Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
૧. ઉરગવગ્ગો
1. Uragavaggo
૧. ઉરગસુત્તવણ્ણના
1. Uragasuttavaṇṇanā
એવં સમધિગતસઙ્ખો ચ યસ્મા એસ વગ્ગતો ઉરગવગ્ગો, ચૂળવગ્ગો, મહાવગ્ગો, અટ્ઠકવગ્ગો, પારાયનવગ્ગોતિ પઞ્ચ વગ્ગા હોન્તિ; તેસુ ઉરગવગ્ગો આદિ. સુત્તતો ઉરગવગ્ગે દ્વાદસ સુત્તાનિ, ચૂળવગ્ગે ચુદ્દસ, મહાવગ્ગે દ્વાદસ, અટ્ઠકવગ્ગે સોળસ, પારાયનવગ્ગે સોળસાતિ સત્તતિ સુત્તાનિ. તેસં ઉરગસુત્તં આદિ. પરિયત્તિપમાણતો અટ્ઠ ભાણવારા. એવં વગ્ગસુત્તપરિયત્તિપમાણવતો પનસ્સ –
Evaṃ samadhigatasaṅkho ca yasmā esa vaggato uragavaggo, cūḷavaggo, mahāvaggo, aṭṭhakavaggo, pārāyanavaggoti pañca vaggā honti; tesu uragavaggo ādi. Suttato uragavagge dvādasa suttāni, cūḷavagge cuddasa, mahāvagge dvādasa, aṭṭhakavagge soḷasa, pārāyanavagge soḷasāti sattati suttāni. Tesaṃ uragasuttaṃ ādi. Pariyattipamāṇato aṭṭha bhāṇavārā. Evaṃ vaggasuttapariyattipamāṇavato panassa –
‘‘યો ઉપ્પતિતં વિનેતિ કોધં, વિસટં સપ્પવિસંવ ઓસધેહિ;
‘‘Yo uppatitaṃ vineti kodhaṃ, visaṭaṃ sappavisaṃva osadhehi;
સો ભિક્ખુ જહાતિ ઓરપારં, ઉરગો જિણ્ણમિવ તચં પુરાણ’’ન્તિ. –
So bhikkhu jahāti orapāraṃ, urago jiṇṇamiva tacaṃ purāṇa’’nti. –
અયં ગાથા આદિ. તસ્મા અસ્સા ઇતો પભુતિ અત્થવણ્ણનં કાતું ઇદં વુચ્ચતિ –
Ayaṃ gāthā ādi. Tasmā assā ito pabhuti atthavaṇṇanaṃ kātuṃ idaṃ vuccati –
‘‘યેન યત્થ યદા યસ્મા, વુત્તા ગાથા અયં ઇમં;
‘‘Yena yattha yadā yasmā, vuttā gāthā ayaṃ imaṃ;
વિધિં પકાસયિત્વાસ્સા, કરિસ્સામત્થવણ્ણન’’ન્તિ.
Vidhiṃ pakāsayitvāssā, karissāmatthavaṇṇana’’nti.
કેન પનાયં ગાથા વુત્તા, કત્થ, કદા, કસ્મા ચ વુત્તાતિ? વુચ્ચતે – યો સો ભગવા ચતુવીસતિબુદ્ધસન્તિકે લદ્ધબ્યાકરણો યાવ વેસ્સન્તરજાતકં, તાવ પારમિયો પૂરેત્વા તુસિતભવને ઉપ્પજ્જિ, તતોપિ ચવિત્વા સક્યરાજકુલે ઉપપત્તિં ગહેત્વા, અનુપુબ્બેન કતમહાભિનિક્ખમનો બોધિરુક્ખમૂલે સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુજ્ઝિત્વા, ધમ્મચક્કં પવત્તેત્વા દેવ-મનુસ્સાનં હિતાય ધમ્મં દેસેસિ, તેન ભગવતા સયમ્ભુના અનાચરિયકેન સમ્માસમ્બુદ્ધેન વુત્તા. સા ચ પન આળવિયં. યદા ચ ભૂતગામસિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં, તદા તત્થ ઉપગતાનં ધમ્મદેસનત્થં વુત્તાતિ. અયમેત્થ સઙ્ખેપવિસ્સજ્જના. વિત્થારતો પન દૂરેનિદાનઅવિદૂરેનિદાનસન્તિકેનિદાનવસેન વેદિતબ્બા. તત્થ દૂરેનિદાનં નામ દીપઙ્કરતો યાવ પચ્ચુપ્પન્નવત્થુકથા , અવિદૂરેનિદાનં નામ તુસિતભવનતો યાવ પચ્ચુપ્પન્નવત્થુકથા, સન્તિકેનિદાનં નામ બોધિમણ્ડતો યાવ પચ્ચુપ્પન્નવત્થુકથાતિ.
Kena panāyaṃ gāthā vuttā, kattha, kadā, kasmā ca vuttāti? Vuccate – yo so bhagavā catuvīsatibuddhasantike laddhabyākaraṇo yāva vessantarajātakaṃ, tāva pāramiyo pūretvā tusitabhavane uppajji, tatopi cavitvā sakyarājakule upapattiṃ gahetvā, anupubbena katamahābhinikkhamano bodhirukkhamūle sammāsambodhiṃ abhisambujjhitvā, dhammacakkaṃ pavattetvā deva-manussānaṃ hitāya dhammaṃ desesi, tena bhagavatā sayambhunā anācariyakena sammāsambuddhena vuttā. Sā ca pana āḷaviyaṃ. Yadā ca bhūtagāmasikkhāpadaṃ paññattaṃ, tadā tattha upagatānaṃ dhammadesanatthaṃ vuttāti. Ayamettha saṅkhepavissajjanā. Vitthārato pana dūrenidānaavidūrenidānasantikenidānavasena veditabbā. Tattha dūrenidānaṃ nāma dīpaṅkarato yāva paccuppannavatthukathā , avidūrenidānaṃ nāma tusitabhavanato yāva paccuppannavatthukathā, santikenidānaṃ nāma bodhimaṇḍato yāva paccuppannavatthukathāti.
તત્થ યસ્મા અવિદૂરેનિદાનં સન્તિકેનિદાનઞ્ચ દૂરેનિદાનેયેવ સમોધાનં ગચ્છન્તિ, તસ્મા દૂરેનિદાનવસેનેવેત્થ વિત્થારતો વિસ્સજ્જના વેદિતબ્બા. સા પનેસા જાતકટ્ઠકથાયં વુત્તાતિ ઇધ ન વિત્થારિતા. તતો તત્થ વિત્થારિતનયેનેવ વેદિતબ્બા. અયં પન વિસેસો – તત્થ પઠમગાથાય સાવત્થિયં વત્થુ ઉપ્પન્નં, ઇધ આળવિયં. યથાહ –
Tattha yasmā avidūrenidānaṃ santikenidānañca dūrenidāneyeva samodhānaṃ gacchanti, tasmā dūrenidānavasenevettha vitthārato vissajjanā veditabbā. Sā panesā jātakaṭṭhakathāyaṃ vuttāti idha na vitthāritā. Tato tattha vitthāritanayeneva veditabbā. Ayaṃ pana viseso – tattha paṭhamagāthāya sāvatthiyaṃ vatthu uppannaṃ, idha āḷaviyaṃ. Yathāha –
‘‘તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા આળવિયં વિહરતિ અગ્ગાળવે ચેતિયે. તેન ખો પન સમયેન આળવકા ભિક્ખૂ નવકમ્મં કરોન્તા રુક્ખં છિન્દન્તિપિ છેદાપેન્તિપિ. અઞ્ઞતરોપિ આળવકો ભિક્ખુ રુક્ખં છિન્દતિ. તસ્મિં રુક્ખે અધિવત્થા દેવતા તં ભિક્ખું એતદવોચ – ‘મા, ભન્તે, અત્તનો ભવનં કત્તુકામો મય્હં ભવનં છિન્દી’તિ. સો ભિક્ખુ અનાદિયન્તો છિન્દિયેવ. તસ્સા ચ દેવતાય દારકસ્સ બાહું આકોટેસિ. અથ ખો તસ્સા દેવતાય એતદહોસિ – ‘યંનૂનાહં ઇમં ભિક્ખું ઇધેવ જીવિતા વોરોપેય્ય’ન્તિ. અથ ખો તસ્સા દેવતાય એતદહોસિ – ‘ન ખો મેતં પતિરૂપં, યાહં ઇમં ભિક્ખું ઇધેવ જીવિતા વોરોપેય્યં, યંનૂનાહં ભગવતો એતમત્થં આરોચેય્ય’ન્તિ. અથ ખો સા દેવતા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતો એતમત્થં આરોચેસિ. ‘સાધુ, સાધુ દેવતે, સાધુ ખો ત્વં, દેવતે, તં ભિક્ખું જીવિતા ન વોરોપેસિ. સચજ્જ ત્વં, દેવતે, તં ભિક્ખું જીવિતા વોરોપેય્યાસિ, બહુઞ્ચ ત્વં, દેવતે, અપુઞ્ઞં પસવેય્યાસિ. ગચ્છ ત્વં, દેવતે, અમુકસ્મિં ઓકાસે રુક્ખો વિવિત્તો, તસ્મિં ઉપગચ્છા’’’તિ (પાચિ॰ ૮૯).
‘‘Tena samayena buddho bhagavā āḷaviyaṃ viharati aggāḷave cetiye. Tena kho pana samayena āḷavakā bhikkhū navakammaṃ karontā rukkhaṃ chindantipi chedāpentipi. Aññataropi āḷavako bhikkhu rukkhaṃ chindati. Tasmiṃ rukkhe adhivatthā devatā taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘mā, bhante, attano bhavanaṃ kattukāmo mayhaṃ bhavanaṃ chindī’ti. So bhikkhu anādiyanto chindiyeva. Tassā ca devatāya dārakassa bāhuṃ ākoṭesi. Atha kho tassā devatāya etadahosi – ‘yaṃnūnāhaṃ imaṃ bhikkhuṃ idheva jīvitā voropeyya’nti. Atha kho tassā devatāya etadahosi – ‘na kho metaṃ patirūpaṃ, yāhaṃ imaṃ bhikkhuṃ idheva jīvitā voropeyyaṃ, yaṃnūnāhaṃ bhagavato etamatthaṃ āroceyya’nti. Atha kho sā devatā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesi. ‘Sādhu, sādhu devate, sādhu kho tvaṃ, devate, taṃ bhikkhuṃ jīvitā na voropesi. Sacajja tvaṃ, devate, taṃ bhikkhuṃ jīvitā voropeyyāsi, bahuñca tvaṃ, devate, apuññaṃ pasaveyyāsi. Gaccha tvaṃ, devate, amukasmiṃ okāse rukkho vivitto, tasmiṃ upagacchā’’’ti (pāci. 89).
એવઞ્ચ પન વત્વા પુન ભગવા તસ્સા દેવતાય ઉપ્પન્નકોધવિનયનત્થં –
Evañca pana vatvā puna bhagavā tassā devatāya uppannakodhavinayanatthaṃ –
‘‘યો વે ઉપ્પતિતં કોધં, રથં ભન્તંવ વારયે’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૨૨૨) –
‘‘Yo ve uppatitaṃ kodhaṃ, rathaṃ bhantaṃva vāraye’’ti. (dha. pa. 222) –
ઇમં ગાથં અભાસિ. તતો ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા રુક્ખં છિન્દિસ્સન્તિપિ, છેદાપેસ્સન્તિપિ, એકિન્દ્રિયં સમણા સક્યપુત્તિયા જીવં વિહેઠેન્તી’’તિ એવં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયિતં સુત્વા ભિક્ખૂહિ આરોચિતો ભગવા – ‘‘ભૂતગામપાતબ્યતાય પાચિત્તિય’’ન્તિ (પાચિ॰ ૯૦) ઇમં સિક્ખાપદં પઞ્ઞાપેત્વા તત્થ ઉપગતાનં ધમ્મદેસનત્થં –
Imaṃ gāthaṃ abhāsi. Tato ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā rukkhaṃ chindissantipi, chedāpessantipi, ekindriyaṃ samaṇā sakyaputtiyā jīvaṃ viheṭhentī’’ti evaṃ manussānaṃ ujjhāyitaṃ sutvā bhikkhūhi ārocito bhagavā – ‘‘bhūtagāmapātabyatāya pācittiya’’nti (pāci. 90) imaṃ sikkhāpadaṃ paññāpetvā tattha upagatānaṃ dhammadesanatthaṃ –
‘‘યો ઉપ્પતિતં વિનેતિ કોધં,
‘‘Yo uppatitaṃ vineti kodhaṃ,
વિસટં સપ્પવિસંવ ઓસધેહી’’તિ. –
Visaṭaṃ sappavisaṃva osadhehī’’ti. –
ઇમં ગાથં અભાસિ. એવમિદં એકંયેવ વત્થુ તીસુ ઠાનેસુ સઙ્ગહં ગતં – વિનયે, ધમ્મપદે, સુત્તનિપાતેતિ. એત્તાવતા ચ યા સા માતિકા ઠપિતા –
Imaṃ gāthaṃ abhāsi. Evamidaṃ ekaṃyeva vatthu tīsu ṭhānesu saṅgahaṃ gataṃ – vinaye, dhammapade, suttanipāteti. Ettāvatā ca yā sā mātikā ṭhapitā –
‘‘યેન યત્થ યદા યસ્મા, વુત્તા ગાથા અયં ઇમં;
‘‘Yena yattha yadā yasmā, vuttā gāthā ayaṃ imaṃ;
વિધિ પકાસયિત્વાસ્સા, કરિસ્સામત્થવણ્ણન’’ન્તિ. –
Vidhi pakāsayitvāssā, karissāmatthavaṇṇana’’nti. –
સા સઙ્ખેપતો વિત્થારતો ચ પકાસિતા હોતિ ઠપેત્વા અત્થવણ્ણનં.
Sā saṅkhepato vitthārato ca pakāsitā hoti ṭhapetvā atthavaṇṇanaṃ.
૧. અયં પનેત્થ અત્થવણ્ણના. યોતિ યો યાદિસો ખત્તિયકુલા વા પબ્બજિતો, બ્રાહ્મણકુલા વા પબ્બજિતો, નવો વા મજ્ઝિમો વા થેરો વા. ઉપ્પતિતન્તિ ઉદ્ધમુદ્ધં પતિતં ગતં, પવત્તન્તિ અત્થો, ઉપ્પન્નન્તિ વુત્તં હોતિ. ઉપ્પન્નઞ્ચ નામેતં વત્તમાનભુત્વાપગતોકાસકતભૂમિલદ્ધવસેન અનેકપ્પભેદં. તત્થ સબ્બમ્પિ સઙ્ખતં ઉપ્પાદાદિસમઙ્ગિ વત્તમાનુપ્પન્નં નામ, યં સન્ધાય ‘‘ઉપ્પન્ના ધમ્મા, અનુપ્પન્ના ધમ્મા, ઉપ્પાદિનો ધમ્મા’’તિ (ધ॰ સ॰ તિકમાતિકા ૧૭) વુત્તં. આરમ્મણરસમનુભવિત્વા નિરુદ્ધં અનુભુત્વાપગતસઙ્ખાતં કુસલાકુસલં, ઉપ્પાદાદિત્તયમનુપ્પત્વા નિરુદ્ધં ભુત્વાપગતસઙ્ખાતં સેસસઙ્ખતઞ્ચ ભુત્વાપગતુપ્પન્નં નામ. તદેતં ‘‘એવરૂપં પાપકં દિટ્ઠિગતં ઉપ્પન્નં હોતી’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૩૪; પાચિ॰ ૪૧૭) ચ, ‘‘યથા ચ ઉપ્પન્નસ્સ સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગસ્સ ભાવનાપારિપૂરી હોતી’’તિ ચ એવમાદીસુ સુત્તન્તેસુ દટ્ઠબ્બં. ‘‘યાનિસ્સ તાનિ પુબ્બે કતાનિ કમ્માની’’તિ એવમાદિના (મ॰ નિ॰ ૩.૨૪૮; નેત્તિ॰ ૧૨૦) નયેન વુત્તં કમ્મં અતીતમ્પિ સમાનં અઞ્ઞસ્સ વિપાકં પટિબાહિત્વા અત્તનો વિપાકસ્સોકાસં કત્વા ઠિતત્તા, તથા કતોકાસઞ્ચ વિપાકં અનુપ્પન્નમ્પિ એવં કતે ઓકાસે અવસ્સમુપ્પત્તિતો ઓકાસકતુપ્પન્નં નામ. તાસુ તાસુ ભૂમીસુ અસમૂહતમકુસલં ભૂમિલદ્ધુપ્પન્નં નામ.
1. Ayaṃ panettha atthavaṇṇanā. Yoti yo yādiso khattiyakulā vā pabbajito, brāhmaṇakulā vā pabbajito, navo vā majjhimo vā thero vā. Uppatitanti uddhamuddhaṃ patitaṃ gataṃ, pavattanti attho, uppannanti vuttaṃ hoti. Uppannañca nāmetaṃ vattamānabhutvāpagatokāsakatabhūmiladdhavasena anekappabhedaṃ. Tattha sabbampi saṅkhataṃ uppādādisamaṅgi vattamānuppannaṃ nāma, yaṃ sandhāya ‘‘uppannā dhammā, anuppannā dhammā, uppādino dhammā’’ti (dha. sa. tikamātikā 17) vuttaṃ. Ārammaṇarasamanubhavitvā niruddhaṃ anubhutvāpagatasaṅkhātaṃ kusalākusalaṃ, uppādādittayamanuppatvā niruddhaṃ bhutvāpagatasaṅkhātaṃ sesasaṅkhatañca bhutvāpagatuppannaṃ nāma. Tadetaṃ ‘‘evarūpaṃ pāpakaṃ diṭṭhigataṃ uppannaṃ hotī’’ti (ma. ni. 1.234; pāci. 417) ca, ‘‘yathā ca uppannassa satisambojjhaṅgassa bhāvanāpāripūrī hotī’’ti ca evamādīsu suttantesu daṭṭhabbaṃ. ‘‘Yānissa tāni pubbe katāni kammānī’’ti evamādinā (ma. ni. 3.248; netti. 120) nayena vuttaṃ kammaṃ atītampi samānaṃ aññassa vipākaṃ paṭibāhitvā attano vipākassokāsaṃ katvā ṭhitattā, tathā katokāsañca vipākaṃ anuppannampi evaṃ kate okāse avassamuppattito okāsakatuppannaṃ nāma. Tāsu tāsu bhūmīsu asamūhatamakusalaṃ bhūmiladdhuppannaṃ nāma.
એત્થ ચ ભૂમિયા ભૂમિલદ્ધસ્સ ચ નાનત્તં વેદિતબ્બં. સેય્યથિદં – ભૂમિ નામ વિપસ્સનાય આરમ્મણભૂતા તેભૂમકા પઞ્ચક્ખન્ધા. ભૂમિલદ્ધં નામ તેસુ ઉપ્પત્તારહં કિલેસજાતં. તેન હિ સા ભૂમિલદ્ધા નામ હોતીતિ. તસ્મા ‘‘ભૂમિલદ્ધ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. તઞ્ચ પન ન આરમ્મણવસેન. આરમ્મણવસેન હિ સબ્બેપિ અતીતાદિભેદે પરિઞ્ઞાતેપિ ચ ખીણાસવાનં ખન્ધે આરબ્ભ કિલેસા ઉપ્પજ્જન્તિ મહાકચ્ચાયનઉપ્પલવણ્ણાદીનં ખન્ધે આરબ્ભ સોરેય્યસેટ્ઠિપુત્તનન્દમાણવકાદીનં વિય. યદિ ચેતં ભૂમિલદ્ધં નામ સિયા, તસ્સ અપ્પહેય્યતો ન કોચિ ભવમૂલં જહેય્ય. વત્થુવસેન પન ભૂમિલદ્ધં નામ વેદિતબ્બં. યત્થ યત્થ હિ વિપસ્સનાય અપરિઞ્ઞાતા ખન્ધા ઉપ્પજ્જન્તિ, તત્થ તત્થ ઉપ્પાદતો પભુતિ તેસુ વટ્ટમૂલં કિલેસજાતં અનુસેતિ. તં અપ્પહીનટ્ઠેન ભૂમિલદ્ધુપ્પન્નં નામાતિ વેદિતબ્બં. તત્થ ચ યસ્સ ખન્ધેસુ અપ્પહીનાનુસયિતા કિલેસા, તસ્સ તે એવ ખન્ધા તેસં કિલેસાનં વત્થુ, ન ઇતરે ખન્ધા. અતીતક્ખન્ધેસુ ચસ્સ અપ્પહીનાનુસયિતાનં કિલેસાનં અતીતક્ખન્ધા એવ વત્થુ, ન ઇતરે. એસેવ નયો અનાગતાદીસુ. તથા કામાવચરક્ખન્ધેસુ અપ્પહીનાનુસયિતાનં કિલેસાનં કામાવચરક્ખન્ધા એવ વત્થુ, ન ઇતરે. એસ નયો રૂપારૂપાવચરેસુ.
Ettha ca bhūmiyā bhūmiladdhassa ca nānattaṃ veditabbaṃ. Seyyathidaṃ – bhūmi nāma vipassanāya ārammaṇabhūtā tebhūmakā pañcakkhandhā. Bhūmiladdhaṃ nāma tesu uppattārahaṃ kilesajātaṃ. Tena hi sā bhūmiladdhā nāma hotīti. Tasmā ‘‘bhūmiladdha’’nti vuccati. Tañca pana na ārammaṇavasena. Ārammaṇavasena hi sabbepi atītādibhede pariññātepi ca khīṇāsavānaṃ khandhe ārabbha kilesā uppajjanti mahākaccāyanauppalavaṇṇādīnaṃ khandhe ārabbha soreyyaseṭṭhiputtanandamāṇavakādīnaṃ viya. Yadi cetaṃ bhūmiladdhaṃ nāma siyā, tassa appaheyyato na koci bhavamūlaṃ jaheyya. Vatthuvasena pana bhūmiladdhaṃ nāma veditabbaṃ. Yattha yattha hi vipassanāya apariññātā khandhā uppajjanti, tattha tattha uppādato pabhuti tesu vaṭṭamūlaṃ kilesajātaṃ anuseti. Taṃ appahīnaṭṭhena bhūmiladdhuppannaṃ nāmāti veditabbaṃ. Tattha ca yassa khandhesu appahīnānusayitā kilesā, tassa te eva khandhā tesaṃ kilesānaṃ vatthu, na itare khandhā. Atītakkhandhesu cassa appahīnānusayitānaṃ kilesānaṃ atītakkhandhā eva vatthu, na itare. Eseva nayo anāgatādīsu. Tathā kāmāvacarakkhandhesu appahīnānusayitānaṃ kilesānaṃ kāmāvacarakkhandhā eva vatthu, na itare. Esa nayo rūpārūpāvacaresu.
સોતાપન્નાદીનં પન યસ્સ યસ્સ અરિયપુગ્ગલસ્સ ખન્ધેસુ તં તં વટ્ટમૂલં કિલેસજાતં તેન તેન મગ્ગેન પહીનં, તસ્સ તસ્સ તે તે ખન્ધા પહીનાનં તેસં તેસં વટ્ટમૂલકિલેસાનં અવત્થુતો ભૂમીતિ સઙ્ખં ન લભન્તિ. પુથુજ્જનસ્સ પન સબ્બસો વટ્ટમૂલાનં કિલેસાનં અપ્પહીનત્તા યં કિઞ્ચિ કરિયમાનં કમ્મં કુસલં વા અકુસલં વા હોતિ, ઇચ્ચસ્સ કિલેસપ્પચ્ચયા વટ્ટં વડ્ઢતિ. તસ્સેતં વટ્ટમૂલં રૂપક્ખન્ધે એવ, ન વેદનાક્ખન્ધાદીસુ…પે॰… વિઞ્ઞાણક્ખન્ધે એવ વા, ન રૂપક્ખન્ધાદીસૂતિ ન વત્તબ્બં. કસ્મા? અવિસેસેન પઞ્ચસુ ખન્ધેસુ અનુસયિતત્તા. કથં? પથવીરસાદિમિવ રુક્ખે. યથા હિ મહારુક્ખે પથવીતલં અધિટ્ઠાય પથવીરસઞ્ચ આપોરસઞ્ચ નિસ્સાય તપ્પચ્ચયા મૂલખન્ધસાખપસાખપત્તપલ્લવપલાસપુપ્ફફલેહિ વડ્ઢિત્વા નભં પૂરેત્વા યાવકપ્પાવસાનં બીજપરમ્પરાય રુક્ખપવેણીસન્તાને ઠિતે ‘‘તં પથવીરસાદિ મૂલે એવ, ન ખન્ધાદીસુ, ફલે એવ વા, ન મૂલાદીસૂ’’તિ ન વત્તબ્બં. કસ્મા? અવિસેસેન સબ્બેસ્વેવ મૂલાદીસુ અનુગતત્તા, એવં. યથા પન તસ્સેવ રુક્ખસ્સ પુપ્ફફલાદીસુ નિબ્બિન્નો કોચિ પુરિસો ચતૂસુ દિસાસુ મણ્ડૂકકણ્ટકં નામ રુક્ખે વિસં પયોજેય્ય, અથ સો રુક્ખો તેન વિસસમ્ફસ્સેન ફુટ્ઠો પથવીરસઆપોરસપરિયાદિન્નેન અપ્પસવનધમ્મતં આગમ્મ પુન સન્તાનં નિબ્બત્તેતું સમત્થો ન ભવેય્ય, એવમેવં ખન્ધપ્પવત્તિયં નિબ્બિન્નો કુલપુત્તો તસ્સ પુરિસસ્સ ચતૂસુ દિસાસુ રુક્ખે વિસપ્પયોજનં વિય અત્તનો સન્તાને ચતુમગ્ગભાવનં આરભતિ. અથસ્સ સો ખન્ધસન્તાનો તેન ચતુમગ્ગવિસસમ્ફસ્સેન સબ્બસો વટ્ટમૂલકિલેસાનં પરિયાદિન્નત્તા કિરિયભાવમત્તમુપગતકાયકમ્માદિ સબ્બકમ્મપ્પભેદો આયતિં પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તધમ્મતમાગમ્મ ભવન્તરસન્તાનં નિબ્બત્તેતું સમત્થો ન હોતિ. કેવલં પન ચરિમવિઞ્ઞાણનિરોધેન નિરિન્ધનો વિય જાતવેદો અનુપાદાનો પરિનિબ્બાતિ. એવં ભૂમિયા ભૂમિલદ્ધસ્સ ચ નાનત્તં વેદિતબ્બં.
Sotāpannādīnaṃ pana yassa yassa ariyapuggalassa khandhesu taṃ taṃ vaṭṭamūlaṃ kilesajātaṃ tena tena maggena pahīnaṃ, tassa tassa te te khandhā pahīnānaṃ tesaṃ tesaṃ vaṭṭamūlakilesānaṃ avatthuto bhūmīti saṅkhaṃ na labhanti. Puthujjanassa pana sabbaso vaṭṭamūlānaṃ kilesānaṃ appahīnattā yaṃ kiñci kariyamānaṃ kammaṃ kusalaṃ vā akusalaṃ vā hoti, iccassa kilesappaccayā vaṭṭaṃ vaḍḍhati. Tassetaṃ vaṭṭamūlaṃ rūpakkhandhe eva, na vedanākkhandhādīsu…pe… viññāṇakkhandhe eva vā, na rūpakkhandhādīsūti na vattabbaṃ. Kasmā? Avisesena pañcasu khandhesu anusayitattā. Kathaṃ? Pathavīrasādimiva rukkhe. Yathā hi mahārukkhe pathavītalaṃ adhiṭṭhāya pathavīrasañca āporasañca nissāya tappaccayā mūlakhandhasākhapasākhapattapallavapalāsapupphaphalehi vaḍḍhitvā nabhaṃ pūretvā yāvakappāvasānaṃ bījaparamparāya rukkhapaveṇīsantāne ṭhite ‘‘taṃ pathavīrasādi mūle eva, na khandhādīsu, phale eva vā, na mūlādīsū’’ti na vattabbaṃ. Kasmā? Avisesena sabbesveva mūlādīsu anugatattā, evaṃ. Yathā pana tasseva rukkhassa pupphaphalādīsu nibbinno koci puriso catūsu disāsu maṇḍūkakaṇṭakaṃ nāma rukkhe visaṃ payojeyya, atha so rukkho tena visasamphassena phuṭṭho pathavīrasaāporasapariyādinnena appasavanadhammataṃ āgamma puna santānaṃ nibbattetuṃ samattho na bhaveyya, evamevaṃ khandhappavattiyaṃ nibbinno kulaputto tassa purisassa catūsu disāsu rukkhe visappayojanaṃ viya attano santāne catumaggabhāvanaṃ ārabhati. Athassa so khandhasantāno tena catumaggavisasamphassena sabbaso vaṭṭamūlakilesānaṃ pariyādinnattā kiriyabhāvamattamupagatakāyakammādi sabbakammappabhedo āyatiṃ punabbhavābhinibbattadhammatamāgamma bhavantarasantānaṃ nibbattetuṃ samattho na hoti. Kevalaṃ pana carimaviññāṇanirodhena nirindhano viya jātavedo anupādāno parinibbāti. Evaṃ bhūmiyā bhūmiladdhassa ca nānattaṃ veditabbaṃ.
અપિચ અપરમ્પિ સમુદાચારારમ્મણાધિગ્ગહિતાવિક્ખમ્ભિતાસમૂહતવસેન ચતુબ્બિધમુપ્પન્નં. તત્થ વત્તમાનુપ્પન્નમેવ સમુદાચારુપ્પન્નં. ચક્ખાદીનં પન આપાથગતે આરમ્મણે પુબ્બભાગે અનુપ્પજ્જમાનમ્પિ કિલેસજાતં આરમ્મણસ્સ અધિગ્ગહિતત્તા એવ અપરભાગે અવસ્સમુપ્પત્તિતો આરમ્મણાધિગ્ગહિતુપ્પન્નન્તિ વુચ્ચતિ. કલ્યાણિગામે પિણ્ડાય ચરતો મહાતિસ્સત્થેરસ્સ વિસભાગરૂપદસ્સનેન ઉપ્પન્નકિલેસજાતઞ્ચેત્થ નિદસ્સનં. તસ્સ ‘‘ઉપ્પન્નં કામવિતક્ક’’ન્તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૬; અ॰ નિ॰ ૬.૫૮) પયોગો દટ્ઠબ્બો. સમથવિપસ્સનાનં અઞ્ઞતરવસેન અવિક્ખમ્ભિતકિલેસજાતં ચિત્તસન્તતિમનારૂળ્હં ઉપ્પત્તિનિવારકસ્સ હેતુનો અભાવા અવિક્ખમ્ભિતુપ્પન્નં નામ. તં ‘‘અયમ્પિ ખો, ભિક્ખવે, આનાપાનસ્સતિસમાધિ ભાવિતો બહુલીકતો સન્તો ચેવ પણીતો ચ અસેચનકો ચ સુખો ચ વિહારો ઉપ્પન્નુપ્પન્ને પાપકે અકુસલે ધમ્મે ઠાનસો અન્તરધાપેતી’’તિઆદીસુ (પારા॰ ૧૬૫) દટ્ઠબ્બં. સમથવિપસ્સનાવસેન વિક્ખમ્ભિતમ્પિ કિલેસજાતં અરિયમગ્ગેન અસમૂહતત્તા ઉપ્પત્તિધમ્મતં અનતીતન્તિ કત્વા અસમૂહતુપ્પન્નન્તિ વુચ્ચતિ. આકાસેન ગચ્છન્તસ્સ અટ્ઠસમાપત્તિલાભિનો થેરસ્સ કુસુમિતરુક્ખે ઉપવને પુપ્ફાનિ ઓચિનન્તસ્સ મધુરસ્સરેન ગાયતો માતુગામસ્સ ગીતસ્સરં સુતવતો ઉપ્પન્નકિલેસજાતઞ્ચેત્થ નિદસ્સનં. તસ્સ ‘‘અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં બહુલીકરોન્તો ઉપ્પન્નુપ્પન્ને પાપકે અકુસલે ધમ્મે અન્તરાયેવ અન્તરધાપેતી’’તિઆદીસુ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૫૭) પયોગો દટ્ઠબ્બો. તિવિધમ્પિ ચેતં આરમ્મણાધિગ્ગહિતાવિક્ખમ્ભિતાસમૂહતુપ્પન્નં ભૂમિલદ્ધેનેવ સઙ્ગહં ગચ્છતીતિ વેદિતબ્બં.
Apica aparampi samudācārārammaṇādhiggahitāvikkhambhitāsamūhatavasena catubbidhamuppannaṃ. Tattha vattamānuppannameva samudācāruppannaṃ. Cakkhādīnaṃ pana āpāthagate ārammaṇe pubbabhāge anuppajjamānampi kilesajātaṃ ārammaṇassa adhiggahitattā eva aparabhāge avassamuppattito ārammaṇādhiggahituppannanti vuccati. Kalyāṇigāme piṇḍāya carato mahātissattherassa visabhāgarūpadassanena uppannakilesajātañcettha nidassanaṃ. Tassa ‘‘uppannaṃ kāmavitakka’’ntiādīsu (ma. ni. 1.26; a. ni. 6.58) payogo daṭṭhabbo. Samathavipassanānaṃ aññataravasena avikkhambhitakilesajātaṃ cittasantatimanārūḷhaṃ uppattinivārakassa hetuno abhāvā avikkhambhituppannaṃ nāma. Taṃ ‘‘ayampi kho, bhikkhave, ānāpānassatisamādhi bhāvito bahulīkato santo ceva paṇīto ca asecanako ca sukho ca vihāro uppannuppanne pāpake akusale dhamme ṭhānaso antaradhāpetī’’tiādīsu (pārā. 165) daṭṭhabbaṃ. Samathavipassanāvasena vikkhambhitampi kilesajātaṃ ariyamaggena asamūhatattā uppattidhammataṃ anatītanti katvā asamūhatuppannanti vuccati. Ākāsena gacchantassa aṭṭhasamāpattilābhino therassa kusumitarukkhe upavane pupphāni ocinantassa madhurassarena gāyato mātugāmassa gītassaraṃ sutavato uppannakilesajātañcettha nidassanaṃ. Tassa ‘‘ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bahulīkaronto uppannuppanne pāpake akusale dhamme antarāyeva antaradhāpetī’’tiādīsu (saṃ. ni. 5.157) payogo daṭṭhabbo. Tividhampi cetaṃ ārammaṇādhiggahitāvikkhambhitāsamūhatuppannaṃ bhūmiladdheneva saṅgahaṃ gacchatīti veditabbaṃ.
એવમેતસ્મિં યથાવુત્તપ્પભેદે ઉપ્પન્ને ભૂમિલદ્ધારમ્મણાધિગ્ગહિતાવિક્ખમ્ભિતાસમૂહતુપ્પન્નવસેનાયં કોધો ઉપ્પન્નોતિ વેદિતબ્બો. કસ્મા? એવંવિધસ્સ વિનેતબ્બતો. એવંવિધમેવ હિ ઉપ્પન્નં યેન કેનચિ વિનયેન વિનેતું સક્કા હોતિ. યં પનેતં વત્તમાનભુત્વાપગતોકાસકતસમુદાચારસઙ્ખાતં ઉપ્પન્નં, એત્થ અફલો ચ અસક્યો ચ વાયામો. અફલો હિ ભુત્વાપગતે વાયામો વાયામન્તરેનાપિ તસ્સ નિરુદ્ધત્તા. તથા ઓકાસકતે. અસક્યો ચ વત્તમાનસમુદાચારુપ્પન્ને કિલેસવોદાનાનં એકજ્ઝમનુપ્પત્તિતોતિ.
Evametasmiṃ yathāvuttappabhede uppanne bhūmiladdhārammaṇādhiggahitāvikkhambhitāsamūhatuppannavasenāyaṃ kodho uppannoti veditabbo. Kasmā? Evaṃvidhassa vinetabbato. Evaṃvidhameva hi uppannaṃ yena kenaci vinayena vinetuṃ sakkā hoti. Yaṃ panetaṃ vattamānabhutvāpagatokāsakatasamudācārasaṅkhātaṃ uppannaṃ, ettha aphalo ca asakyo ca vāyāmo. Aphalo hi bhutvāpagate vāyāmo vāyāmantarenāpi tassa niruddhattā. Tathā okāsakate. Asakyo ca vattamānasamudācāruppanne kilesavodānānaṃ ekajjhamanuppattitoti.
વિનેતીતિ એત્થ પન –
Vinetīti ettha pana –
‘‘દુવિધો વિનયો નામ, એકમેકેત્થ પઞ્ચધા;
‘‘Duvidho vinayo nāma, ekamekettha pañcadhā;
તેસુ અટ્ઠવિધેનેસ, વિનેતીતિ પવુચ્ચતિ’’.
Tesu aṭṭhavidhenesa, vinetīti pavuccati’’.
અયઞ્હિ સંવરવિનયો, પહાનવિનયોતિ દુવિધો વિનયો. એત્થ ચ દુવિધે વિનયે એકમેકો વિનયો પઞ્ચધા ભિજ્જતિ. સંવરવિનયોપિ હિ સીલસંવરો, સતિસંવરો, ઞાણસંવરો, ખન્તિસંવરો, વીરિયસંવરોતિ પઞ્ચવિધો. પહાનવિનયોપિ તદઙ્ગપ્પહાનં, વિક્ખમ્ભનપ્પહાનં, સમુચ્છેદપ્પહાનં, પટિપ્પસ્સદ્ધિપ્પહાનં, નિસ્સરણપ્પહાનન્તિ પઞ્ચવિધો.
Ayañhi saṃvaravinayo, pahānavinayoti duvidho vinayo. Ettha ca duvidhe vinaye ekameko vinayo pañcadhā bhijjati. Saṃvaravinayopi hi sīlasaṃvaro, satisaṃvaro, ñāṇasaṃvaro, khantisaṃvaro, vīriyasaṃvaroti pañcavidho. Pahānavinayopi tadaṅgappahānaṃ, vikkhambhanappahānaṃ, samucchedappahānaṃ, paṭippassaddhippahānaṃ, nissaraṇappahānanti pañcavidho.
તત્થ ‘‘ઇમિના પાતિમોક્ખસંવરેન ઉપેતો હોતિ સમુપેતો’’તિઆદીસુ (વિભ॰ ૫૧૧) સીલસંવરો, ‘‘રક્ખતિ ચક્ખુન્દ્રિયં, ચક્ખુન્દ્રિયે સંવરં આપજ્જતી’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૨૧૩; મ॰ નિ॰ ૧.૨૯૫; સં॰ નિ॰ ૪.૨૩૯; અ॰ નિ॰ ૩.૧૬) સતિસંવરો.
Tattha ‘‘iminā pātimokkhasaṃvarena upeto hoti samupeto’’tiādīsu (vibha. 511) sīlasaṃvaro, ‘‘rakkhati cakkhundriyaṃ, cakkhundriye saṃvaraṃ āpajjatī’’tiādīsu (dī. ni. 1.213; ma. ni. 1.295; saṃ. ni. 4.239; a. ni. 3.16) satisaṃvaro.
‘‘યાનિ સોતાનિ લોકસ્મિં, (અજિતાતિ ભગવા)
‘‘Yāni sotāni lokasmiṃ, (ajitāti bhagavā)
સતિ તેસં નિવારણં;
Sati tesaṃ nivāraṇaṃ;
સોતાનં સંવરં બ્રૂમિ,
Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi,
પઞ્ઞાયેતે પિધીયરે’’તિ. (સુ॰ નિ॰ ૧૦૪૧) –
Paññāyete pidhīyare’’ti. (su. ni. 1041) –
આદીસુ ઞાણસંવરો, ‘‘ખમો હોતિ સીતસ્સ ઉણ્હસ્સા’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૪; અ॰ નિ॰ ૪.૧૧૪) ખન્તિસંવરો, ‘‘ઉપ્પન્નં કામવિતક્કં નાધિવાસેતિ, પજહતિ, વિનોદેતી’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૬; અ॰ નિ॰ ૪.૧૧૪) વીરિયસંવરો વેદિતબ્બો. સબ્બોપિ ચાયં સંવરો યથાસકં સંવરિતબ્બાનં વિનેતબ્બાનઞ્ચ કાયવચીદુચ્ચરિતાદીનં સંવરણતો સંવરો, વિનયનતો વિનયોતિ વુચ્ચતિ. એવં તાવ સંવરવિનયો પઞ્ચધા ભિજ્જતીતિ વેદિતબ્બો.
Ādīsu ñāṇasaṃvaro, ‘‘khamo hoti sītassa uṇhassā’’tiādīsu (ma. ni. 1.24; a. ni. 4.114) khantisaṃvaro, ‘‘uppannaṃ kāmavitakkaṃ nādhivāseti, pajahati, vinodetī’’tiādīsu (ma. ni. 1.26; a. ni. 4.114) vīriyasaṃvaro veditabbo. Sabbopi cāyaṃ saṃvaro yathāsakaṃ saṃvaritabbānaṃ vinetabbānañca kāyavacīduccaritādīnaṃ saṃvaraṇato saṃvaro, vinayanato vinayoti vuccati. Evaṃ tāva saṃvaravinayo pañcadhā bhijjatīti veditabbo.
તથા યં નામરૂપપરિચ્છેદાદીસુ વિપસ્સનઙ્ગેસુ યાવ અત્તનો અપરિહાનવસેન પવત્તિ, તાવ તેન તેન ઞાણેન તસ્સ તસ્સ અનત્થસન્તાનસ્સ પહાનં. સેય્યથિદં – નામરૂપવવત્થાનેન સક્કાયદિટ્ઠિયા, પચ્ચયપરિગ્ગહેન અહેતુવિસમહેતુદિટ્ઠીનં, તસ્સેવ અપરભાગેન કઙ્ખાવિતરણેન કથંકથીભાવસ્સ, કલાપસમ્મસનેન ‘‘અહં મમા’’તિ ગાહસ્સ, મગ્ગામગ્ગવવત્થાનેન અમગ્ગે મગ્ગસઞ્ઞાય, ઉદયદસ્સનેન ઉચ્છેદદિટ્ઠિયા, વયદસ્સનેન સસ્સતદિટ્ઠિયા, ભયદસ્સનેન સભયેસુ અભયસઞ્ઞાય, આદીનવદસ્સનેન અસ્સાદસઞ્ઞાય, નિબ્બિદાનુપસ્સનેન અભિરતિસઞ્ઞાય, મુચ્ચિતુકમ્યતાઞાણેન અમુચ્ચિતુકમ્યતાય, ઉપેક્ખાઞાણેન અનુપેક્ખાય, અનુલોમેન ધમ્મટ્ઠિતિયં નિબ્બાને ચ પટિલોમભાવસ્સ, ગોત્રભુના સઙ્ખારનિમિત્તગ્ગાહસ્સ પહાનં, એતં તદઙ્ગપ્પહાનં નામ. યં પન ઉપચારપ્પનાભેદસ્સ સમાધિનો યાવ અત્તનો અપરિહાનિપવત્તિ , તાવ તેનાભિહતાનં નીવરણાનં યથાસકં વિતક્કાદિપચ્ચનીકધમ્માનઞ્ચ અનુપ્પત્તિસઙ્ખાતં પહાનં, એતં વિક્ખમ્ભનપ્પહાનં નામ. યં પન ચતુન્નં અરિયમગ્ગાનં ભાવિતત્તા તંતંમગ્ગવતો અત્તનો સન્તાને યથાસકં ‘‘દિટ્ઠિગતાનં પહાનાયા’’તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૨૭૭) નયેન વુત્તસ્સ સમુદયપક્ખિકસ્સ કિલેસગહનસ્સ પુન અચ્ચન્તઅપ્પવત્તિભાવેન સમુચ્છેદસઙ્ખાતં પહાનં, ઇદં સમુચ્છેદપ્પહાનં નામ. યં પન ફલક્ખણે પટિપ્પસ્સદ્ધત્તં કિલેસાનં પહાનં, ઇદં પટિપ્પસ્સદ્ધિપ્પહાનં નામ. યં પન સબ્બસઙ્ખતનિસ્સરણત્તા પહીનસબ્બસઙ્ખતં નિબ્બાનં, એતં નિસ્સરણપ્પહાનં નામ. સબ્બમ્પિ ચેતં પહાનં યસ્મા ચાગટ્ઠેન પહાનં, વિનયનટ્ઠેન વિનયો, તસ્મા ‘‘પહાનવિનયો’’તિ વુચ્ચતિ, તંતંપહાનવતો વા તસ્સ તસ્સ વિનયસ્સ સમ્ભવતોપેતં ‘‘પહાનવિનયો’’તિ વુચ્ચતિ. એવં પહાનવિનયોપિ પઞ્ચધા ભિજ્જતીતિ વેદિતબ્બો. એવમેકેકસ્સ પઞ્ચધા ભિન્નત્તા દસેતે વિનયા હોન્તિ.
Tathā yaṃ nāmarūpaparicchedādīsu vipassanaṅgesu yāva attano aparihānavasena pavatti, tāva tena tena ñāṇena tassa tassa anatthasantānassa pahānaṃ. Seyyathidaṃ – nāmarūpavavatthānena sakkāyadiṭṭhiyā, paccayapariggahena ahetuvisamahetudiṭṭhīnaṃ, tasseva aparabhāgena kaṅkhāvitaraṇena kathaṃkathībhāvassa, kalāpasammasanena ‘‘ahaṃ mamā’’ti gāhassa, maggāmaggavavatthānena amagge maggasaññāya, udayadassanena ucchedadiṭṭhiyā, vayadassanena sassatadiṭṭhiyā, bhayadassanena sabhayesu abhayasaññāya, ādīnavadassanena assādasaññāya, nibbidānupassanena abhiratisaññāya, muccitukamyatāñāṇena amuccitukamyatāya, upekkhāñāṇena anupekkhāya, anulomena dhammaṭṭhitiyaṃ nibbāne ca paṭilomabhāvassa, gotrabhunā saṅkhāranimittaggāhassa pahānaṃ, etaṃ tadaṅgappahānaṃ nāma. Yaṃ pana upacārappanābhedassa samādhino yāva attano aparihānipavatti , tāva tenābhihatānaṃ nīvaraṇānaṃ yathāsakaṃ vitakkādipaccanīkadhammānañca anuppattisaṅkhātaṃ pahānaṃ, etaṃ vikkhambhanappahānaṃ nāma. Yaṃ pana catunnaṃ ariyamaggānaṃ bhāvitattā taṃtaṃmaggavato attano santāne yathāsakaṃ ‘‘diṭṭhigatānaṃ pahānāyā’’tiādinā (dha. sa. 277) nayena vuttassa samudayapakkhikassa kilesagahanassa puna accantaappavattibhāvena samucchedasaṅkhātaṃ pahānaṃ, idaṃ samucchedappahānaṃ nāma. Yaṃ pana phalakkhaṇe paṭippassaddhattaṃ kilesānaṃ pahānaṃ, idaṃ paṭippassaddhippahānaṃ nāma. Yaṃ pana sabbasaṅkhatanissaraṇattā pahīnasabbasaṅkhataṃ nibbānaṃ, etaṃ nissaraṇappahānaṃ nāma. Sabbampi cetaṃ pahānaṃ yasmā cāgaṭṭhena pahānaṃ, vinayanaṭṭhena vinayo, tasmā ‘‘pahānavinayo’’ti vuccati, taṃtaṃpahānavato vā tassa tassa vinayassa sambhavatopetaṃ ‘‘pahānavinayo’’ti vuccati. Evaṃ pahānavinayopi pañcadhā bhijjatīti veditabbo. Evamekekassa pañcadhā bhinnattā dasete vinayā honti.
તેસુ પટિપ્પસ્સદ્ધિવિનયં નિસ્સરણવિનયઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસેન અટ્ઠવિધેન વિનયેનેસ તેન તેન પરિયાયેન વિનેતીતિ પવુચ્ચતિ. કથં? સીલસંવરેન કાયવચીદુચ્ચરિતાનિ વિનેન્તોપિ હિ તંસમ્પયુત્તં કોધં વિનેતિ, સતિપઞ્ઞાસંવરેહિ અભિજ્ઝાદોમનસ્સાદીનિ વિનેન્તોપિ દોમનસ્સસમ્પયુત્તં કોધં વિનેતિ, ખન્તિસંવરેન સીતાદીનિ ખમન્તોપિ તંતંઆઘાતવત્થુસમ્ભવં કોધં વિનેતિ, વીરિયસંવરેન બ્યાપાદવિતક્કં વિનેન્તોપિ તંસમ્પયુત્તં કોધં વિનેતિ. યેહિ ધમ્મેહિ તદઙ્ગવિક્ખમ્ભનસમુચ્છેદપ્પહાનાનિ હોન્તિ, તેસં ધમ્માનં અત્તનિ નિબ્બત્તનેન તે તે ધમ્મે પજહન્તોપિ તદઙ્ગપ્પહાતબ્બં વિક્ખમ્ભેતબ્બં સમુચ્છિન્દિતબ્બઞ્ચ કોધં વિનેતિ. કામઞ્ચેત્થ પહાનવિનયેન વિનયો ન સમ્ભવતિ. યેહિ પન ધમ્મેહિ પહાનં હોતિ, તેહિ વિનેન્તોપિ પરિયાયતો ‘‘પહાનવિનયેન વિનેતી’’તિ વુચ્ચતિ. પટિપ્પસ્સદ્ધિપ્પહાનકાલે પન વિનેતબ્બાભાવતો નિસ્સરણપ્પહાનસ્સ ચ અનુપ્પાદેતબ્બતો ન તેહિ કિઞ્ચિ વિનેતીતિ વુચ્ચતિ. એવં તેસુ પટિપ્પસ્સદ્ધિવિનયં નિસ્સરણવિનયઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસેન અટ્ઠવિધેન વિનયેનેસ તેન તેન પરિયાયેન વિનેતીતિ પવુચ્ચતીતિ. યે વા –
Tesu paṭippassaddhivinayaṃ nissaraṇavinayañca ṭhapetvā avasesena aṭṭhavidhena vinayenesa tena tena pariyāyena vinetīti pavuccati. Kathaṃ? Sīlasaṃvarena kāyavacīduccaritāni vinentopi hi taṃsampayuttaṃ kodhaṃ vineti, satipaññāsaṃvarehi abhijjhādomanassādīni vinentopi domanassasampayuttaṃ kodhaṃ vineti, khantisaṃvarena sītādīni khamantopi taṃtaṃāghātavatthusambhavaṃ kodhaṃ vineti, vīriyasaṃvarena byāpādavitakkaṃ vinentopi taṃsampayuttaṃ kodhaṃ vineti. Yehi dhammehi tadaṅgavikkhambhanasamucchedappahānāni honti, tesaṃ dhammānaṃ attani nibbattanena te te dhamme pajahantopi tadaṅgappahātabbaṃ vikkhambhetabbaṃ samucchinditabbañca kodhaṃ vineti. Kāmañcettha pahānavinayena vinayo na sambhavati. Yehi pana dhammehi pahānaṃ hoti, tehi vinentopi pariyāyato ‘‘pahānavinayena vinetī’’ti vuccati. Paṭippassaddhippahānakāle pana vinetabbābhāvato nissaraṇappahānassa ca anuppādetabbato na tehi kiñci vinetīti vuccati. Evaṃ tesu paṭippassaddhivinayaṃ nissaraṇavinayañca ṭhapetvā avasesena aṭṭhavidhena vinayenesa tena tena pariyāyena vinetīti pavuccatīti. Ye vā –
‘‘પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, આઘાતપટિવિનયા, યત્થ ભિક્ખુનો ઉપ્પન્નો આઘાતો સબ્બસો પટિવિનેતબ્બો. કતમે પઞ્ચ? યસ્મિં, ભિક્ખવે, પુગ્ગલે આઘાતો જાયેથ, મેત્તા તસ્મિં પુગ્ગલે ભાવેતબ્બા…પે॰… કરુણા… ઉપેક્ખા… અસતિ-અમનસિકારો તસ્મિં પુગ્ગલે આપજ્જિતબ્બો, એવં તસ્મિં પુગ્ગલે આઘાતો પટિવિનેતબ્બો. કમ્મસ્સકતા એવ વા તસ્મિં પુગ્ગલે અધિટ્ઠાતબ્બા કમ્મસ્સકો અયમાયસ્મા…પે॰… દાયાદો ભવિસ્સતી’’તિ (અ॰ નિ॰ ૫.૧૬૧) –
‘‘Pañcime, bhikkhave, āghātapaṭivinayā, yattha bhikkhuno uppanno āghāto sabbaso paṭivinetabbo. Katame pañca? Yasmiṃ, bhikkhave, puggale āghāto jāyetha, mettā tasmiṃ puggale bhāvetabbā…pe… karuṇā… upekkhā… asati-amanasikāro tasmiṃ puggale āpajjitabbo, evaṃ tasmiṃ puggale āghāto paṭivinetabbo. Kammassakatā eva vā tasmiṃ puggale adhiṭṭhātabbā kammassako ayamāyasmā…pe… dāyādo bhavissatī’’ti (a. ni. 5.161) –
એવં પઞ્ચ આઘાતપટિવિનયા વુત્તા. યે ચ –
Evaṃ pañca āghātapaṭivinayā vuttā. Ye ca –
‘‘પઞ્ચિમે, આવુસો, આઘાતપટિવિનયા, યત્થ ભિક્ખુનો ઉપ્પન્નો આઘાતો સબ્બસો પટિવિનેતબ્બો. કતમે પઞ્ચ? ઇધાવુસો , એકચ્ચો પુગ્ગલો અપરિસુદ્ધકાયસમાચારો હોતિ, પરિસુદ્ધવચીસમાચારો, એવરૂપેપિ, આવુસો, પુગ્ગલે આઘાતો પટિવિનેતબ્બો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૫.૧૬૨) –
‘‘Pañcime, āvuso, āghātapaṭivinayā, yattha bhikkhuno uppanno āghāto sabbaso paṭivinetabbo. Katame pañca? Idhāvuso , ekacco puggalo aparisuddhakāyasamācāro hoti, parisuddhavacīsamācāro, evarūpepi, āvuso, puggale āghāto paṭivinetabbo’’ti (a. ni. 5.162) –
એવમાદિનાપિ નયેન પઞ્ચ આઘાતપટિવિનયા વુત્તા. તેસુ યેન કેનચિ આઘાતપટિવિનયેન વિનેન્તોપેસ વિનેતીતિ પવુચ્ચતિ. અપિચ યસ્મા –
Evamādināpi nayena pañca āghātapaṭivinayā vuttā. Tesu yena kenaci āghātapaṭivinayena vinentopesa vinetīti pavuccati. Apica yasmā –
‘‘ઉભતોદણ્ડકેન ચેપિ, ભિક્ખવે, કકચેન ચોરા ઓચરકા અઙ્ગમઙ્ગાનિ ઓક્કન્તેય્યું, તત્રાપિ યો મનો પદોસેય્ય, ન મે સો તેન સાસનકરો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૩૨) –-
‘‘Ubhatodaṇḍakena cepi, bhikkhave, kakacena corā ocarakā aṅgamaṅgāni okkanteyyuṃ, tatrāpi yo mano padoseyya, na me so tena sāsanakaro’’ti (ma. ni. 1.232) –-
એવં સત્થુ ઓવાદં,
Evaṃ satthu ovādaṃ,
‘‘તસ્સેવ તેન પાપિયો, યો કુદ્ધં પટિકુજ્ઝતિ;
‘‘Tasseva tena pāpiyo, yo kuddhaṃ paṭikujjhati;
કુદ્ધં અપ્પટિકુજ્ઝન્તો, સઙ્ગામં જેતિ દુજ્જયં.
Kuddhaṃ appaṭikujjhanto, saṅgāmaṃ jeti dujjayaṃ.
‘‘ઉભિન્નમત્થં ચરતિ, અત્તનો ચ પરસ્સ ચ;
‘‘Ubhinnamatthaṃ carati, attano ca parassa ca;
પરં સઙ્કુપિતં ઞત્વા, યો સતો ઉપસમ્મતિ’’. (સં॰ નિ॰ ૧.૧૮૮);
Paraṃ saṅkupitaṃ ñatvā, yo sato upasammati’’. (saṃ. ni. 1.188);
‘‘સત્તિમે, ભિક્ખવે, ધમ્મા સપત્તકન્તા સપત્તકરણા કોધનં આગચ્છન્તિ ઇત્થિં વા પુરિસં વા. કતમે સત્ત? ઇધ, ભિક્ખવે, સપત્તો સપત્તસ્સ એવં ઇચ્છતિ – ‘અહો, વતાયં દુબ્બણ્ણો અસ્સા’તિ. તં કિસ્સ હેતુ? ન, ભિક્ખવે, સપત્તો સપત્તસ્સ વણ્ણવતાય નન્દતિ. કોધનાયં, ભિક્ખવે, પુરિસપુગ્ગલો કોધાભિભૂતો કોધપરેતો કિઞ્ચાપિ સો હોતિ સુન્હાતો સુવિલિત્તો કપ્પિતકેસમસ્સુ ઓદાતવત્થવસનો, અથ ખો સો દુબ્બણ્ણોવ હોતિ કોધાભિભૂતો. અયં, ભિક્ખવે, પઠમો ધમ્મો સપત્તકન્તો સપત્તકરણો કોધનં આગચ્છતિ ઇત્થિં વા પુરિસં વા (અ॰ નિ॰ ૭.૬૪).
‘‘Sattime, bhikkhave, dhammā sapattakantā sapattakaraṇā kodhanaṃ āgacchanti itthiṃ vā purisaṃ vā. Katame satta? Idha, bhikkhave, sapatto sapattassa evaṃ icchati – ‘aho, vatāyaṃ dubbaṇṇo assā’ti. Taṃ kissa hetu? Na, bhikkhave, sapatto sapattassa vaṇṇavatāya nandati. Kodhanāyaṃ, bhikkhave, purisapuggalo kodhābhibhūto kodhapareto kiñcāpi so hoti sunhāto suvilitto kappitakesamassu odātavatthavasano, atha kho so dubbaṇṇova hoti kodhābhibhūto. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo dhammo sapattakanto sapattakaraṇo kodhanaṃ āgacchati itthiṃ vā purisaṃ vā (a. ni. 7.64).
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, સપત્તો સપત્તસ્સ એવં ઇચ્છતિ – ‘અહો, વતાયં દુક્ખં સયેય્યા’તિ…પે॰… ‘ન પચુરત્થો અસ્સા’તિ…પે॰… ‘ન ભોગવા અસ્સા’તિ…પે॰… ‘ન યસવા અસ્સા’તિ…પે॰… ‘ન મિત્તવા અસ્સા’તિ…પે॰… ‘કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જેય્યા’તિ. તં કિસ્સ હેતુ? ન, ભિક્ખવે, સપત્તો સપત્તસ્સ સુગતિગમનેન નન્દતિ. કોધનાયં, ભિક્ખવે, પુરિસપુગ્ગલો કોધાભિભૂતો કોધપરેતો કાયેન દુચ્ચરિતં ચરતિ, વાચાય… મનસા દુચ્ચરિતં ચરતિ. સો કાયેન દુચ્ચરિતં ચરિત્વા…પે॰… વાચાય…પે॰… મનસા દુચ્ચરિતં ચરિત્વા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા…પે॰… નિરયં ઉપપજ્જતિ કોધાભિભૂતો’’તિ (અ॰ નિ॰ ૭.૬૪).