Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૧૨. ઉરગપેતવત્થુ

    12. Uragapetavatthu

    ૮૫.

    85.

    ‘‘ઉરગોવ તચં જિણ્ણં, હિત્વા ગચ્છતિ સન્તનું;

    ‘‘Uragova tacaṃ jiṇṇaṃ, hitvā gacchati santanuṃ;

    એવં સરીરે નિબ્ભોગે, પેતે કાલઙ્કતે સતિ.

    Evaṃ sarīre nibbhoge, pete kālaṅkate sati.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘ડય્હમાનો ન જાનાતિ, ઞાતીનં પરિદેવિતં;

    ‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;

    તસ્મા એતં ન રોદામિ, ગતો સો તસ્સ યા ગતિ’’.

    Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gati’’.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘અનબ્ભિતો 1 તતો આગા, નાનુઞ્ઞાતો ઇતો ગતો;

    ‘‘Anabbhito 2 tato āgā, nānuññāto ito gato;

    યથાગતો તથા ગતો, તત્થ કા 3 પરિદેવના.

    Yathāgato tathā gato, tattha kā 4 paridevanā.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘ડય્હમાનો ન જાનાતિ, ઞાતીનં પરિદેવિતં;

    ‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;

    તસ્મા એતં ન રોદામિ, ગતો સો તસ્સ યા ગતિ’’.

    Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gati’’.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘સચે રોદે કિસા અસ્સં, તત્થ મે કિં ફલં સિયા;

    ‘‘Sace rode kisā assaṃ, tattha me kiṃ phalaṃ siyā;

    ઞાતિમિત્તસુહજ્જાનં, ભિય્યો નો અરતી સિયા.

    Ñātimittasuhajjānaṃ, bhiyyo no aratī siyā.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘ડય્હમાનો ન જાનાતિ, ઞાતીનં પરિદેવિતં;

    ‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;

    તસ્મા એતં ન રોદામિ, ગતો સો તસ્સ યા ગતિ’’.

    Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gati’’.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘યથાપિ દારકો ચન્દં, ગચ્છન્તમનુરોદતિ;

    ‘‘Yathāpi dārako candaṃ, gacchantamanurodati;

    એવં સમ્પદમેવેતં, યો પેતમનુસોચતિ.

    Evaṃ sampadamevetaṃ, yo petamanusocati.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘ડય્હમાનો ન જાનાતિ, ઞાતીનં પરિદેવિતં;

    ‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;

    તસ્મા એતં ન રોદામિ, ગતો સો તસ્સ યા ગતિ’’.

    Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gati’’.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘યથાપિ બ્રહ્મે ઉદકુમ્ભો, ભિન્નો અપ્પટિસન્ધિયો;

    ‘‘Yathāpi brahme udakumbho, bhinno appaṭisandhiyo;

    એવં સમ્પદમેવેતં, યો પેતમનુસોચતિ.

    Evaṃ sampadamevetaṃ, yo petamanusocati.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘ડય્હમાનો ન જાનાતિ, ઞાતીનં પરિદેવિતં;

    ‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;

    તસ્મા એતં ન રોદામિ, ગતો સો તસ્સ યા ગતી’’તિ.

    Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gatī’’ti.

    ઉરગપેતવત્થુ દ્વાદસમં.

    Uragapetavatthu dvādasamaṃ.

    ઉરગવગ્ગો પઠમો નિટ્ઠિતો.

    Uragavaggo paṭhamo niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ખેત્તઞ્ચ સૂકરં પૂતિ, પિટ્ઠં ચાપિ તિરોકુટ્ટં;

    Khettañca sūkaraṃ pūti, piṭṭhaṃ cāpi tirokuṭṭaṃ;

    પઞ્ચાપિ સત્તપુત્તઞ્ચ, ગોણં પેસકારકઞ્ચ;

    Pañcāpi sattaputtañca, goṇaṃ pesakārakañca;

    તથા ખલ્લાટિયં નાગં, દ્વાદસં ઉરગઞ્ચેવાતિ.

    Tathā khallāṭiyaṃ nāgaṃ, dvādasaṃ uragañcevāti.







    Footnotes:
    1. અનવ્હિતો (સી॰)
    2. anavhito (sī.)
    3. કા તત્થ (સી॰)
    4. kā tattha (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૧૨. ઉરગપેતવત્થુવણ્ણના • 12. Uragapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact