca minitabbā, udakukkhepo ca kātabboti attho.
૨૫૫૯-૬૦. અન્તોપરિચ્છેદેતિ ઉદકુક્ખેપેન વા સત્તબ્ભન્તરેહિ વા પરિચ્છિન્નોકાસસ્સ અન્તો. હત્થપાસં વિહાય ઠિતો વા પરં તત્તકં પરિચ્છેદં અનતિક્કમ્મ ઠિતો વાતિ યોજના, સીમન્તરિકત્થાય ઠપેતબ્બં એકં ઉદકુક્ખેપં વા સત્તબ્ભન્તરં એવ વા અનતિક્કમ્મ ઠિતોતિ અત્થો.
2559-60.Antoparicchedeti udakukkhepena vā sattabbhantarehi vā paricchinnokāsassa anto. Hatthapāsaṃ vihāya ṭhito vā paraṃ tattakaṃ paricchedaṃ anatikkamma ṭhito vāti yojanā, sīmantarikatthāya ṭhapetabbaṃ ekaṃ udakukkhepaṃ vā sattabbhantaraṃ eva vā anatikkamma ṭhitoti attho.
કમ્મં વિકોપેતીતિ અન્તો ઠિતો કમ્મસ્સ વગ્ગભાવકરણતો, બહિ તત્તકં પદેસં અનતિક્કમિત્વા ઠિતો અઞ્ઞસ્સ સઙ્ઘસ્સ ગણપૂરણભાવં ગચ્છન્તો સીમાય સઙ્કરભાવકરણેન કમ્મં વિકોપેતિ. ઇતિ યસ્મા અટ્ઠકથાનયો, તસ્મા સો અન્તોસીમાય હત્થપાસં વિજહિત્વા ઠિતો હત્થપાસે વા કાતબ્બો, સીમન્તરિકત્થાય પરિચ્છિન્નોકાસતો બહિ વા કાતબ્બો. તત્તકં પરિચ્છેદં અનતિક્કમિત્વા ઠિતો યથાઠિતોવ સચે અઞ્ઞસ્સ કમ્મસ્સ ગણપૂરકો ન હોતિ, કમ્મં ન કોપેતીતિ ગહેતબ્બં.
Kammaṃ vikopetīti anto ṭhito kammassa vaggabhāvakaraṇato, bahi tattakaṃ padesaṃ anatikkamitvā ṭhito aññassa saṅghassa gaṇapūraṇabhāvaṃ gacchanto sīmāya saṅkarabhāvakaraṇena kammaṃ vikopeti. Iti yasmā aṭṭhakathānayo, tasmā so antosīmāya hatthapāsaṃ vijahitvā ṭhito hatthapāse vā kātabbo, sīmantarikatthāya paricchinnokāsato bahi vā kātabbo. Tattakaṃ paricchedaṃ anatikkamitvā ṭhito yathāṭhitova sace aññassa kammassa gaṇapūrako na hoti, kammaṃ na kopetīti gahetabbaṃ.
૨૫૬૧-૨. સણ્ઠાનન્તિ તિકોટિસણ્ઠાનં. નિમિત્તન્તિ પબ્બતાદિનિમિત્તં. દિસકિત્તનન્તિ ‘‘પુરત્થિમાય દિસાય કિં નિમિત્ત’’ન્તિઆદિના દિસાકિત્તનં. પમાણન્તિ તિયોજનપરમં પમાણં . સોધેત્વાતિ યસ્મિં ગામક્ખેત્તે સીમં બન્ધતિ, તત્થ વસન્તે ઉપસમ્પન્નભિક્ખૂ બદ્ધસીમવિહારે વસન્તે સીમાય બહિ ગન્તું અદત્વા, અબદ્ધસીમવિહારે વસન્તે હત્થપાસં ઉપનેતબ્બે હત્થપાસં નેત્વા અવસેસે બહિસીમાય કત્વા સબ્બમગ્ગેસુ આરક્ખં વિદહિત્વાતિ વુત્તં હોતિ. સીમન્તિ ખણ્ડસીમં.
2561-2.Saṇṭhānanti tikoṭisaṇṭhānaṃ. Nimittanti pabbatādinimittaṃ. Disakittananti ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimitta’’ntiādinā disākittanaṃ. Pamāṇanti tiyojanaparamaṃ pamāṇaṃ . Sodhetvāti yasmiṃ gāmakkhette sīmaṃ bandhati, tattha vasante upasampannabhikkhū baddhasīmavihāre vasante sīmāya bahi gantuṃ adatvā, abaddhasīmavihāre vasante hatthapāsaṃ upanetabbe hatthapāsaṃ netvā avasese bahisīmāya katvā sabbamaggesu ārakkhaṃ vidahitvāti vuttaṃ hoti. Sīmanti khaṇḍasīmaṃ.
કીદિસન્તિ આહ ‘‘તિકોણ’’ન્તિઆદિ. પણવૂપમન્તિ પણવસણ્ઠાનં મજ્ઝે સંખિત્તં ઉભયકોટિયા વિત્થતં. ‘‘વિતાનાકારં ધનુકાકાર’’ન્તિ આકાર-સદ્દો પચ્ચેકં યોજેતબ્બો. ધનુકાકારન્તિ આરોપિતધનુસણ્ઠાનં, ‘‘મુદિઙ્ગૂપમં સકટૂપમ’’ન્તિ ઉપમા-સદ્દો પચ્ચેકં યોજેતબ્બો. મુદિઙ્ગૂપમન્તિ મજ્ઝે વિત્થતં ઉભયકોટિયા તનુકં તુરિયવિસેસં મુદિઙ્ગન્તિ વદન્તિ, તાદિસન્તિ અત્થો. સીમં બન્ધેય્યાતિ યોજના.
Kīdisanti āha ‘‘tikoṇa’’ntiādi. Paṇavūpamanti paṇavasaṇṭhānaṃ majjhe saṃkhittaṃ ubhayakoṭiyā vitthataṃ. ‘‘Vitānākāraṃ dhanukākāra’’nti ākāra-saddo paccekaṃ yojetabbo. Dhanukākāranti āropitadhanusaṇṭhānaṃ, ‘‘mudiṅgūpamaṃ sakaṭūpama’’nti upamā-saddo paccekaṃ yojetabbo. Mudiṅgūpamanti majjhe vitthataṃ ubhayakoṭiyā tanukaṃ turiyavisesaṃ mudiṅganti vadanti, tādisanti attho. Sīmaṃ bandheyyāti yojanā.
૨૫૬૩. પબ્બતાદિનિમિત્તુપગનિમિત્તાનિ દસ્સેતુમાહ ‘‘પબ્બત’’ન્તિઆદિ. ઇતિ અટ્ઠ નિમિત્તાનિ દીપયેતિ યોજના. તત્રેવં સઙ્ખેપતો નિમિત્તુપગતા વેદિતબ્બા – સુદ્ધપંસુસુદ્ધપાસાણઉભયમિસ્સકવસેન (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ નિદાનવણ્ણના; મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૩૮) તિવિધોપિ હિ પબ્બતો હત્થિપ્પમાણતો પટ્ઠાય ઉદ્ધં નિમિત્તુપગો, તતો ઓમકતરો ન વટ્ટતિ. અન્તોસારેહિ વા અન્તોસારમિસ્સકેહિ વા રુક્ખેહિ ચતુપઞ્ચરુક્ખમત્તમ્પિ વનં નિમિત્તુપગં, તતો ઊનતરં ન વટ્ટતિ. પાસાણનિમિત્તે અયગુળમ્પિ પાસાણસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતિ, તસ્મા યો કોચિ પાસાણો ઉક્કંસેન હત્થિપ્પમાણતો ઓમકતરં આદિં કત્વા હેટ્ઠિમપરિચ્છેદેન દ્વત્તિંસપલગુળપિણ્ડપરિમાણો નિમિત્તુપગો, ન તતો ખુદ્દકતરો. પિટ્ઠિપાસાણો પન અતિમહન્તોપિ વટ્ટતિ. રુક્ખો જીવન્તોયેવ અન્તોસારો ભૂમિયં પતિટ્ઠિતો અન્તમસો ઉબ્બેધતો અટ્ઠઙ્ગુલો પરિણાહતો સૂચિદણ્ડપ્પમાણોપિ નિમિત્તુપગો, ન તતો ઓરં વટ્ટતિ. મગ્ગો જઙ્ઘમગ્ગો વા હોતુ સકટમગ્ગો વા, યો વિનિવિજ્ઝિત્વા દ્વે તીણિ ગામક્ખેત્તાનિ ગચ્છતિ, તાદિસો જઙ્ઘસકટસત્થેહિ વળઞ્જિયમાનોયેવ નિમિત્તુપગો, અવળઞ્જો ન વટ્ટતિ. હેટ્ઠિમપરિચ્છેદેન તંદિવસં જાતો અટ્ઠઙ્ગુલુબ્બેધો ગોવિસાણમત્તોપિ વમ્મિકો નિમિત્તુપગો, તતો ઓરં ન વટ્ટતિ. ઉદકં યં અસન્દમાનં આવાટપોક્ખરણિતળાકજાતસ્સરલોણિસમુદ્દાદીસુ ઠિતં, તં આદિં કત્વા અન્તમસો તઙ્ખણંયેવ પથવિયં ખતે આવાટે ઘટેહિ આહરિત્વા પૂરિતમ્પિ યાવ કમ્મવાચાપરિયોસાના સણ્ઠહનકં નિમિત્તુપગં, ઇતરં સન્દમાનકં, વુત્તપરિચ્છેદકાલં અતિટ્ઠન્તં, ભાજનગતં વા ન વટ્ટતિ. યા અબદ્ધસીમાલક્ખણે નદી વુત્તા, સા નિમિત્તુપગા, અઞ્ઞા ન વટ્ટતીતિ.
2563. Pabbatādinimittupaganimittāni dassetumāha ‘‘pabbata’’ntiādi. Iti aṭṭha nimittāni dīpayeti yojanā. Tatrevaṃ saṅkhepato nimittupagatā veditabbā – suddhapaṃsusuddhapāsāṇaubhayamissakavasena (kaṅkhā. aṭṭha. nidānavaṇṇanā; mahāva. aṭṭha. 138) tividhopi hi pabbato hatthippamāṇato paṭṭhāya uddhaṃ nimittupago, tato omakataro na vaṭṭati. Antosārehi vā antosāramissakehi vā rukkhehi catupañcarukkhamattampi vanaṃ nimittupagaṃ, tato ūnataraṃ na vaṭṭati. Pāsāṇanimitte ayaguḷampi pāsāṇasaṅkhyameva gacchati, tasmā yo koci pāsāṇo ukkaṃsena hatthippamāṇato omakataraṃ ādiṃ katvā heṭṭhimaparicchedena dvattiṃsapalaguḷapiṇḍaparimāṇo nimittupago, na tato khuddakataro. Piṭṭhipāsāṇo pana atimahantopi vaṭṭati. Rukkho jīvantoyeva antosāro bhūmiyaṃ patiṭṭhito antamaso ubbedhato aṭṭhaṅgulo pariṇāhato sūcidaṇḍappamāṇopi nimittupago, na tato oraṃ vaṭṭati. Maggo jaṅghamaggo vā hotu sakaṭamaggo vā, yo vinivijjhitvā dve tīṇi gāmakkhettāni gacchati, tādiso jaṅghasakaṭasatthehi vaḷañjiyamānoyeva nimittupago, avaḷañjo na vaṭṭati. Heṭṭhimaparicchedena taṃdivasaṃ jāto aṭṭhaṅgulubbedho govisāṇamattopi vammiko nimittupago, tato oraṃ na vaṭṭati. Udakaṃ yaṃ asandamānaṃ āvāṭapokkharaṇitaḷākajātassaraloṇisamuddādīsu ṭhitaṃ, taṃ ādiṃ katvā antamaso taṅkhaṇaṃyeva pathaviyaṃ khate āvāṭe ghaṭehi āharitvā pūritampi yāva kammavācāpariyosānā saṇṭhahanakaṃ nimittupagaṃ, itaraṃ sandamānakaṃ, vuttaparicchedakālaṃ atiṭṭhantaṃ, bhājanagataṃ vā na vaṭṭati. Yā abaddhasīmālakkhaṇe nadī vuttā, sā nimittupagā, aññā na vaṭṭatīti.
૨૫૬૪. તેસૂતિ નિદ્ધારણે ભુમ્મં. તીણીતિ નિદ્ધારિતબ્બદસ્સનં, ઇમિના એકં વા દ્વે વા નિમિત્તાનિ ન વટ્ટન્તીતિ દસ્સેતિ. યથાહ – ‘‘સા એવં સમ્મન્નિત્વા બજ્ઝમાના એકેન, દ્વીહિ વા નિમિત્તેહિ અબદ્ધા હોતી’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૩૮). સતેનાપીતિ એત્થ પિ-સદ્દો સમ્ભાવનાયં દટ્ઠબ્બો, તેન વીસતિયા, તિંસાય વા નિમિત્તેહિ વત્તબ્બમેવ નત્થીતિ દીપેતિ.
2564.Tesūti niddhāraṇe bhummaṃ. Tīṇīti niddhāritabbadassanaṃ, iminā ekaṃ vā dve vā nimittāni na vaṭṭantīti dasseti. Yathāha – ‘‘sā evaṃ sammannitvā bajjhamānā ekena, dvīhi vā nimittehi abaddhā hotī’’ti (mahāva. aṭṭha. 138). Satenāpīti ettha pi-saddo sambhāvanāyaṃ daṭṭhabbo, tena vīsatiyā, tiṃsāya vā nimittehi vattabbameva natthīti dīpeti.
૨૫૬૫. તિયોજનં પરં ઉક્કટ્ઠો પરિચ્છેદો એતિસ્સાતિ તિયોજનપરા. ‘‘વીસતી’’તિઆદીનં સઙ્ખ્યાને, સઙ્ખ્યેય્યે ચ વત્તનતો ઇધ સઙ્ખ્યાને વત્તમાનં વીસતિ-સદ્દં ગહેત્વા એકવીસતિ ભિક્ખૂનન્તિ ભિન્નાધિકરણનિદ્દેસો કતોતિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘એકવીસતિ’’ન્તિ વત્તબ્બે ગાથાબન્ધવસેન નિગ્ગહીતલોપો, વીસતિવગ્ગકરણીયપરમત્તા સઙ્ઘકમ્મસ્સ કમ્મારહેન સદ્ધિં ભિક્ખૂનં એકવીસતિં ગણ્હન્તીતિ અત્થો, ઇદઞ્ચ નિસિન્નાનં વસેન વુત્તં. હેટ્ઠિમન્તતો હિ યત્થ એકવીસતિ ભિક્ખૂ નિસીદિતું સક્કોન્તિ, તત્તકે પદેસે સીમં બન્ધિતું વટ્ટતીતિ.
2565. Tiyojanaṃ paraṃ ukkaṭṭho paricchedo etissāti tiyojanaparā. ‘‘Vīsatī’’tiādīnaṃ saṅkhyāne, saṅkhyeyye ca vattanato idha saṅkhyāne vattamānaṃ vīsati-saddaṃ gahetvā ekavīsati bhikkhūnanti bhinnādhikaraṇaniddeso katoti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Ekavīsati’’nti vattabbe gāthābandhavasena niggahītalopo, vīsativaggakaraṇīyaparamattā saṅghakammassa kammārahena saddhiṃ bhikkhūnaṃ ekavīsatiṃ gaṇhantīti attho, idañca nisinnānaṃ vasena vuttaṃ. Heṭṭhimantato hi yattha ekavīsati bhikkhū nisīdituṃ sakkonti, tattake padese sīmaṃ bandhituṃ vaṭṭatīti.
૨૫૬૬. યા ઉક્કટ્ઠાયપિ યા ચ હેટ્ઠિમાયપિ કેસગ્ગમત્તતોપિ અધિકા વા ઊના વા, એતા દ્વેપિ સીમાયો ‘‘અસીમા’’તિ આદિચ્ચબન્ધુના વુત્તાતિ યોજના.
2566. Yā ukkaṭṭhāyapi yā ca heṭṭhimāyapi kesaggamattatopi adhikā vā ūnā vā, etā dvepi sīmāyo ‘‘asīmā’’ti ādiccabandhunā vuttāti yojanā.
૨૫૬૭. સમન્તતો સબ્બમેવ નિમિત્તં કિત્તેત્વાતિ પુબ્બદિસાનુદિસાદીસુ પરિતો સબ્બદિસાસુ યથાલદ્ધં નિમિત્તોપગં સબ્બનિમિત્તં ‘‘વિનયધરેન પુચ્છિતબ્બં ‘પુરત્થિમાય દિસાય કિં નિમિત્ત’ન્તિ? ‘પબ્બતો, ભન્તે’તિ. પુન વિનયધરેન ‘એસો પબ્બતો નિમિત્ત’’ન્તિઆદિના (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૩૮) અટ્ઠકથાયં વુત્તનયેન નિમિત્તેન નિમિત્તં ઘટેત્વા કિત્તેત્વા. ઞત્તિ દુતિયા યસ્સાતિ વિગ્ગહો, ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે સઙ્ઘો, યાવતા સમન્તા નિમિત્તા કિત્તિતા’’તિઆદિના (મહાવ॰ ૧૩૯) પદભાજને વુત્તેન ઞત્તિદુતિયેન કમ્મેનાતિ અત્થો. અરહતિ પહોતિ વિનયધરોતિ અધિપ્પાયો.
2567.Samantato sabbameva nimittaṃ kittetvāti pubbadisānudisādīsu parito sabbadisāsu yathāladdhaṃ nimittopagaṃ sabbanimittaṃ ‘‘vinayadharena pucchitabbaṃ ‘puratthimāya disāya kiṃ nimitta’nti? ‘Pabbato, bhante’ti. Puna vinayadharena ‘eso pabbato nimitta’’ntiādinā (mahāva. aṭṭha. 138) aṭṭhakathāyaṃ vuttanayena nimittena nimittaṃ ghaṭetvā kittetvā. Ñatti dutiyā yassāti viggaho, ‘‘suṇātu me, bhante saṅgho, yāvatā samantā nimittā kittitā’’tiādinā (mahāva. 139) padabhājane vuttena ñattidutiyena kammenāti attho. Arahati pahoti vinayadharoti adhippāyo.
૨૫૬૮. બન્ધિત્વાતિ યથાવુત્તલક્ખણનયેન સમાનસંવાસસીમં પઠમં બન્ધિત્વા. અનન્તરન્તિ કિચ્ચન્તરેન બ્યવહિતં અકત્વા, કાલક્ખેપં અકત્વાતિ વુત્તં હોતિ, સીમં સમૂહનિતુકામાનં પચ્ચત્તિકાનં ઓકાસં અદત્વાતિ અધિપ્પાયો. પચ્છાતિ સમાનસંવાસસમ્મુતિતો પચ્છા. ચીવરાવિપ્પવાસકં સમ્મન્નિત્વાન યા બદ્ધા, સા ‘‘અવિપ્પવાસા’’તિ વુચ્ચતીતિ યોજના.
2568.Bandhitvāti yathāvuttalakkhaṇanayena samānasaṃvāsasīmaṃ paṭhamaṃ bandhitvā. Anantaranti kiccantarena byavahitaṃ akatvā, kālakkhepaṃ akatvāti vuttaṃ hoti, sīmaṃ samūhanitukāmānaṃ paccattikānaṃ okāsaṃ adatvāti adhippāyo. Pacchāti samānasaṃvāsasammutito pacchā. Cīvarāvippavāsakaṃ sammannitvāna yā baddhā, sā ‘‘avippavāsā’’ti vuccatīti yojanā.
તત્થ ચીવરાવિપ્પવાસકં સમ્મન્નિત્વાન યા બદ્ધાતિ ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે સઙ્ઘો, યા સા સઙ્ઘેન સીમા સમ્મતા સમાનસંવાસા એકુપોસથા…પે॰… ઠપેત્વા ગામઞ્ચ ગામૂપચારઞ્ચ, ખમતિ સઙ્ઘસ્સ, તસ્મા તુણ્હી, એવમેતં ધારયામી’’તિ (મહાવ॰ ૧૪૪) વુત્તનયેન ચીવરેન અવિપ્પવાસં સમ્મન્નિત્વા યા બદ્ધા. સા અવિપ્પવાસાતિ વુચ્ચતીતિ તત્થ વસન્તાનં ભિક્ખૂનં ચીવરેન વિપ્પવાસનિમિત્તાપત્તિયા અભાવતો તથા વુચ્ચતિ, ‘‘અવિપ્પવાસસીમા’’તિ વુચ્ચતીતિ વુત્તં હોતિ.
Tattha cīvarāvippavāsakaṃ sammannitvāna yā baddhāti ‘‘suṇātu me, bhante saṅgho, yā sā saṅghena sīmā sammatā samānasaṃvāsā ekuposathā…pe… ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañca, khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti (mahāva. 144) vuttanayena cīvarena avippavāsaṃ sammannitvā yā baddhā. Sā avippavāsāti vuccatīti tattha vasantānaṃ bhikkhūnaṃ cīvarena vippavāsanimittāpattiyā abhāvato tathā vuccati, ‘‘avippavāsasīmā’’ti vuccatīti vuttaṃ hoti.
૨૫૬૯. ‘‘યા કાચિ નદિલક્ખણપ્પત્તા નદી નિમિત્તાનિ કિત્તેત્વા ‘એતં બદ્ધસીમં કરોમા’તિ કતાપિ અસીમાવ હોતી’’તિઆદિકં (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૪૭) અટ્ઠકથાનયં દસ્સેતુમાહ ‘‘નદી…પે॰… ન વોત્થરતી’’તિ, ન પત્થરતિ સીમાભાવેન બ્યાપિની ન હોતીતિ અત્થો. તેનેવાતિ યેન ન વોત્થરતિ, તેનેવ કારણેન. અબ્રવીતિ ‘‘સબ્બા, ભિક્ખવે, નદી અસીમા, સબ્બો સમુદ્દો અસીમો, સબ્બો જાતસ્સરો અસીમો’’તિ (મહાવ॰ ૧૪૭) અવોચ.
2569. ‘‘Yā kāci nadilakkhaṇappattā nadī nimittāni kittetvā ‘etaṃ baddhasīmaṃ karomā’ti katāpi asīmāva hotī’’tiādikaṃ (mahāva. aṭṭha. 147) aṭṭhakathānayaṃ dassetumāha ‘‘nadī…pe… na vottharatī’’ti, na pattharati sīmābhāvena byāpinī na hotīti attho. Tenevāti yena na vottharati, teneva kāraṇena. Abravīti ‘‘sabbā, bhikkhave, nadī asīmā, sabbo samuddo asīmo, sabbo jātassaro asīmo’’ti (mahāva. 147) avoca.
સીમાકથાવણ્ણના.
Sīmākathāvaṇṇanā.
૨૫૭૦. અટ્ઠમિયાપિ ઉપોસથવોહારત્તા દિનવસેન ઉપોસથાનં અતિરેકત્તેપિ ઇધ અધિપ્પેતેયેવ ઉપોસથે ગહેત્વા આહ ‘‘નવેવા’’તિ.
2570. Aṭṭhamiyāpi uposathavohārattā dinavasena uposathānaṃ atirekattepi idha adhippeteyeva uposathe gahetvā āha ‘‘navevā’’ti.
૨૫૭૧-૩. તે સરૂપતો દસ્સેતુમાહ ‘‘ચાતુદ્દસો…પે॰… કમ્મેનુપોસથા’’તિ. ચતુદ્દસન્નં પૂરણો ચાતુદ્દસો. પન્નરસન્નં પૂરણો પન્નરસો. યદા પન કોસમ્બક્ખન્ધકે (મહાવ॰ ૪૫૧ આદયો) આગતનયેન ભિન્ને સઙ્ઘે ઓસારિતે તસ્મિં ભિક્ખુસ્મિં સઙ્ઘો તસ્સ વત્થુસ્સ વૂપસમાય સઙ્ઘસામગ્ગિં કરોતિ, તદા ‘‘તાવદેવ ઉપોસથો કાતબ્બો, પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૪૭૫) વચનતો ઠપેત્વા ચાતુદ્દસપન્નરસે અઞ્ઞોપિ યો કોચિ દિવસો સામગ્ગી ઉપોસથોતિ. એત્થ ઇતિ-સદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો. ચાતુદ્દસો, પન્નરસો, સામગ્ગી ચ ઉપોસથોતિ એતે તયોપિ ઉપોસથા દિવસેનેવ નિદ્દિટ્ઠા દિવસેનેવ વુત્તાતિ યોજના.
2571-3. Te sarūpato dassetumāha ‘‘cātuddaso…pe… kammenuposathā’’ti. Catuddasannaṃ pūraṇo cātuddaso. Pannarasannaṃ pūraṇo pannaraso. Yadā pana kosambakkhandhake (mahāva. 451 ādayo) āgatanayena bhinne saṅghe osārite tasmiṃ bhikkhusmiṃ saṅgho tassa vatthussa vūpasamāya saṅghasāmaggiṃ karoti, tadā ‘‘tāvadeva uposatho kātabbo, pātimokkhaṃ uddisitabba’’nti (mahāva. 475) vacanato ṭhapetvā cātuddasapannarase aññopi yo koci divaso sāmaggī uposathoti. Ettha iti-saddo luttaniddiṭṭho. Cātuddaso, pannaraso, sāmaggī ca uposathoti ete tayopi uposathā divaseneva niddiṭṭhā divaseneva vuttāti yojanā.
સઙ્ઘેઉપોસથોતિ સઙ્ઘેન કાતબ્બઉપોસથો. ગણેપુગ્ગલુપોસથોતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. સાધ્યસાધનલક્ખણસ્સ સમ્બન્ધસ્સ લબ્ભમાનત્તા ‘‘સઙ્ઘે’’તિઆદીસુ સામિવચનપ્પસઙ્ગે ભુમ્મનિદ્દેસો. ઉપોસથો સાધ્યો કમ્મભાવતો, સઙ્ઘગણપુગ્ગલા સાધનં કારકભાવતો.
Saṅgheuposathoti saṅghena kātabbauposatho. Gaṇepuggaluposathoti etthāpi eseva nayo. Sādhyasādhanalakkhaṇassa sambandhassa labbhamānattā ‘‘saṅghe’’tiādīsu sāmivacanappasaṅge bhummaniddeso. Uposatho sādhyo kammabhāvato, saṅghagaṇapuggalā sādhanaṃ kārakabhāvato.
સુત્તસ્સ ઉદ્દેસો સુત્તુદ્દેસો, સુત્તુદ્દેસોતિ અભિધાનં નામં યસ્સ સો સુત્તુદ્દેસાભિધાનો. કમ્મેનાતિ કિચ્ચવસેન.
Suttassa uddeso suttuddeso, suttuddesoti abhidhānaṃ nāmaṃ yassa so suttuddesābhidhāno. Kammenāti kiccavasena.
૨૫૭૪. ‘‘અધિટ્ઠાન’’ન્તિ વાચ્ચલિઙ્ગમપેક્ખિત્વા ‘‘નિદ્દિટ્ઠ’’ન્તિ નપુંસકનિદ્દેસો. વાચ્ચલિઙ્ગા હિ તબ્બાદયોતિ પાતિમોક્ખો નિદ્દિટ્ઠો, પારિસુદ્ધિ નિદ્દિટ્ઠાતિ પુમિત્થિલિઙ્ગેન યોજેતબ્બા.
2574. ‘‘Adhiṭṭhāna’’nti vāccaliṅgamapekkhitvā ‘‘niddiṭṭha’’nti napuṃsakaniddeso. Vāccaliṅgā hi tabbādayoti pātimokkho niddiṭṭho, pārisuddhi niddiṭṭhāti pumitthiliṅgena yojetabbā.
૨૫૭૫. વુત્તાતિ ‘‘પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, પાતિમોક્ખુદ્દેસા, નિદાનં ઉદ્દિસિત્વા અવસેસં સુતેન સાવેતબ્બં, અયં પઠમો પાતિમોક્ખુદ્દેસો’’તિઆદિના (મહાવ॰ ૧૫૦) દેસિતા, સયઞ્ચ તેસઞ્ચ ઉદ્દેસે સઙ્ખેપતો દસ્સેતુમાહ ‘‘નિદાન’’ન્તિઆદિ. સાવેતબ્બન્તિ એત્થ ‘‘સુતેના’’તિ સેસો. સેસકન્તિ અનુદ્દિટ્ઠટ્ઠાનં –
2575.Vuttāti ‘‘pañcime, bhikkhave, pātimokkhuddesā, nidānaṃ uddisitvā avasesaṃ sutena sāvetabbaṃ, ayaṃ paṭhamo pātimokkhuddeso’’tiādinā (mahāva. 150) desitā, sayañca tesañca uddese saṅkhepato dassetumāha ‘‘nidāna’’ntiādi. Sāvetabbanti ettha ‘‘sutenā’’ti seso. Sesakanti anuddiṭṭhaṭṭhānaṃ –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે સઙ્ઘો…પે॰… આવિકતા હિસ્સ ફાસુ હોતીતિ ઇમં નિદાનં ઉદ્દિસિત્વા ‘ઉદ્દિટ્ઠં ખો આયસ્મન્તો નિદાનં, તત્થાયસ્મન્તે પુચ્છામિ કચ્ચિત્થ પરિસુદ્ધા, દુતિયમ્પિ પુચ્છામિ…પે॰… એવમેતં ધારયામી’તિ વત્વા ‘ઉદ્દિટ્ઠં ખો આયસ્મન્તો નિદાનં. સુતા ખો પનાયસ્મન્તેહિ ચત્તારો પારાજિકા ધમ્મા…પે॰… અવિવદમાનેહિ સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૫૦) –
‘‘Suṇātu me, bhante saṅgho…pe… āvikatā hissa phāsu hotīti imaṃ nidānaṃ uddisitvā ‘uddiṭṭhaṃ kho āyasmanto nidānaṃ, tatthāyasmante pucchāmi kaccittha parisuddhā, dutiyampi pucchāmi…pe… evametaṃ dhārayāmī’ti vatvā ‘uddiṭṭhaṃ kho āyasmanto nidānaṃ. Sutā kho panāyasmantehi cattāro pārājikā dhammā…pe… avivadamānehi sikkhitabba’’nti (mahāva. aṭṭha. 150) –
અટ્ઠકથાય વુત્તનયેન અવસેસં સુતેન સાવેતબ્બં.
Aṭṭhakathāya vuttanayena avasesaṃ sutena sāvetabbaṃ.
૨૫૭૬. સેસેસુપીતિ ઉદ્દિટ્ઠાપેક્ખાય સેસેસુ પારાજિકુદ્દેસાદીસુપિ. ‘‘અયમેવ નયો ઞેય્યો’’તિ સામઞ્ઞેન વુત્તેપિ ‘‘વિત્થારેનેવ પઞ્ચમો’’તિ વચનતો વિત્થારુદ્દેસે ‘‘સાવેતબ્બં તુ સેસક’’ન્તિ અયં નયો ન લબ્ભતિ. ‘‘સાવેતબ્બં તુ સેસક’’ન્તિ વચનતો પારાજિકુદ્દેસાદીસુ યસ્મિં વિપ્પકતે અન્તરાયો ઉપ્પજ્જતિ, તેન સદ્ધિં અવસેસં સુતેન સાવેતબ્બં. નિદાનુદ્દેસે પન અનુદ્દિટ્ઠે સુતેન સાવેતબ્બં નામ નત્થિ. ભિક્ખુનિપાતિમોક્ખે અનિયતુદ્દેસસ્સ પરિહીનત્તા ‘‘ભિક્ખુનીનઞ્ચ ચત્તારો’’તિ વુત્તં. ઉદ્દેસા નવિમે પનાતિ ભિક્ખૂનં પઞ્ચ, ભિક્ખુનીનં ચત્તારોતિ ઉભતોપાતિમોક્ખે ઇમે નવ ઉદ્દેસા વુત્તાતિ અત્થો.
2576.Sesesupīti uddiṭṭhāpekkhāya sesesu pārājikuddesādīsupi. ‘‘Ayameva nayo ñeyyo’’ti sāmaññena vuttepi ‘‘vitthāreneva pañcamo’’ti vacanato vitthāruddese ‘‘sāvetabbaṃ tu sesaka’’nti ayaṃ nayo na labbhati. ‘‘Sāvetabbaṃ tu sesaka’’nti vacanato pārājikuddesādīsu yasmiṃ vippakate antarāyo uppajjati, tena saddhiṃ avasesaṃ sutena sāvetabbaṃ. Nidānuddese pana anuddiṭṭhe sutena sāvetabbaṃ nāma natthi. Bhikkhunipātimokkhe aniyatuddesassa parihīnattā ‘‘bhikkhunīnañca cattāro’’ti vuttaṃ. Uddesā navime panāti bhikkhūnaṃ pañca, bhikkhunīnaṃ cattāroti ubhatopātimokkhe ime nava uddesā vuttāti attho.
૨૫૭૭. ઉપોસથેતિ સઙ્ઘુપોસથે. અન્તરાયન્તિ રાજન્તરાયાદિકં દસવિધં અન્તરાયં. યથાહ – ‘‘રાજન્તરાયો ચોરન્તરાયો અગ્યન્તરાયો ઉદકન્તરાયો મનુસ્સન્તરાયો અમનુસ્સન્તરાયો વાળન્તરાયો સરીસપન્તરાયો જીવિતન્તરાયો બ્રહ્મચરિયન્તરાયો’’તિ (મહાવ॰ ૧૫૦).
2577.Uposatheti saṅghuposathe. Antarāyanti rājantarāyādikaṃ dasavidhaṃ antarāyaṃ. Yathāha – ‘‘rājantarāyo corantarāyo agyantarāyo udakantarāyo manussantarāyo amanussantarāyo vāḷantarāyo sarīsapantarāyo jīvitantarāyo brahmacariyantarāyo’’ti (mahāva. 150).