Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૭. ઉપોસથાવિમાનવત્થુ

    7. Uposathāvimānavatthu

    ૨૨૯.

    229.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન, યા ત્વં તિટ્ઠસિ દેવતે;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ઓભાસેન્તી દિસા સબ્બા, ઓસધી વિય તારકા.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    ૨૩૦.

    230.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૨૩૨.

    232.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૨૩૩.

    233.

    ‘‘ઉપોસથાતિ મં અઞ્ઞંસુ, સાકેતાયં ઉપાસિકા;

    ‘‘Uposathāti maṃ aññaṃsu, sāketāyaṃ upāsikā;

    સદ્ધા સીલેન સમ્પન્ના, સંવિભાગરતા સદા.

    Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā.

    ૨૩૪.

    234.

    ‘‘અચ્છાદનઞ્ચ ભત્તઞ્ચ, સેનાસનં પદીપિયં;

    ‘‘Acchādanañca bhattañca, senāsanaṃ padīpiyaṃ;

    અદાસિં ઉજુભૂતેસુ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    ૨૩૫.

    235.

    ‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, યા ચ પક્ખસ્સ અટ્ઠમી;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    પાટિહારિયપક્ખઞ્ચ, અટ્ઠઙ્ગસુસમાગતં.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    ૨૩૬.

    236.

    ‘‘ઉપોસથં ઉપવસિસ્સં, સદા સીલેસુ સંવુતા;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    સઞ્ઞમા સંવિભાગા ચ, વિમાનં આવસામહં.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.

    ૨૩૭.

    237.

    ‘‘પાણાતિપાતા વિરતા, મુસાવાદા ચ સઞ્ઞતા;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    થેય્યા ચ અતિચારા ચ, મજ્જપાના ચ આરકા.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.

    ૨૩૮.

    238.

    ‘‘પઞ્ચસિક્ખાપદે રતા, અરિયસચ્ચાન કોવિદા;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    ઉપાસિકા ચક્ખુમતો, ગોતમસ્સ યસસ્સિનો.

    Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.

    ૨૩૯.

    239.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૨૪૧.

    241.

    ‘‘અભિક્ખણં નન્દનં સુત્વા, છન્દો મે ઉદપજ્જથ 1;

    ‘‘Abhikkhaṇaṃ nandanaṃ sutvā, chando me udapajjatha 2;

    તત્થ ચિત્તં પણિધાય, ઉપપન્નમ્હિ નન્દનં.

    Tattha cittaṃ paṇidhāya, upapannamhi nandanaṃ.

    ૨૪૨.

    242.

    ‘‘નાકાસિં સત્થુ વચનં, બુદ્ધસ્સાદિચ્ચબન્ધુનો;

    ‘‘Nākāsiṃ satthu vacanaṃ, buddhassādiccabandhuno;

    હીને ચિત્તં પણિધાય, સામ્હિ પચ્છાનુતાપિની’’તિ.

    Hīne cittaṃ paṇidhāya, sāmhi pacchānutāpinī’’ti.

    ૨૪૩.

    243.

    ‘‘કીવ ચિરં વિમાનમ્હિ, ઇધ વચ્છસુપોસથે 3;

    ‘‘Kīva ciraṃ vimānamhi, idha vacchasuposathe 4;

    દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, યદિ જાનાસિ આયુનો’’તિ.

    Devate pucchitācikkha, yadi jānāsi āyuno’’ti.

    ૨૪૪.

    244.

    ‘‘સટ્ઠિવસ્સસહસ્સાનિ 5, તિસ્સો ચ વસ્સકોટિયો;

    ‘‘Saṭṭhivassasahassāni 6, tisso ca vassakoṭiyo;

    ઇધ ઠત્વા મહામુનિ, ઇતો ચુતા ગમિસ્સામિ;

    Idha ṭhatvā mahāmuni, ito cutā gamissāmi;

    મનુસ્સાનં સહબ્યત’’ન્તિ.

    Manussānaṃ sahabyata’’nti.

    ૨૪૫.

    245.

    ‘‘મા ત્વં ઉપોસથે ભાયિ, સમ્બુદ્ધેનાસિ બ્યાકતા;

    ‘‘Mā tvaṃ uposathe bhāyi, sambuddhenāsi byākatā;

    સોતાપન્ના વિસેસયિ, પહીના તવ દુગ્ગતી’’તિ.

    Sotāpannā visesayi, pahīnā tava duggatī’’ti.

    ઉપોસથાવિમાનં સત્તમં.

    Uposathāvimānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ઉપપજ્જથ (બહૂસુ)
    2. upapajjatha (bahūsu)
    3. વસ્સસુપોસથે (સી॰)
    4. vassasuposathe (sī.)
    5. સટ્ઠિ સતસહસ્સાનિ (?)
    6. saṭṭhi satasahassāni (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૭.ઉપોસથાવિમાનવણ્ણના • 7.Uposathāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact