Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. ઉપોસથસુત્તવણ્ણના

    10. Uposathasuttavaṇṇanā

    ૧૯૦. દસમે તુણ્હીભૂતં તુણ્હીભૂતન્તિ યતો યતો અનુવિલોકેતિ, તતો તતો તુણ્હીભૂતમેવ. ભિક્ખૂ આમન્તેસીતિ પટિપત્તિસમ્પન્ને ભિક્ખૂ પસન્નેહિ ચક્ખૂહિ અનુવિલોકેત્વા ઉપ્પન્નધમ્મપામોજ્જો થોમેતુકામતાય આમન્તેસિ. અપલાપાતિ પલાપરહિતા. ઇતરં તસ્સેવ વેવચનં. સુદ્ધાતિ નિમ્મલા. સારે પતિટ્ઠિતાતિ સીલાદિસારે પતિટ્ઠિતા. અલન્તિ યુત્તં. યોજનગણનાનીતિ એકં યોજનં યોજનમેવ, દસપિ યોજનાનિ યોજનાનેવ. તતો ઉદ્ધં ‘‘યોજનગણનાની’’તિ વુચ્ચતિ. ઇધ પન યોજનસતમ્પિ યોજનસહસ્સમ્પિ અધિપ્પેતં. પુટોસેનાપીતિ પુટોસં વુચ્ચતિ પાથેય્યં, પાથેય્યં ગહેત્વાપિ ઉપસઙ્કમિતું યુત્તમેવાતિ અત્થો. પુટંસેનાતિપિ પાઠો. તસ્સત્થો – પુટો અંસે અસ્સાતિ પુટંસો, તેન પુટંસેન, અંસેન પાથેય્યપુટં વહન્તેનાપીતિ વુત્તં હોતિ.

    190. Dasame tuṇhībhūtaṃ tuṇhībhūtanti yato yato anuviloketi, tato tato tuṇhībhūtameva. Bhikkhū āmantesīti paṭipattisampanne bhikkhū pasannehi cakkhūhi anuviloketvā uppannadhammapāmojjo thometukāmatāya āmantesi. Apalāpāti palāparahitā. Itaraṃ tasseva vevacanaṃ. Suddhāti nimmalā. Sāre patiṭṭhitāti sīlādisāre patiṭṭhitā. Alanti yuttaṃ. Yojanagaṇanānīti ekaṃ yojanaṃ yojanameva, dasapi yojanāni yojanāneva. Tato uddhaṃ ‘‘yojanagaṇanānī’’ti vuccati. Idha pana yojanasatampi yojanasahassampi adhippetaṃ. Puṭosenāpīti puṭosaṃ vuccati pātheyyaṃ, pātheyyaṃ gahetvāpi upasaṅkamituṃ yuttamevāti attho. Puṭaṃsenātipi pāṭho. Tassattho – puṭo aṃse assāti puṭaṃso, tena puṭaṃsena, aṃsena pātheyyapuṭaṃ vahantenāpīti vuttaṃ hoti.

    ઇદાનિ એવરૂપેહિ એવરૂપેહિ ચ ગુણેહિ સમન્નાગતા એત્થ ભિક્ખૂ અત્થીતિ દસ્સેતું સન્તિ ભિક્ખવેતિઆદિમાહ. તત્થ દેવપ્પત્તાતિ ઉપપત્તિદેવનિબ્બત્તકં દિબ્બવિહારં દિબ્બવિહારેન ચ અરહત્તં પત્તા. બ્રહ્મપ્પત્તાતિ નિદ્દોસટ્ઠેન બ્રહ્મભાવસાધકં બ્રહ્મવિહારં બ્રહ્મવિહારેન ચ અરહત્તં પત્તા. આનેઞ્જપ્પત્તાતિ અનિઞ્જનભાવસાધકં આનેઞ્જં આનેઞ્જેન ચ અરહત્તં પત્તા. અરિયપ્પત્તાતિ પુથુજ્જનભાવં અતિક્કમ્મ અરિયભાવં પત્તા. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ દેવપ્પત્તો હોતીતિઆદીસુ એવં રૂપાવચરચતુત્થજ્ઝાને ઠત્વા ચિત્તં વિવટ્ટેત્વા અરહત્તં પત્તો દેવપ્પત્તો નામ હોતિ , ચતૂસુ બ્રહ્મવિહારેસુ ઠત્વા ચિત્તં વિવટ્ટેત્વા અરહત્તં પત્તો બ્રહ્મપ્પત્તો નામ, ચતૂસુ અરૂપજ્ઝાનેસુ ઠત્વા ચિત્તં વિવટ્ટેત્વા અરહત્તં પત્તો આનેઞ્જપ્પત્તો નામ. ઇદં દુક્ખન્તિઆદીહિ ચતૂહિ સચ્ચેહિ ચત્તારો મગ્ગા તીણિ ચ ફલાનિ કથિતાનિ. તસ્મા ઇમં અરિયધમ્મં પત્તો ભિક્ખુ અરિયપ્પત્તો નામ હોતીતિ.

    Idāni evarūpehi evarūpehi ca guṇehi samannāgatā ettha bhikkhū atthīti dassetuṃ santi bhikkhavetiādimāha. Tattha devappattāti upapattidevanibbattakaṃ dibbavihāraṃ dibbavihārena ca arahattaṃ pattā. Brahmappattāti niddosaṭṭhena brahmabhāvasādhakaṃ brahmavihāraṃ brahmavihārena ca arahattaṃ pattā. Āneñjappattāti aniñjanabhāvasādhakaṃ āneñjaṃ āneñjena ca arahattaṃ pattā. Ariyappattāti puthujjanabhāvaṃ atikkamma ariyabhāvaṃ pattā. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu devappatto hotītiādīsu evaṃ rūpāvacaracatutthajjhāne ṭhatvā cittaṃ vivaṭṭetvā arahattaṃ patto devappatto nāma hoti , catūsu brahmavihāresu ṭhatvā cittaṃ vivaṭṭetvā arahattaṃ patto brahmappatto nāma, catūsu arūpajjhānesu ṭhatvā cittaṃ vivaṭṭetvā arahattaṃ patto āneñjappatto nāma. Idaṃ dukkhantiādīhi catūhi saccehi cattāro maggā tīṇi ca phalāni kathitāni. Tasmā imaṃ ariyadhammaṃ patto bhikkhu ariyappatto nāma hotīti.

    બ્રાહ્મણવગ્ગો ચતુત્થો.

    Brāhmaṇavaggo catuttho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. ઉપોસથસુત્તં • 10. Uposathasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. ઉપોસથસુત્તવણ્ણના • 10. Uposathasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact